Proiectul de jurnalism de investigaţii Átlátszó Erdély are ca scop transparentizarea vieții publice maghiare din Transilvania. Ne bazăm pe încrederea cititorilor, pe care am dori s-o câștigăm și s-o păstrăm prin metode de lucru cât se poate de transparente, respectând normele etice ale jurnalismului.
O parte importantă din această relație de încredere constituie faptul că cititorii noștri au ocazia – și chiar sunt invitați – să verifice oricând activitatea noastră sau să controleze dacă respectăm principiile etice anunțate.
Mai jos găsiți răspunsul la câteva întrebări frecvente legate de munca noastră. Bineînțeles, acestea nu pot acoperi orice situație care apare pe parcurs. În cazurile care nu sunt discutate aici, în luarea deciziilor ne orientăm în primul rând după Principiile Etice al Forumului Redactorilor din Ungaria, în al doilea rând după principiile redacţiei The Guardian.
După ce criterii selectați subiectele articolelor?
În general abordăm acele teme relevante pentru comunitatea maghiară din Transilvania pe care le considerăm de interes public, și care nu primesc suficientă atenție din partea celorlalte organe de presă.
În cazul în care trebuie să decidem dacă scriem despre un nou caz legat de steagul secuiesc, autonomie, urși – sau despre interesele economice ale unui om politic, probabil vom alege subiectul din urmă. Deși amândouă tipuri de subiecte sunt de interes public, scandalurile legate de steagul secuiesc, problematica autonomiei și prezența urșilor în Secuime sunt atât de des discutate, încât redacția noastră nu ar putea avea o contribuție semnificativă. În schimb, se realizează mult mai puține materiale despre interesele economice ale politicienilor, maghiari despre relațiile de putere care își pun amprenta pe funcționarea instituțiilor publice; de aceea, preferăm să ne îndreptăm puținele resurse disponibile spre investigarea acestora.
Interes public și dreptul la viață privată: cum găsiți echilibrul?
Este o întrebare la care nu există răspunsuri adecvate dacă generalizăm. Încercăm să luăm decizia corectă pentru fiecare caz individual. Respectăm drepturile constituționale, civile și drepturile personalității ale acelor oameni cu care intrăm în contact pe parcursul muncii noastre.
Ne bazăm pe Principiile Etice al Forumului Redactorilor din Ungaria, și – de multe ori cu ajutorul juriştilor – analizăm în fiecare caz cine poate fi considerat un personaj public, unde este limita dintre viața publică și cea privată, respectiv când este justificat din punctul de vedere al interesului public să promulgăm informații legate de sfera lor privată.
Ce fel de date prelucrați?
Munca noastră se bazează în mare parte pe documente public accesibile sau pe niște informații obținute prin solicitarea datelor de interes public. Ele sunt completate prin interviuri, declarații, respectiv prin experiența dobândită pe teren.
Dacă luăm interviuri sau participăm la discuții, stabilim prealabil cu cei implicați ce este exact partea publică a celor spuse. Informațiile obținute din discuții nepublice și despre teme sensibile sunt prelucrate în general conform regulii Chatham House.
Nu lucrăm în incognito și refuzăm metodele ilegale. Mereu spunem că suntem jurnaliști de la Átlátszó Erdély, semnalând clar că cele spuse vor fi, după caz, publicate. Dacă realizăm materiale foto, înregistrări de sunet sau video, spunem de asemenea că nu folosim dispozitive ascunse în aceste scopuri.
Informațiile și documentele divulgate în mod secret sau de către surse anonime sunt folosite doar în măsură ce putem identifica sursa și verifica dacă aceste conținuturi corespund faptelor.
Și mie mi-ar plăcea să verific dacă cele scrise într-un articol sunt informații temeinice. Cum pot să fac asta?
Ne străduim ca toate afirmațiile și calculele noastre să fie bazate pe documente oficiale; chiar publicăm aceste documente sau le facem accesibile prin linkuri din text. Sperăm ca astfel orice eroare eventuală să fie descoperită cât mai simplu. De asemenea, dorim să-i încurajăm pe colegii noștri jurnaliști să continue anchetele începute de noi, pe baza documentele deja obținute.
Ce se întâmplă dacă faceți o greșeală?
Oricât de mult am încerca să evităm acest lucru, uneori comitem greșeli. Cele de ortografie sau de punctuație sunt corectate ulterior, fără să semnalăm aceste modificări mărunte. Dacă ne dăm seama de greșeli de conținut sau de falsitatea unor informații, menționăm în text data corecturii și tipul de eroare.
Dacă obținem informații suplimentare relevante după publicarea unui articol, fie le includem în textul respectiv, menționând data completării, fie le publicăm într-un articol nou.
Rareori, dar totuși se întâmplă că un articol este bazat complet pe o ipoteză falsă sau comitem o altă greșeală gravă. În asemenea cazuri încercăm să remediem problema într-un comunicat din partea redacției.
Materialele deja publicate care au fost verificate în redacție vor fi retrase numai în cazuri excepționale sau dacă suntem obligați să procedăm astfel printr-o sentință judecătorească. Până în momentul de față, nu am fost nevoiți să retragem niciun articol publicat în Átlátszó Erdély. Dacă asta ar avea loc în viitor, vom anunța pe cititori.
Contactați și pe persoanele implicate în cazurile prezentate?
Sigur. Înainte de publicarea articolelor noastre facem tot posibilul ca persoana, firma sau instituția implicată să afle afirmațiile principale legate de ea și îi oferim posibilitatea să-și prezinte propria poziție. Cu cât acuzaţiile sunt mai serioase, depunem cu atât mai mult efort pentru a da cuvântul și celor implicați.
Îi cerem celor implicați un interviu sau o declarație. Dacă nu reușim să-i contactăm sau primim un răspuns negativ, menționăm asta în articol. Cei implicați au opțiunea de a-și comunica reacția și după apariția articolului. Publicăm declarația lor în completarea textului respectiv sau într-un material separat.
Declarațiile făcute prin viu grai sunt transcrise exact?
Acele pasaje din text care sunt puse între ghilimele au fost rostite exact cum apar în scris. De multe ori se întâmplă însă că rezumăm o declarație sau o discuție mai amplă într-un articol. În aceste cazuri încercăm să sintetizăm cele mai importante informații pentru a reda esența acestora.
Persoanele intervievate sau sursele au acces la materialele pregătite pentru publicare? Le pot modifica?
Persoanele intervievate pot citi interviul complet. Pot verifica însă numai dacă cele spuse de ele sunt transcrise exact, fidel dialogului respectiv. Nu pot să-și retragă afirmațiile și nu pot sugera modificări. Dacă într-un articol vom include doar un citat de câteva fraze, persoana intervievată nu va citi prealabil materialul întreg, ci doar fragmentul respectiv. În amândouă cazuri îi rugăm pe cei intervievați să ne trimite înapoi textul cât mai curând, dacă e posibil, în cursul aceluiași zi.
Le trimiteți persoanelor întrebările înainte de interviu?
Nouă, la fel ca de obicei și cititorilor, ne plac mai mult conversațiile naturale, vii. Bineînțeles anunțăm din timp tema interviului, dar preferăm să nu comunicăm și întrebările.
Singurul caz când trimitem întrebările prin e-mail este atunci când o întâlnire personală nu poate avea loc și / sau interviul este extrem de urgent. În articol menționăm de fiecare dată dacă întrebările au fost puse în scris.
Primiți informaţii anonime?
Nu dezvăluim în niciun caz identitatea surselor noastre, însă verificăm afirmațiile lor. Dacă cineva face o declarație anonimă, încercăm să prezentăm domeniul lui de specialitate, funcția, respectiv legătura persoanei cu tema respectivă.
Suntem foarte precauți cu declarațiile anonime deoarece sub această mască oricine poate spune orice despre orice, fără consecințe. Noi nu ne-am propus să construim o astfel de viață publică.
Am o poveste interesantă. O pot împărtăși cu voi?
Chiar te rugăm. Nu putem promite însă că ne vom ocupa de toate subiectele propuse și că vom publica articole despre fiecare poveste.
Publicaţi scrisori ale cititorilor?
Dacă credem că merită publicate, atunci da. Însă nu răspundem pentru afirmaţiile făcute în aceste scrisori, şi partea afectată are drept la replică.
Ați fost amenințați vreodată?
Până acum am fost o redacţie independentă și în viitor vrem să continuăm așa, facem totul să ne păstrăm libertatea. Luăm în serios orice amenințare sau presiune: primul lucru care ne trece prin cap într-un asemenea moment este siguranța jurnaliștilor noștri. Al doilea: Cum am putea totuși să continuăm investigația?
Cum marcați informațiile preluate de altundeva?
Informațiile care provin din alte organe de presă sunt indicate prin menționarea numelor acestora și printr-un link al materialului respectiv. Ne așteptăm la același lucru de la colegii care fac referință la articolele noastre; conținuturile apărute pe pagina Átlátszó Erdély pot fi folosite conform licenţei Creative Commons. În cazul imaginilor, menționăm numele fotografului și pagina internet de unde le-am preluat. Ne străduim să folosim fotografiile în mod legal și să plătim munca fotografilor.
Din ce surse primiți finanțare? Publicați numele celor care vă susțin?
Obținem resursele financiare pentru funcționarea jurnalului din granturi de jurnalism investigativ și din donațiile cititorilor. În fiecare an publicăm un raport care sintetizează veniturile și cheltuielile noastre – aici includem sumele primite de la organizațiile internaționale. De asemenea, raportul conține și suma donațiilor de la cititori. Numele lor sunt tratate cu confidențialitate și nu apar în raport decât dacă ei cer asta în mod explicit.
Acceptați și sprijin financiar din partea unor firme?
Da, dar pentru sumele de peste 500 de euro, contractul de sponsorizare va include condiția că instituția respectivă nu are nicio influență asupra muncii noastre și nu are dreptul să modifice în niciun fel ceea ce publicăm pe pagină.
Cadouri, invitații la masă, călătorii, alte „beneficii”?
Mai bine nu. La întâlniri, pe parcursul cercetării de teren jurnalistul primește maxim o cafea, orice altceva – cum ar fi masa, cazarea, transportul – sunt costuri suportate de Asociația Átlátszó Erdély. Dacă suntem invitați într-o deplasare unde de altfel nu am putea ajunge în calitate de jurnalist – de exemplu, într-o tabără de refugiați din Orientul Mijlociu –, vom menționa clar în articolul respectiv cine a plătit această călătorie. Nu putem accepta cadouri.
Conflicte de interese?
Facem tot posibilul să scriem despre fiecare temă în mod obiectiv, imparțial, fără implicații personale. Jurnaliștii noștri nu pot fi membri ai partidelor sau ai ONG-urilor apropiate de partide. De asemenea, nu pot avea interese economice sau personale care i-ar împiedica să abordeze o temă în mod obiectiv. Dacă un jurnalist ar avea totuși astfel de interese, menționăm în articol natura acestei situații, sau desemnăm pe altcineva pentru realizarea materialului.
Moderați comentariile?
Da, deoarece ne dorim ca paginile de socializare ale Átlátszó Erdély să fie spații pentru dezbateri civilizate. Principiile noastre de moderare sunt apropiate regulamentului The Guardian. Pe scurt: Ne bucurăm de orice observație critică sau comentariu care poate contribui cu informații, perspective și opinii noi la discuția respectivă. Ștergem orice fel de insultă personală, îndemn sau provocare la violență, discurs de ură, publicitate, iar persoanele care postează frecvent asemenea conținuturi, vor fi blocate. Vă rugăm să luați în considerare că echipa noastră este foarte mică, iar natura muncii noastre nu ne permite să fim tot timpul online. De aceea nu putem interveni imediat dacă unele persoane dau frâu liber emoțiilor.