Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség szerint Debreczeni Román Televíziótársaság (SRTv) igazgatótanácsi tagsága és üzleti tevékenysége nem fér össze egymással. Debreczeni bejelentette, fellebbez a határozat ellen.

Minden bizonnyal a L’Alchimiste kolozsvári éttermet üzemeltető Videbor Kft.-ben betöltött ügyvezetői tiszsége volt az egyik oka annak, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlenséget állapított meg Nagy Debreczeni Hajnalka esetében.

Az ANI szerint 2016. március 22-e és 2017. szeptember 27-e, valamint 2018. március 28-a és szeptember 25-e között Nagy Debreczeni Hajnalka egyidejűleg volt a SRTv igazgatótanácsi tagja és két gazdasági társaság ügyvezetője, megsértve ezzel az összeférhetetlenségi törvényt.

Ugyan az ANI közleménye nem nevesíti a cégeket, azonban Debreczeni, miközben a Román Televíziótársaság (SRTv) igazgatótanácsi tagja volt, két vállalkozásban: a Videbor Kft.-ben és a Samubor Kft.-ben rendelkezett tulajdonrésszel, illetve töltött be ügyvezetői pozíciót.

Visszaüt a L’Alchimiste

A Samubor Kft. épületek adminisztrációjával foglalkozik, azonban nem folytatott tevékenységet 2015-ös bejegyzése óta. A másik vállalkozás, a Videbor Kft., valamint a cég által üzemeletetett L’Alchimiste vendéglő ismerős lehet az Átlátszó Erdély olvasói számára.

Mint azt korábban feltártuk, Nagy-Debreczeni Hajnalka cége számára a férje, Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány kuratóriumi elnöke alapítványi forrásokból kibérelte, majd fel is újította a rossz állapotú üzlethelyiséget a Kolozsvár Főterén álló Jósika-palotában. A Videbor Kft. bérleti díjakból 10 év alatt készült törleszteni az Iskola Alapítvány több tízezer euróra rúgó befektetését.

Debreczeni 2018 áprilisában eladta a Videbor Kft.-beli részesedését, ugyanezen év októberében pedig a Samubor Kft.-ből is kiszállt.

Bérleti szerződések alkímiája. Az Iskola Alapítványnak vagy Debreczeni Hajnalkának éri meg?

Átlátszó Erdély Kövess minket vagy írj nekünk! Felesége vállalkozását támogatta Nagy Zoltán kuratóriumi elnök akkor, amikor az Iskola Alapítvány bérbe vett, majd minimális nyereséggel továbbadott egy 200 négyzetméteres üzlethelyiséget a Kolozsvár főterén álló Jósika-palotában.

Debreczeni tagadja az összeférhetetlenséget

Úgy Debreczeni Hajnalka, mint Nagy Zoltán közeli munkatársai Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek. Nagy Zoltán az elnök kabinetigazgatója, Debreczeni pedig sokáig Kelemen sajtófelelőse volt, és jelenleg is az RMDSZ-közeli maszol.ro internetes portált kiadó Progress Alapítvány igazgatótanácsának elnöke.

Debreczeni a Krónikának úgy nyilatkozott, fellebbezni készül az ANI határozata ellen, az ő szempontjából összeférhetetlenség nincsen. „A vezetőtanács tagjaira mind a közszolgálati televíziónál, mind a közszolgálati rádiónál a 41-es számú törvény előírásai vonatkoznak, és én azokat folyamatosan és maradéktalanul betartottam” – fogalmazott a TVR igazgatótanácsának magyar tagja.

A 41-es törvény értelmében a vezetőtanács tagjai nem lehetnek ügyvezetők olyan cégekben, amelyeknek a fő tevékenysége a médiához kapcsolható. A másik feltétel, hogy a cégek, ahol a vezetőtanácsi tagok az ügyvezetők, nem állhatnak szerződéses viszonyban sem a román rádiótársasággal, sem a román televíziótársasággal. Debreczeni szerint ő egyik előírást sem sértette meg.

A 161/2003-as, a közméltósági, köztisztviselői tisztség gyakorlása során átláthatóságot biztosító törvény értelmében az összeférhetetlenségi szabályok megszegése fegyelmi vétségnek minősül. Az összeférhetetlennek nyilvánított személyeket három évig eltiltják bárminemű köztisztség viselésétől.

A címlapképen Debreczeni Hajnalka. Fotó: Transindex.ro