Látszólag névtelen erdélyi vállalkozók kapnak összesen 73 millió euró magyarországi támogatást: eredményhirdetéskor a Pro Economica Alapítvány csak a nyertes pályázatok iktatószámát tette közzé.

„Csak azon pályázók adatai válhatnak majd nyilvánossá, akikkel valóban szerződést kötünk, és ezáltal ők majd állami támogatáshoz jutnak. Tervezzük majd a megfelelő szakaszban a nyertes beruházások részletes bemutatását” – reagált Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője, miután az Átlátszó Erdély rákérdezett: miért nem ismerhetjük meg a Székelyföldi mezőgazdasági nagyberuházások című pályázat kedvezményezettjeit.

A döntési listát az alapítvány július 11-én tette közzé, azonban ez csak a pályázók számára tartalmaz érdemi információt: a lista a kedvezményezett jogi személyek nevei helyett csak a pályázatok iktatószámait tünteti fel.

Egy korábbi pályázat nyerteseire a Magyar Hang is rákérdezett, a lap akkor azt a választ kapta, hogy az alapítványnak „adatvédelmi szabályok miatt” nem áll módjában elküldeni a listát.

A Székelyföldi mezőgazdasági nagyberuházások nevű pályázattal a korábbi támogatásokhoz képest néhány nagyságrenddel nagyobb összeget osztott szét a magyar állam erdélyi vállalkozók között: a 66 nyertes pályázó százmillió forintos nagyságrendű támogatáshoz jutott.

Ezek közt kirívó a néhány milliárdos, valamint három, 2 milliárd forint feletti támogatás, melyekről azonban semmi nem derül ki: sem a nyertes neve, sem a projekt helyszíne vagy rövid leírása nem szerepel a Pro Economica Alapítvány által közzétett listán.

Pályázott a Pro Economica Alapítvány valamelyik pályázatán? Megosztaná velünk a tapasztalatait? Írjon az erdely@atlatszo.ro-ra!

Az összes tavalyi BGA-támogatás fele ez a pénz

Hogy lássuk, mennyi pénz ez: 2018-ban a Bethlen Gábor Alap összesen kevesebb, mint kétszer ennyi pénzt, 47 milliárd forintot ítélt meg erdélyi szervezetek számára, ami egyébként szintén rekordnak számított a korábbi évekhez képest.

Az Orbán Viktor által tavasszal felavatott, kerelőszentpáli UBM Feed takarmányüzem, mely Románia legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, 15 millió euróba került – ezt a beruházást az Eximbank finanszírozta.

„A székelyföldi mezőgazdasági nagyberuházásokat támogató programunk felhívása és lebonyolítási procedúrája alapján még nem zárult le teljes mértékben a kiválasztás, hiszen az elbíráló szakértők által kiválasztott projekteknek és vállalkozásoknak még bizonyos feltételeket kell teljesíteni a támogatási szerződés aláírásához.

Mivel ez a folyamat most kezdődött el, és a pályázóknak 90 napjuk van a feltételek teljesítésének igazolására és a támogatási szerződés aláírására, ezért csak azon pályázók adatai válhatnak majd nyilvánossá, akikkel valóban szerződést kötünk, és ezáltal ők majd állami támogatáshoz jutnak. Tervezzük majd a megfelelő szakaszban a nyertes beruházások részletes bemutatását” – magyarázta lapunknak adott válaszában Kozma Mónika.

Nemzetiségi alapon nem diszkriminálnak

Arra az elterjedt szóbeszédre, miszerint a nyertes pályázók közt román nemzetiségű vállakozók is vannak, és ez része annak az alkunak, amit a magyar kormány a román kormánnyal megkötött ahhoz, hogy a programot zavartalanul lehessen Romániában lebonyolítani, Kozma így reagált:

„A Pro Economica Alapítvány által meghirdetett programok keretében pályázatot nyújthatnak be mindazok, akik a pályázati kiírás feltételeinek megfelelnek, és ezen felhívások minden esetben összhangban vannak az Európai Uniós előírásokkal, így nem állt és nem áll szándékunkban nemzetiségi alapon diszkriminálni!”

Gazdaságfejlesztési pályázat Székelyföldön: pult alatt megy a susmus - Átlátszó Erdély

Miután túljelentkezés miatt hirtelen lezárta a regisztrációt az erdélyi gazdaságfejlesztési programot bonyolító Pro Economica Alapítvány, találtunk egy céget, ahol 1000 lejért lehet megvásárolni egy usert. Kérdés, hogy hány ilyen kamu-felhasználó van a feketepiacon, és hogy jön ez a tisztességes verseny elvéhez.

Korábban az Átlátszó Erdély kiderítette, hogy miután egy másik pályázat regisztrációját lezárták, a Maros megyei Royal Dru SRL 1000 lejért árulta a pályázást lehetővé tevő felhasználót. Továbbá a magyar kormány minősített adatbázisában megtalálható romániai cégek közül nem mindegyik felelt meg a minősítéshez szükséges pénzügyi feltételeknek, emiatt az egyik céget ki is zárták.

A nyitóképen Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője beszél a mezőgazdasági gépek népszerűsítésére szervezett AgroMania kiállításon. A képen balról jobbra: Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Magyar Levente, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Kozma Mónika és Siklódi Csongor, a helyszínt biztosító Nagyernye alpolgármestere. A háttérben az egyik banner az expo egyik főtámogatóját, az Azomureş vegyipari kombinátot reklámozza, melyről itt írtunk. A kép forrása a Pro Economica Alapítvány Facebook-oldala