Publicațiile din presa online maghiară din Transilvania abordează pregătirile electorale din Ungaria unilateral: știrile negative despre guvernul maghiar trebuie căutate cu lupa, materialele despre opoziție ori lipsesc, ori se referă doar la Ferenc Gyurcsány.
În contextul pregătirilor pentru alegerile din aprilie 2022, este prezentată în presa online maghiară din Transilvania aproape întotdeauna într-o lumină favorabilă. Știrile despre opoziție fie sunt complet omise, fie materialele de presă sunt vădit negative, elaborate pe un ton defăimător.
În același timp, nu au fost aproape deloc publicate în presa online maghiară din Transilvania subiectele incomode pentru guvernul ungar, la fel cum tonul critic la adresa guvernului trebuie căutat cu lupa.
În același timp, nu au fost aproape deloc publicate în presa online maghiară din Transilvania subiectele incomode pentru guvernul ungar, la fel cum tonul critic la adresa guvernului trebuie căutat cu lupa.
Și nu e deloc de mirare: marea majoritate a presei maghiare din Transilvania ori e finanțată de guvernul ungar, ori de către UDMR, organizația care a devenit principalul aliat al guvernului maghiar în Transilvania.
Pentru a putea examina metodic modul în care presa online maghiară din Transilvania relatează despre alegerile din Ungaria, am analizat în total de 700 de articole de presă (știri, analize, interviuri și editoriale) de la sfârșitul lunii august 2021 până la 11 februarie 2022, data începerii oficiale a campaniei electorale din Ungaria.
Am căutat cuvinte cheie
Metoda noastră de colectare a datelor a fost simplă: am efectuat căutări pe cuvintele cheie relevante din punctul de vedere al temei (de ex. „Márki-Zay Péter”, „Orbán Viktor”, „înregistrare”) pe site-urile celor mai importante publicații online din Transilvania, am colectat rezultatele, le-am sistematizat și le-am clasificat pe teme.
Site-urile analizate: Székelyhon, Krónika, Főtér, Erdon, Maszol, Transindex, Nethuszár, Szatmári Friss Újság, Háromszék, Szabadság, itthon.ma, erdely.ma, szekelyföld.ma, Erdélyi Napló, Székely Hírmondó.
Pentru realizarea analizei, am luat în considerare, în principal, materialele publicate pe cele mai vizitate portaluri. Nu avem însă date despre numărul de cititori ai articolelor sau la câte persoane au ajuns acestea prin platformele sociale.
Este important de menționat că numărul rezultatelor a depins de motoarele de căutare de pe site-uri. Bănuim că, din cauza erorilor de funcționare a motoarelor de căutare de pe anumite site-uri, nu am reușit să găsim toate materialele de presă, deși ne-am străduit să completăm rezultatele cu cuvinte cheie alternative.
Despre Viktor Orbán numai de bine, despre opoziție mai nimic
Putem spune despre materialele adunate că guvernul ungar și premierul Viktor Orbán sunt prezentați, mai degrabă, într-o lumină favorabilă și, mai rar, într-o lumină neutră. Politicienii opoziției figurează, cel mai adesea, într-un context negativ, sau mai rar, din perspectivă neutră. Se vede clar că opoziției guvernului ungar i se alocă vizibil mai puțin spațiu pe platformele online maghiare din Transilvania.
Totodată, evenimentele incomode pentru Guvernul Ungar sunt complet excluse din știri. Nu am găsit, spre exemplu, materiale de presă referitoare la cazul de corupție în care a fost implicat Pál Völner, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, caz în care este menționat și secretarul de stat pentru politici naționale Árpád János Potápi, prezent adesea în Transilvania.
Presa maghiară din Transilvania care dealtfel urmărește la zi evenimentele din Ungaria nu a menționat deficitul bugetar record de anul trecut, respectiv restricțiile impuse din această cauză, la fel cum au fost omise complet și știrile referitoare la scandalul de supraveghere, realizate cu ajutorul programului spyware Pegasus .
Abia dacă sunt prezentate scandalurile referitoare la maghiarii de peste hotare
Știrile despre partidele ungare de guvernământ nu sunt mediatizate nici măcar dacă se referă la finanțările acordate maghiarilor de peste hotare, iar personajul principal al acestora este un oficial originar din Transilvania. Nu am găsit nici un reportaj despre cazul în care a fost implicat László Veress, originar din Odorheiu Secuiesc, șeful de cabinet al Președintelui Parlamentului, László Kövér.
Familia sa trăiește în vila de lux din Buda pe care a achiziționat-o o fundație care sprijină maghiarii de peste hotare, cu suma de 240 de milioane de forinți. Însă materialul care a relatat despre vila lui László Veress, aflată în Tibod, lângă Odorheiu Secuiesc, a avut ca rezultat un articol vehement, publicat ca răspuns.
Orbán e personajul cel bun, iar Márki-Zay cel rău
Viktor Orbán figurează, în majoritatea materialelor, într-o lumină favorabilă sau cel puțin neutră. Știrile legate de persoana sa sunt, în general, pozitive și entuziaste, fiind prezentat ca un politician hotărât, curajos, care se opune tendințelor (occidentale) și care are, totodată, în vedere interesele maghiarilor.
Profilul lui Péter Márki-Zay, contracandidatul opoziției la funcția de premier, este contrar opusul lui: este slab (marioneta lui Gyurcsány), campania sa este finanțată de László Bige, supranumit „baronul roșu”, face declarații defavorabile pentru majoritatea alegătorilor (critică diminuarea prețului utilităților), respectiv face gesturi negative (de ex., prin declarațiile sale, acesta îi insultă pe maghiarii de peste hotare), iar coaliția opoziției nu se situează bine în sondaje.
În timp ce discursurile lui Viktor Orbán sunt citate pe larg, cuvântările contracandidatului opoziției la funcția de premier, sunt scoase, în general, din context, fiind publicate, adesea, cu comentarii rău-voitoare, nepotrivite contextului respectiv. De exemplu, persoana lui Ferenc Gyurcsány (fost prim-ministru maghiar, demonizat de către presa guvernamentală – n. red.) apare adesea în materiale, indiferent de mesajul declarației originale făcute de Márki-Zay.
Trustul media din Secuime tace despre opoziție
Există o discrepanță vizibilă între modurile în care cele două organe de presă aparținând imperiului media apropiat guvernului ungar – portalul Asociației pentru Spațiul Media Transilvan și platforma de știri aparținând trustului KESMA – tratează opoziția din Ungaria.
Cele trei portaluri de știri (Székelyhon, Krónika și Főtér ) care publică și actualități din viața publică, deținute de Asociația pentru Spațiul Media Transilvan, finanțată de guvernul maghiar cu circa 20 de milioane de euro în ultimii câțiva ani, publică foarte rar materiale despre opoziție.
De exemplu, Krónika abia dacă a binevoit să dedice o știre scurtă rezultatului alegerilor preliminare din sânul opoziției din luna octombrie și aceasta fiind preluată de pe MTI (este adevărat, însă, că aceasta a preluat pe larg de la MTI discursurile rostite de partidele de opoziție la comemorarea din 23 octombrie).
Pentru Székelyhon, unul din cele mai vizitate portaluri de știri maghiare din Transilvania, victoria lui Péter Márki-Zay la alegerile preliminare nu a fost o știre de actualitate și nu găsim materiale despre acest eveniment nici pe Főtér.ro.
Este important de evidențiat că această liniște deplină înseamnă, totodată, că aceste portaluri publică relativ puține știri negative despre opoziția guvernului ungar.
Mesaje către Márki-Zay
Singura știre pe care redactorii au perceput-o a fost atunci când primarul din Odorheiu Secuiesc, Árpád Gálfi, a publicat un sondaj de opinie pe Facebook dacă cetățenii doresc să-l primească pe Péter Márki-Zay. A fost știrea despre care Székelyhon a relatat pe larg, devenind, mai apoi, subiect și pe Székelyhon și pe Főtér.ro, conform căreia ar fi „ieșit la iveală” o scrisoare a primarilor maghiari din Transilvania, trimisă către Márki-Zay, prin care îl informează că nu doresc să se întâlnească cu el până la alegeri.
Au apărut, totodată, neobișnuit de multe materiale de presă în Krónika despre întâlnirea dintre Viktor Orbán și Vladimir Putin din data de 1 februarie: cotidianul a publicat patru știri de pe MTI și o analiză. Putem afirma că această publicație dezbate destul de mult situația din Ucraina și se ocupă și de politica externă a Ungariei, în comparație cu celelalte platforme (evident, bazându-se în mare parte, pe știrile agenției de presă MTI).
Erdon.ro împroașcă, din plin, cu noroi
În timp ce portalurile deținute de Asociația pentru Spațiul Media Transilvan par să evite știrile legate de opoziție, erdon.ro, aparținând imperiului Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (Fundația pentru Presă și Mass-Media Central Europeană – KESMA) urmărește o cu totul altă strategie. Pe acest site, apar zilnic chiar și 6 știri despre Péter Márki-Zay și alți politicieni de opoziție și susținători.
Cantitatea materialului de presă e, probabil, mai bine sesizabilă dacă spunem că mai mult de jumătate din cele 700 știri adunate de noi, adică 389, au apărut pe erdon.ro. Majoritatea copleșitoare a acestor materiale fără autor prezintă opoziția într-o lumină defavorabilă pe baza unor fragmente scoase din context sau ale unor postări pe Facebook, publicate de vreun politician/expert/personalitate din garda partidului de guvernământ.
Iată câteva titluri care reflectă conținutul acestor materiale:
De la ridiculizarea handicapului până la Steaua Morții – top 5 apariții dintre cele mai dure ale lui Márki-Zay (video);
Zsolt Bayer: Márki-Zay a descoperit modalitatea ideală de a ne proteja de pandemie: scuipatul în mască;
Márki-Zay, complet confuz, s-ar lua la harță cu oricine (materiale video).
Apropierea de Fidesz a adus site-ul UDMR-ului într-o situație schizofrenică
Pe lângă szekelyhon.ro, maszol.ro este cel mai vizitat portal de știri maghiar din Transilvania. Acesta este publicat de Fundația Progress, înființată de UDMR, bugetul acestuia provenind, în mare parte, de la UDMR (cu toate că, printre finanțatori, se numără și statul ungar: Fondul Bethlen Gábor, compania de electricitate Magyar Villamos Művek Zrt., respectiv compania de jocuri de noroc Szerencsejáték Zrt.).
Maszol.ro este un organ de presă mai degrabă de stânga, însă acest lucru a fost, oarecum, invalidat de când UDMR a devenit principalul aliat al guvernului ungar în Transilvania. În perioada supusă analizei, știrile publicate pe maszol.ro reflectă o situație variată.
Au fost realizate mai multe materiale referitoare la alegerile preliminare ale opoziției, publicându-se o știre despre postarea pe Facebook a Primarului din Odorheiu Secuiesc, Árpád Gálfi, legată de Péter Márki-Zay cu următorul titlu: Árpád Gálfi a făcut o gafă diplomatică jenantă. Portalul a publicat și luarea de poziție a intelectualilor transilvăneni legată de alegerile care urmează să aibă loc în Ungaria.
Totodată, pe maszol.ro apare cu valoare de știre convorbirea telefonică dintre Viktor Orbán și Donald Trump, faptul că Viktor Orbán s-a vaccinat și a treia oară, respectiv din sursa MTI, acesta citează pe larg discursul lui Viktor Orbán de la începutul campaniei, cu următorul titlu: Viktor Orbán: Stânga e așa cum e, „e parte a națiunii ca soarta rea din Imn”.
Votul maghiarilor transilvăneni nu mai e subiect de dezbatere
Se poate afirma despre aproape toate organele de presă din Transilvania că acestea prezintă noutățile legate de organizarea alegerilor parlamentare. Campania de înregistrare lansată de Fundația Eurotrans și de Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania are un răsunet major în presă.
Putem citi în mai multe organe de presă despre turneul electoral din Transilvania, din luna decembrie al lui Barna Pál Zsigmond, comisar ministerial, responsabil pentru maghiarii de peste hotare în cadrul Fidesz, fost consul general la Miercurea Ciuc, la fel cum găsim o întreagă serie de știri despre vizitele lui Árpád Potápi și Katalin Szili.
Toate materialele susțin că aceștia îi încurajează pe maghiarii din Transilvania care dețin cetățenie maghiară să se înregistreze pentru alegeri. Au apărut peste tot și știrile referitoare la data alegerilor.
Este frapant că aceste știri nu formulează nicio reținere și nicio critică față de votul maghiarilor de peste hotare. La alegerile parlamentare de acum patru ani, acest subiect a dat naștere unor dezbateri vehemente în presa maghiară din Transilvania.
Știri cu copy-paste de la MTI în locul propriilor întrebări
Se vede clar că la câte o conferință de presă sau în cadrul interviurilor, jurnaliștii nu pun întrebări care ar fi incomode pentru politicienii reprezentanți ai partidului de guvernământ sau care ar contraveni discursului Guvernului Ungar. Materialele nu încearcă să plaseze afirmațiile în context, citează pe larg fraze în care sunt evidente structurile și declarațiile politice prefabricate.
Una din explicații ar fi că presa maghiară din Transilvania utilizează adesea știrile din sursa MTI, iar în cadrul agenției de presă de stat locul știrilor nepărtinitoare a fost preluat, demult, de perspectiva politică, așa cum a evidențiat și Direkt36.
S-a întâmplat, adesea, ca reporterii platformelor să nu participe la conferințele de presă, nici dacă s-ar fi putut deplasa cu ușurință. În locul prezenței, se preferă o soluție mai comodă și anume, preluarea știrilor de la MTI. Sunt destul de rare situațiile în care jurnaliștii redactează „propriul” material, adică întocmesc știrile din mai multe surse, utilizează date de interes general sau, eventual, se informează singuri pe anumite subiecte.
Transindex a acordat mai mult spațiu opoziției, dar a dispărut
Transindex.ro a fost singurul portal care a reacționat, uneori, critic la adresa Guvernului Ungar, respectiv a alocat mai mult spațiu opoziției din Ungaria. A fost singurul care a prezentat știri despre membrii guvernului din umbră al lui Péter Márki-Zay și a prezentat într-un material vast programul opoziției. În Transilvania, Transindex a fost singurul portal care a realizat un interviu cu Péter Márki-Zay .
Dar Transindex a dispărut după ce Fundația Communitas, înființată de UDMR, care finanța parțial proiectul, a anunțat în primăvara anului 2021 că portalul nu mai poate conta pe sprijin financiar.
Întreaga redacție a demisionat la 15 februarie 2022, iar după o zi, au anunțat lansarea noului proiect Transtelex. În prezent, proiectul se află în fază de fundraising și nu se cunoaște încă data la care va fi lansată noua pagină. Despre contextul situației create în cadrul Transindex am relatat aici.
Traducere: Szász Auguszta
Foto prima pagină: prim-ministrul ungar Viktor Orbán împreună cu Hunor Kelemen, președinele UDMR. Sursa: pagina Facebook al lui Hunor Kelemen
Acest material face parte din proiectul de monitorizare al alegerilor parlamentare din aprilie 2022 din Ungaria. Proiectul a fost finanțat în parte de către Investigative Journalism Europe (IJ4EU) respectiv printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.