Soha nem dolgozott versenyszférában, jövedelmező vállalkozásai sem voltak, de röpke tíz év alatt képviselői és RMDSZ-elnöki fizetéséből ingatlanokkal és bankszámlákkal kibélelt, stabil anyagi hátteret sikerült létrehoznia Kelemen Hunornak.

Nem tudja, mennyi költségvetési támogatást kap az RMDSZ, aki erre kíváncsi, az nézze meg az Átlátszó Erdélyen. Így hárította az RMDSZ által kezelt közpénzekre vonatkozó újságírói kérdést Kelemen Hunor, miután 2016 tavaszán elkezdtük publikálni az RMDSZ elszámolásait.

Az RMDSZ-elnök vagyonnyilatkozatait összegezve azt kell megállapítsuk, hogy Kelemen Hunor túlságosan szerény volt, amikor azt a látszatot próbálta kelteni, hogy ő nem ért az anyagiakhoz.

Ha az általa vezetett szervezet pénzügyi helyzetét nem is követi figyelemmel, a saját vagyonát diszkréten, de következetesen építi. Az eredmény mostanra eléggé szolid – igaz, még mindig utcában sincs olyan politikustársai vagyonához képest, mint Antal Árpád vagy Biró Rozália.

Ezzel az anyaggal segíteni szeretnénk neki áttekinteni, honnan indult és hova jutott, és nyilván megosztjuk mindezt az olvasóinkkal, akik kíváncsiak a parlamenti választásokon biztosan befutó politikus vagyoni helyzetére. Kelemen Hunor vagyon- és érdeknyilatkozatait itt gyűjtöttük össze.

Fitying nélkül a legmenőbb internetes portál tulajdonosa

Az állatorvosit, majd filozófiát végzett Kelemen Hunor pályáját újságíró/szerkesztőként kezdte. Hároméves államtitkári megbízatás után 2000-ben jutott be a parlamentbe. Első, interneten is fellelhető vagyonnyilatkozata 2004-ből származik.

Ebből az derül ki, hogy Kelemennek abban az időben szó szerint egy fityingje nem volt, leszámítva egy 60 százalékos részesedést a Transindex internetes portál mögött álló cégben, a Media Net SRL-ben.

A Media Net SRL tulajdonrészt leszámítva fúj a szél Kelemen Hunor 2004-es vagyonnyilatkozatában
A Media Net SRL tulajdonrészt leszámítva fúj a szél Kelemen Hunor 2004-es vagyonnyilatkozatában

Hogyan kerül egy viszonylag ismeretlen, anyagi háttérrel és médiabefektetői tapasztalattal nem rendelkező politikus kezébe a Transindex, a kibontakozóban levő erdélyi magyar internetes médiapiac legdinamikusabban fejlődő – mai szemmel tekintve igen nagy befolyással rendelkező – projektje?

Ez az anyag úgy teljes, ha megemlítem a személyes szálat is: míg Kelemen Hunor volt a Media Net SRL többségi tulajdonosa, én szinte végig a Transindex szerkesztőségében dolgoztam. Igaz, kezdő újságíróként a projekt tulajdonviszonyaiba, pénzügyeibe nem voltam beavatva, és ezek a kérdések akkoriban nem is érdekeltek. Az adminisztratív és pénzügyi szálak egy ügyvezető igazgató kezében futottak össze.

Később, felelős szerkesztőként nekem csak a tartalommal kapcsolatos kérdésekre volt rálátásom, és a szerkesztőség vezetőjeként végig arra törekedtem, hogy az akkoriban már az RMDSZ-csúcsvezetésben politizáló többségi tulajdonossal minimális (lehetőleg nulla) kapcsolatom legyen.

A Transindex hőskorszakában, a 2000-es évek elején Kelemen Hunorral egyszer futottam össze, amikor a Monostoron levő tömbházlakásban berendezett szerkesztőség egyik szobájából készült távozni, miután egyeztetett a Transindex alapítójával, társtulajdonosával és akkori főszerkesztőjével, Kelemen Attila Árminnal.

Kelemen Hunor az akkor kapható egyik legolcsóbb, szűrő nélküli „Maro” márkájú cigarettát szívta, és hamutálca híján egy összegyűrt papírlapra hamuzott.

Emlékszem, akkor megkérdeztem, hogy mikor kapjuk meg a már hetek óta csúszó fizetésünket. Zavart nevetgélés volt a válasz. Utólag a főnökeim jelezték, hogy máskor talán nagyobb tapintattal és empátiával kellene ilyen kényes témákra rákérdezni a tulajdonosnál.

Üzletnek rossz, befolyás szempontjából felbecsülhetetlen

A cégbírósági iratok szerint Kelemen Hunor 2003 januárjában vásárolta meg a 2001 októberében alapított Media Net SRL 60 százalékos részvénycsomagját két korábbi tulajdonostól, Elekes Sándortól és Simó Károlytól.

Simó Károllyal azóta volt alkalmam beszélgetni erről a tranzakcióról. Ő már nem emlékszik a részletekre, de biztos benne, hogy szimbolikus összegért adta el a maga 30 százalékos részesedését.

Kelemen Hunor állítása szerint mai lejbe átszámolva 25 ezer lejt fizetett a 60 százalékos részvénycsomagért. (Az RMDSZ-elnök válaszait teljes egészében közöljük az anyagunk végén).

A transindexes legendáriumban ugyanakkor stabilan tartja magát az az elmélet, hogy Kelemen Hunor nem a saját pénzéből vette meg ezt a részvénycsomagot.

„Nem létezik pontos becslés”

Egyesek Verestóy Attilát sejtik a háttérben, mások szerint más, meghatározó RMDSZ-es politikusok adták a pénzt. Néhány év múlva a Markó Bélával közismerten közeli kapcsolatban álló üzletember, Hajdu Áron (aki jelenleg a Media Net SRL többségi tulajdonosa) is felbukkant. Az ő egyik vállalkozásához köthető csíkszeredai ingatlanba vitték át 2011-ben a cég székhelyét.

„Nem létezik pontos becslés”, a Media Net részesedés értékére, áll a vagyonnyilatkozatban
„Nem létezik pontos becslés” a Media Net részesedés értékére, áll a vagyonnyilatkozatban

Bár a Transindex kiadója a Media Index Egyesület, a Media Net SRL mégis megkerülhetetlen: ez a cég bonyolítja a portál gazdasági tevékenységeit (pl. reklámfelületek értékesítése), az újságírók egy része ennek a cégnek az alkalmazottja. Ennél fontosabb, hogy a transindex.ro domaint a Media Net SRL birtokolja, ezzel pedig gyakorlatilag teljes kontrollt gyakorol a projekt felett.

„Nem létezik pontos becslés” (nu există o evaluare precisă) – áll a vagyonnyilatkozatokban a Media Net SRL részvényeinek az értékéről. Ez fedi is a valóságot, meg nem is: a kétezres évek elején az internetes média kiadás-bevétel szemszögből valóban távol állt attól, amit ma jó üzletnek nevezünk. Ma sincs ez igazából másként.

Ugyanakkor a 2000-es évek elején már világos volt, hogy az internet gyökeresen felforgatja azt, amit korábban médiának, közéletnek, de akár gazdaságnak neveztünk. Ilyen értelemben az első erdélyi magyar internetes portál, melynek nézettsége meredeken emelkedikett, és a közbeszédben egyre inkább megjelent, felbecsülhetetlen értékű vagyontárgynak számított, tulajdonosa pedig egy csapásra nem kevés befolyásra tett szert.

Névértéken adta tovább a tulajdonrészt

Említésre méltó részlet, hogy amikor 2015 júliusában, már RMDSZ-elnökként eladta a Kelemen Attila Ármin társtulajdonos/ügyvezetőnek és Balázsi-Pál Előd főszerkesztőnek a Media Net SRL-ben birtokolt részesedését, Kelemen Hunor bankszámláin nem jelent meg számottevő pénzösszeg.

„Névleges értékén adtam el, ahogyan az a vagyonnyilatkozatomban is olvasható. Egykori tulajdonostársam 180 RON-t fizetett érte” – válaszolt kérdésünkre Kelemen Hunor.

Ez azért különös, mert ebben az időben a Transindex még mindig egyike volt a legnézettebb erdélyi magyar internetes portáloknak. Igaz, ennek pénzben mérhető értéke nem igazán volt: a nézettséget, a befolyást és a márka ismertségét nem sikerült gazdasági sikerre konvertálni.

Bár voltak jobb periódusai, a 2000-es évek elején remélt nagy üzlet sosem indult igazán be, a Media Net SRL az évek során leginkább bukdácsolt. Mérlege szerint az eladás előtt, 2014-ben mintegy 60 ezer euró forgalommal rendelkezett, 4 ezer euró veszteséggel zárt, adósságai pedig 36 ezer euróra rúgtak.

„Adott pillanatban úgy éreztem, mindenki számára megkönnyebbülés lenne, ha én többé nem lennék tulajdonos a Transindexben” – mondta 2015-ben a maszol.ro-nak Kelemen Hunor arról, hogy miért vált meg a tulajdonrészétől. „Nagyon szerettem és szeretem ezt a projektet, és nehéz volt megválnom tőle. Ám azt gondoltam, nem föltétlenül jó, ha RMDSZ-elnökként médiatulajdonos vagyok” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Élére állítja a pénzt

De vissza a vagyonnyilatkozatokhoz: 2006-tól látszik itt némi mozgás, amikor megjelenik egy 2003-ban megnyitott BancPost folyószámla minimális, 65 ezer régi lejes egyenleggel. Az évek során ezen a bankszámlán kezd el gyűlni apránként Kelemen Hunor pénze: 2007-ben már 80 ezer lejre rúg a megtakarítás (ebben az évben a képviselői fizetése 51 ezer lej), 2008-ra 113 ezer lej van itt (képviselői éves fizetés: 63 ezer lej plusz RMDSZ-től 31 ezer), 2009-re 150 ezer lej (képviselői fizetés: 73 ezer lej plusz az RMDSZ-től 67 ezer).

Ebben a Palocsay-kert melletti lakóparkban található Kelemen Hunor háza. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
Ebben a Palocsay-kert melletti lakóparkban található Kelemen Hunor háza. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Az első nevén levő ingatlant – egy 119 négyzetméteres ikerház egyik felét, valamint a hozzá tartozó 292 négyzetméteres telket a Kolozsvár határában levő Palocsay-kert melletti lakóparkban – szüleivel együtt vásárolja meg 2010 augusztusában úgy, hogy ő a telek és a ház kétötödét birtokolja. Nem tudjuk, mennyibe került ez az ingatlan, mindenesetre a BancPost folyószámla egyenlege ebben az évben 27 ezer lejre csökken.

18 ezer euró nászajándék

A következő fontos állomás 2012 júliusában következik be, amikor Kelemen Hunor feleségül veszi Czézár Évát, aki két székelykeresztúri és egy siménfalvi telekkel, egy 200 négyzetméteres székelykeresztúri és egy 100 négyzetméteres siménfalvi ház ötnyolcadával, valamint 6 ezer euró értékű kortárs műalkotással gyarapítja a család vagyonát. A nászajándék is említésre méltó: 87 ezer lej (akkori árfolyamon 18 ezer euró, a továbbiakban az adott év átlagos árfolyamát használjuk).

Kelemen Hunor és Czézár Éva esküvője. Fotó: Mediafax/Raul Stef
Kelemen Hunor és Czézár Éva esküvője. Fotó: Mediafax/Raul Stef

A 2012 decemberében benyújtott vagyonnyilatkozata szerint Kelemen Hunornak, illetve családjának mintegy 135 ezer lej (28 ezer euró) pénze van különféle bankszámlákon, ehhez hozzáadódik a 87 ezer lejes nászajándék. Ebben az évben Kelemen kulturális miniszterként 55 ezer lejt keresett, ami kiegészült az RMDSZ-től kapott 49 ezer lejes fizetésével. Kelemen-Czézár Éva a Kormányfőtitkárságon dolgozott ebben az időszakban 18 ezer lejes éves fizetésért, továbbá a Kelemen Hunor által elnökölt Iskola Alapítványtól is volt 4800 lej jövedelme.

2013 januárjában a Kelemen-Czézár házaspár megvásárolt három, közvetlenül a házuk mellett található, beépítetlen telket – így az összesen 711 négyzetméteres területtel egy kellemesen élhető udvarra tettek szert.

„A 2013-ban vásárolt 711 négyzetméteres telekért közös családi megtakarításunkból fizettem 109 015 RON-t” – áll az RMDSZ-elnök válaszában.

Ezt tükrözik a család bankszámlái: a nászajándékkal együtt 222 ezer lejes decemberi vagyon 2013 júniusában 98 ezer lejre (20 ezer euróra) olvadt. Ebben az évben Kelemen Hunor miniszterként 19 ezer lejt, képviselőként 36 ezer lejt keresett, ami kiegészült az RMDSZ-től kapott 59 ezer lejjel.

Kelemen-Czézár Évát szintén az RMDSZ alkalmazta tanácsosként évi 17 ezer lejes fizetéssel – emellett a Kormányfőtitkárságon is keresett 10 ezer lejt.

Egész kis lakókomplexumot sikerült összehozni

2017 májusában tovább gyarapodik Kelemen Hunor családi ingatlanvagyona: megvásárolják a kolozsvári házuk melletti ikerházrészt a hozzá tartozó 215 négyzetméteres telekkel.

A fotón a magas tűlevelű sövénnyel bekerített telek valamint az ikerház a Kelemen Hunor családjáé. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
A fotón a magas tűlevelű sövénnyel bekerített telek valamint az ikerház a Kelemen Hunor családjáé. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Ezzel a család egész tágas villát tudhat magáénak Kolozsvár mellett: az ikerház összesen 240 négyzetméter hasznos felülettel rendelkezik. Emellett az egybenyitott kertek, valamint a három, 2013-ban megvásárolt beépítetlen telek összesen több mint ezer négyzetméter felületet eredményez.

„A 2017-ben vásárolt 215 négyzetméteres telekért és a rajta lévő 119 négyzetméteres ikerházrészért 495 ezer RON-t fizettünk, ebből 235 ezer RON-t saját megtakarításból és 260 ezer RON-t egy, a Transilvania Banktól felvett 5 éves banki ingatlankölcsönből” – válaszolt kérdésünkre Kelemen Hunor.

Nagyvonalakban ez is látszik a családi számlákon: a 2016 decemberi 247 ezer lejes összeg 2017 júniusában már csak 84 ezer lej volt, kiegészülve egy 2015-ös befektetési vagy nyugdíjalappal, melyen 32 ezer lej volt. Év végére a bankszámlák 116 ezer lejre duzzadtak.

Kelemen Hunor háza. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Ebben az évben Kelemen Hunor képviselőként 62 ezer lejt keresett, ami kiegészült a szintén 62 ezer lejes RMDSZ-elnöki fizetésével, felesége pedig gyermeknevelési szabadságon volt, éves jövedelme mintegy 18 ezer lejre rúgott.

Utolsó, 2020 júniusában kitöltött vagyonnyilatkozata szerint az RMDSZ-elnök ingatlanvagyona 2017-hez képest nem változott, a befektetési vagy nyugdíjalapban 41 ezer, folyószámlákon összesen 261 ezer leje (53 ezer euró) van.

Havonta mintegy 21 ezer lej jövedelme van Kelemen Hunornak

Ami a család jövedelmeit illeti, Kelemen Hunor képviselői fizetése 131 ezer lej volt, RMDSZ-elnökként 126 ezer lejt keresett – ez havi 21 ezer lej (4300 euró). Felesége fizetése az RMDSZ-nél 64 ezer lej volt. Érdekes részlet, hogy a Kelemen Czézár Éva adatlapja sehol nem található az RMDSZ oldalán, noha ott minden politikusnak és adminisztratív dolgozónak meg lehet találni az adatait (Czézár Éva utolsó, interneten fellelhető adatlapját 2012-ben mentette a Wayback Machine).

„Feleségem 2006-tól dolgozik az RMDSZ-nél. Jelenleg is az Ügyvezető Elnökség kommunikációs csapatának munkatársa” – pontosított az RMDSZ-elnök, amikor rákérdeztünk, pontosan milyen munkakörben dolgozik felesége az általa vezetett szervezetben.

Kelemen Hunor megkért, hogy válaszait teljes egészében tegyük közzé, ezért azok itt megtekinthetőek.

Nyitókép: Az RMDSZ-elnök háza Kolozsvár egyik új lakóparkjában áll. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép