Olyan Facebook-oldalak is költenek politikai hirdetésekre, amelyekről elsőre nem nyilvánvaló, hogy kampányoldalak. Facebook kampányköltések összefoglalónk.

2019 márciusa óta nagyjából 40 ezer eurót költött el Facebook-hirdetésekre az RMDSZ, az idei választási kampányok idején százas nagyságrendben futtattak reklámokat a közösségi hálón. A hirdetések elkészítésének költségeiről nem rendelkezünk adatokkal, azonban mivel profi fotós-filmes anyagok, nem lehettek olcsók.

A többi erdélyi magyar párt az RMDSZ hirdetéseinek nyomába sem ér: az EMNP nagyságrenddel kevesebbet, nagyjából 3 ezer eurót költött el Facebook-hirdetésekre ugyanebben az időszakban, a Székely Nemzeti Tanács eddig összesen 24 eurót (nem elírás) fizetett a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés reklámozására, az MPP pedig egyáltalán nem hirdetett.

Honnan vannak Facebook kampányköltésre vonatkozó adataink?

Az amerikai elnökválasztás befolyásolásával kapcsolatos botrányok után a Facebook elkezdte közzétenni, hogy a rendszerében kik és mennyit költenek politikai hirdetésekre. Az Ads Library májustól az európai szereplőket is tartalmazza.

Az új, szigorúbb szabályozás szerint minden politikai vagy társadalmi célú hirdetés esetében meg kell adni a hirdető kilétére vonatkozó adatokat. A hirdető, a hirdetésekre elköltött pénzösszeg és egy sor más hirdetési adat nyilvános, és bárki rájuk kereshet ebben az adatbázisban.

Mi néhány napot töltöttünk el az erdélyi magyar vonatkozású hirdetések böngészésével. Arra voltunk kíváncsiak, ki mennyit költött politikai hirdetésekre a magyarlakta megyékben. Mivel kampányolt az RMDSZ és a többi erdélyi magyar párt az idei választásokon? Továbbá: mennyire célozták meg román pártok a magyar választókat?

A hirdetések közt keresgélve hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ugyan transzparencia tekintetében mindenképpen nagy előrelépés az Ads Library, azonban a rendszer távolról sem tökéletes. Nagyon sok olyan hirdetést találtunk, ahol a hirdető adatai vagy nincsenek megadva, vagy pedig kamugyanúsak – ezeket a Facebook valószínűleg nem ellenőrzi.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Összesen 85 erdélyi magyar (vagy magyarországi, de Erdélyben is hirdető) oldalt találtunk, ezek itt megtekinthetőek. A listát böngészve nyilvánvaló, hogy az RMDSZ, valamint az RMDSZ-hez köthető oldalak (politikusok, civil szervezetek) messze a legnagyobb hirdetők. Az RMDSZ Facebook-oldalán például 530 hirdetés található, ez az oldal március óta összesen mintegy 73 ezer lejt (15 ezer euró) fizetett a Facebooknak azért, hogy anyagai a felhasználók idővonalára bekerüljenek.

Kelemen Hunor magyar FB-oldalán futó 430 hirdetés 67 ezer lejbe (14 ezer euró) került, de komoly Facebook-jelenlétük van Vincze Loránt és Winkler Gyula EP-képviselőknek (7200, illetve 4400 lej reklámköltséggel), Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnöknek (2600 lej), valamint Csoma Botond képviselőnek (1800 lej).

Agyonlájkolt kamuoldalak kampányolnak az RMDSZ-nek jó pénzért

Ennél érdekesebb az a három oldal, amely ugyan közvetlenül nem köthető az RMDSZ-hez, azonban aktivitásuk alapján nyilvánvaló, hogy az RMDSZ kampánykommunikációját segítették a májusi EP-választási, valamint a novemberi elnökválasztási kampány első fordulójában. Ebben a három oldalban közös, hogy:

– az RMDSZ idei választási kampányai idején voltak aktívak, ezekben az időszakokban százas nagyságrendben hirdettek párhuzamosan, a magyarlakta megyékre célozva;

– a bejegyzések vizuális identitása (színek, betűtípusok) és üzenetei hajaznak az RMDSZ által használt vizuális anyagokra;

– a kreatívok népszerű témákra alapoznak: Orbán Viktor, Böjte atya, a csíksomlyói búcsú, az úzvölgyi haditemető, a székely zászló bukkan fel a fotókon, az üzenet pedig mozgósító jellegű;

– esetenként jelen van a negatív kampány is: a román választói részvétellel riogatnak, illetve lejártják, nevetségessé teszik a román jelölteket;

– a Facebook-oldalakon megosztott anyagok egységesek, a kivitelezés pedig professzionális – sejthető, hogy nem volt olcsó legyártani az összesen mintegy 200 anyagot;

– az oldalak készítői szemlátomást arra törekedtek, hogy kilétüket elrejtsék: a Facebookon megadott postacímek kamugyanúsak, a telefonszámok nem működnek, e-mailekre nem válaszolnak. Az oldal nevének megfelelő domaineket is lefoglalták magánszemélyek nevére, így kilétük a romániai domain-neveket tartalmazó adatbázisból sem derül ki. Mindegyik webcímen egy egyszerű weboldal fogad, melyek kinézete nagyjából hasonló.

Csíkország – 4,3 ezer like, 6705 RON (1400 EUR)

Témáját tekintve az oldal az európai uniós tagság előnyeit, illetve az EU-pénzekből eszközölt beruházásokat mutatja be, pozitív hangvételű filmekkel buzdít szavazásra az EP-választáson. A videós stáb nincsen feltüntetve, azonban a kivitelezésből egyértelmű, hogy profik készítették ezeket.

Kelemen Hunor egyik kampánybejegyzése a Csíkország Facebook-oldalon megosztva
Kelemen Hunor egyik kampánybejegyzése a Csíkország Facebook-oldalon megosztva

Az oldal a májusi EP-választások környékén összesen 84 hirdetést publikált. Később az elnökválasztás első fordulója előtt volt aktív, amikor az RMDSZ, Kelemen Hunor és Borboly Csaba megyei tanácselnök anyagait osztotta.

A Csíkországot 2019. április 26-án hozták létre, egy csíkszeredai címre (Libertăţii 8.) van bejegyezve. Létezik egy másik, hasonló nevű Facebook-oldal is, ahol Péter András szociális munkás teszi közzé Csíkszereda környékén készült látványos tájképeit.

De vissza a minket érdeklő oldalra: a csikorszag.ro domaint magánszemély foglalta le, neve nem nyilvános. Az oldalon megadott telefonszám nem érvényes, így e-mailen és Messengeren küldtük el a kérdéseinket. Válasz nem érkezett.

További részletek az oldal adatlapján.

Erdélyi magyarok Orbán Viktor mellett – 43 ezer like, 5452 RON (1140 EUR)

Az oldal profin elkészített mémeket publikál, amelyek helyenként az RMDSZ vizuális identitás-elemeit használják. Anyagai választási részvételre buzdítanak, de gyakran bukkan fel a negatív kampány is. Állandó szereplő Orbán Viktor, Böjte atya, valamint Kelemen Hunor.

Főként a májusi EP-választások környékén volt aktív, ebben az időszakban több mint 50 hirdetést publikált. Az elnökválasztások első fordulója előtt három hirdetéssel jelentkezett az oldal. Az utolsó mém egy ízes gyurcsányozás/momentumozás.

Ennek a bejegyzésnek a reklámozására kevesebb, mint 100 lejt költöttek, így is megvolt az 5-6 ezres elérés
Ennek a bejegyzésnek a reklámozására kevesebb, mint 100 lejt költöttek, így is megvolt az 5-6 ezres elérés

A Facebook-oldalt 2017. július 9-én hozták létre, hibásan megadott vagy nem létező csíkszeredai címre (Florilor 17-23.) van bejegyezve, az erdelyiek.ro domain magánszemély tulajdona. A domainen egy minimál-weboldalt is létrehoztak. A telefonszám nem él, az e-mailben és Messengeren feltett kérdéseinkre válasz nem érkezett.

További részletek az oldal adatlapján.

Kárpát-medencei Magyar Összefogás – 11,3 ezer like, 5043 RON (1054 EUR)

Újabb oldal, amely az RMDSZ vizuális identitás-elemein alapuló posztokat, illetve a román jelölteket lejárató és a román részvétellel riogató mémeket publikál. Visszatérő motívum Csíksomlyó, a székely zászló és az úzvölgyi katonatemető.

A májusi EP-választások idején 64 hirdetést publikált, a novemberi elnökválasztás első fordulóján az aktivitása jóval alacsonyabb volt – alig két mozgósító hirdetést tett közzé.

Az EP-választások napján futott ez a mozgósító hirdetés
Az EP-választások napján futott ez a mozgósító hirdetés

A Facebook-oldalt 2019. január 5-én hozták létre, egy sepsiszentgyörgyi cím (Crinului 1.) van elérhetőségként megadva. Le van foglalva az osszefogas.ro domain is egy magánszemély nevére, és sebtében egy tartalom nélküli oldalt is összedobtak. A telefonszám nem él, az e-mailben és Messengeren feltett kérdéseinkre válasz nem érkezett.

További részletek az oldal adatlapján.

Az RMDSZ-hez köthető oldalak közül ki kell emelni a Boti învață românește (Boti románul tanul) nevű oldalt: György Botond humorista kisfilmjei rímelnek az RMDSZ kommunikációs paneljeire, viszont viccesek.

A projekt mögött az Octopus Communications Kft. áll, az a cég, melyről itt írtunk, és amelyről forrásaink egybehangzóan állítják, hogy a központi RMDSZ Facebook-kampányait bonyolítja.

A Facebook-kampányokkal kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük az RMDSZ Ügyvezető Elnökségét is. Kíváncsiak voltunk arra, hogy:

A Facebook-hirdetésekre elköltött 190 ezer lejt hogyan számolják el a román kormány fele?

Összesen mennyibe kerültek az oldalakon közzétett kreatív anyagok, és milyen cégeket vontak be ebbe a munkába?

Ha helyi politikus hirdet Facebookon, akkor azt a központi RMDSZ fizeti, vagy erre valamilyen más megoldásuk van?

Ki fizette a Csíkország, az Erdélyi magyarok Orbán Viktor mellett és a Kárpát-medencei magyar összefogás oldalon közzétett hirdetéseket? Miért titok az oldal készítőinek identitása?

Milyen szerepe volt az Octopus Communications Kft.-nek ezekben a kampányokban, és ezért a munkáért mennyi pénzt kaptak?

A válasz: az RMDSZ az EP-választási kampány idején 45 ezer lejt költött el Facebook-hirdetésekre, az elnökválasztási kampány során elköltött összegeket még nem összesítették (a válasz teljes terjedelmében itt). A többi kérdésünkre nem kaptunk választ.

Az EMNP szerényebb, de legalább párhuzamos

Ahogy az sejthető, az utóbbi évek választásain nem induló és emiatt a politikai mezőny szélére sodródott Erdélyi Magyar Néppárt Facebook-aktivitása jóval visszafogottabb az RMDSZ-éhez képest. Ők a rendelkezésre álló adatok szerint 14 ezer lejt (2900 eurót) költöttek el hirdetésekre.

A reklámok színvonala is jóval szerényebb az RMDSZ-éihez képest: szó sincsen profin összevágott filmekről, minőségi hangtechnikáról vagy akár drónos felvételekről. A legtöbb hirdetésről lerí, hogy abból állították össze, ami éppen rendelkezésre állt: neten keringő vagy sajtótájékoztatón készült fotóból, esetleg híradóból kivágott felvételből.

Érdekes, hogy az EMNP a májusi kampány idején egyáltalán nem hirdetett az EP-választásokkal kapcsolatban saját oldalán, ehelyett az a Csomortányi-nyilatkozat futott, melyben a pártelnök Dan Tănasă kitiltását kérte Magyarországtól.

A nyár folyamán több hirdetésük volt Tusványos, az “állami szintre emelt magyarellenesség”, valamint a katasztrofális bukaresti kormányzás témájában. Külön hirdetést kapott a momentumos Fekete Győr András erdélyi meghívása ellen tiltakozó Minta-közlemény, októberben pedig Karácsony Gergely frissen megválasztott budapesti főpolgármester Wass Alberttel kapcsolatos nyilatkozatával kapcsolatban hirdettek.

Az államelnök-választással kapcsolatban nem reklámoztak semmit, jelenleg az EMNP-MPP fúzióról szóló bejelentést hirdetik. Az EMNP oldalán futó reklámokra 7500 lejt (1500 EUR) költöttek március óta. Csomortányi István pártelnök hivatalos Facebook-oldalán futó hirdetések 2500 lejbe (520 EUR) kerültek.

Erdélyi magyar közéleti trash

Úgy tudjuk, az EMNP kommunikációs gerilla-akciókat is folytat a Legyen ELÉG nevű Facebook-oldal révén. A hirdető kiléte itt is homályban marad, azonban biztos forrásokból úgy tudjuk, hogy ezt az oldalt az EMNP működteti. Megkeresésünkre az EMNP határozottan tagadta, hogy köze lenne ehhez az oldalhoz.

A Legyen ELÉG oldalon főként RMDSZ-szel és a PSD-vel kapcsolatos, változó színvonalú és kivitelezésű mémeket hirdetnek, téma Winkler Gyula EP-képviselő állítólagos kapcsolata Sorossal, illetve az EP-választások gyanús eredményei, amikor az RMDSZ gyanúsan sok szavazatot kapott a Kárpátokon túlról.

Az EP-választások után ez a hirdetés futott a Legyen ELÉG oldalon, 10-50 ezer felhasználót érve el
Az EP-választások után ez a hirdetés futott a Legyen ELÉG oldalon, 10-50 ezer felhasználót érve el

Hogyan számolják el a Facebook-hirdetésekre elköltött összegeket a magyar kormány felé? Összesen mennyibe kerültek az oldalakon közzétett kreatív anyagok, és milyen cégeket vontak be ebbe a munkába? Valamint: meg tudják-e erősíteni, hogy az EMNP áll a Legyen ELÉG nevű oldal mögött? – kérdeztük az EMNP-től.

A válaszok: a hirdetéseket teljes egészében magánadományokból fedezik, a kreatív anyagokat szimpatizánsok készítik önkéntesen, a Legyen ELÉG nevű oldalhoz pedig nincsen köze a pártnak. (A válaszok megtekinthetőek itt.)

Stílusban és témaválasztásban a Legyen ELÉG oldalhoz hasonló, de egy szinttel amatőrebb a Forum Cogitorium: az oldalon elérhetőségként Ferencz Zsombor marosvásárhelyi magánszemély van megadva, aki magát saját profilján “hobbiújságírónak” nevezi.

Ezen az oldalon olyan mémek futnak, amelyek azt bizonygatják, hogy az RMDSZ vezetése valójában Fidesz-ellenes és balliberális. Az oldal összesen 12 hirdetést fizetett, kevesebb mint 100 lej értékben.

Megkeresésünkre Ferencz Zsombor elmondta, ezeket a hirdetéseket a saját zsebéből fizeti, mivel „5 lejt megér a szólásszabadsága”. Ugyancsak Ferencz áll az „Adják vissza a rádiónkat. A Marosvásárhelyi Rádió a MI rádiónk” című oldal mögött, amely lényegében Parászka Boróka újságíró-szerkesztő ellen kampányol évek óta.

Ha még mélyebbre megyünk, akkor ott van a „Romániai magyar médija” nevű oldal is – impresszumában ez áll: „A Romániai magyar médija azzal acéllal alakult, hogy tűzzel és vassal terjessze az igazat, csakis az igazat! Mi fügetlenek vagyunk.” Az oldal készítőit nem sikerült megtalálnunk.

Mi a helyzet a román Facebook kampányokkal?

A tömbmagyar megyékben (Hargita, Kovászna, Maros) erősen jelen voltak a román pártok hirdetései az utóbbi 90 napban: az USR-Plus államfőjelöltje, Dan Barna például a második legnagyobb hirdető Kelemen Hunor után, Ramona Ioana Bruynseels pedig a harmadik.

Miközben több ezer lejes tételben költöttek magyar megyéket célzó Facebook-reklámokra, egyik román jelöltnek sem jutott eszébe magyarra lefordítani, vagy valamilyen minimális szinten a magyar közösség számára adaptálni az üzeneteket. Így a magyar választók is ugyanazt a sablonos, bukaresti kreatívok által kitalált anyagokat láthatták, mint bárki más az országban.

A nyitóképen Kelemen Hunor RMDSZ-elnök sajtótájékoztatót tart. Fotó: RMDSZ Facebook-oldala

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép