Sallai János független széki polgármesterjelölt szóróanyagai a megtévesztésig hasonlítanak az RMDSZ anyagaira, és a Kolozs megyei RMDSZ kampányában is rendszeresen feltűnik.

Nehezen lehetne kijelenteni, hogy az RMDSZ következetes lenne a soraiban jelenleg is politizáló egykori besúgókkal, valamint Securitate-alkalmazottakkal. Míg a nagysármási lista vezetője mögül azonnal kifarolt, a szervezet Etikai Bizottságában, valamint háttéralapítványaiban részt vállaló Szép Gyula nem mondott le. Ahogy a nagybaconi Simon András is zavartalanul kampányolhat az RMDSZ színeiben, noha Securitate-altisztként, majd milicistaként tevékenykedett 1989 előtt.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Mindezt annak ellenére, hogy az Alapszabályzat világosan fogalmaz: az RMDSZ-ben nem viselhet tisztséget az, aki a Temesvári Nyilatkozat 8. pontjának a hatálya alá esik, vagyis kommunista aktivista volt, vagy a Securitate tisztje.

Sallai János széki polgármester-jelölt újabb példája annak, hogy mennyire rugalmasan áll hozzá saját elveihez az RMDSZ, ha érdekei úgy kívánják. Sallait a bukaresti fellebbviteli bíróság 2013-ban minősítette a Securitate besúgójának (az ítélet indoklása itt elérhető), miután a CNSAS 2008-ban megállapította róla ugyanezt.

Sallai János szórólapja az RMDSZ-es szórólapok között. Fotó: a Kolozs megyei RMDSZ Facebook-oldala
Sallai János szórólapja az RMDSZ-es szórólapok között

Besúgó múltja miatt lépett ki az RMDSZ-ből

Sallai 1993 óta Szék község polgármestere, 2008-ig az RMDSZ színeiben politizált. Ebben az időszakban öt alkalommal nyert mandátumot. A szervezetből épp amiatt kellett kilépnie, mivel együttműködött a Securitatéval.

A 2008-as választásokon az RMDSZ és az MPP is állított ellenjelöltet, azonban Sallai függetlenként nyert. A következő, 2012-es választáson az MPP valamint az PDL állított ellenjelöltet, azonban Sallai újból magasan nyert. A 2016-os választásokon az EMNP és az MPP állított ellenjelöltet, ismét eredménytelenül. (ezt a bekezdést javítottuk és kiegészítettük az Állandó Választási Hatóság adataival - szerk. megj. 14:50, 16.09.2020)

Bár most újból függetlenként indul, a Facebookon megosztott kampányfotókból úgy tűnik, a megyei kampánystáb és RMDSZ-es politikusok társaságában járja a község utcáit. Plakátja és szórólapja megtévesztésig hasonlít az RMDSZ-es kampányanyagokra.

Sallai a maga során nem rest viszonozni az RMDSZ szívességét: saját Facebook-falán az RMDSZ jelöltjeinek kampányol, de Szijjártó Péter buzdítása, hogy mindenkinek az RMDSZ-re kell szavazni, szintén elérhető ott.

Sallai János (balról a negyedik) a Kolozs megyei RMDSZ kampánycsapatával
Sallai János (balról a negyedik) a Kolozs megyei RMDSZ kampánycsapatával

Morális megközelítés helyett realpolitik

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke szerint jó a kapcsolat Sallai és a helyi RMDSZ között. „Nem volt mindig ilyen, de miután vesztett vele szemben az RMDSZ, ez lett a modus vivendi, a morális megközelítést felülírta a realpolitik” – így Csoma.

„Azt láttuk, hogy Széken az embereket nem igazán érdekelte Sallai állambiztonsági múltja. Politikai ellenfelei tematizálták ezt a kérdést, ennek ellenére 30 éve polgármester” – tette hozzá Csoma. A politikus nem tud arról, hogy az RMDSZ máshol ennyire nyíltan kampányolna egy olyan polgármesternek, mely nem a szervezet színeiben politizál.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője ezt a választ küldte kérdéseinkre: „Sallai János független polgármesterjelöltként nyerte meg a választásokat, most is függetlenként indul. Az RMDSZ nem jelölte őt polgármesterként, amióta megszületett a jogerős bírósági döntés. Az RMDSZ a tanácsosok kampányában dolgozik.”

Sallai János (balra) Vákár Istvánnal, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnökével és Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivővel
Sallai János (balra) Vákár Istvánnal, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnökével és Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivővel

Elköteleződéssel, lelkesen gyűjtött információkat

A bukaresti fellebbviteli bíróság indoklásából az derül ki, hogy Sallait 1984-ben szervezték be, és azt a feladatot kapta, hogy „Creţu” álnéven jelentsen a Szék községbeli „nacionalista magyarokról”, valamint az odalátogató magyarországi turistákról. A beszervezéssel megbízott altiszt azt is elárulja, hogy több jelölttel is próbákoztak, de Sallai bizonyult a legrátermettebbnek a feladatra.

„Jelentett a községbeli fiatalok irredenta tevékenységéről, elkötelezett a rendszer iránt, nagy lelkesedéssel gyűjt információkat egyes, ellenséges magatartást tanúsító személyekről” – így a jellemzés.

Egy községbeli lakos megfigyelési dossziéjában megtalálták „Creţu” jelentéseit, melyek többek között arról szólnak, hogy a megfigyelt kőből kereszteket készít annak ellenére, hogy nincsen engedélye sírkövek készítésére. Ugyanerről a személyről azt is elárulja, hogy gyakran fogad magyarországi turistákat.

Egy másik alkalommal „Creţu” arról jelentett, hogy egy széki lakos Magyarországon egy villa építésén dolgozott, és hazatérve arról beszélt, hogy jól lehet keresni a magyarországi építőtelepeken. A tartótisztje arra utasította, tudja meg, hogy ez a személy hozott-e Magyarországról ellenséges tartalmú anyagokat, hogy beszél-e a nyugati politikai helyzetről, és hogy látogatják-e magyarországiak.

Sallai János az RMDSZ-es szóróanyagokra nagyon hasonlító szórólappal. Fotó: Kolozs megyei RMDSZ Facebook-oldala
Sallai János az RMDSZ-es szóróanyagokra nagyon hasonlító szórólappal. Fotó: Kolozs megyei RMDSZ Facebook-oldala

Fizetségben is részesült

„Creţu” munkájával nagyon meg volt elégedve a Securitate: tartótisztje 1985 decemberében azt írta, hogy az információk ellenőrzése során teljes mértékben használhatóak voltak az értesülései, azokból az derült ki, hogy őszinte, és kötődik a Securitatéhoz. „Az informátor pontosan megjelenik a találkákon, és törekszik a feladatait megoldani” – áll a jelentésben.

1987 májusában ez a bejegyzés született Sallairól: „az átadott információk operatív szempontból megfelelőek voltak, más forrásokból sikerült ellenőrizni azokat, bizonyítva az őszinteségét, korrekt hozzáállását és a Securitatéhoz való kötődését”. 1989 májusában szolgálataiért 300 lej fizetségben is részesült „Creţu”, vagyis Sallai János. Az iratcsomóban az általa aláírt nyugta is megtalálható.

Nyitókép: Szék független polgármestere, Sallai János kampányol. Fotó: a Kolozs megyei RMDSZ Facebook-oldala

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép