Az erdélyi magyar pártok weblapjain megvizsgáltuk, az elmúlt öt évben évben mennyit autonómiáztak. Az eredményeket egy-egy infografikán ábrázoltuk.


Módszerünk egyszerű volt, a Google keresőjébe beírtuk, hogy „autonómia 2010 site:pártweblap.cím”. Ezt megismételtük több évre (2010-2014) és mindhárom pártra. A méréseket 2015. január 1-én végeztük, az eredmények a függelékben találhatóak. Az eredmények értékeléséhez azt is figyelembe kell venni, hogy az EMNP gyakorlatilag 2011-ben jött létre, addig más weblapokon autonómiáztak.

Az "autonómia" szó előfordulása az RMDSZ oldalán (kattintással kinagyítható). A 2012-es parlamenti választásokhoz jobban kötődik az autonómiázás, mint más évekhez
Az "autonómia" szó előfordulása az RMDSZ oldalán (kattintással kinagyítható). A 2012-es parlamenti választásokhoz jobban kötődik az autonómiázás, mint más évekhez

Az eredményeket egy-egy infografikán ábrázoltuk. A képek rákattintásra nagy méretben is megtekinthetők. Sajnos az MPP parányi adatait ezen a szuperhősös skálán nem sikerült ábrázolnunk, hőseink közül igen kevés tudja bokamagasságban tartani a székely zászlót. Elnézésüket kérjük e technikai probléma miatt!
EMNP
Az "autonómia" szó előfordulása az EMNP oldalán (kattintással kinagyítható)

Az eredmények kiértékelése: a keresések eredményeire ránézve egyből szembetűnik, hogy vizsgálódási módszerünk nem volt a legszakszerűbb, ezért nem szeretnénk következtetéseket levonni.
Ha kedves olvasóink olyan következtetéseket vonnak le, hogy pl. az RMDSZ csak a választásokkor veszi elő az autonómia szlogent, vagy hogy az EMNP választási évtől függetlenül folyamatosan autonómiáz, mert máshoz nem ért, akkor ezt minden bizonnyal előítéletből teszik, mi nem adjuk a nevünket ehhez. Ilyen típusú állítások tudományos alátámasztására a jelen kísérletnél sokkal komolyabb, szakszerűbb felmérésre lenne szükség.
Egyed Ufó Zoltán
Függelék. A keresések eredményei

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagyon nagy szerepük van a közösség adományainak. Azt szeretnénk, ha minél több olvasónk adományozna havonta egy kis pénzösszeget az Átlátszó Erdély Egyesületnek.

Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.

A pénzt PayPal-on keresztül (a doboz az oldal tetején, jobb oldalon) vagy közvetlenül a bankszámlánkra lehet utalni.

Bankszámla:

Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet”

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU

Címkék: , , ,