A Project on Ethnic Relations belső iratai közül most közzéteszünk egy olyan válogatást, mely a találkozók szempontjából releváns. Kérésre a teljes dokumentumcsomagot az érdeklődők rendelkezésére bocsátjuk.

Több száz oldalnyi, eddig nem publikált dokumentumot találtunk, melyek sok érdekes részletet tartalmaznak az RMDSZ politikusai és a bukaresti hatalom képviselői között lezajlott ún. „Neptun-tárgyalásokról”. Az iratok és háttérbeszélgetések révén megpróbáltuk rekonstruálni, mi is történt ezeken a találkozókon.

A téma azért fontos, mert kilencvenes évekbeli, titokzatos megbeszélések a mai napig megosztják az erdélyi magyarságot: a „radikális” oldal a mai napig azzal vádolja a „mérsékelteket”, hogy a találkozókon vállalhatatlan kompromisszumot kötöttek, gyakorlatilag elárulták a magyar közösséget.

Az előző bejegyzésekben bemutattuk a közvetítőket, a szervezetet és a módszereit, valamint a tárgyalásokat, majd egy, Allen Kassof PER-elnökkel készült interjút is publikáltunk.

Cikksorozatunk előző részei

Neptuni találkozók 8.: megszólal a PER guruja

Neptuni találkozók 7.: kisebb szolgálatok, honorok, ajándékok

Neptuni találkozók 6.: mi történt a zárt ajtók mögött?

Neptuni találkozók 5.: ahol a luxus célravezető

Neptuni találkozók 4.: bemutatjuk a PER-csapat szürke eminenciását
Neptuni találkozók 3.: nagyon ismer minket a PER. De honnan?
Neptuni találkozók 2.: három bomba árából elkerülni a háborút
Neptuni találkozók 1.: több száz oldalnyi belső levelezést találtunk

A PER archívumát a szervezet 2012-es felszámolása után a princetoni egyetem kézirat-könyvtárában helyeztek el. Az anyagból sikerült lefotóznunk mintegy 350 oldalnyi, a PER kilencvenes évekbeli, romániai tevékenységére vonatkozó dokumentumot.
Ezek között ott vannak az ún. „Neptuni találkozók” jegyzőkönyvei, esetenként a találkozókon készült, kézzel írott jegyzetek, a szervezők levelezése, összefoglalók és a tárgyalások eredményeiről, belső használatra írt elemzések a további teendőkről.
Egymásra dobált iratok
Valószínű, hogy a rendelkezésünkre álló dokumentáció nem teljes: több helyen is utalás történik olyan iratokra, melyek nekünk nincsenek meg.
A hiány egyik oka az lehet, hogy az archívum nem rendezett. A dokumentumokat ugyan téma és időszak szerint dobozokban tárolják, azonban a helyszínen dolgozó kutatók szerint ezekben a dobozokban egymásra vannak dobálva az iratok. Emiatt nem lehet kizárni, hogy más dobozokban is vannak további érdekes információk – teljes képet csak az archívum módszeres átnézése nyújthat. Erre azonban eddig nem volt lehetőségünk.
Publikáljuk az érdekesebb dokumentumokat
Sorozatunk célja nem a dokumentumok tartalmának részletes ismertetése volt. Aki kíváncsi arra, hogy pontosan mi hangzott el a megbeszéléseken, vagy hogyan zajlott a szervezői munka, az a cikkekbe ágyazva megtalálja az eredeti források közül az érdekesebbeket; ebben a bejegyzésben pedig időrendi sorrendben közöljük is azokat a dokumentumokat, melyek a találkozók szempontjából relevánsnak találunk.
A dokumentumokat a cikk szerzője válogatta, és a jogokat birtokló princetoni egyetemi könyvtár engedélyével publikálja. Kérésre a teljes dokumentumcsomagot az érdeklődők rendelkezésére bocsátjuk.


A dokumentumok felkutatásáért és a Princetoni Egyetem Kézirattárában végzett fényképes reprodukciójáért külön köszönet illet két budapesti történészt: Hegedűs Istvánt (Kőrösi Csoma Program) és Nóvé Bélát (NKA Ithaka, MNL OL amerikai hungarika forrásfeltáró program) valamint Bánkuti Miklóst, a princetoni egyetem kutatóját.
Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagyon nagy szerepük van a közösség adományainak. Azt szeretnénk, ha minél több olvasónk adományozna havonta egy kis pénzösszeget az Átlátszó Erdély Egyesületnek.

Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.

A pénzt PayPal-on keresztül (a doboz az oldal tetején, jobb oldalon) vagy közvetlenül a bankszámlánkra lehet utalni.

Bankszámla:

Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet”

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU