Egyre több jel mutat arra, hogy egy Bukarestben kötött alku része volt Kelemen Hunor sajtósának a közszolgálati rádióhoz való áthelyezése. Frissítve: Demeter András, a közszolgálati rádió volt igazgatója válaszolt.


Mint arról korábban írtunk, az RMDSZ-elnök sajtótanácsosa úgy vett fel szép fizetést a közszolgálati rádiótól évekig, hogy a kolozsvári szerksztőségben soha, senki nem látta, ráaadásul az RMDSZ-es munkája miatt az összeférhetetlenség gyanúja is fennáll.

Debreczeni Hajnalka az ügy kipattanása után pár nappal lemondott a Román Közszolgálati Televízió kolozsvári területi stúdiójában betöltött állásáról, ezáltal megszűnt az áthelyezése is a Román Rádiótársasághoz. Debreczeni tagadta, hogy alkalmazásával bármilyen törvénytelenség történt volna.

Korábbi anyagaink a témáról:

Nulla munkával, közpénzből egészíti ki jövedelmét az RMDSZ-elnök sajtósa
Lemondott jól fizető közrádiós állásáról az RMDSZ-elnök sajtósa

Rostűs Péter István főszerkesztő-helyettes. Fotó: maszol.ro
Rostás Péter István főszerkesztő-helyettes. Fotó: maszol.ro

Egy, az Átlátszó Erdély birtokába került hangfelvétel alátámasztja azt a korábbi értesülésünket, miszerint Debreczeni Hajnalka áthelyezése a kolozsvári szerkesztőség feje fölött, egy bukaresti politikai alku eredményeképpen történhetett.

“(...) Ez (mármint a Nagy Debreczeni Hajnalka ügy – szerk. megj.) egy olyan felállás, ami nem feltétlenül a mi döntésünk viszont része egy olyan média és nem csak médiakörnyezeti állapotnak ami jó vagy rossz, így működik és megvannak az előnyei, megvannak a hátrányai. Ezúttal most a hátrányból kaptunk egy zsákkal” – mondja Rostás Péter István, a Kolozsvári Rádió főszerkesztő-helyettese március 31-én, egy szerkesztőségi értekezleten.

A mintegy 3 perces hanganyagban Rostás arra kéri a szerkesztőséget, hogy „árnyalva és arányérzéküket megtartva” figyeljék a történéseket, helyezzék kontextusba a dolgokat. Elmondja még, hogy az, hogy ezt megvitatják, „a helyzetet nem módosítja érdemben”. „Egyrészt minden botrány elül, másrészt amúgy is meg fog oldódni záros határidőn belül” – teszi hozzá.

A hangfelvétel szerint Rostás-Péter kritizálja még az Átlátszó Erdély cikkét, illetve elmondja, az ügy egy nagyobb játszma része Debreczeni Hajnalka mint tévés igazgatótanácsi tag, valamint Romeo Couți, a Kolozsvári Televízió igazgatója között (Couți újabb igazgatói mandátumra pályázik, és ezt többen próbálják megakadályozni).

Debreczeni Hajnalka. Fotó: Transindex.ro
Debreczeni Hajnalka. Fotó: Transindex.ro

De visszatérve Debreczeni Hajnalka alkalmazására: az elmúlt időszakban több rádiós döntéshozóval vettük fel a kapcsolatot. Stanik István, a Román Rádió Kisebbségi Szerkesztőségének a jelenlegi főmunkatársa (korábban főszerkesztője) volt egyike azon keveseknek, akik névvel is vállalták nyilatkozatukat.

Mikor szerződtették Debreczeni Hajnalkát?

Nálam 2011 őszén került szóba, hogy Debreczeni Hajnit alkalmazni kellene. Akkor én a Bukaresti Rádió nemzetiségi szerkesztőségének főszerkesztője voltam, ebben a minőségemben beszélgettem vele egy alkalommal a szerkesztőség alkalmazási lehetőségeiről. Tájékoztattam a szerkesztőségi munkáról, a bérezésről. De ennek a beszélgetésnek nem lett folytatása. Később úgy értesültem, hogy a regionális stúdiók főosztálya alkalmazta őt.

Kitől, milyen úton érkezett a megkeresés az ügyben?

Az ilyen jellegű megkeresések nyilván személytelenek, de könnyen azonosíthatók, mivel a közszolgálati rádiónál az alkalmazásnak nagyon szigorú feltételei vannak: a munkaszerződéseket az alkalmazást kezdeményező főszerkesztő, főosztályvezető javaslata alapján az elnök-vezérigazgató írja alá, ő véglegesíti a fizetés összegét is. Akkor a rádió elnök-vezérigazgatója Demeter András volt, és mint az RMDSZ által delegált vezetőségi tanácsi tagnak, Ágoston Hugónak is tudnia kellett a dologról, a Regionális Stúdiók főosztályvezetője pedig Florin Brusten volt.

Igaz az, hogy az állás, melyet korábban Borbély Melinda (Borbély Lászlónak, az RMDSZ politikai alelnökének a felesége – szerk. megj.) töltött be, nem lett meghirdetve, Debreczeni Hajnalka pedig nem versenyvizsgázott?

Tudomásom szerint Borbély Melinda a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztőségét vezette, ugyanakkor a regionális stúdiók főosztályának keretében a nemzetiségi adásokat is koordinálta. Úgy tudom, nyugdíjba vonulása után szétválasztották a két funkciót. Mint ismeretes, a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztőségének vezetője Szász Attila lett.

A nemzetiségi adások koordinációjára 2012 márciusáig biztosan nem hirdették meg az állást, ezért versenyvizsgát sem írhattak ki rá, addig a Bukaresti Rádió főszerkesztőjeként hivatalból tudnom kellett volna róla. Arra, hogy később meghirdették az állást vagy sem, a kompetens választ a regionális stúdiók főosztálya vagy a rádió személyzeti osztálya tudná megadni.

Ágoston Hugó, a rádió RMDSZ által delegált vezetőtanácsi póttagja szintén válaszolt. Ágoston csakis az írásos interjú teljes, betűhíven történő közlésébe egyezett bele, alább a teljes szöveg:

A kérdéses ügy Debreczeni Hajnalka kolozsvári rádiós alkalmazásával függ össze. Erről semmilyen információval nem tudok szolgálni. Három kérdést kaptam, idézem szó szerint: 1. Mikor lett Debreczeni Hajnalka alkalmazva a rádiónál? 2. Közbenjárt-e Debreczeni Hajnalka alkalmazása érdekében Doru Brustennél, akár másnál? 3. Ha igen: kinek a kérésére?
Íme, a válaszaim:
1. Emlékezetem szerint Bukarestben 2012 őszén. Ezt arra alapozom, hogy – miután 2002-től 2012-ig a Román Rádiótársaság vezetőtanácsának tagja voltam (és azóta a póttagja vagyok) – akkor már egy ideje az új elnök-vezérigazgató tanácsadójaként működtem. 2. Nehezen értelmezhető a “közbenjárás” kifejezés, tekintve, hogy a nevezett vezetővel (akinek különben a keresztneve a kérdésben hibásan szerepel) nem voltunk hierarchikus viszonyban. Tehát a válaszom: nem “járhattam közben”. Az alkalmazás a lehető legszabályosabban történt, tudomásom szerint a megfelelő procedúra (személyzeti osztály, szerződéskötés, aláírások, hatásköri leírás stb.) messzemenő betartásával. 3. -

Mint a két válaszból is látszik, továbbra is nagy a homály Debreczeni Hajnalka szerződtetése körül, az egyik legfontosabb kérdés pedig az, hogy hirdettek-e versenyvizsgát a szóban forgó állás betöltésére vagy sem.

Demeter András, a közszolgálati rádió volt igazgatója, jelenlegi igazgatótanácsi tagja hétfőn este nem reagált telefonos megkeresésünkre, neki kedd reggel küldtük el a kérdéseinket.

[Update 20:44, 2015 április 15.] Demeter kedden válaszolt is, alább a szerkesztett interjú.

Mikor lett Debreczeni Hajnalka áthelyezve/alkalmazva a Regionális Stúdiók Osztályán?
Debreczeni Hajnalka 2010 augusztusában lett a Román Rádiótársaságnál (SRR) alkalmazva, miután a Román Televíziótársaságnál (SRTV) fel lett függesztve a munkakönyve.
Milyen törvényes alapja volt Debreczeni Hajnalka áthelyezésének?
Az egyéni munkaszerződés megkötése után, az alkalmazotti jogviszony teljes ideje alatt tiszteletben lettek tartva a munkatörvénykönyv vonatkozó előírásai. A SRTV beleegyezésének a megszerzésekor, a munkaszerződés aláírásakor valamint annak a meghosszabbításakor is be lett tartva a munkatörvénykönyv, valamint a két társaság szabályzata.
Mi volt a Debreczeni Hajnalka által betöltött funkció?
A Román Rádiótársaság Regionális Stúdiók Osztályának a keretein belül Debreczeni Hajnalka munkahelye a Kolozsváron volt, a szakszemélyzet (personalul de specialitate) keretében.
Kérem, pontosítson.
Több mint két év távlatából nem akarok pontatlan, emlékezetből előkapart választ adni. Az ilyen konkrét részlet-kérdésre a személyzeti osztály, a Radio Romania Regional titkársága, vagy – Önhöz legközelebb – a kolozsvári rádió illetékesei adhatnak pontos, félre nem érthető választ.
Hirdettek-e versenyvizsgát az állás betöltésére? Ha igen: mikor?
A munkaszerződés meghatározott időre szólt. (…) Ebben az esetben nincsen törvényes kötelezettség versenyvizsga meghirdetésére. A Román Televíziótársasággal való, meghatározatlan időre szóló munkaviszony miatt fel sem merült az, hogy a rádiónál meghatározatlan időre legyen alkalmazva, mely esetben a versenyvizsga megszervezése elkerülhetetlen lett volna. Az alkalmazás során érv volt a szóban forgó személy közmédiában szerzett tapasztalata.
Ki döntött Debreczeni Hajnalka fizetéséről?
Az alkalmazó.
Tudna pontosítani? Ilyen esetben a fizetés alku tárgya, vagy létezik egy bérrács?
Mindkét médiaintézményben létezik a munkakörök jegyzékének az intézménye, a munkakörökhöz tartozó bérek alsó és felső határának a megjelölésével. Ezeket a határokat a kollektív munkaszerződések keretein belül tárgyalják. A határokon belül az egyes bérekről tárgyalásos úton döntenek.

Továbbra is várjuk, hogy a Regionális Stúdiók Osztályának (Departamentul Studiouri Regionale) vezetője, Florin Brusten válaszoljon a kérdéseinkre.

Sipos Zoltán

Adományozd jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek! Az adatlapon az adószámunk (CUI 33978083) és a bankszámlánk adatait kell feltüntetni, de a legegyeszerűbb, ha a szükséges formanyomtatványokat itt vagy itt letöltöd.

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagyon nagy szerepük van a közösség adományainak. Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.

Azt is szeretnénk, ha minél több olvasónk adományozna havonta egy kis pénzösszeget az Átlátszó Erdély Egyesületnek. A pénzt PayPal-on keresztül (a doboz az oldal tetején, jobb oldalon) vagy közvetlenül a bankszámlánkra lehet utalni.

Bankszámla:

Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet”

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU