Miután túljelentkezés miatt hirtelen lezárta a regisztrációt az erdélyi gazdaságfejlesztési programot bonyolító Pro Economica Alapítvány, találtunk egy céget, ahol 1000 lejért lehet megvásárolni egy usert. Kérdés, hogy hány ilyen kamu-felhasználó van a feketepiacon, és hogy jön ez a tisztességes verseny elvéhez.

Sok gazda verte a fejét a falba, amikor ráébredt: elvileg ugyan június 21-ig lehet pályázni a székelyföldi gazdaságfejlesztési program aktuális kiírására, azonban a pályázáshoz szükséges regisztráció határideje jóval korábban, május 29-én lejárt.

Sok pénzről van szó: a magyar kormány által rendelkezésre bocsátott 131 millió lejes (30 millió euró) keretösszegből körülbelül kétezer gazda igényelhet legtöbb 70 ezer lejt (15 ezer eurót) 25 százalékos önrész mellett. A támogatást mezőgazdasági tevékenységekhez szükséges felszerelések, mezőgépek, tenyészállatok vásárlására vagy gyümölcsösök telepítésére, illetve felújítására lehet megpályázni Hargita, Kovászna és Maros megye területén.

A Pro Economica Alapítvány honlapján 2019. május 28-án, tehát a zárás előtt egy nappal jelent meg egy közlemény, miszerint a regisztrációt „a beérkezett igények magas száma és a pénzügyi keret jelentős túllépése miatt” másnap 16 órakor lezárják.

Azért különös ez, mert a regisztrációt alig egy héttel korábban, május 21-én nyitották meg, és ebben a hírben nincsen szó arról, hogy a regisztrációra lenne időkorlát. Mi több, a május 21-28 periódusban még valószínűleg kevesen töltöttek fel pályázatot, így nem tudjuk elképzelni, honnan tudhatták, hogy hány formailag érvényes pályázat fog beérkezni.

További furcsaság, hogy sem a regisztráció elindulásáról, sem pedig a lezárásáról nem jelent meg hír az erdélyi magyar sajtóban. Rákerestünk, a regisztrációról szóló értesítés kizárólag a Pro Economica Alapítvány honlapján, a regisztráció lezárásáról szóló hír az alapítvány honlapja mellett a magyar kormány „Határtalan gazda” nevű oldalán jelent meg.

Május 24-én nagyon részletes cikket írt a Krónika az erdélyi gazdaságfejlesztési programról, de nem említi, hogy a pályázás regisztrációhoz kötött.

Bennfennteseknek kedvez a rendszer?

Mivel nem túl életszerű, hogy a pályázni szándékozó székelyföldi gazdák naponta böngészik a Pro Economica Alapítvány vagy a magyar kormány oldalát, ráadásul elterjedt szokás a pályázat feltöltésekor regisztrálni, gyanítani lehet, hogy itt egy szűk, jól értesült kör jár igazán jól.

Az egyik ilyen, jó kapcsolatokkal rendelkező vállalkozás a maroskeresztúri székhelyű Royal Dru SRL lehet. Facebook-oldalukon hetek óta hirdetik, hogy a Pro Economica Alapítvány számára árajánlatot állítanak ki az általuk forgalmazott traktorokra, és hogy a cégük árajánlata garantáltan megkapja az árra maximálisan elérhető 15 pontot.

Ennek oka egyébként az, hogy a Royal Dru SRL benne van a magyar kormány szállítói adatbázisában, a pályázati kiírás pedig úgy fogalmaz, hogy

amennyiben a beszerezni kívánt eszköz, berendezés szerepel a romániai vagy a https://szallitoiadatbazis.ced.hu adatbázisában és ott rögzített ára van, úgy a pályázónak elégséges csak 1 árajánlatot bemutatnia a kiválasztott beszállítótól, amelynek értéke nem haladja meg a fent említett rögzített árat.”

Továbbá „ha a Pályázó a CED – Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. által vezetett nyilvántartásban (https://szallitoiadatbazis.ced.hu) szereplő szállítók árajánlatait csatolja, úgy automatikusan maximális pontszámot kap”.

Nyertes pályázat esetén ez azt jelenti, hogy a traktort a Royal Dru SRL-nél kell megvásárolni.

Felhívtuk a cég Facebook-oldalán szereplő egyik telefonszámot, affelől érdeklődve, hogy ugyan nincsen regisztrációnk, azonban a dokumentumokat összeállítottuk, és mindenképp szeretnénk pályázni – lehet-e ebben az esetben tenni valamit?

Ilyen hirdetések láthatóak a Royal Dru SRL Facebook-oldalán. Ezt a posztot Török Csongor osztotta meg a saját falán

Néhány felhasználó azért akad

„1000 lej (68 ezer forint) lesz a regisztráció, további 1000 lej a pályázati iratcsomó összeállítása” – tájékoztat egy román hang a vonal másik oldalán. Az irodában hallhatóan nagy a jövés-menés, egy további telefonbeszélgetés is tisztán behallatszik.

Visszakérdezünk, így kiderül, hogy nekik van „néhány felhasználójuk”, és azokkal majd fel lehet tölteni a pályázatot akkor is, ha a regisztráció már lezárult. Egy másik kollégával is beszéltünk, aki szintén megerősíti: lehet szerezni regisztrációt, 1000 lejért.

Mindkét beszélgetésről hangfelvétellel rendelkezünk.

Miután SMS-ben elküldjük az e-mail címünket, a párbeszéd e-mailben folytatódik, egy magánszemély bankszámlaszámát küldték el nekünk.

Később újságíróként is megkerestük a regisztrációt áruló személyt. Ő annyit mondott, hogy „mindenki tudta, hogy a regisztráció le fog zárulni”, ő egy regisztrációval rendelkezik, és „az ő dolga, hogyan jutott hozzá”.

Szárnyal a Török Csongor által alapított vállalkozás

A mezőgazdasági eszközök és alkatrészek, többek között Irum, MTZ és Belarus traktorok forgalmazásával foglalkozó Royal Dru SRL jelenlegi tulajdonosa Török Irma Ilona. A céget azonban Török Csongor Attila alapította 2015 októberében, és kezdetben a részvények 95 százalékát birtokolta. Tulajdonrészét 2016 novemberében adta át a társtulajdonos Török Irma Ilonának, aki a születési év alapján valószínűleg az anyja.

A tíz alkalmazottal rendelkező cég látványosan növekszik, mérlege szerint 2018-ban 3 millió eurós forgalmat bonyolított, nyeresége pedig 300 ezer euró volt.

Bár papírforma szerint nem tulajdonos, Török Csongor publikus Facebook-oldalán a Royal Dru SRL-t jelölte meg munkahelyeként, és abból ítélve, hogy borító-, valamint profilképén is egy fehér Porsche Cayenne látható, alkalmazottként nem mehet rosszul a dolga.

Bár velük fotózkodik, a MIET-elnök szerint nem tagja a szervezetnek

Török Csongor az RMDSZ egyik ifjúsági partnerszervezete, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács csapatában fotózkodott az RMDSZ-kongresszuson, az Erdély FM pedig arról számolt be, hogy a MIET legutóbbi tisztújító küldöttgyűlésén csatlakozott a szervezethez a Fiatal Vállalkozók Szövetsége, melynek elnöke Török Csongor. Megkeresésünkre Birtalan István, a MIET elnöke tagadta hogy Török Csongor tagja lenne a MIET-nek.

Török Csongor (második sorban balról a második) a MIET kongresszusi csoportképén

A Royal Dru SRL egyébként jelen volt az idén májusban a Pro Economica, valamint a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács által Sáromberkén szervezett mezőgazdasági kiállításon. Török Csongor Vincze Loránd EP-képviselőjelölttel készült, választási hashtagekkel ellátott fotót is megosztott a Facebook-oldalán (lásd címlapfotó). A fotón jól látszik, hogy Török Csongor nyakában "szervező" felirattal ellátott kitűző lóg.

Török Csongort egy sor kérdéssel kerestük meg Facebook-on, azonban ő csak ennyit válaszolt:

„Jó napot kívánok! Igen, több gazda is kért ajánlatot munka gépekre.”

Visszakérdeztünk, de a beszélgetés abbamaradt.

Update 9:11 21.06.2019 Török Csongor időközben válaszolt, azt állítva, hogy a felhasználók árusításáról ő nem tud. A kérdéseink és a válaszok alább olvashatóak:

Hogyan jutott a Royal Dru a pályázáshoz szükséges felhasználókhoz, és miért ajánlják fel ezeket a cég alkalmazottai?

Kérem tisztelettel ezt a kérdést ha teheti fogalmazza újra, mert nem pontosan értem mire vonatkozik.

Honnan lehetett tudni, hogy a regisztrációt egy héttel a pályázat meghírdetése után lezárják? Honnan értesültek erről?

Mi ilyesmiről nem tudtunk.

Mennyire etikus ezeket a felhasználókat árulni, akkor, amikor rengeteg székelyföldi gazda nem tudott regisztrálni?

Nincs tudomásom ilyenről.

Egy, RMDSZ kongresszusán készült fotón a MIÉT-es csapat tagjaként szerepel. Milyen funkciót tölt be a szervezetben?

Nem tudom melyik kongresszusról van szó, amennyiben a legutóbbiról beszélünk, a több mint ezer rmdsz-es küldött közül voltam az egyik, MIET színekben.

A Pro Economica Alapítvány ügyvezetőjét, Kozma Mónikát is megkerestük, anyagunk publikálásáig nem válaszolt. Amennyiben később befutnak a válaszok, anyagunkat frissítjük.

Update 9:08, 21.06.2019 megérkeztek Kozma Mónika válaszai, a kérdéseink és a teljes válasz itt megtekinthetőek. A Pro Economica Alapítvány ügyvezetője szerint

"az Alapítványnak semmiféle eszköze nincs, sem a Maros megyében működő, sem más vállalkozások ellenőrzésére, vagy az azok által használt kommunikációs formák szűrésére. Éppen ezért, minden olyan jellegű információátadástól amelyek az Alapítvány által meghirdetett programokat is érintik, határozottan elhatárolódunk, és amennyiben ezek veszélyeztetik az általunk kitűzött és vállalt célok végrehajtását, és erről bizonyítható módon tudomást szerzünk, úgy azok ellen a megfelelő intézkedéseket megtesszük."

Így megy magyar közpénz a román kormánypárt tagjainak | Magyar Hang

A magyar kormány két éve lebonyolított egy mezőgazdasági pályázatot a romániai Mezőségen, az RMDSZ-közeli Pro Economica alapítvány segítségével. Hiába kerestük, kik nyertek: ugyan az erdélyi alapítvány honlapján az áll, hogy 2017. október 30-ra tervezték az eredményhirdetést, a nyertesek nevét nem hozták nyilvánosságra. A román sajtó viszont megszellőztetett már néhány nyertest.

Háttéralku a PSD-vel?

Nem ez az egyedüli gond a magyar kormány erdélyi gazdaságfejlesztési programjával. A Magyar Hang arról ír, hogy a két éve Mezőségen lebonyolított program nyerteseinek a nevét nem hozták azóta sem nyilvánosságra.

A bukaresti sajtó viszont megszellőztetett már néhány nyertest. A g4media.ro független portál például a következő címet adta írásának: “PSD vezetőt pénzel a budapesti kormány egy mezőgazdasági vállalkozáson keresztül. Vasile Gligát egyébként egy éves felfüggesztett börtönre ítélték, mert a feleségét alkalmazta a Parlamentben.”

A politikus, aki korábban két cikluson át Maros megye szociáldemokrata képviselője volt a bukaresti parlamentben, és jelenleg a párt megyei elnöke, nem tagadta, hogy ő is az ötszáz győztes között volt, de nem mondta meg a lap újságírójának, pontosan mennyi pénz kapott.

A Magyar Hang szerint létezik egy háttéralku a magyar kormány és a PSD között, mely szerint a baloldali párt vezette bukaresti kormány engedi többek között az erdélyi mezőgazdasági pályázatok zavartalan lebonyolítását, cserébe viszont a saját emberei vihetik haza a magyar adófizetők pénzének egy részét. Ez lehet a magyarázat arra is, miért nem nyilvánosak a mezőségi pályázat eredményei.

Címlapfotó: Török Csongor (balra) Vincze Loránt EP-képviselőjelölt társaságban a Pro Economica, valamint a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács által Sáromberkén szervezett mezőgazdasági kiállításon. Forrás: Facebook