Megnézzük frissen bejutott szenátoraink vagyonbevallását, és egyben kihirdetjük az év férfija verseny győztesét. Kiderül az is, ki adott kölcsön 190 000 lejt Bíró Barna Botondnak kampányra, és az is, hogyan vásárolt fel csendben az ifjú szenátor három sajtóorgánumot.

1. Tánczos Barna

A csíki szenátorjelölt valamiért nem szeretné, hogy az ő nevén valami is szerepeljen. Nem akarunk spekulálni, hogy esetleg miért nem, de bevallásából tisztán látszik, hogy a földeket az asszony nevére vásárolják, és a 2002-ben épült 283 négyzetméteres házát is átírta 2015-ben a kiskorú gyerekek nevére, akik akkor még csak 10, illetve 8 évesek voltak. Minden ingatlanuk Csíkszentkirályon van, de a szenátor nevén már semmi nincs.

Első ránézésre úgy tűnhet, Tánczoséknak jól ment az elmúlt négy év, anyagilag gyarapodásnak indultak. A szenátusból évi 153 ezer lej fizetést kap, azaz havi 12 776 lejt, felesége ennek közel egyharmadát keresi a csíkszeredai Sapientia vegyészmérnök oktatójaként. Ha a bankszámláikat nézzük, egy 350-400 ezer lejre (70-80 ezer euróra) becsülhető növekedést látunk a 2016-os bevalláshoz képest.

Csakhogy a vagyonbevallás következő tételeként egy 300 ezres adósságot is felfedezünk, egy tavaly felvett kölcsön miatt, és sajnos a két szám közé egy mínuszjelet kell tenni. Hogy az eredmény pozitív vagy negatív lesz, az teljesen annak függvénye, hogy a kölcsönbe kapott 300 ezer az euróban vagy lejben értendő, mert ezt a fontos részletet Tánczos elfeledte pontosítani a vagyonbevallásában.

A földeknél már látványosabb a gyarapodás. Az eddigi 40 árnyi kültelkük mellé vettek még tizenegyszer annyit, így most már közel 5 hektárjuk van. Kell is a föld, mert Tánczosék nagyban utaznak,

limousin-gyűjteményük nagy helyet foglal.

Habár 5 hektárnyi terület az semmi 244 limousinnak. Még mielőtt valaki feltenné magának a kérdést, hogy mit csinál egy szenátor annyi limóval, pontosítom, hogy nem autókról, hanem marhákról van szó.

Amit Tánczos vagyonbevallásában látunk, abból semmit nem tudunk meg az igazi vagyonáról. Mert a nagy tételek a cégen vannak. A felesége nevén futó Green Farm cég látványos lendületet vett tavaly, a befektetett eszközeinek értéke 647 039 lejről (133 ezer euró) 2 531 238 lejre (520 ezer euró) nőtt. Még nagyobb volt a változás a forgóeszközöknél, azok értéke 816 052 lejről (167 ezer euró) 7 065 973 lejre (1,45 millió euró) nőtt. Gyakorlatilag minden számuk nőtt a tavaly, a profiton kívül. Ha a megfelelő számokat összeadjuk, akkor egy nagyságrendileg 10 millió lejes (2 millió eurós) biznisszé nőtte ki magát az addig negyedakkora üzlet.

Rákeresve, hogy mi is történhetett, honnan akadtak a horogra a milliók, találtam egy projektet, melyben több mint 5 millió lejt (több mint 1 millió eurót) pályáznak a farm növelésére, új istálló építésére, és egy vágóhíd létrehozására. Szép! Az állatlétszámot 146-ról 244-re bővítenék, és áttérnének extenzív állattartásról intenzívre is. Szépen le van írva az is, hogyan működik ez az intenzív tartás: 70 napig közös boxokban, aztán 190 napig csarnokokban hizlalják a marhákat. Majd nyissz.

Tehát soha nem mennek ki az istállóból. Green Farm kft., ugye?

Az érdekbevallásában még szerepel egy székelyudvarhelyi Biolact mezőgazdasági szövetkezet, amiben részvényes. Ilyen nem létezik, de találtam egy homoródalmási Biolact mezőgazdasági szövetkezetet, amiben neki 20%-a, feleségének 10%-a van. Sajnos a szövetkezet, melynek fő tevékenységi köre a tejelő marhák tenyésztése, már pár éve haldoklik, semmi mozgás nincs rajta.

Tánczos cenzor a helyi közbirtokosságban, elnökségi tag a Csíki Magánjavaknál és egy székelyföldi romántarka szarvasmarha egyesületnél, aminek a magyar nevét nem találtam meg. Elnöke az Erdélyi Limousintenyésztők Egyesületének, ha ez a magyar neve, mert erről sem találok semmit magyarul, és a pénzügyminisztérium sem tud semmit róluk 2017 óta, valószínűleg elfelejtették leadni a jelentéseket. Ugyancsak elnöke a csíkszeredai jégkorong akadémiához köthető Mens Sana alapítványnak. Mens sana in marhahús sano. Powered by Green Farm.

2. Antal Lóránt

Az udvarhelyi szenátor bevallásai a legizgalmasabbak, amelyeket eddigi életem során kielemeztem. Hogy mindent bevall-e Antal, nem tudhatjuk, de hogy sok mindent bevall, az biztos. Úgy tűnik, van is neki mit bevallania. Nem szívbajos, nem szégyelli, hogy gazdag. Ezt a tökösségét értékelem, egyébként sem szeretem, ha valaki az anyósa vagy a testvére neve mögé bújtatja vagyonát, gyávaságnak tartom. Na de lássuk, mije van Lóci szenátorunknak.

Antal Lóránt tavaly 5 darab tömbházlakást vásárolt Udvarhelyen a saját nevére, és egyet Kolozsváron a cégére. Az udvarhelyiek 50, 35, 22, 47 és 189 négyzetméteresek, a kolozsvári 100. Idén ismét nekilendült az ingatlanvásárlásnak, cégére vett egy 107 négyzetméteres bukaresti és egy 140 négyzetméteres budapesti lakást, majd egy 882 négyzetméteres alsórákosi termelőegységben szerzett többségi részesedést. Tehát szűk két év alatt 9 ingatlannal lett gazdagabb. Közben eladott egy 300 négyzetméteres magánházat Kolozsváron, 400 négyzetméteres telekkel, 260 ezer euróért.

Egyik cégére lízingel egy 2020-as gyártású Range Rover Vogue-ot, ezzel váltotta le egy másik cégére vásárolt, 2016-os Range Rover Vogue-ját. 2017-ben eladta jócskán használt Audi A8-asát 15 ezer euróért. Híresen sokat ad stílusára, ez látszik 35 ezer eurós óragyűjteményéből is, ami a bevallás alapján már rég nem gyarapodott. Képzőművészeti alkotásokba 15 ezer eurót fektetett, még ugyanabban az időszakban, mikor órákat is gyűjtött.

A bevallásban felsorolt 15 bankszámláján szépen áll a pénz, de semmi feltűnően nagy összeget nem látok egy ilyen kaliberű üzletember viszonylatában. Tavaly és idén négy befektetési alapba 76-76 ezer lejt tett be, mindeniken vesztett, ha jól értelmezem a számokat.

És itt megérkeztünk a meglepetés szekcióhoz: kölcsönök.

A szenátor egy bevallásoldalnyi pénzt adott kölcsön. Legtöbbet saját cégeinek. Egyiknek 1,8 millió lejt (370 ezer eurót), a másiknak 600 ezret (120 ezer eurót), satöbbi. Az Országos Magyar Diákszövetségnek is adott egy százezrest, a fiatalságban a jövő. Aztán egy maréknyi magánszemélynek is adott kölcsönt. Nem fogok minden céget és minden magánszemélyt felsorolni, de kettőt muszáj.

Egy: mindenki kutatta a helyhatósági kampány tájékán, hogy kitől kapott Bíró Barna Botond széki RMDSZ-elnök kölcsön 190 000 lejt (40 ezer eurót) a kampányra. Hát Lóci szenátortól. Rejtély megoldva. Bíró egyébként nem először kér kölcsön Antaltól, egy két évvel ezelőtti bevallásban is szerepel egy huszonezer eurónyi kölcsön.

Kettő: a bevallás alapján Antal Lóránt az asszonynak is kölcsönbe adja a pénzt. (Vagy egy azonos nevű nőnek.) Pontosan 30 000 eurót, amiből legfrissebb bevallása szerint még 21 000 visszafizetésre vár. Na, melyikünk merné ezt megtenni, hogy az asszonynak lepapírozott kölcsönbe adja a pénzt, s nem a szép szeméért? Ezért a teljesítményéért Antal Lóránt szenátornak ítéljük oda az „Év férfiúja” díjat. Gratulálunk neki, és példaképünknek tekintjük. Reméljük, hogy nem derül ki időközben, hogy ez csak valami pénzügyi spekuláció, hogy vissza kelljen vonnunk a díjat.

Részvényei is vannak a szenátorunknak, habár még nem sikerült elődje szintjére jutnia ezen a szakterületen. 104 ezer lejt (21 ezer eurót) fektetett Romgaz részvényekbe, 300 ezret (61 ezer eurót) Petromba, 172 ezret (35 ezer eurót) Transgazba és 159 ezret (32 ezer euró) Transilvania Bankba. Mindenik részvényének a napi értéke kevesebb, mint a befektetett. Részesedést is kap ezektől a vállalatoktól, de kevesebbet, mint amennyit vesztett az elértéktelenedésen.

Fizetést is kap a szenátusból, tavaly 130 427 lejt, azaz havonta 10 868 lejt. Valamiért kevesebbet kapott, mint azelőtti évben, amikor 168 419 lejt kapott. Fura ez a csökkenés, de nem keressük az okát, a szenátorunknak úgysem ebből kell megélnie szerencsére.

Mert vannak dolgok, amikből lényegesen többet keres.

Ott van például egy 2012-ben megkötött megbízási szerződés, ami bevallása szerint tavaly 600 000 eurót és 1 079 265 lejt hozott a konyhára, ami jelenlegi árfolyamon picivel több, mint 4 millió lej (820 ezer euró). Ez több mint 30-szorosa egyébként sem kicsi szenátori fizetésének.

S hogy itt ne érjen véget a nagy számok sora, a szenátor az érdeknyilatkozatában 24 oldalon keresztül sorolja azokat az önkormányzatokat és intézményeket, amelyeknek különféle szolgáltatásokat végzett pár tízezer lejtől sokszázezer lejig terjedő tarifával. Gyakorlatilag két évet tudna élni a lapunk csak abból, hogy megnézzük és feldolgozzuk ezeket a szerződéseket.

Az nem derül ki a bevallásból, hogy saját nevén vagy cégén keresztül kötötte ezeket a szerződéseket, mert rosszul töltötte ki a táblázatot, és a “beneficiar” mezőbe, ahova ezt be kellett volna írnia, ugyancsak a megbízó nevét írta. Kollégám utánaásott, és két-három szerződésről látta, hogy a cégével kötődött, tehát valószínű, hogy ezen szerződések legalább egy része, ha nem is az egész, cégén keresztül zajlott.

Ha nem is törvénytelen, de minimum érdekes, hogy Antal Lóránt és cége több tucatnyi önkormányzattal, többek között Hargita megyei önkormányzatokkal (Szárheggyel, Alfaluval, Szentábrahámmal, Farkaslakával, Ditróval, Maroshévízzel, Zetelakával, Gyergyószentmiklóssal, Csíkszeredával, Remetével, Lövétével, Bögözzel, Balánbányával) kötött ilyen típusú szerződéseket, miközben az édesapja Hargita megyei képviselő, vagy pedig ő Hargita megyei szenátor volt. Nem beszélve arról, hogy Hargita megye tanácsától is szép bevételei voltak, miközben ő a megyei tanács alelnökének adott kölcsönbe elég szép összegeket. Lehet, hogy nem élt vissza soha a saját vagy édesapja pozíciójával, de ezt azért nehéz lenne elhitetnie azzal, aki őt meggyanúsítja, hogy befolyása vagy kapcsolatai miatt kapta meg ezeket a szerződéseket.

A legnagyobb tétel a listán 700 000 lej (akkori árfolyamon kb. 165 ezer euró), de van 350 ezres is, és rengeteg 100 ezer feletti. Elképesztő pénzről van szó, ha összeadjuk a 24 oldalon felsorolt tételeket. Nem is látom értelmét, hogy kínozzam magam az összeadással, azt sem tudom, mit mondana nekünk a végösszeg, szerintem csak annyit, hogy Antal Lóránt tényleg ért a pénzcsináláshoz, le a kalappal!

Nem tudnánk ugyanilyen lelkesen beszélni minden bevallott cégéről. A szenátor érdekes módon éli meg a céges életet. Bevallásaiból úgy tűnik, néhány cége, ahol megfelelő emberekkel társult, hasít. De más cégeit, amikben nem társult olyan emberekkel, inkább a magánpraxisában termelt nagy bevételből kell megtámogatnia. Persze lehet, hogy ez téves kép, és a számok átvernek.

Vegyük szépen sorra az érdeknyilatkozatában szereplő cégeket.

Tradíciós Termékek SRL: Ez egy hústermékeket előállító kénosi családi vállalkozás. A szenátor valószínűleg csendestársként van benne, mert nem látom a szemeim előtt, hogy odakint Kénosban töltse a kolbászt. Ez nem egy Green Farm kaliberű hizlalda, hanem egy jóval kisebb, tényleg házias jellegű termékeket előállító apró vállalkozás. Volt. Azért mondom, hogy volt, mert már évek óta nincs semmi mozgás a cégen.

Luxury Nook SRL: A cég száz százalékban a szenátor kezében van, a cégnyilvántartás szerint kereskedelemmel és szállásadással foglalkozik. Régebb Lorifor volt a neve. Az elmúlt négy évet nulla forgalommal kezdte, aztán most lett rajta picike forgalom, de még annál is nagyobb adósság. A számok alapján nem számottevő biznisze Antalnak, de számunkra azért érdekes, mert ezen a cégén keresztül van vagy volt benne más cégekben.

Eurotop Consulting SRL: Ez egy jól menő tanácsadó cég, amiben a szenátor magánszemélyként és a Luxury Nook cégével volt benne. Érdekes emberekkel társult ebben a cégben, többek között a korrupcióért börtönre ítélt Szepessy Szabolccsal, testvérével, az ErdélyTV-s Előddel, a Szepessy-vonzáskörhöz tartozó Lokodi Csabával, botrányosan felfüggesztett volt KMDSZ-elnökkel, és egy számomra nagyon kedves, régi emlékeim alapján ebbe a társaságba nem illő hölggyel.

(Szepessy Szabolcs kérésére pontosítunk, a korrupciós ügyében a vád egészen pontosan bűnrészesség befolyással való üzérkedésben volt.)

A cégadatbázis szerint a szenátor nemrég kiszállt ebből a cégből, aminek a bejegyzési címe érdekes módon megegyezik a Luxury Nook cégének a címével.

És ugyanezen a címen, ugyanezzel a tulajdonosi körrel érdekeltsége volt hősünknek még egy Bridge Business Solutions nevű, autólízingelő cégben is, amit aztán átírattak Parajdi Borbálára és bezártak idén májusban. Ugyancsak Parajdi Borbála vette át az Eurotop Consulting adminisztrálását.

Olhib SRL: Ez az alsórákosi bánya cége, melynek egyharmada a szenátoré, kétharmada pedig a nyikómenti fenegyereké, László Zsolté. Az építkezési vállalkozó bizniszének látványos felívelése Antal Lóránt pályájának felívelésével volt párhuzamos, és bizonyára kettejük együttműködéséről hallunk még majd a jövőben is.

Smart Energy Agent SRL: Volt egy 35 százalékos részesedése ebben a bezárt cégben.

Teslounge Rent & Lease SA: bevallása szerint részvényei vannak ebben az autóbérléssel és lízinggel foglalkozó részvénytársaságban, amiről nagyon sokat nem tudunk meg a cégadatbázisból, de kis kereséssel kiderül, hogy az a Kovászna megyei Simon Atila Ladislau vezeti, aki többek között a Julius Meinl kávé importjával vált gazdaggá és ismertté.

Habos Tyre SRL: Ez a számok alapján egy szépen mozgó cég. CAEN kód alapján gabona és zöldségtermesztéssel foglalkozik, és elektronikai alkatrészek gyártásával, de a cég címén úgy tűnik, hogy autógumikat forgalmaznak, és a cég neve is erre utal. A cégben 20%-a van a szenátornak, a maradék 80% egyenlően oszlik a már említett malomfalvi vállalkozó, László Zsolt és Csomor Károly között. Az Omnibus oldalán úgy tűnik, hogy egy központi bioboltot is ők működtetnek.

Ingatlan Fejleszto SRL: ez érdekes cég, a cégadatbázisban nem szerepelnek sem a tulajdonosai, sem az adatai, semmi. Csak annyit tudunk meg róla, hogy ingatlanok adásvételével foglalkozik, és hogy Malomfalván van bejegyezve, ez eléggé egyértelmű utalás. A Hivatalos Közlönyből kiderül, hogy nem tévedtem sokat, tényleg László Zsolt áll a cég mögött, és építési cégének adminisztrátora, Kovács Attila. Hogy a csapat teljes legyen, a szenátorunk mellé negyediknek bejön Csergő Albert is, a küküllőkeményfalvi bányatulajdonos. Kemény csapat.

Eddig tartottak a cégek az érdeknyilatkozatból, szenátorunk úgy érezte, hogy azokat a cégeket, amelyekben a cégein keresztül érdekelt, nem kell már feltüntetnie.

Lanchidpress SRL: 2018-ban a Luxury Nook és a magyarországi Lánchíd Holding Vagyonkezelő és Befektetési Zártkörűen Működő Részvénytársaság létrehozott Udvarhelyen egy céget Lanchidpress SRL néven. 15-85 százalékos arányban. Ennek az ügyvezetője ugyanaz a Tamás Réka volt, aki a Luxury Nookot adminisztrálja, CAEN-kód alapján a tevékenysége lapkiadás és reklámanyag nyomtatás lett volna.
A Lánchíd Holding Zrt.-ről annyit tudunk, hogy Galuska János érdekeltsége, a cégadatbázis szerint az utóbbi években ilyen nevek kapcsolódtak hozzá, mint Fekete Gábor Tamás, Kercza Beáta és Kercza Márta. Galuska János építkezésekben utazott , és ingatlanos bizniszekben. Kercza Beáta lakcíme azonos a Galuska Jánoséval, ezért feltételezzük, hogy együtt laknak, és Kercza Márta pedig a sógornője Galuskának. A Galuska-Kercza csapatnak van még más érdekeltsége is, de rövid utánanézés után úgy éreztem, hogy most nem érdemes ezt a szálat feszegetni. Egyébként is, 2019 áprilisában a szenátorunkkal közös céget bezárták.

Pár hónappal a Lanchidpress SRL bezárása után a Luxury Nook újabb médiakalandba kezd.

Youth Wave Media SRL: 2019 júliusában jegyezték be, 70 százalékban a Luxury Nook, 30 százalékban a Publicity Next tulajdona. A Luxury Nookot, Antal Lóránt egyszemélyes cégét már nem kell bemutatnom, ugye. A Publicity Next tulajdonosa 100%-ban az Igen, tessék! – Da, poftiţi! Egyesület, ügyvezetője Talpas Botond. Aki most Kolozsváron volt képviselőjelölt, de nem jutott be a második helyről. Szóval a képviselőjelölt és a szenátor közös céget alapít, szintén Tamás Réka ügyvezetővel. A cég 2018-ban és 2019-ben semmit, de semmit nem csinál, minden lejelentett száma 0. Azaz nulla.

És most kérem figyelni,

az unalmas évszámok és számok közt elfáradt olvasóink most figyeljenek, mert itt jön a kakaó, mikor már senki nem tudja követni: 2020 elején ez a Youth Wave Media nevű cég bevásárolja magát egy Media Grup Market Adv nevű cégbe. Januárban még csak 4,76%-át veszi át a cégnek, de aztán februárban átvesz egy újabb 48%-os csomagot, és 52%-kal többségi tulajdonossá válik. A régi tulajdonos, Székely Róbert megmarad 48%-kal és az ügyvezetői funkcióval.

Ha eddig nem volt elég érdekes a szenátor üzlettársainak listája, akkor most egy újabb ékkő fénye fogja még ragyogóbbá tenni: Székely Róbert. Az a Székely Róbert, aki hosszú éveken keresztül az Udvarhelyi Híradó Kft-t vezette, míg meg nem vádolták sikkasztással meg mindenfélével, és meg nem váltak tőle. Annak, aki nem tudná, az Udvarhelyi Híradó Kft. Erdély talán legnagyobb médiatrösztje volt, magába foglalva a Csíki, Gyergyói, Vásárhelyi Hírlapot, a Krónikát, az Erdélyi Naplót és a Székelyhon portált is. Székely Róbert távozása hatalmas botrány közepette zajlott, csődvédelmet kértek, az ügyvezetőt lopással, csalással, okirat-hamisítással vádolták.  És személyesebb dolgokkal is, például azzal, hogy szekus, vagy azzal, hogy ő luxuscikkeket vásárol cégre, például 25 000 lejes (5500 eurós) biciklit, miközben az alkalmazottaknak hónapokig nem ad fizetést, és hasonlókkal. Székely eltávolítására hazaküldték a leghíresebb székely oknyomozó pisztolyforgatót, Szőke Lászlót is. Szép cirkusz volt. Aztán a sajtótröszt magyarországi közpénz-belövelléssel még nagyobbra nőtte magát, és nevet, céget váltott.

Na de miért kellett a szenátornak a Media Grup Market Adv többségi tulajdona? Mert Székely Róbert cége volt a tulajdonosa három sajtóorgánumnak, a Star Rádiónak, a Digital3-nak, és a Csíki TV-nek. És Antal Lóránt sajtót akart magának. Oszt vett. Vagy szerzett.

Ezt a beszerzést valamiért nem akarta nagydobra verni, nem tudhatjuk, hogy miért. Ha beírom a keresőbe, hogy „Antal Lóránt Star Rádió”, nem találok semmit, ami kimondaná azt, hogy előbbi tulajdonosa az utóbbinak. De nem csak minket, udvarhelyieket nem tájékoztattak a tulajdonosváltozásról, hanem még a CNA-t, az Országos Audiovizuális Tanácsot sem, mire ők egy figyelmeztető-büntető levélben (link) hívták fel a figyelmet ezen kötelességükre. Erre akkor bukkantam, mikor rákerestem a cég nevére és a rádió nevére egyszerre. Szerencsés találat volt, mert egyébként nem sok helyen jelenik meg a rádió neve mellett a cég neve is, csak nagyon hivatalos helyeken találkozni vele, ahol muszáj volt megadják, de nem túlzottan dicsekednek vele.

S akkor így Antal Lóránt, aki egyetlen tulajdonosa a Luxury Nook-nak, ami többségi tulajdonosa a Youth Wave Mediának, amely többségi tulajdonosa a Media Grup Market Advnak, három cégen át rejtett tulajdonosa lesz a Csíki TV-nek és az udvarhelyi D3-nak, illetve Star Rádiónak. És innentől fogva már az is tiszta számomra, hogy édesanyám, aki egész nyáron itt volt nálunk, és unalmában sokszor a Star Rádiót hallgatta, miért nyomta nekünk papagájként a választások előtti hónapokban, hogy Gálfi egy gazember, aki eladja a várost a románoknak, és idehozza a nyakunkra a románokat. Szép munka, Szenátor úr!

Hogy Talpas Botondnak és az Igen, tessék! – Da, poftiţi! egyesületnek miért van szüksége Hargita megyei sajtóra, és mit akarnak vele, ez egyelőre még megválaszolatlan kérdés marad számomra.

A Media Grup Market Adv cégről még annyit el kell mondanunk, hogy kampányklippeket is gyárt, főleg a megyei RMDSZ-nek.

Dialro Bucuresti SRL: Becsületszavamra, hogy ez lesz az utolsó cég, amiről ma írok. Tudom, hogy belefáradtak kedves olvasóink a Szenátor összes embere című filmbe, én is belefáradtam. Ez a Dialro Bucuresti nevű cég ellenben érdekes, mert Antal Lóránt szenátor idén augusztusban vásárolta be magát 25%-ban ebbe az orvosi szolgáltatásokat nyújtó cégbe. A cégadatbázisban a Dialro Bucuresti oldalán még nem szerepel ez a változás, nem látszik az új tulajdonos, ott két másik tulajdonos szerepel. És az sem látszik ott, csak a Hivatalos Közlönyből tudjuk meg, hogy a cég profiljába berakták az ingatlanok bérbe adását és lízingelését, ebből következtethetünk arra, hogy ingatlanokkal akarnak foglalkozni.

Illetve azt is megtudjuk, hogy a cégadatbázisban feltüntetett tulajdonosi struktúra is megváltozott, szenátorunk üzlettársaiként egy bukaresti Cristian-Valentin Vlădescu és egy brassói Pavel Marius-Florin szerepel.

Vlădescu nevére rákeresve több Cristian Vlădescu nevű emberre is bukkanok, köztük van egy volt egészségügyi biztosítóház-elnök is, akit botrányosan távolítottak el, és akit később egészségügyi miniszternek is javasoltak, de nem tudom egyértelműen beazonosítani, hogy a több ilyen nevű ember közül melyik a szenátorunk üzlettársa.

A brassói Pavel Marius Florinra már könnyebb rábukkanni, születési hely és dátum alapján is sikerül beazonosítani az illetőt. Segít továbbá az is, hogy hősünk botrányokba is keveredett, amelyekről cikkezett a román sajtó. Ilyen botrány volt például az év ingatlanbiznisze,  ahogy akkor nevezték, a Sturdza család 5418 hektár erdejének a visszaszolgáltatása és eladása. Melyben Pavel az eladó szerepét játszotta, és Tăriceanu pedig a DNA-nyomozás áldozatának a szerepét. Ez utóbbi végül úgy szabadult meg, hogy a szenátus nem adta ki őt az igazságszolgáltatásnak, nem vonta meg mentelmi jogát.

Kíváncsi voltam, hogy Antal Lóránt szenátor hogyan szavazott Tăriceanu mentelmi jogának ügyében, ezért megnéztem a másfél órás videót. Hát, titkos szavazás volt, mert miért is lenne nyilvános, hogy ki menti meg az igazságszolgáltatástól a korruptakat. És Antal Lóránt szenátor éppen hiányzott azon a szavazáson.

De ha Antal szavazásáról nem is tudunk meg semmit, új üzlettársáról, Pavelről igen. Mert más üzletei is voltak, bőven, és közülük néhány kiment a sajtóba. A brassói sajtó az egyébként ügyvéd Pavelt úgy emlegeti, mint „samsar imobiliar”, és a város két nagy érdekcsoportjának egyik fontos tagjaként tartja számon, illetve azt is említi róla, hogy a megyei földosztó bizottság tagja volt. Idén például egy tengerparton építendő óriáskerék ügyében merült fel a neve.

És, meglepetés, Antal Lóránt vagyonbevallásában is megjelenik a neve, még a régi időkből. 2012-ben adott kölcsön Pavel Antalnak egy nagy összeget 2015-ig, amiből 2014-ben, az általunk látott vagyonbevallás időpontjában még 180 000 euró tartozása volt, és később a törlesztési határidőt is meghosszabbították 2019-ig.

Antal ezen utolsó cégében az a félelmetes, hogy az

üzlettársai románok.

És ha telkeit nézzük, Vâlcea megyében például van egy telke közösen egy románnal. Hát nem szörnyű ez, annak tükrében, hogy az RMDSZ még egy hete hargitai készítésű, Tánczos Barna hargitai szenátor által feltöltött filmmel kampányolt, melyben a románok szörnyekként voltak feltüntetve, akik rémálmokat okoznak a magyaroknak? Vagy csak akkor szörnyetegek, amikor kampány van, de mikor közös biznisz van, akkor már nem? Hogy van ez?

Jól van na, örülünk, hogy szenátorunk nem fél a románoktól, nem is küldenénk Bukarestbe olyat, aki fél tőlük. Mint a csíkiak. Bocsánat a kitérőért, térünk is vissza a pénzre.

Amit még megfigyelhetünk, hogy ennyi bevallott és ennyi be nem vallott cég után Antal szenátor nem kap egyetlen bani osztalékot sem, vagy legalábbis ezt nem láttuk feltüntetve a bevallásában. Ellenben elég sok pénzt ad kölcsön a cégeinek.

Az udvarhelyi szenátor vagyonát és érdekeit átnézve úgy tűnik, hogy sikeresen elődje nyomdokaiba lép. Még nincs akkora vagyona és befolyása, de az irány jó, és a folyamat beindult. Ahhoz képest, hogy a 2009-es bevallásában szinte semmije nem volt, csak „nu e cazul”-ok halmaza, és 50 ezer eurós adóssága, mára bebizonyította, hogy ért a pénzhez. A fiatal szenátor, úgy tűnik a bevallásából és a kutatásainkból, nem annyira a tőzsdében, sokkal inkább ingatlanokban fog utazni, legalábbis a következő években. És ha a pénz ugyanannyira fogja szeretni őt, mint eddig, minden bizonnyal fogunk is még írni róla. Habár félő, hogy időközben megtanulja jobban eldugni a vagyonát és az érdekeit, pedig mi jobban szeretjük őt ilyen tökösnek és lazának.

És pénzesnek.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép