Debreczeni Hajnalka gesztusa mindenképpen értékelendő. De ha minden teljesen törvényes volt, akkor miért van ennyire megijedve mindenki, és miért próbálták hamisítani a jelenléti naplót?

Facebook-on jelentette be péntek délben Debreczeni Hajnalka, hogy 2015. április 3-án azonnali hatállyal lemondott a Román Közszolgálati Televízió kolozsvári területi stúdiójában betöltött állásáról, ezáltal pedig megszűnt a Román Rádiótársasághoz való áthelyezése is.
Nemrég derült ugyanis ki, hogy az RMDSZ-elnök sajtótanácsosa úgy keres évi 44 ezer lejt (9900 euró, kis híján 3 millió forint) a Kolozsvári Rádiónál, hogy a szerkesztőségben eddig senki nem látta, érdemi rádiós, szerkesztői munkát nem végez, ráadásul az összeférhetetlenség gyanúja is fennáll.

Korábbi anyagunk:
Nulla munkával, közpénzből egészíti ki jövedelmét az RMDSZ-elnök sajtósa

Az ügyet egy, szintén a Kolozsvári Rádiónál dolgozó újságíró, Vasile Luca robbantotta ki, miután birtokába jutott az a dokumentum, melyben az Országos Rádiótársaság (SRR) igazgatója jóváhagyja a Debreczeni Hajnalka közszolgálati televíziótól való kihelyezésének meghosszabbítását három hónappal. Luca az ügyben panaszt tett a Korrupcióellenes Ügyészségnél, a dokumentumok a Ziarul de Cluj-hoz szivárogtak ki.
Stratégiák elkészítése volt a feladata?
Az Átlátszó Erdély blogbejegyzésének publikálása után néhány órával egy hosszú, Debreczeni Hajnalkával készült interjú jelent meg a Transindexen. Kelemen Hunor közeli munkatársa többek között elmondta, nem szerkesztőként vagy műsorvezetőként alkalmazták, emiatt nem hallották soha a hangját a rádióban.
Debreczeni elmondása szerint a területi stúdiókkal való kapcsolattartás, stratégiák elkészítése, sajtómonitoring, illetve az egyéb kisebbségi csoportokkal való kapcsolattartás volt a munkája, amit folyamatosan végzett. A sajtótanácsos tagadta, hogy bármilyen törvénytelenség történt volna.
Az utóbbi napokban az Átlátszó Erdély azon volt, hogy utánajárjon a Debreczeni Hajnalka áthelyezésének. Több rádiós döntéshozóval felvettük a kapcsolatot, jelenleg annyit tudunk kijelenteni, hogy számos ellentmondás, homályos részlet van az ügyben.
Elkértük a munkaköri leírást, havi jelentéseket
A kérdésben akkor láthatunk majd tisztábban, ha a Regionális Stúdiók Osztályának (Departamentul Studiouri Regionale) vezetője, Florin Brusten válaszol kérdéseinkre. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy

Milyen törvényes alapja volt Debreczeni Hajnalka áthelyezésének?
Mi volt a Debreczeni Hajnalka által betöltött funkció, és pontosan mi állt a munkaköri leírásában?
Szerveztek-e versenyvizsgát az állás betöltésére? Ha igen: mikor?
Ki döntött Debreczeni Hajnalka fizetéséről?

Továbbá elkértük a szervezeti ábrát, illetve azokat a jelentéseket (raport de activitate lunara), melyeket a szabályzat szerint Debreczeni Hajnalka minden hónapban le kellett adjon.
"Ez egy kígyófészek"
Általánosságban elmondható, hogy szinte mindenki félve nyilatkozik, ha egyáltalán. Egyik interjúalanyunk jelezte is, nem szívesen beszél az ügyről, mert “ez egy kígyófészek”.


Az is jelzi hogy Debreczeni Hajnalka alkalmazása körül nem volt minden teljesen rendben, hogy egy birtokunkba került fotóról kiderült: valaki a közelmúltban hamisítani próbálta a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztőségének a jelenléti naplóját.
A füzet több oldalán (2015 február, március) is új lapot ragasztottak a szerkesztőség névsorára - ezeken szerepel Debreczeni Hajnalka neve. A februári, eredeti névsorban biztosan nem szerepelt a név, tudtuk meg.
Tippelni is fölösleges, hogy ki ragaszthatta be az új névsorokat a naplóba: a jelenléti naplóhoz gyakorlatilag bárki hozzáférhet, a 2014-es füzet kinn van a magyar szerkesztőség nagytermében az asztalon. Úgy tudjuk, a 2015-ös jelenléti naplók a román titkárságon vannak a pulton, oda kell bejárni azt aláírni.
Amennyiben új fejlemények vannak, az ügyre visszatérünk.
Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagyon nagy szerepük van a közösség adományainak. Azt szeretnénk, ha minél több olvasónk adományozna havonta egy kis pénzösszeget az Átlátszó Erdély Egyesületnek.

Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.

A pénzt PayPal-on keresztül (a doboz az oldal tetején, jobb oldalon) vagy közvetlenül a bankszámlánkra lehet utalni.

Bankszámla:

Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet”

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU