Aki nem gyűjtött vagyont eddigi mandátumai alatt, az a szenátori listáról is lekerült. Megnéztük, mekkora bőséget vallottak be a Bihar megyei honatyák.

A Bihar megyei RMDSZ rég bejáratott embereit küldi Bukarestbe: Cseke Attila és Szabó József indul a szenátori, Biró Rozália és Szabó Ödön a képviselői lista befutó helyein.

A plakátokra felfért még a Szövetség ifjúsági szervezetének, a MIÉRT-nek sepsiszentgyörgyi beágyazottságú, de idén valamiért Bihar megyébe ejtőernyőzött jelöltje, Olteán Csongor. Az ő helye viszont csak erős optimizmussal nevezhető befutónak: a Bihar megyei RMDSZ-voksok négy éve is csak két képviselőt küldtek a parlamentbe. Ráadásul az idei önkormányzati választások eredményei azt mutatják, ez alatt a négy év alatt az RMDSZ szavazótábora ötvenezerről 43 ezerre csökkent a megyében.

Az új nacionalista párt, az AUR helyi előretörésével az RMDSZ eddigi mandátumait is fenyegeti. Cikkünk publikálásakor még nem világos, a kieső pártokra adott voksok visszaosztásával melyik párt pontosan hány honatyát küld a parlamentbe Bihar megyéből.

Cseke Attila 2008 óta dolgozik a parlamentben hol szenátorként, hol képviselőként. Jelenleg az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője. Szabó József Bihar megyemenedzsere volt Pásztor Sándor tanácselnöksége alatt, idén Szabó indult a tanácselnöki mandátumért. Mivel Cseke Attila teljesen esélytelenül, de megpályázta a nagyváradi polgármesteri széket, azaz mindketten megméretkeztek az önkormányzati választásokon, ezért mindkettejük vagyonosodásáról részletesen beszámoltunk bő két hónapja.

Szabó József Derzsi Ákos helyére került a bihari listán.

A Bihar megyei munkafelügyelőségen karriert építő Derzsi 2007-ben államtitkárként került Bukarestbe. 2008-ban képviselővé, 2016-ban szenátorrá választották.

2008-ban feleségével közösen egy 60 négyzetméteres váradi lakással és egy épp akkor épülő házzal rendelkezett Borson, ahol 2006-ban vásároltak egy 755 négyzetméteres telket. A 301 négyzetméteres házat 2009-re fejezték be. Kiadással foglalkozó cégükben ő a kisebbségi tulajdonos, felesége a többségi tulajdonos és az ügyvezető. Felesége nevén egy műszaki tanácsadással foglalkozó cég is szerepel. Akkoriban két hitelt is felvettek 32, illetve 31 ezer lej értékben.

Tíz évre rá vettek még egy hasonló méretű telket Borson. A szenátor idei vagyonnyilatkozatában egy Audi A4-es és két bankszámla szerepel 26 ezer euróval, illetve 45 ezer lejjel. Míg kezdő képviselőként évi 57 ezer lejt keresett Derzsi, 2019-ben szenátorként már 149 ezer lejt.

Posted by RMDSZ Bihar Megye on Sunday, May 26, 2019

Cége egyáltalán nem mutat ekkora növekedést: a 2008-ban 461 ezer lejes árbevételű Europrint akkor 90 ezer lej profitot termelt, 2019-ben 455 ezer lejes forgalom mellett 63 ezer lejes mínuszt. A cég 2012-ben volt a csúcson közel 700 ezer lejes árbevétellel. Azaz Derzsi Ákos nyolc parlamenti éve alatt nem vált krőzussá, de stabilizálta anyagi biztonságát cége ingadozásaival együtt, és bukaresti mandátum nélkül sem kell aggódnia.

Szenátorként egyetlen egyszer szólalt fel a parlamentben, még mandátuma elején, 2017 februárjában a 2017-es költségvetés vitáján. Míg Derzsi Ákosnak otthon sincs különösebb renoméja,

Szabó Ödönt mindenki ismeri Bihar megyében,

aki időnként fellapozta a sajtót az elmúlt húsz évben. Az ötgyermekes képviselő még csak most zárja második alsóházi mandátumát, de 1999 óta ügyvezeti a Bihar megyei RMDSZ-t felváltva elnöki és alelnöki pozícióból.

A szilágysági származású politikus 1997-ben végezte el a földrajz szakot a Nagyváradi Egyetemen, egy évre rá a történelem mesterit, és akkor már tagja a megyei RMDSZ-választmánynak. 2000-ben önkormányzati képviselő lesz, muzeográfus állást kap a megyei múzeumnál, 2003-ban már a Bihar megyei tanács alelnöke.

Sajtóértesülések szerint ifjúsági vezetőként hathatósan segítette Kiss Sándor vállalkozót, megyei választmányi elnököt, hogy 2004-ben átvegye a megyei RMDSZ elnökségét. Azt a Kiss Sándort, akit 2015-ben helyezett vád alá a Korrupciós Ügyészség négymillió eurós megvesztegetés elfogadása miatt, de csak 2016-ban mondott le az elnökségről.

(Érdekes fordulat történt pár hete a korrupciós ügyben, amelyben Kisst 2018-ban előbb nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, majd ezt megsemmisítve az ügyet alapfokra utalták vissza. Most épp kizárták a bizonyítékok közül azoknak a lehallgatásoknak a jegyzőkönyveit, amelyeket a SRI nemzetbiztonságra hivatkozva végzett. A G4Media forrásai szerint ráadásul az egész ügy hamarosan elévül.)

Szabó Ödön 2012 óta parlamenti képviselő, és az RMDSZ oktatási szakpolitikusaként pozicionálja magát. Vagyoni szerkezetében csak tavaly állt be jelentősebb változás az elmúlt nyolc évben, de ne szaladjunk ennyire előre. Inkább hátra: az RMDSZ helyi magyar ellenzéke még 2014-ben is azt rótta fel neki, hogy az nem lehetett méltányos és valószínűleg törvényes sem, ahogy a kétezres években három, közpénzből fizetett állása volt, és ahogy belvárosi ingatlanokat szerzett családtagjai nevére.

Ez utóbbi a vagyonnyilatkozataiból értelemszerűen nem derül ki. Az azonban valóban az emberi teljesítőképesség és fantázia határait feszegeti,

hogyan tudott helytállni annyi szerepkörben, ahány jövedelmi forrása volt.

2008-as a legkorábbi vagyonbevallása, amely szerint 2007-ben évi 30 ezer lejt keresett 17 ezer lejes múzeumi béréből és a 13 ezer lejes megyei tanácsosi üléspénzből. Egy cég volt a tulajdonában, annak és még egy cégnek volt az ügyvezetője, a Partium és a Mecénás Alapítvány igazgatója, illetve a Kárászteleki Fiatalok Egyesületének elnöke. Ezek közül egyikből sem származott jövedelme, legalábbis azokat a rubrikákat vonalkákkal töltötte ki az érdekeltségi nyilatkozatában.

Cseke Attila cégének, az azóta felszámolt Consacs kft.-nek az ügyvezetőjeként nem is kereshetett semmit, mert a kommunikációs tanácsokat adó cégnek egyedül 2004-ben volt egy 2400 lejes bevétele. Saját cégének, a Gubeur Consult kft.-nek viszont épp 2007 volt a legjobb éve: közel 113 ezer lejes forgalom mellett közel 40 ezer lej profitot termelt. A cég bevétele 2010-től évente feleződött, 2014-től nincs forgalma.

A cégadatbázis számára honlapként az itdh.hu-t adta meg a megyei tanácsos, és az Erdélyi Napló is úgy tudta, hogy a Gubeur kft.-re számlázta azt a pénzt, amelyet a vállalkozás- és kereskedelemösztönző magyar állami cég, az ITD Hungary Zrt. Bihar megyei képviseletéért kapott. A magyarországi ügynökségnek benyújtott elszámolásai szerint havi mintegy kétezer dollárt. Az ITD Hungary Zrt.-t a 2010-ben megválasztott Fidesz-kormány felszámolta, a céget állami hivatal váltotta fel 2011-től.

2011-től így onnan már nem kapott juttatást Szabó Ödön, viszont feltűnik a fizetések listáján a Fekete Sas palota címére bejegyzett APPAR egyesület. Ez szintén vállalkozásfejlesztéssel foglalkozik, és évi 30 ezer lej fizetést biztosított Szabó Ödönnek. A múzeum ekkor már csak 7800 lejt fizetett egész évben, tehát ott csökkentett óraszámban dolgozhatott, viszont befutott évi 26 400 lej doktori ösztöndíjként. Doktori kutatást folytatni és dolgozatot írni szintén felér egy teljes állással. Ennyi felelősségteljes feladatból 2011-ben 80 ezer lejt keresett.

Kellett is a jövedelem, mert Szabó 2010-ben tízezer euró hitelt vett fel tíz évre. Eladta a Szilágysomlyón örökölt lakás rá eső 25 százalékát 14 ezer lejért, és Nagyváradon vásárolt egy 98 négyzetméteres lakást magának és népesedő családjának. Ezenkívül egy 2002-ben örökölt kárásztelki 110 négyzetméteres ház fele és egy ugyanabban az évben vásárolt, húsz áras beltelek van a tulajdonában Várad egyik, akkoriban kiépülő villanegyedében.

Doktori helyett inkább vidéki birtokba fektet

2012-ben nem kapott doktori ösztöndíjat, 2013-ban viszont szinte megduplázódott az összege, vagy ekkor kapta meg az előző évit is. Így 59 ezer lejes képviselői fizetésével együtt már évi 106 ezer lejt keresett, de bankszámláján továbbra sincs ötezer eurónál több, így azt nem tüntette fel. A Bihoreanul szerint 2013-ban, majd 2015-ben is hosszabbítást kért a Nagyváradi Egyetemtől, hogy ledoktorálhasson. Az egyetem legfrissebb, 2019-es listáján is szerepel harmadéves doktoranduszként, mint aki 2017-ben iratkozott be.

2016-ban újabb, 40 ezer lejes hitelt vett fel öt évre, és vásárolt egy Fiat Grande Puntót. A hitel nem csak az autóra kellett, derül ki a 2018-as bevallásából, ahol elkezdődik a változás. 2017-ben ugyanis 90 ezer lejre nőtt a fizetése, és elkezdi földekbe fektetni: 1,22 hektár mezőgazdasági területet vásárolt Kárásztelken. Ez 2019-ben már 2,40 hektár, legutolsó, 2020-as vagyonbevallásában pedig már 15,90 hektár.

Közben eladta váradi lakását 150 ezer euróért, az árát három, ötvenezer eurós számlán helyezte el. Innen látszik, hogy ebből a vidéki birtok bővítésére és egy újabb Fiatra csak 27 ezer euró ment el. Nem csoda, mert időközben a fizetése 152 ezer lejre nőtt.

Bihar megyei képviselőkollégája,

Biró Rozália valószínűleg az RMDSZ legsikeresebb politikusa,

ha összesítve nézzük a formális politikai és gazdasági hatalmát. 2000-ben választották városi tanácsossá Nagyváradon, 2001-től 2012-ig a határ menti nagyváros alpolgármestere volt, majd szenátor, most pedig képviselő a parlamentben, ahol minden esélye megvan a folytatásra. A Képviselőház külpolitikai bizottságának elnöke.

2005-2014 között betanított a Partium Keresztény Egyetemen. 2012-ig volt a Varadinum Kulturális Alapítvány elnöke, illetve a Mecénás és a Partium Alapítvány kuratóriumi tagja. A későbbi érdekeltségi nyilatkozataiban ezek már nem szerepelnek.

Az RMDSZ-ben ő ül leghosszabban ugyanabban az országos vezető pozícióban: 2007 óta vezeti a Szövetségi Képviselők Tanácsát. Alapítója és elnöke 2013-tól az RMDSZ Nőszövetségének, 2014-től az Európai Néppárt Nőszövetségének alelnöke. Mindezt úgy, hogy anyagilag egyáltalán nem volt rászorulva a politikára. Közgazdász végzettséget szerzett 1989-ben, 1990 óta vállalkozó. Nem is akárhol:

ügyvezető volt, illetve társtulajdonos a Kiss Sándorhoz köthető cégekben.

Férje szintén vállalkozó, cégei jól jövedelmeznek. Biró Rozália nyolc évig, 2000-ig volt a TVS SRL vezérigazgatója, tulajdonrésszel is rendelkezett. Ez volt a váradi kábeltévé, Kiss Sándor és Teszári Zoltán közös indulása, amelyből aztán kinőtt az RDS- és a Digi-birodalom. Ezt a kezdeti céget azóta felszámolták. Biró Rozáliának 2016-ig voltak RDS-részvényei, utána ezek a férje nevén szerepelnek, és évi 60-70 ezer lej osztalékot kapnak utánuk.

2008-ban 11 közös cége volt Kiss Sándorral, most öt. Ingatlanok bérbeadásával foglalkozó cége, az Alexis SRL többségi tulajdonosa most Kiss Sándor volt felesége, maga Kiss 2015-ig birtokolta a cég háromnegyedét. A cégadatbázis szerint a 2000 óta tetszhalott cég három éve kezdett magához térni. Annyira, hogy az utóbbi két évben 300 ezer lej körüli forgalmának kétharmada volt a tiszta nyereség. Ugyan Biró Rozáliának csak tíz százaléka van ebben a cégben, de osztaléknak nyoma sincs a vagyonbevallásaiban.

Ugyanígy egy bani jövedelme sincs a többi, Hegyközpályiban bejegyzett cégből, ahol szintén kisebbségi tulajdonos, a többségi tulajdonos pedig Kiss Sándor.

  • Az oktatási profilú Softpartnernek 2004-től nincs bevétele,
  • a 2009-ig jól menő, 2-3 milliós árbevételű tejfeldolgozó Biolact Bihornak 2010-től csak az adósságai milliósak, bevétele semmi (2011-ben maga Kiss ismerte el, hogy beszállító volt, amikor tanácselnökként kezelte a programot, ezt 2004-ben megírta a Reggeli Újság és a Krónika is);
  • a szintén 2009-ben bebukó pékség, a Bioland Bihor 2014-től kezdett ismét termelni, egyelőre pár ezer lejes évi forgalommal.

Egyedül a Hegyközpályiban bejegyzett építőipari cég, a Pro Idea SRL hozott hasznot Biró Rozáliának, amikor 2014-től három éven át a 25 százalékos részesedésének zömét eladta Kiss Sándornak évente 23 ezer lejért. 2016-ban ráadásul visszakapta azt a 113 ezer lejes tagi kölcsönt is, amit évekkel korábban a Pro Ideának nyújtott. Kiss Sándor úgy fizette ki Biró részét, hogy ennek a cégnek 2013 óta nincs bevétele.

Biró 2016-ban szállt ki a Partium Rádiót működtető cégből, ahol neki 25, Kiss Sándornak 75 százaléka volt. A rádió nemcsak a tulajdonosokat cserélte le, hanem nevet is váltott, ma Plusz FM-ként működik.

A Biró házaspár közös vendéglátó cégének, a Maros megyei Vármező kft.-nek sincs még bevétele. Bár a képviselőasszony vállalkozói vénája az elmúlt évtizedben nem sokszor hozott a konyhára,

azért a család sosem szűkölködött.

Biró Rozália már 2008-ban, a legkorábbi elérhető vagyonnyilatkozata évében is 50 ezer lejt keresett alpolgármesterként, 1300-at egyetemi oktatóként. Ugyan ez lecsökkent a válság utáni első években, de a szenátori éves fizetése az RDS-osztalékkal együtt 2013-ban meghaladta a százezer lejt. 2016-ban egyedül a szenátori fizetése közel százezer lej volt, 2019-ben pedig a bruttó éves képviselő fizetése meghaladta a 212 ezer lejt.

Ráadásul ez mind eltörpül amellett, hogy a férje 2007-ben másfél millió lejt keresett a Top Invest SRL ingatlanos cégével – gondoltuk első olvasásra. De aztán átnéztük Biró többi vagyonbevallását, és összevetettük azzal, amit a cégadatbázisban találtunk férje vállalkozásairól. Sok szám nem stimmel. Például a Top Invest egész 2007-es forgalma volt másfél millió lej. Igaz, a profit is 1,13 millió volt.

Más években is a cég egész árbevételét tünteti fel a férje jövedelmeként. Később pontosítja is, hogy ez a cég egész előző évi forgalma. De 2011-ben például megtoldja három nullával a 33 744 lejes forgalmat, bevallásában így férje 33,7 milliót keres. 2010-ben, 2013-ban, 2015-ben egyáltalán nem tüntetett fel semmilyen jövedelmet férje neve mellett, holott 2014-ben 236 ezer lejes forgalomból a cég 92 ezer lej profitot termelt. Lehet, ezért tudott Biró Barna 2019-ben a 73 ezer lejes forgalom mellett, 700 lejes profitból 673 ezer lejes osztalékot kivenni.

A Biró család már szavazott! 🗳
A parlamentben akkora erőnk lesz, ahányan ma szavazni fogunk❗
Ne hagyjuk elveszni...

Posted by Biró Rozália on Sunday, December 6, 2020

A jelzett hiányévekben is Biró Barna az Atomedical cégen keresztül résztulajdonos volt az Atomedical Vest nevű, fogorvosi eszközöket gyártó cégben, amely például egész jól ment. 2013-2018 között szerződésben állt a megyei egészségbiztosítókkal, derül ki Biró Rozália érdekeltségi nyilatkozataiból. A cég most is jól megy, tulajdonosai között már nem szerepel Biró Barna vagy az Atomedical. Viszont évi 60 ezer lej ingatlanbért fizet Biró Barnának.

Ezek a furcsa következetlenségek némileg hiteltelenítik a politikus vagyonnyilatkozatait, másrészt önkéntelenül is felidézik Biró Rozália és a váradi RMDSZ kínos kalandjait a Piros tó, a Szalázs vagy a Bánat utcával. Fordítócéget bíztak meg a váradi utcanevek fordításával, ez lett belőle. De egy román rádiós a kétlábú gyerekekkel is meg tudta viccelni 2010-ben az alpolgármesterasszonyt.

Férje jövedelmét 2018-tól kezdte strukturáltabban bemutatni, hogy mennyi a Top Investes ügyvezetői fizetése, mennyi jön be ingatlanbérekből, haszonbérbe adásból: 2017-ben 30 ezer lej. De ekkor utalta az RDS a 2015-ös és 2016-os osztalékot, szinte 140 ezer lejt, nem kellett izgulniuk. Egy évre rá férje különböző jövedelmeinek összege meghaladta a 342 ezer lejt, 2019-ben pedig a 908 ezer lejt.

Antik ingóság, örökzöld ingatlan

Biróék vagyoni szerkezete némileg különbözik más RMDSZ-es honatyákétól. Sok kisebb földparcellával rendelkeznek, ami nem csoda: mindkettejüknek van ingatlanos cége. Abban is mások, hogy nem szeretik bankszámlán tartani a pénzüket, akkor már inkább értékes ingóságokba fektetik: bútor, festmények, ékszerek.

Ezeket is lehet ám gyarapítani. Biró Rozália 2008-ban 25 ezer lejre taksálta a restaurált antik ebédlőbútorukat, 30 ezerre a 2005-ben vásárolt festményeket, és 35 ezer lejre az óráikat és ékszereiket. 2020-ban már 40 ezer lejt ér az antik ebédlőbútor, és újabb antik bútorok díszítik a lakásukat további 45 ezer lej értékben. Most már 61 ezer lej értékű festmények vannak a birtokukban, és 78 ezer lejt érnek a 2006-2013 között beszerzett órák és ékszerek.

Bankszámlákról 2008-ban számolt be utoljára Biró: három akkori számlájukon 13 ezer euró, 8200 lej és 41 dollár volt úgy, hogy egy évvel előtte bő félmillió lejért adtak el egy váradi lakóházat, 2008 elején pedig 25 ezer lejért egy BMW-t. Az elmúlt öt évben folyamatosan vásároltak és adtak el ingatlanokat – az utóbbi években például bő hét hektárt adtak el Vama Vechén közel 400 ezer euróért, vagy a keresztúri házat 42 ezer euróért –, bankszámlák mégsem tűntek fel a vagyonbevallásokban.

Cégeikbe változó mennyiségben és gyakorisággal tesznek be pénzt tagi kölcsön formájában. 2020-ban Biró Rozáliának több mint 406 ezer leje fekszik négy cégben, férjének 635 ezer leje három cégben. Ők maguk ritkán vettek fel hitelt az elmúlt tíz évben. Idén jár le a 2016-ban felvett 35 ezer eurós, illetve a 2018-ban felvett 111 700 lejes hitelük, 2024-ben pedig a tavaly júniusban felvett 102 ezer lejes bankhitelük.

A vagyonbevallások alapján a család egy 1300 négyzetméteres váradi telken lévő 498 nm-es házban lakik. Az elmúlt öt évben több lakást vettek, illetve örököltek a szüleiktől:

Biró-lakások
A Biró család lakásai

Jelenlegi telkeik zömét 2006-ig beszerezték, Biró Rozália alpolgármesteri mandátumai során. A 2008-as bevallás szerint a váradi beltelkek mind a Branului utcában vannak. A térkép szerint ez egy több ágas utca, egy mini lakónegyed a vasúti állomás és a Kórház utca közötti dombon, ahol a Google utcakép sok új, illetve most épülő villát mutat.

A Biró család telkei
A Biró család telkei 2020-ban

Nyitókép: Biró Rozália és Szabó Ödön. Az eredeti képek forrása Biró Rozália, illetve a Bihar megyei RMDSZ Facebook-oldala.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép