Első fokon megnyertük az RMDSZ ellen indított perünket, megdupláztuk a hivatkozottságunkat, 80 százalékkal növeltük a nézettségünket, és egy fontos díjat is nyertünk.

Munkánk egyik legfontosabb mérőszáma a hivatkozottság: azt mutatja, más médiaorgánumok mennyire tartották fontosnak anyagainkat. Idén mintegy 100 alkalommal hivatkozták az Átlátszó Erdély anyagait más kiadványok, ez körülbelül duplája a tavalyi számnak. Itt megtekinthető a linkgyűjtemény.

Nézettségünk éves szinten mintegy 80 százalékkal volt magasabb 2016-hoz képest. Ennél csak annak örülünk jobban, hogy olvasóink továbbra is 50 másodpercet töltenek el az oldalunkon átlagban. Az év kiemelkedő cikkeit itt gyűjtöttük össze:

A legnézettebb, legfontosabb és a legsúlyosabb problémákra rávilágító anyagaink 2017-ből

Fontosnak tartjuk azt, hogy a nagyobb cikkeink ne csak magyarul, hanem – célcsoporttól függően – románul, illetve angolul is megjelenjenek. 2018-ban az Átlátszó Erdély angol rovatában három, a román rovatban pedig nyolc anyagot publikáltunk – a HVIM-vezetők peréről szóló sorozatunk például teljes egészében olvasható románul.

Korábbi évek beszámolói:

2200 euróból működött 2015-ben az Átlátszó Erdély. Itt a beszámoló

Így hasított az Átlátszó Erdély 2016-ban: a beszámoló

Mindez éves szinten 76 ezer lejbe (körülbelül 16 ezer euró) került. Akárcsak tavaly, fő támogatónk továbbra is a Foundation Open Society Institute (FOSI), ugyanakkor az olvasói adományok (egyéni felajánlások és a 2 százalék) idén összesen kicsivel több mint 9 ezer lejre (kb. 2 ezer euró) rúgtak.

Egy sor kisebb projektben is részt vettünk, ezek szintén fontos jövedelemforrását képezik az egyesületnek. A Der Spiegel felkérésére például kutatómunkát végeztünk az egyik projektjük számára, a magyarországi támogatásokról szóló projektünket pedig a Független Médiaközpont finanszírozta.

Az Átlátszó Erdély saját, jelenleg is futó gyakornoki programja mellett a Transparency International Magyarország oknyomozó újságírói mentorprogramjában is részt vettünk. Ennek keretében a székelyföldi önkormányzatok médiaköltéseit vettük szemügyre. A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtótámogatásairól szóló cikk itt olvasható.

Idén számos érdekes workshopon vehettünk részt, azonban az összes képzés közül kiemelkedik a johannesburgi Global Investigative Journalism Conference – ez a konferencia a világ legnagyobb ilyen rendezvénye, ahol tényleg a legnagyobb nevek adnak elő. Beszámolónk róla itt és itt olvasható.

Egyik legfontosabb eredményünk idén, hogy a Dr. Szegő Tamás jogász, újságíró és rádiós emlékét őrző elismerés fődíját Jakab Villő Hanga munkatársunk kapta a székelyföldi roma közösségekről szóló sorozatáért.

December végén aztán kiderült, hogy megnyertük az RMDSZ ellen indított perünket, a Kolozs megyei törvényszék arra kötelezte a szervezetet, hogy válaszoljon adatigénylésünkre. Ez a döntés egyben azt jelenti, hogy a bíró elutasította az alperes azon érvelését, hogy rá nem vonatkozik a közérdekű adatok közzétételére vonatkozó 544/2001-es törvény.

De mivel egyelőre az indoklást nem kaptuk kézhez, így erről többet mondani nem tudunk. Elképzelhető, hogy az RMDSZ fellebbezni fog a döntés ellen, így ez a történet még távolról sem ért véget.


Fizess be az átláthatóságra, fizess elő az Átlátszó Erdélyre!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

PayPal azonosítónk: erdely@atlatszo.ro (erre akkor lehet szükség, ha nem az Átlátszó Erdély oldalon keresztül utalnál).

Ide kattintva tetszőleges, egyszeri összeggel is támogathatsz PayPalen keresztül.

Mégsem szeretnék PayPallel bajlódni. Más megoldás nincs?

Választhatod a banki átutalást is, ehhez az alábbi adatokra lesz szükséged. Fontos, hogy az internet banking felületen állítsd be a visszatérő (rekurrens) fizetési opciót, ha a bankod lehetővé teszi.

Lejes (RON) számla:
Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU