A pressHUB marketen közösen árulja reklámfelületeit 27 helyi, független médiaorgánum. A múlt héten elindult on-line boltnak az Átlátszó Erdély is tagja.

A független helyi sajtó finanszírozásának nehézségeit hivatott enyhíteni a múlt héten bemutatott pressHub market nevű projekt, melynek lényege, hogy a kis médiaorgánumok közösen értékesítenék reklámfelületeiket egy online bolt révén.

A Freedom House Romania által kezdeményezett és a Google News Initiative révén finanszírozott projektnek az Átlátszó Erdély is tagja.

A pressHUB market arra a problémára kínál megoldást, hogy a kis sajtótermékekben – noha helyi szinten sokszor komoly beágyazottsággal és népszerűséggel bírnak –

csak elvétve jelennek meg a nagy cégek hirdetései.

Ennek az oka az, hogy a nagy cégek általában valamelyik médiaügynökségen keresztül vásárolnak reklámot, az ügynökségeknek pedig a legegyszerűbb ismert, országos lefedettséggel rendelkező médiacégekkel szerződni.

Viszonylag kis nézettséggel rendelkező, helyi lapként közel lehetetlen bekerülni egy-egy ügynökség reklámportfóliójába. Ezek a reklámok pedig fontos bevételi forrást jelentenének a helyi lapok számára, és segítenék őket abban, hogy elfogulatlanul tudósítsanak helyi témákról.

A november 21-i bemutató idején a hálózatnak 27 független médiaorgánum volt tagja, az ország 18 megyéjéből. A pressHUB hálózat nem csak reklámokat közvetít majd: egy ideje már fut az a kezdeményezése, hogy

egyes helyi témákat átvesz és országos szintre emel.

Az ötlet egy forgalmi dugóban született, itt jöttem rá, mi a helyi médiaorgánumok legfőbb problémája. Egy szerkesztőség csak úgy lehet független, ha anyagilag is független. Vannak kollégáink, mint Carmen Dumitrescu a Liber în Teleormantól, vagy Sebastian Oancea, a Vrancea 24 portál alapítója, akikkel egyik napról a másikra szerződést bontottak a hirdetőik politikai megrendelésre” – emlékezett vissza a pressHUB market ötletgazdája, a Neamţ megyei InRoman.ro társalapítója.

A pressHUB market egy olyan on-line felület, ahol a hirdetők kiválaszthatják, milyen reklámterméket szeretnének vásárolni, illetve melyik médiaorgánumban szeretnének hirdetni.

„A pressHUB market az olyan kis-, közepes illetve nagyvállalatok számára ajánl megoldásokat, melyek nagyméretű, közérdeklődésre számot tartó reklámkampányokban érdekeltek” – mondta el a projekt bemutatóján Cristina Guseth, a Freedom House Romania igazgatója.

A pressHub nem csak reklámok révén járul hozzá a független sajtó megerősítéséhez: tematikus pályázatok révén helyi sajtóban megjelent anyagokat átvett és országos szintre emelt. Ilyen témák voltak a Banii Europeni (Uniós pénzek), vagy az épített örökség védelmével foglalkozó Oraşul uitat (Az elfelejtett város).

Nyitókép: a pressHUB market indulása idején tartott sajtótájékoztató

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép