Alig jegyezte be cégeit, rögtön megítéltek 4,5 milliárd forintot Balázs Lászlónak: nem csoda, hiszen testvére Mészáros Lőrinccel és Tiborcz Istvánnal üzletel. A Pro Economica Alapítvány pályázatán az Igazi Csíki Sör tulajdonosa is jól járt.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

2019 november végén, egy más témájú közleménybe eldugva publikálta a Pro Economica Alapítvány a székelyföldi mezőgazdasági nagyberuházásokra kiírt pályázat egyes nyerteseinek a nevét.

Ez azért hírértékű, mert 2019 júliusában a nyertesek listáját úgy hozták nyilvánosságra, hogy abból nem derült ki, hogy milyen romániai cégek nyertek összesen 24 milliárd forint (72 millió EUR) vissza nem térítendő támogatást.

A november 28-án publikált listán a 66 nyertes pályázó közül 24-nek szerepel a neve, ők összesen 8,7 milliárd forint támogatást nyertek. A Pro Economica Alapítvány közleményéből az derül ki, hogy ezekkel a pályázókkal sikerült november végéig megkötni a szerződést.

Hogy a többi nyertes szerződött-e, azt nem tudjuk, mindenesetre egy december 7-én publikált közlemény szerint akik december 20-ig nem kötik meg a támogatási szerződést, azok elesnek a támogatástól.

Erre és egy sor további, pályázatokkal kapcsolatos részletre kérdeztünk rá Kozma Mónikánál, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetőjénél, kérdéseinkre azonban nem kaptunk válaszokat.

Viszonylag kis összegek az eredményesen működő cégeknek

A döntési listát böngészve jól látszik, hogy a pályázók két nagy csoportra oszlanak: egyrészt vannak azok a székelyföldi vállalkozások, melyek több éve megbízhatóan és pénzügyileg is eredményesen működnek – ők jellemzően százmillió forintos nagyságrendű összegeket nyertek.

A milliárd forintos kategóriában találhatóak azok a projektek, ahol az eredményeket vélhetően politikai hátszéllel pótolják. Az egyik ilyen vállalkozó Balázs László, aki két, Gyergyószentmiklóson bejegyzett cégnek, a Plazmontech Kft.-nek és a Batlas Holdingnak az ügyvezetője (nyitóképünkön).

Mindkét céget 2018 november végén jegyezték be, a Pro Economica Alapítvány pályázati kiírása előtt nem sokkal, tevékenységük, pénzügyi eredményeik, alkalmazottaik nincsenek. A cégadatbázisból annyi derül ki, hogy a Batlas Holding fő tevékenysége holdingok üzemeltetése, a Plazmontech pedig kutatás-fejlesztéssel foglalkozik. Egyik tevékenységi terület sincsen összhangban a kiírással.

A kiírásban az is feltétel, hogy a pályázónak két lezárt üzleti évvel és öt alkalmazottal is rendelkeznie kell – ezek a cégek egyik feltételt sem teljesítik. Igaz, a kiírás szerint figyelembe lehet venni a pályázó cég tulajdonosának más cégeit is.

Kapcsolati tőkéjét visszafordítja szülőfalujába

A Pro Economica Alapítvány igazgatótanácsa a két cégnek összesen 4,5 milliárd forint (13,5 millió euró) vissza nem térítendő támogatást nyújtott, egy sajtóbeszámoló szerint egy tejfeldolgozó és egy hűtőház felépítését tervezik. A projekt összértéke 28 millió euró.

Hargita Megye Tanácsa egyébként egy 2019 decemberében megszervezett dísztanácsülésen Balázs László testvérének, Balázs Attilának Hargita Megyéért Díjat adományozott.

Sajtóbeszámoló szerint a díjat Balázs Attila részben „az eddigi tevékenységéért kapta, de legalább ennyire hangsúlyosan a szülőföldjén következőkben várható beruházások által a térség gazdasági megerősítéséért kifejtett munkáját előlegezték meg ezzel.”

A méltatásból kiderül, „a díjazott személy életútja, tevékenysége jó példa a közösség számára, hiszen abból a kapcsolati tőkéből, amit megteremtett, abból, amit létrehozott kitartó munka, tudás, tehetség, ambíció által és ami által sikeres lett, visszafordít valamit a szülőfalujába.”

Mészárossal és Tiborcz-cal vásárolt kikötőt

Ez a Magyarországon felhalmozott kapcsolati tőke valójában a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István cégbirodalmához kapcsolódik. Mint azt a Magyar Hang kiderítette, Balázs Attila több mint két tucat vállalkozást birtokol, és ezek meglepően sikeresek a magyarországi közbeszerzéseken, például ott voltak a kivitelezők között olyan presztízsberuházásokon, mint a Puskás Ferenc Stadion.

Legutóbb Balázs Attila neve a balatonfüredi kikötő megvásárlása kapcsán bukkant fel: Mészáros Lőrinc és Tiborcz István közös ingatlankezelő cége, az Appeninn Nyrt. Balázs Attila cégével, a Bayer Construct Zrt.-vel vásárolta meg a kikötőt üzemeltető Solum-Invest Kft.-t.

Elfekvő cég is nyert 1,2 millió eurót

Több mint 400 millió forintot (1,2 millió eurót) nyert a Berke Integrator de Prelucrare a Carnii SRL. Ezt a vadhúst feldolgozó céget 2005-ben jegyezték be, azonban az utóbbi években üzleti forgalma nulla, alkalmazottai sem voltak.

Tulajdonosai az üzleti tanácsadással foglalkozó, 2018-ban bejegyzett Cs L Transylvania Project SRL, valamint a húskereskedéssel foglalkozó Control Group Consulting SRL. Úgy tudjuk, a Berke Integrator de Prelucrare a Carnii SRL a székelyföldi Albert András vállalkozó érdekeltségi köréhez tartozik. Ő a tulajdonosa az ivói vadasparknak.

Az Igazi Csíki Sör gyártója egyszerűen nem tud veszíteni

A székelyföldi gazdaságfejlesztési pályázat nagy nyertesei között található Lénárd András is. Az ő vállalkozásai ugyan nem szerepelnek a Pro Economica Alapítvány által novemberben közzétett listán, azonban Lénárd maga beszél egy 2019 novemberében készült PR-interjúban arról, hogy a sörgyár mellé malátagyárat és chipsgyárat tervez felépíteni.

A két projekt összesen 25 millió eurós beruházást jelent, és mindkettőt támogatja a Pro Economica Alapítvány. A Magyar Hang úgy tudja, Lénárd András érdekeltségei összesen 2 milliárd forint támogatást nyertek.

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője megerősítette a Magyar Hangnak, hogy az Igazi Csíki Sör mögött álló vállalkozó két cége ott van a nyertesek között, azonban a megítélt összegről nem nyilatkozott.

Hogy lássuk, egyeseknek mennyire könnyű vállalkozni Székelyföldön: a Lénárd által tervezett chipsgyár felépítése előtt nagy akadály volt, hogy Csíkszentsimonban, a gyár tervezett helyszínén nem volt bevezetve a földgáz.

Azonban Hargita Megye Tanácsa ezt a problémát megoldotta azzal, hogy a tanács költségvetéséből kiutalt 100 ezer eurót gázelosztó állomás kiépítésére a községben. Csak arról felejtettek el szólni, hogy első körben nem a csíkszentsimoni lakosság, hanem a chips- és a sörgyár kap olcsó földgázt.

Nyitókép: Balázs László, a Batlas Holding és a Plazmontech képviselője (balra) valamint Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője aláírják a támogatási szerződést. Forrás: a Pro Economica FB-oldala

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép