Óriási családi farm, a községi erőforrások magáncélú felhasználása, a helyi értelmiség lekötelezése áll az alpári fenyegetések mögött, amelyekkel Nagybacon kiemelkedett a vidéki politikai érdektelenségből.

“Ne lacafacázz apámmal (...) te akarsz lenni polgármester, te hülye? (...) ha van vér a pucádban gyere bé, állj ki, szopd le a …...t és hallgassál (...) nem fenyegetlek, meg is csinálom, te hülye (...) nyakadat elvágom b….meg.” 

Ilyen, rendkívül indulatos mondatokkal fenyegette meg a nagybaconi polgármester kisebbik fia, Simon Botond (becenevén Texas Bobby) apjának kihívóját két nappal azután, hogy Veres Zsolt egy Facebook-posztban bejelentette: vállalja a megmérettetést a 2020-as önkormányzati választásokon.

A község ügyeit tavaly óta a Facebookon tematizálni próbáló Verest azóta többször is megfenyegette úgy a polgármester, mint a fiai (a hangfelvételek itt meghallgathatóak).

Bár hivatalosan jelöltek még nincsenek, és azt sem tudni, hogy a szeptember 27-re kitűzött választásokat sikerül-e megtartani a koronavírus-járvány közepette, a kampány máris feszült helyzeteket eredményezett Baconban.

A helyiek szégyenkezve beszélnek erről a furcsa, ország-világ szeme előtt zajló sárdobálásról: szerintük hamis képet fest a községükről az, ami a Facebookon megjelenik, és nem lenne szabad a világhálóra „mindent kiteregetni”.

Két hete jártunk a községben, nem volt könnyű szóba állni az emberekkel. Feltűnően óvatossá vált mindenki, ahogy helyi ügyekre terelődött a szó.

Tény, hogy a munkánkat nem segítette az, hogy a község főterén a polgármester kihívójával mutatkoztunk – az ilyesminek a híre villámgyorsan terjed a faluban. Mintha a falaknak is szeme lenne Baconban: utólag kiderült, a polgármesteri hivatalból szinte minden mozgásunkról értesültek.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Jó Baconban élni. Csak egyeseknek jobb, mint másoknak” 

– fogalmazott egy középkorú férfi a kocsmában, majd sejtelmesen elhallgatott, amikor kértük, magyarázza el, mire gondolt.

Az óvatosság némileg érthető: nem olyan rég, június 29-én a község központjában, a polgármesteri hivataltól nem messze található teraszon fényes nappal a polgármester nagyobbik fia, Simon András Attila – a polgármesteri hivatal alkalmazásában levő helyi tűzoltóparancsnok – megvert egy középkorú férfit, mivel az szerinte rossz helyen parkolt az autójával. Úgy tudjuk, a megvert férfi nem tett feljelentést a rendőrségen, miután munkaadója erről lebeszélte.

„Egyesek brutálisan visszaélnek a hatalmukkal” – magyarázta Veres a község központjában levő teraszon. A független jelölt szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a községben nincsen összetartás.

„Én most tapasztalom, nincs elég bátorság egy ügy mellé odaállni. Amikor látják, hogy egyvalaki elindult, nem az van, hogy akkor zárkózzunk fel, hanem hogy hát én nem akarok magamnak bajt, ki akarok ebből maradni, támogatlak, de majd csak a voksommal. Ebből a sok passzív, olcsó ígéretből kezd elegem lenni” – panaszolta.

Veres két éve tért haza, miután egy ideig külföldön dolgozott kamionsofőrként. Jelenleg közgazdaságtant tanul, és magát nem annyira politikusként, inkább gazdaként képzelné el a község élén.

„Egy jó falugazda a lehető legtöbb lehetőséget megragadja, nem lop, nem nyúl le. Úgy gondolom, az már hatalmas előrelépés, ha nem nyúlsz hozzá ahhoz, ami nem a tiéd” – magyarázta.

Mivel tisztában van azzal, hogy független polgármesterként korlátozott lehetőségei lennének, megkereste az RMDSZ-t, többször találkozott Kelemen Hunor elnökkel, valamint a háromszékiekkel: Tamás Sándorral és Antal Árpáddal.

„Volt egy ilyen naiv reményem, hogy ha ők rájönnek, hogy Baconban baj van, akkor talán egy fiatalabb és tisztább lelkű valakit fognak indítani”. Egy ideig hitegették, aztán megüzenték, hogy nem támogatják.

Veres Zsolt, a polgármester kihívója. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
Veres Zsolt, a polgármester kihívója. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Úgy tűnik, Simon András valamiért fontos az RMDSZ-nek, és hogy a helyiek keze mennyire messze ér, jól mutatja a győri fideszes Szakács István esete. Ő Facebook-videóban állt ki Veres Zsolt mellett, azonban kis idő múlva a polgármester fia, Simon Botond falán ezt kommentelte:

„Kiszálltam a kampányból. Sajnos kevés információm volt. Bocs.”

Veres szerint Nagybacon testvérvárosából, Pusztacsaládról és annak Fideszes polgármesterétől, Csapó Gábortól és egy Fideszes országgyűlési képviselőtől jöhetett az utasítás, hogy Szakács István szálljon ki a nagybaconi kampányból.

A polgármester családja a község ura

Veres szerint a harmadik mandátumának végén járó Simon András (2008-2012 között alpolgármester volt, majd kétszer polgármester) lényegében saját tulajdonaként kezeli a község javait. A kritikus hangokat elhallgattatja, miközben a községben a beruházások távolról sem olyan tempóban és minőségben készülnek, ahogy az elvárható lenne.

Virálissá vált az a videó, melyen Veress egy vesszőből seprűvel könnyedén felsepri a választási évben frissen lefektetett aszfaltot.

A községben sokan emlékeznek arra, hogy Simon András a múlt rendszerben milicista volt, a polgármester nemrég előkerült káderlapja pedig további adalékokkal szolgál a pályafutásáról.

A Román Kommunista Párt Kovászna megyei bizottsága által 1985 januárjában összeállított dokumentum kedvező képet fest Simon Andrásról: 1974 februárjától a Securitate 0777-es alakulatánál (Brigada 1 Securitate București) teljesített sorkatonai szolgálatot.

1975-től a Román Kommunista Párt tagja, ekkortól a Belügyminisztérium kötelékében szolgált a Kovászna megyei felügyelőségnél (Inspectoratul judeţean Covasna al Ministerului de Interne). Az elején a Securitate altisztje, később milicista.

Nyolc év után, 1983 júniusában kérte a tartalékba helyezését. Megfelelő káder – áll a jellemzés végén.

Kiemelkedően, odaadóan szolgáltam”

„Merem mondani, hogy büszke vagyok arra az időszakra. Nagyon büszke. Hogy én úgy tudtam szolgálni az emberek sorsát, a székely nép sorsát, ahogy szolgáltam, kiemelkedően, odaadóan” – mondta ezekről az évekről Simon, aki egy sor részlettel is szolgált arról, hogy milyen volt magyarként a Securitaténál sofőrködni, később milicistaként szolgálni, és aztán hogyan alakult a pályája 1989 után. A vele készült interjúnk itt olvasható.

De hogyan válhatott a kommunista Belügyminisztérium alkalmazottja a rendszerváltás után sikeres helyi politikussá? Ez azért is érdekes, mert ugyan Simon András káderlapja eddig nem volt ismert, de Baconban mindenki tudja, hogy milicista volt.

A lusztráció csődjében, illetve Simon András felemelkedésében szerepet játszik a Securitate Irattárát Vizsgáló Bizottság (CNSAS) hiányos irattára, a kollektív emlékezet különös működése, az RMDSZ cinkos hallgatása és nem utolsó sorban Simon András személyes ambíciója.

A belügyminisztérumi pályafutását tartalmazó részlet Simon András káderlapjáról
A belügyminisztérumi pályafutását tartalmazó részlet Simon András káderlapjáról

A CNSAS nem talált semmit

Vegyük sorra: 2020 márciusában, miután megkaptuk és ellenőriztük is a káderlapját, kérvényeztük a Securitate Irattárát Vizsgáló Bizottságnál (CNSAS) Simon András dossziéjának a megtekintését. A válasz: az archívumban nem sikerült azonosítani az általunk kért névhez kapcsolható iratot.

Egyébként 2015-ben a CNSAS egy olyan igazolást is kiadott, miszerint Simont átvilágították, és nem találtak olyan dokumentumot, melynek alapján ki lehetne jelenteni, hogy a Securitate alkalmazottja lett volna, vagy együttműködött volna a kommunista titkosrendőrséggel.

A 24/2008-as sürgősségi kormányrendelet értelmében egy sor köztisztviselőnek – így a polgármestereknek is – jelölésük pillanatában nyilatkozniuk kell pártállami múltjukról.

Az elmélet szép, a gyakorlatban azonban nem működik: a rendelet ugyanis azt írja elő, hogy az önkormányzati jelöltek a kitöltött formanyomtatványt a polgármesteri hivatalhoz kell benyújtsák, amely aztán a CNSAS-hoz küldi azokat tovább.

Azt nem tudjuk, hogy Simon András kitöltötte-e ezt a nyomtatványt, abban mit nyilatkozott, és hogy ezt megválasztása után továbbküldte-e a CNSAS-nak. Ez az anyag mindenesetre azt állítja, Kovászna megyéből egyetlen ilyen nyilatkozat sem érkezett a 2016-os választások idején.

Szekér Kisbaconban. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
Szekér Kisbaconban. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Rendes milicista volt”, állítják a baconiak

Egyébként egy elismerő nyilatkozat nem jelenti automatikusan azt, hogy az illető nem indulhat a választásokon. Pusztán annyi, hogy a választók ennek az információnak a birtokában dönthetnek arról, megválasztják-e a jelöltet vagy sem.

Nem úgy tűnik, hogy a baconiakat zavarná a polgármesterük múltja: „Milicista volt, igen, de jó milicista, rendes milicista” – bizonygatja egy férfi a helyi boltban. „Ez is egy munka volt, ezt is el kellett végezze valaki” – erősíti meg empátiával a középkorú eladónő.

De vajon tudott erről az RMDSZ, amikor a 2012-ben függetlenként megválasztott polgármestert befogadta? „Persze hogy tudta. Mindenki tudta, hogy én mi voltam” – válaszolt magabiztosan Simon András az Átlátszó Erdélynek.

Indulhat RMDSZ-színekben?

Ez azért különös, mert az RMDSZ alapszabályzata 116. cikkelyének b) pontja szerint nem viselhet tisztséget az, aki a Temesvári Nyilatkozat 8. pontjának a hatálya alá esik, vagyis kommunista aktivista volt, vagy a Securitate tisztje.

A Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivőnek küldött e-mailünkben beszámoltunk arról, hogy Simon Andrásnak előkerült a káderlapja, és rákérdeztünk: indulhat-e az RMDSZ színeiben újabb polgármesteri mandátumért. Maradhat-e a nagybaconi RMDSZ-szervezet elnöke? Illetve indul-e fegyelmi eljárás ellene, ha kiderült, a múltjára vonatkozóan fontos információkat hallgatott el?

Ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ, ellenben Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke egy kurta-furcsa email kíséretében átküldte azt az évekkel ezelőtti CNSAS-igazolást, melyben megállapítják, hogy nem állnak rendelkezésre olyan dokumentumok, amelyek arra utalnak, hogy Simon András együttműködött volna a politikai rendőrséggel.

Földönfutóból nagygazda, három mandátum alatt

A több évtizedes ügyekről szóló aktáknál jobban izgatja a baconiakat a jelen: nevezetesen az, hogy a polgármester keze „maga fele hajlik”, vagy ahogy valaki más fogalmazott: „a tűz mellett melegedik”.

A Nagybacon fölött található, Kisbacontól nem messze levő Likat nevű fennsíkon óriási farmra tett szert a polgármester családja 2008 óta, mióta ő alpolgármesterként színre lépett.

Azért szúr ez szemet, mert Simon Andrásnak ugyan a `90-es években több vállalkozása is volt, azonban a 2000-es évekre csődöt jelentett, és mindenét elvesztette. A helyiek szerint a feleségétől is elvált, hogy a házát meg tudja tartani, szekéren járt egy időben.

„Jött a felszámoló bizottság, elvették az egész vagyonomat. Még a házam is át kellett írjam a nevemről, hogy meg tudjam menteni. Csórén hagytak (...) Megmaradt 2 lovam, 1 kaszálógépem“ – mesélte az Átlátszó Erdélynek, hozzátéve, 27 tehene volt amikor 2008-ban megválasztották alpolgármesternek.

12 év elteltével Simon András vagyonnyilatkozata ugyan csak egy házat és egy ezer négyzetméteres udvart tartalmaz, de családja látványos farmon gazdálkodik: a régi mezőgazdasági leszállópálya és a környező telkek mind vagy az ő tulajdonuk, vagy bérleményük.

A farm, amiről a helyiek azt beszélik, a polgármester családjáé. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
A farm, amiről a helyiek azt beszélik, a polgármester családjáé. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Eladta, elcserélte, ügyesen összerakta”

– mondta sejtelmesen mosolyogva egy falubeli, hozzátéve, ő nem akar vitát a polgármesterrel, mivel ő is adott bérbe neki földet, és a polgármester a bérleti díjat rendesen fizeti.

Nem tudni pontosan, mekkora ez a farm. A falubeliek 35-40 hektárnyi elkerített területről beszélnek, a polgármester szerint a gyermekei tulajdonában levő földterület 1,5 hektár, a teljes terület bérelt földekkel együtt eléri a 18 hektárt.

A helyiek szerint gyakran látni szociális segélyen élőket, valamint a helyi tanács tulajdonában levő munkagépeket ezen a farmon dolgozni. Bár a polgármester váltig állítja, hogy ő rendesen kifizeti a gépek bérleti díját, a faluban erről egyáltalán nincsenek meggyőződve, főleg azért, mert nincsen transzparens és mindenki számára követhető rendszer a munkagépek bérlésére.

Szintén kérdéseket vet fel az, hogy míg Nagybaconban a víz bevezetése 2013 óta húzódik, hogy-hogy nem a polgármester farmján már van folyóvíz.

“Betettem a csövet én saját erőileg, a csövek le vannak téve, és vissza van minden csinálva, úgyhogy amikor adódik, akkor működik. Ez nem hiányzik sehol, semmilyen illegalitás nincsen benne (...) a víz ingyen folyik mindenkinek minden településen” – mondta kérdésünkre Simon András.

A polgármester családjának tulajdonított farm, felülnézetből. A Nagybacon fele tartó vízvezeték az út mellett (a fotó lenti része) található, a farm fele tartó út mentén (jobbra) látszik a lefektetett vízcső. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
A polgármester családjának tulajdonított farm, felülnézetből. A Nagybacon fele tartó vízvezeték az út mellett (a fotó lenti része) található, a farm fele tartó út mentén (jobbra) látszik a lefektetett vízcső. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Az építkezési cég igazgatói: a pap, az iskolaigazgató és a sofőr

Nem könnyű dokumentumokat szerezni arról, hogy a nagybaconi önkormányzat hogyan gazdálkodik a közösség javaival. A község honlapján közzétett tanácshatározatok többségének elfelejtették feltölteni a mellékleteit, így a határozatok lényegi adatatai nem böngészhetőek.

Adatigényléssel egy sor dokumentumot is kikértünk – erre sem kaptunk választ. Mint azt a polgármester telefonon elmagyarázta, az az alkalmazott, aki a közérdekű adatigényléssel foglalkozott, épp nyugdíjba ment, helyére keresnek valaki mást, és amint sikerül betölteni az állást, kiadják az általunk kért dokumentumokat. Mivel ez a mai napig nem történt meg, így mi bepereltük az önkormányzatot.

A polgármesteri hivatal, ahol pénteken 14 óra után már mindent zárva találtunk. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
A polgármesteri hivatal, ahol pénteken 14 óra után már mindent zárva találtunk. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Hiányos adatokkal is szembetűnik néhány furcsaság. A helyi tanács tulajdonában álló, Constructorul Batani SRL nevű cégnek a cégadatok szerint öt igazgatója van: többek között a helyi református pap, az iskolaigazgató és a tanító, továbbá Simon András polgármester sofőrje.

Az építkezési cégnek 2018-ban alig 54 ezer euró forgalma volt, miközben eszközeinek értéke alig 4 ezer euró, tehát nem valószínű, hogy néhány kézi szerszámnál több munkaeszközzel rendelkezne.

„Eredetileg constructornak (építkezési cégnek – szerk. megj.) indult, de nem működhetett úgy, mert nem volt elég szakképesítésük, a konkurencia nagy volt” – magyarázta Simon András, aki szerint egy POSDRU pályázathoz voltak szükségesek igazgatók, ami azóta lejárt. A cég jelenleg a községbeli utakat tartja karban.

Szintén érdekes, hogy a polgármester fia, Simon András Attila lett a helyi önkéntes tűzoltóparancsnok (şef SVSU), havonta legalább 4 ezer lejes fizetéssel.

„Hát maga nagyon nagy tévedésbe esik, ha azt hiszi, hogy én egy olyan polgármester voltam, aki a gyermekeimet, mást pénzügyi előnybe helyeztem” – így a polgármester, aki szerint a fiát még a korábbi polgármester alkalmazta, ő csak előléptette.

Az anyagot Szén András grafikájával illusztráltuk, a fotókat Egyed Ufó Zoltán készítette.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép