Több olyan romániai céget is találtunk a magyar kormány Minősített Szállítói Adatbázisában, mely mérlege alapján nem teljesíti a minősítés feltételeit. Az egyik ilyen cég az Átlátszó Erdély által feltárt regisztráció-bizniszben is érintett Royal Dru SRL.

Update: válaszolt a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat, Nonprofit Kft. a válasz az anyag alján olvasható.

Különösebb erőfeszítés nélkül találtunk négy olyan, Romániában bejegyzett céget a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjainak a Minősített Szállítói Adatbázisát böngészve, mely a román pénzügyminisztérium honlapján közzétett mérleg alapján nem teljesíti azokat a feltételeket, melyek a minősítéshez szükségesek.

Azt nem tudjuk, hogy az adatbázisba való bekerüléskor feltöltött adatokat hogyan ellenőrzik, mindenesetre az egyik cég a legoptimistább esetben is csak négy év múlva kaphatna minősítést. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a 27 romániai cég közül csak négy vállalkozásnál találtunk kisebb-nagyobb hiányosságot. A más országokban bejegyzett cégeket nem ellenőriztük.

Ezeknél a cégeknél ajánlott elkölteni a támogatást

A Minősített Szállítói Adatbázisban összesen 71 olyan, magyar, román, szerb és szlovák cég szerepel, mely mezőgazdasági eszközök és termékek előállításával vagy forgalmazásával foglalkozik, és ahonnan a termékek beszerzését a kormány kvázi „ajánlja” a gazdaságfejlesztési programban pályázó gazdáknak.

„A szállítói adatbázis egy régóta működő megoldás. A létrehozásával azt szeretnék elérni, hogy legyenek olyan kiemelt magyarországi és egyéb EU-s cégek, amelyeknek át kell esniük egy bevizsgáláson, amely jó néhány kritérium mellett például azt ellenőrzi, hogy megfelelnek-e a beszállítók a piaci sztenderdeknek, vagy nem sértettek-e piaci versenyt.

A pályázók pedig, mint említettem, nem szeretik a hosszadalmas előkészítést, ezért, ha már létezik egy ilyen adatbázis, és abba már jelentkezett sok székelyföldi cég is, ez az egyszerűsített eljárás segítségnyújtásnak tűnt” – nyilatkozta a Transindexnek Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője.

Az erdélyi gazdaságfejlesztési pályázatokat bonyolító alapítvány által meghirdetett pályázat kiírás így fogalmaz:

„Amennyiben a beszerezni kívánt eszköz, berendezés szerepel a romániai vagy a https://szallitoiadatbazis.ced.hu adatbázisában és ott rögzített ára van, úgy a pályázónak elégséges csak 1 árajánlatot bemutatnia a kiválasztott beszállítótól, amelynek értéke nem haladja meg a fent említett rögzített árat.”

Továbbá „ha a Pályázó a CED – Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. által vezetett nyilvántartásban (https://szallitoiadatbazis.ced.hu) szereplő szállítók árajánlatait csatolja, úgy automatikusan maximális pontszámot kap”.

Árajánlatra a maximális pontszám 15, a teljes pályázat legfeljebb 100 pontot kaphat az értékelés során. A pályázó nyilván dönthet úgy is, hogy egy, az adatbázisban nem szereplő cég árajánlatát mellékeli a pályázathoz.

Kérdés, hogy amennyiben egy jóhiszemű gazda egy olyan cég árajánlatát mellékeli pályázatához, amely nem teljesíti az adatbázisba való bekerülés feltételeit, akkor megkapja-e a maximális 15 pontot a pályázatának erre a részére?

Amennyiben az ajánlattevő céget utólag kizárják az adatbázisból, az milyen hatással lehet az (akár már megnyert) pályázatokra?

Könnyen ellenőrizhető feltételek

Ahhoz, hogy bekerüljenek a Minősített Szállítói Adatbázisba, a cégek egy sor feltételnek kell, hogy eleget tegyenek. Ezek között vannak olyan szempontok, melyeket újságíróként nehéz ellenőrizni, ilyen például:

- a kínált termékportfólióban a magyar termékek aránya legalább 50 százalék;

- a kínált termékkel, szolgáltatással összefüggő feladatok teljesítéséhez legalább 1 fő rendelkezik igazolható szakmai kompetenciákkal.

Más feltételek a nyilvános pénzügyi adatok alapján könnyűszerrel ellenőrizhetőek, például hogy a cég

- legalább 5 lezárt üzleti évvel rendelkezik;

- az utolsó lezárt üzleti évének az átlagos statisztikai állományi létszáma eléri a minimum 5 főt;

- a regisztrált vállalkozás utolsó lezárt üzleti évének nettó árbevétele legalább 100 millió Ft (a nettó árbevételt mi üzleti forgalomként – cifră afaceri – értelmeztük, alsó határként 300 ezer eurót vettünk)

- az utolsó három lezárt év adózás előtti eredménye – profit net – maximum egy esetben volt negatív.

Nem tudjuk, miért ragaszkodik a magyar kormány a fenti feltételekhez: ha egy 5 fős cég bekerülhet ebbe az adatbázisba, akkor egy 3 alkalmazottal rendelkező vállalkozás miért nem? Vagy mi a garancia arra, hogy egy 5 lezárt üzleti évvel rendelkező vállalkozás jobb minőségű és olcsóbb termékekkel rendelkezik, mint egy frissen bejegyzett cég?

Azonban ha már ezek a kormány által megszabott játékszabályok, akkor megnéztük, a minősítéssel rendelkező cégek mennyire teljesítik ezeket a feltételeket. Munkánk során a román kereskedelmi cégadatbázis, a listafirme.ro adatait használtuk, melyeket a pénzügyminisztérium honlapjára feltöltött mérlegekkel vetettünk össze.

A függesztett, vontatott mezőgazdasági, valamint erdészeti gépeket forgalmazó Transagrar Machine SRL-t (adatlapja itt) például 2017 decemberében jegyezték be a Hargita megyei Csíkszentkirályon. Tehát az 5 helyett egyetlen lezárt üzleti évvel rendelkezik, ebben az időszakban alkalmazottal nem rendelkezett, árbevétele 900 euró volt, az évet 3 ezer eurós veszteséggel zárta: a pénzügyi feltételek közül egyiket sem teljesíti.

A regisztráció-mutyiban érintett cég sem áll jól

A rostán fennakadt előző anyagunk főszereplője, a pult alatt árult regisztráció-botrányban érintett Royal Dru SRL (adatlapja itt) is: a mezőgazdasági munkagépeket, Belarus és Tagro traktorokat forgalmazó céget 2015 májusában jegyezték be, így ők sem pipálhatják ki a feltételül szabott 5 lezárt üzleti évet.

A mezőgazdasági gépek és eszközök, valamint állattenyésztési felszerelések kereskedelmével foglalkozó Pedrogroup Agro SRL (adatlapja itt) a román cégadatbázisban Econ Training RO SRL-ként szerepel – ennek a cégnek 2018-ban az elvártnál alacsonyabb, 283 ezer eurós üzleti forgalma volt, és csak két alkalmazottat foglalkoztatott.

A kerttervezéssel, a kert- és parképítéssel, egyedi utcabútorzat és játszóterek gyártásával, automata öntözőrendszerek és dísznövények kis- és nagybani forgalmazásával foglalkozó csíkmadarasi Garden Proiect SRL (adatlapja itt) szintén nem teljesíti a forgalomra vonatkozó feltételt.

Kérdéseinket tegnap tettük fel e-mailben a Pro Economica Alapítvány ügyvezetőjének, eddig nem válaszolt. Amint befutnak a válaszok, cikkünket frissítjük.

Update 19:20, 27.06.2019: válaszolt az adatbázist működtető CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft.

Átvizsgáltuk a román székhellyel rendelkező cégeket és a következő cégeket találtuk, melyek esetében a nyilvános adatbázisban elérhető adatok alapján felmerülhetett a meg nem felelés gyanúja:

MACOS REPARATII srl
Transagrar Machine
S.C. HU-RO S.R.L.
PEDROGROUP AGRO SRL
ROYAL DRU SRL

A MACOS REPARATII srl, az S.C. HU-RO S.R.L. és a PEDROGROUP AGRO SRL cégekre vonatkozóan rendelkezésünkre állnak olyan dokumentumok, amelyek on-line felületen még nem elérhetőek, ugyanakkor már bizonyíthatóan leadásra kerültek az adóhatóság felé az előző lezárt üzleti évek záró elszámolásaiként és ezek alapján a cégek megfeleltek a minősítési követelményeknek.

A Transagrar Machine esetében a cég a magánszemély tulajdonosain keresztül kapcsolt vállalkozásának adataira hivatkozott. A kapcsolt vállalkozások figyelembevétele a vonatkozó Európai Uniós gyakorlat alapján lehetséges, sőt adott esetben kötelező.

A Royal Dru Srl. tekintetében adminisztrációs hiba történt. A céget és terméke adatait az adatbázisban felfüggesztjük. Mindazonáltal javasoljuk a pályázatok pontozása folyamán a termékek leírására
- vagy a maximális pontszámot megadni, hisz a hiányosság a kínált termékek megfelelését nem érinti, a műszaki leírások és a származás vizsgálata minden termék esetében megtörtént.
- vagy amennyiben kétség merülne fel a megajánlott termékek megfelelését illetően, az egyes termékek pontozó általi átvizsgálását és a megfelelő pontszám megadását.

Címlapfotó: a Pro Economica Alapítvány Facebook-oldala