A megyei tanács 410 ezer lejt szavazott meg a csíkszentsimoni gázhálózat kiépítésére, csakhogy első körben Lénárd András üzleti vállalkozásai fognak jól járni, nem pedig a lakosság.

Egyelőre hiába várja 3500 csíkszentsimoni lakos, hogy rácsatlakozhasson a gázvezetékre: a gázelosztó állomás a község határától 800 méterre tervezett burgonyafeldolgozó környékén fog felépülni, és leghamarabb Lénárd András vállalkozásai, valamint a Szent László Gyermekvédelmi Központ élvezhetik a jelenlegi fafűtésnél jóval olcsóbb és kényelmesebb megoldást.

A gázhálózat kiépítését régóta tervezik a községben. Biztos forrásból úgy tudjuk, a gázelosztó állomást eredetileg a községet átszelő 123-as út mellett, Csíkszentsimon észak-keleti határához közel lévő focipálya környékén tervezték felépíteni – ennek a műszaki dokumentációja el is készült.

Hargita Megye Tanácsa október 1-én hozott döntést arról, hogy Csíkszentsimon számára 410 ezer lejt (86 ezer euró) utal ki gázelosztó állomásra, és ezzel a jó hírrel tele is kürtölték a sajtót.

Arról viszont nem esett szó, hogy a gázelosztó tervezett helyszíne időközben megváltozott: a focipálya helyett a község határától mintegy 800 méterre, a 123-as út mentén található csarnok környékén építik fel.

Értesülésünket az új helyszínről egy, a beruházás részleteit ismerő hivatalos forrás is megerősítette.

Térképünkön az elosztó eredeti helyszínéhez közel levő focipályát zölddel, az új helyszínül szolgáló csarnokot kékkel jelöltük, a Csíki Sör Manufaktúra pedig narancssárga

Ez azt jelenti, hogy a csíkszentsimoniaknak biztosan várniuk kell még a földgáz bevezetésére, ugyanis a most kiutalt pénz csak a gázelosztó állomás felépítésére és arra elegendő, hogy az elosztóállomás környékén levő fogyasztók rácsatlakozhassanak a hálózatra.

Két éve már megszavazták a szükséges összeget

A csarnokba Lénárd András chipsgyárat tervez, amely 2020 szeptemberétől fog működni, de nincsen nagyon távol a Csíki Sör Manufaktúra sem. Mindkét vállalkozásnak jól jön majd, hogy nem fával, hanem a fánál olcsóbb földgázzal folyhat majd a termelés.

Hargita Megye Tanácsát egy sor kérdéssel kerestük meg, többek között rákérdeztünk, hogy miért nem a csíkszentsimoni lakosok, hanem Lénárd András vállalkozó üzleti érdekeltségei jutnak közpénzből támogatáshoz. Mikorra várható hogy a község lakossága számára is bevezetik a gázt, lévén, hogy erre majd újabb pénzforrásokra lesz szükség a megyei költségvetésből? Továbbá a községnek 2017-ben 449 ezer lejt hagyott jóvá a megyei tanács ugyanezen célra – ezzel a pénzzel mi történt?

A válasz (teljes terjedelmében itt): a csíkszentsimoni gázelvezetés kivitelezésének részletei nem tartoznak Hargita Megye Tanácsának hatáskörébe.

Kozma Istvánt, Csíkszentsimon polgármesterét szintén megkerestük kérdésekkel, azonban még nem válaszolt. Ha befutnak a válaszok, anyagunkat frissítjük.

UPDATE 18:35, 7.11.2019: Kozma István, Csíkszentsimon polgármesterének a válasza (teljes terjedelmében itt elérhető):

(...) Ami a nyomáscsökkentő állomás áthelyezését illeti: nem volt soha terv arra vonatkozóan, hogy az elosztó állomás az ön által készített térképen, zölddel jelzett helyre kerüljön. Valamikor 15 évvel ezelőtt rajzolt a térképre egy x-et valaki, de sosem készült megvalósítási terv arra vonatkozóan. Rajzolni bárki, bármit tud, de az még nem jelent megvalósított projektet, nem feltételezi, hogy az a legjobb helyszín, nem támasztja alá a gondolatot alapos szakmai tanulmány. A helyszín tehát nem át lett helyezve, hanem most lett megállapítva.

Terveink szerint a nyomáscsökkentő állomás közvetlenül a fővezeték mellé épülne pontosan azért, hogy a beruházás minél költséghatékonyabb legyen, hiszen így nem kell több száz méteren át vezetnünk a fővezetéket, hogy az elérje a nyomáscsökkentő állomást. Egy nyomáscsökkentő állomás megépítésének ára ma 1.5 millió lej +ÁFA. Hatalmas segítség tehát, hogy Hargita Megye Tanácsa támogatja a megye településeit a gázelosztó állomások és gázhálózatok megépítésében. Egy település önkormányzata ugyanis nehezen, vagy egyáltalán nem engedheti meg magának, hogy hasonló beruházást megvalósítson önköltségen.

Ami a különböző érdekcsoportok favorizálását illeti: bármilyen beruházást eszközölünk, rá lehet fogni, hogy valakinek kedvez. Nyilvánvalóan! Hiszen azért építünk, hogy a beruházások által kedvezőbb életkörülményeket teremtsünk. Kérdem én: nem feladata-e egy önkormányzatnak, hogy az alapinfrastruktúra kiépítésén dolgozzon? Nem feladata-e egy önkormányzatnak támogatni, hogy munkahelyek jöjjenek létre és így a közösség tagjai bevételi forráshoz jussanak? (...)

Címlapfotó: Borboly Csaba Hargita megye tanácselnöke (szürke zakóban középen) a Csíki Sör Manufaktúrában szervezett látogatáson. A fotón bal oldalt Lénárd András, a sörgyár tulajdonosa, valamint Lázár János fideszes politikus. Fotó: borbolycsaba.ro