Hiába került elő a káderlapja, és számolt be részletesen Simon András a kommunista belügynél töltött éveiről, az RMDSZ továbbra is a CNSAS által kiadott régi igazolásba kapaszkodik.

Múlt héten publikáltuk Simon András baconi polgármester káderlapját, melyből kiderül: mintegy 8 évet húzott le 1975 és 1983 között a Belügyminisztériumnál először Securitate-altisztként, később milicistaként. A polgármester egy percig sem tagadta a múltját, sőt. Szívesen mesélt ezekről az évekről, és büszke is rájuk:

„Rólam tudta az egész Bacon község, sőt mi több az egész megye is, hogy én ki voltam. Merem mondani, hogy büszke vagyok arra az időszakra. Nagyon büszke. Hogy én úgy tudtam szolgálni az emberek sorsát, a székely nép sorsát, ahogy szolgáltam, kiemelkedően, odaadóan” – nyilatkozta az Átlátszó Erdélynek.

Valóban tudtak Simon András múltjáról?

Simon az interjúban azt állította, az RMDSZ tisztában volt rendszerváltás előtti pályafutásával akkor, amikor megválasztott polgármesterként RMDSZ-taggá vált.

Ezeket a kérdéseket küldtük el Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivőnek:

1. Valóban tudtak-e a Simon András múltjáról?

2. Ha igen: hogyan egyeztethető ez össze az RMDSZ alapszabályzata 116. cikkelyének b) pontjával, miszerint az RMDSZ-ben nem viselhet tisztséget az, aki a Temesvári Nyilatkozat 8. pontjának a hatálya alá esik, vagyis kommunista aktivista volt, vagy a Securitate tisztje?

3. Ha nem: indul-e fegyelmi eljárás Simon András ellen? Illetve indulhat-e polgármesterjelöltként az RMDSZ színeiben az idei önkormányzati választásokon?

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője. Fotó: RMDSZ Facebook-oldala
Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője. Fotó: RMDSZ Facebook-oldala

Tamás Sándor szerint nincsenek adatok

„Amint Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki szervezetének elnöke már közölte önnel, a volt titkosszolgálat levéltárát átvilágító országos bizottság (CNSAS) által kiállított igazolás értelmében Simon Andrásról, Nagybacon polgármesteréről nincsenek olyan adatok, hogy együttműködött volna a volt politikai rendőrséggel. Ez az átvilágítás azelőtt történt, mielőtt Simon Andrást az RMDSZ színeiben polgármesterré választották 2016-ban” – válaszolta Hegedüs Csilla.

Összefoglalva: hiába derülnek ki új információk egyik polgármesterük pártállami múltjáról, és azokat hiába erősíti meg maga az érintett, az RMDSZ továbbra is egy régi, hiányos dokumentumok alapján elvégzett átvilágítást tart a maga szempontjából mérvadónak. Annak dacára indítja Simon Andrást újabb mandátumért, hogy azzal megsérti a saját alapszabályzatát.

Címlapfotó: kampányújság címlapja a 2019-es lenökválasztási kampány idején. Forrás: az RMDSZ Facebook-oldala

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép