Ketten is a sajtóból hódították meg a politikát Szatmár megyében. Anyagilag mindenképp megérte, de a parlament két szatmári honatya házasságát tönkretette. Ezt olvastuk ki a vagyonbevallásukból.

Idén Szatmár megyében is befejeződik a generációváltás az RMDSZ-ben: öt mandátum után már nem indult újabbért Erdei Dolóczki István. A helyi RMDSZ a megyemenedzser Nagy Szabolcsot indította befutó helyen az egy mandátumos, mindössze 40 éves Magyar Loránd mellett. 2016 után ismét Turos Lóránd került a szenátusba, aki szintén nem lépett még a szenior életkorba: még csak 43 éves.

Nézzük tehát, anyagilag mit jelentett húsz év a parlamentben

a leghosszabb politikai múlttal rendelkező partiumi honatyának. Erdei Dolóczki Istvánnak már 28 éve beindult a politikai karrierje: 1992 és 2000 között megyei tanácsos volt. Az 1981-ben elektrotechnikai végzettséget szerző mérnök 1984-től dolgozott az Electrica szatmári kirendeltségén egyre magasabb beosztásban, majd húsz évig a parlamentben.

2004-ben kellett először nyilatkoznia a vagyonáról, ekkor még csak egy 110 négyzetméteres ház és egy `87-ben vásárolt 1300-as Dacia volt a tulajdonában, illetve nyolcezer lej a bankszámláján. Házát parlamenti mandátumai előtt, 1996-ban vásárolta. A tömeges privatizációkor kapott értékjegyeit a SIF Transilvania befektetési alapnál helyezte el. Tagja az RMDSZ különböző fórumainak, illetve az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaságnak.

A következő évben tüntette fel azt a 250 négyzetméteres telket, amelyen a háza áll. A módosított űrlap ekkor kérdezett rá az ékszerekre, a képviselő pedig ötezer euróra taksálta a család aranyékszereit, illetve ezer euróra kortárs hazai festők alkotásait, amelyeket 2005-ig vásárolt meg. A hétezer lej mellett ekkor már hétezer euró is szerepelt a számláin, és negyvenezret kölcsön is tudott adni egy magánszemélynek.

Ekkor jelent meg először a képviselői fizetése is: 2004-ben 361,9 millió régi lejt keresett – merthogy az új lejt 2005 júliusában vezették be. Azaz Erdei Dolóczki képviselő mai pénzben évi 36 ezer lejt keresett. Itt tüntette fel először felesége fizetését is, aki ezek szerint már 2004-ben a Szatmár megyei tanács gazdasági osztályán dolgozott.

Válságban hullámzik a fizetés, de az arany örök

Ebben a mandátumában a családi ékszerek és festmények értéke évről évre emelkedett, és enyhén a képviselői fizetése is. 2008-ban pedig nagyot ugrottévi nem egészen ötvenezerről közel nyolcvanezerre, épp mielőtt Romániába is begyűrűzött a pénzügyi világválság. A következő évek megszorításai hetvenezerre, majd évi ötvenezer lejre csökkentették a fizetését, de 2011-ben már kilenc befektetési alapban volt részvénye pár ezer lej értékben.

Időtálló képviselő
Erdei Dolóczki István képviselői igazolványképei. A képek forrása a Képviselőház honlapja.

Ugyancsak 2011-ben gyarapodott a család ingatlanvagyona: felesége egy ház, egy bel- és egy kültelek negyedét örökölte a Nagykároly melletti Terem településen, valamint két apró erdős területet Tasnádbajom és Sződemeter közelében. Az aranyban továbbra is fantáziát láttak Erdei Dolóczkiék, ékszergyűjteményük értékét ekkor 12 ezer euróra becsülték.

A befektetési alapok 2012-ben kezdtek némi jövedelmet termelni: a képviselő feleségével együtt hétezer lejt keresett osztalékokból és kamatokból, 2400 lejt mezőgazdaságból. 2015-ben vett egy Renault Fluence-t a 35 éves Dacia mellé, amely a 2016-os nyilatkozatban már nem szerepel.

A teremi házat 2017-ben adták el, az ára látszik is a bankszámláikon: 117 ezer lej és ezer euró volt ekkor rajtuk. Igaz, a 2016-ban jelentős növekedésnek indult képviselői juttatás ekkor már évi 87 ezer lejre ugrott. Minimális vállalati és pénzügyi befektetései mellett Erdei ebben az évben 46 ezer lej esküvői ajándékot is feltüntetett. Ekkor nősült a fia.

A Renault messze nem bírta annyit, mint korábban a Dacia: az öt éves autó helyett 2018-ban újat vásárolt, szintén Renault márkájút. Képviselői fizetése ekkor már elérte az évi 120 ezer lejt, tavaly a 131 ezer lejt. Pár ezer lej folyt be kamatokból és mezőgazdaságból.

Idén nyáron nagy kiadása lehetett, bár a vagyonnyilatkozatokból nem derül ki, hogy mire ment el a pénz. Júniusban még 133 ezer lejt tartott lekötve a bankban, augusztusban ez 61 ezer lejre olvadt. Bár rajta volt a megyei tanácsosi listán, de nem befutó helyen, és a kampányfinanszírozásba se szállt be az Expert Forum adatbázisa szerint.

Vagyonnyilatkozataiból az látszik, Erdei Dolóczki István fejét nem csavarta el a hatalom, nem kezdett üzletelni csak azért, mert képviselői fizetésével és kapcsolataival megtehette volna. Úgy saccoljuk, a Szatmár megyei képviselő az elmúlt húsz évben hasonlóan keresett volna az Electrica regionális közép- vagy felsővezetőjeként is, ha megmarad eredeti pályáján. Fizetéséhez képest jelentéktelen jövedelme származott befektetési alapok és az örökség kamatoztatásából, és csak ötödannyit tett félre parlament utáni éveire, mint a mandátumrekorder Márton Árpád, aki szintén idén vonul vissza.

Az újságíró, akinek a kampány hozta meg az étvágyát a politikához

Erdei Dolóczki István után a szintén két gyermekes Turos Lóránd számít a legtapasztaltabbnak. Parlamenti mandátumainak számában kifejezhető hátrányát bőven ellensúlyozza vállalkozói tapasztalata. Újságíróként annyira megkedvelte a politikát, hogy beszállt Ilyés Gyula 2004-es polgármesteri kampányába, és mások visszalépései után 2005-ben bekerült Szatmárnémeti városi tanácsába, mesélte ő maga ebben a négy évvel ezelőtti interjúban.

Ugyancsak 2005-ben alapították meg a City Rádiót Erdei Róbert Gyulával, csak azt hallgatta el diszkréten Turos, hogy milyen tőkéből. 2008-as vagyonnyilatkozatuk szerint Erdei eladó volt évi 6120 lejes fizetéssel, Turos pedig a rádiót működtető cég igazgatója 5280 lejért. Ebben az évben 5800 lejt keresett helyi tanácsosként is, illetve 2900-at parlamenti iroda titkáraként. Ekkor már közel félmillió lej volt a rádiót működtető Media Sat árbevétele 16 ezer lej profittal.

Turos kiadásai is nőhettek ebben az időszakban. 2006-ban hitelt vett fel tíz évre, 2007-ben fogorvos feleségével vásároltak egy 712 négyzetméteres telket közel a város széléhez, ahol 2010-re csinos házat építettek beépített manzárddal, összesen 404 négyzetméteren. A rádiós cég mellett még három másikban volt érdekelt, de 2008-ban, egy év alatt bebukott a kiskereskedés, 2010-re a nagybányai kiadó, 2011-re pedig a szatmári könyvesbolt is.

Állami posztok és pénzek

2011-ben jóval nagyobb hitelt vett fel, 33 ezer eurót 15 évre. Ekkor azért kellett nyilatkoznia, mert az Országos Rádiótársaság kereskedelmi igazgatója volt immár 106 ezer lejes évi fizetésért.

2011-es érdekeltségi nyilatkozata utal a City Rádió egyik bevételi forrására: a Szatmár megyei tanács 12 ezer lejt adott a nyilvánosság tájékoztatásáért. Ez persze nem sok a cég 306 ezer lejes árbevételéhez képest. 2012 elején választották be Turost az Országos Audiovizuális Tanácsba (CNA), ahol csak feleannyit keresett, mint az Országos Rádiótársaságnál. Ráadásul összeférhetetlenség is fenyegette, mert nem vált meg elég gyorsan a City Rádiós cégtől.

Az összeférhetetlenséget természetesen feloldotta: az illető cég 2012-ben beszüntette a tevékenységét. A rádiót az ugyanoda bejegyzett Voice Media Center SRL működteti a nagykárolyi, brassói és kovásznai City Rádióval együtt – egész ügyesen, a hullámzó adósság mellett állandó profittal. 2017 volt a csúcséve, 919 ezer lejes forgalomból 433 ezer lej profitot termelt. A cég Balázsi István tulajdonában és kezelésében van.

Turos ugyanakkor kiszállt a City Broadcast SRL-ből is, amelyet Túrós Boglárka vett át. A cég 2012-ben bebukott. De 2010-ben még figyelemreméltó, 128 ezer lejes profitot termelt 180 ezer lejes árbevételből.

Nulla temetés, nulla rovarirtás. Az állami vagyon őrzése annál jövedelmezőbb

A CNA-ba beválasztott Turos Lóránd egyedül a temetkezési profilú Nord Vest Proiect cégben lévő részesedését tartotta meg 2014-ig. Ennek a cégnek 2010-es alapítása óta nulla forgalma van, jelenleg egy Maros megyében stabilan működő hulladékfeldolgozó cég birtokában van.

Turos 2015-ben Nagy Szabolccsal és két másik cégtárssal hozta létre a Bihar megyében bejegyzett Dezinpro Plus SRL takarító- és rovartalanító céget. A Dezinpro Plus 2020 elején került át Hargita megyébe, Gálfi Zoltánnak, Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester fiának az ügyvezetésébe. A cégnek egyedül 2018-ban volt forgalma, mindössze 420 lej: érthető, ha Turos és Nagy nem kapott érte láthatólag semmit.

Úgy tűnik, nincs köze a sajtós múltjához annak a 2014-ben alapított margittai biztonsági cégnek sem, amelynek a szenátor a többségi tulajdonosa. A cég 2016-ban pörgött fel, tavaly 83 alkalmazottnak adott munkát, és félmillió lej nyereséget termelt 3,2 millió lejes árbevételből. Az őrző-védő kft 2016-2020. között évente több mint egymillió lej értékben szerződött Székelyhíd, Bihar és Kiskereki önkormányzatával.

Tavaly ismét sajtós cégeket alapított, kissé cselesen

A Media Sound Investnek ő az egyedüli tulajdonosa, és a City Rádiós Balázsi István az ügyvezetője. Ez a cég 95 százalékban birtokolja a magát független napilapnak nevező Szatmári Friss Újságot kiadó, szintén 2019-ben alapított Friss Press SRL-t. A maradék 5 százalékot Turos szenátor a saját nevén birtokolja, ügyvezetője Túrós Boglárka.

A cégnek tavaly még csak 119 ezer lejes árbevétele volt. De Turos Lóránd idei érdekeltségi nyilatkozata 49 olyan, egyenként kis értékű hirdetési szerződést sorol fel, amelyet a Szatmár megyei tanács, Szatmárnémeti város és több község, illetve hivatal kötött idén az újság kiadójával közérdekű hirdetések megjelentetésére. A 49 állami szerződés összesített értéke 54 ezer lej. Hátha olyan sikeres lesz az újság, mint a City Rádió, bár a vagyonőrzés egyelőre nyereségesebb, mint a magyar nyelvű sajtókultúra ápolása.

Turos Lóránd 2016-ban vásárolt autót, egy tíz éves Toyotát. Bankhitele mellett még ötvenezer lejt kölcsönzött két cégtársától, egy-két éves lejáratra. Nem kizárt, hogy a kampányra kellett. Megnövekedett, immár szenátori fizetéséből és a kampányköltségek visszatérítéséből ezeket mind időre törlesztette. 2017-ben vett ki először osztalékot a biztonsági cégéből, annyit, mint a szenátori juttatása: 90 ezer lejt.

2019-ben már ő adott kölcsön:

140 ezer lejt Túrós Boglárkának. Van miből: egy évvel korábbi, 125 ezer lejes fizetése mellé 190 ezer lej osztalékot vett ki margittai cégéből. 2019-ben elvált, az ingatlanok kikerültek idei vagyonbevallásából. Vett viszont egy 2003-as Yamaha motorkerékpárt.

Idén Túrós Boglárkának további 98 ezer lejt adott kölcsön, illetve 6,3 millió forintot egy cégtársának. Legfrissebb, októberi vagyonbevallásából derül ki, hogy ő volt az, aki 105 ezer lejt tudott kölcsönadni kampányra Pataki Csabának, a Szatmár megyei tanács idén újraválasztott elnökének.

Parlamenti mandátumára ráment a háza és a házassága, de anyagilag megérte. Ebben az időszakban érzett rá, mivel és hogyan érdemes vállalkozni, hogy nyereséges – vagy állami források bevonásával legalábbis fenntartható – legyen a cég.

Kelemen Hunor nem az egyetlen állatorvos képviselő az RMDSZ-ben

Turoshoz hasonlóan Magyar Loránd-Bálint is a szatmárnémeti városi tanácsban kezdte, de három évvel később, 2008-ban. Eddig egy mandátumot töltött a parlamentben, csak ő a Képviselőházban.

Magyar állatorvosit végzett Kolozsváron, másfél évig dolgozott itt állatgyógyászati cégeknél. 2006 tavaszától tíz évig a vidékfejlesztési ügynökség Szatmár megyei kirendeltségén dolgozott egyre magasabb beosztásokban, így aztán évente írt legalább egy vagyonnyilatkozatot.

2006-ban hitelt vett fel tíz évre, 2008-ban már volt egy Audija. Hivatalnoki fizetésének bő negyedét kapta a szatmári közszállítási vállalat felügyelőbizottsági tagságáért, így több mint 22 ezer lejt keresett. Az RMDSZ-en kívül tagja volt az Erdélyi Magyar Állatorvosok Egyesületének, illetve az ITM Egyesület vezetőtanácsának tagja.

2014-re már közel hatvanezer lejre kerekedett a fizetése. Felesége az East Consultingnak és a gabonakereskedő East Grainnek dolgozott, illetve gyereknevelésin volt: két gyermekük született, hétezer eurónyi keresztelői ajándékot kaptak. Ekkor származott először bevétel Magyar egyéni vállalkozásából: 28 ezer lej valamilyen nyomdaipari ténykedésből, amit felesége 1700 lejért könyvelt.

Képviselői mandátuma előtt közvetlenül már évi 90 ezer lejt keresett, egyéni vállalkozásából inkább a felesége vett ki 9 ezer lejt eladásért és könyvelésért. 2016-ban hatvanezer lejt vett fel három évre, minden bizonnyal kampányra, és bezárta az egyéni vállalkozását. Következő évben visszakapta a kampányköltséget, és beszállt négy százalékkal, 75 ezer lej értékben egy csanálosi marhatenyésztő szövetkezetbe, a Schontal Innovative-be.

Tavaly csereszerződéssel szerzett 4800 négyzetméternyi mezőgazdasági területet, és kiadta 216 lejért a szövetkezetének. Képviselői fizetése rohamosan emelkedett, elérte a 131 ezer lejt. 2020 második felében részesedést szerzett a Plastic 2 Work SRL-ben, amely reciklálható anyagok visszanyerésével foglalkozik.

Akárcsak Turos, 2019-ben Magyar Loránd is elvált a feleségétől. Pár éve elnöke az egyik szatmári iskola szülői egyesületének, idén lett tagja a Szatmárért Egyesületnek.

Nagy Szabolcs hasonló pályán megy a parlamentbe:

ugyanúgy a sajtóban kezdte, mint Turos Lóránt, tévériporter volt, majd 2005-től a Szatmári Friss Újság főszerkesztő-helyettese lett, derül ki a neten elérhető legrészletesebb és kampányízű önéletrajzából. Ő is szeretett volna bekerülni 2008-ban a városi tanácsba, de ez csak 2014-ben jött össze, amikor egyik tanácsoskollégája kilépett.

Ekkorra Nagy Szabolcs elmondása szerint már túl volt a céges kalandjain, bár a 2011-ben alapított biztosítási cégének adatai csak 2015-re elérhetőek: termelt 1219 lej adósságot. Első Mosoly nevű kereskedelmi kft-je szintén 2011-ben indult be. 2014 volt a cég legjobb éve, amikor feltűnt Nagy érdekeltségi nyilatkozatában: 864 ezer lejes forgalom mellett 38 ezer lejes profitot ért el. Azóta viszont az árbevétele zuhan, az adósságai nőnek, és már nincs is Nagy nevén.

Nagy még 1994-ben megörökölte egy 70 négyzetméteres szatmári lakás felét. 2009-ben kölcsönt vett fel magánszemélytől, és feleségével egy 51 négyzetméteres lakásba költözött. Ekkor évi húszezer lejt keresett a megyei tanács szakfelügyelőjeként, ami duplája volt az Inform Médiától kapott bérének.

2013-ban ajándékba kaptak egy 700 négyzetméteres telket a Szatmárnémetivel gyakorlatilag egybeépült Kakszentmártonon, és eladták az örökölt szatmári lakást. Az ár felét, 55 ezer lejt Nagy Szabolcs családi kölcsönbe adta. 2015-ben újabb 700 négyzetméter beltelket kaptak ajándékba.

Akárcsak Magyar Loránd felesége, Nagyé is könyvelő, és szintén állami intézménynél, a filharmóniánál dolgozik. Magyar feleségét a megyei könyvtár alkalmazta. Szintén két gyerekük van, Nagy pedig a Kölcsey Gimnázium szülői egyesületének elnöke, de a párhuzamok szerencsére itt véget is érnek: Nagyék nem váltak el. 2011-től és 2014-től gyűjtenek a gyerekek megtakarítási számláin, ezek 2018-ban jelentek meg Nagy Szabolcs bevallásában, amikor megközelítették, illetve elhagyták a tízezer lejt.

Nagy Szabolcs ekkor már a Szatmár megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. Azelőtt is jól keresett, hogy megyemenedzser lett volna: a megyei és városi önkormányzattól összesen 53 ezer lejt kapott 2016-ban. Övé a takarító és rovarirtó Dezinpro Plus SRL negyede, még ha a cég feltűnően nem is csinál semmit.

Két évvel később már 96 ezer lejt keresett, eladta az 51 négyzetméteres lakást 37 ezer euróért, és felvett 90 ezer lej hitelt öt évre. Idén kezdték el építeni a 240 négyzetméteres házat az immár 1400 négyzetméteres ajándéktelken.

Megyemenedzserként Nagy 107 ezer lejt keresett, honatyaként ennél 25-30 százalékkal lesz magasabb a bére. Felesége 75 ezer lejt keresett a filharmónia könyvelőjeként, további húszezer lejt a könyvelési cégeivel, és idén 73 ezer lejt kapott ajándékba is. Jövőre remélhetőleg felépítik a családi házat, és a házasságuk sem sínyli meg, hogy Nagy Szabolcs Bukarestben fogja az érdekeinket képviselni.

Nyitókép: Turos Lóránd választási plakátjának részlete. A kép forrása a szenátor Facebook-oldala.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép