A hírportál mögött álló cég, a Media Net Kft. új tulajdonosa Hajdu Áron. A csíkszeredai üzletember szerint jó gazdasági befektetés az online média, a cég működésébe pedig semmilyen módon nem szól bele.

Cégbírósági adatok szerint 2017 októberében Hajdu Áron megvásárolta a Media Net Kft. 66,6 százalékos üzletrészét, ezáltal többségi tulajdonosa lett a transindex.ro domaint birtokló cégnek. Hajdu csíkszeredai üzletember, érdekeltségei közt megtaláljuk az Alutus nyomdát, a Bookart könyvkiadót, valamint a Fun FM rádiót.

Hajdu Áron mellett jelenleg 30 százalékos tulajdonrésze van Kelemen Attilának, a Transindex egyik alapítójának, a fennmaradó 3,34 százalék a portál volt főszerkesztője, Balázsi-Pál Előd tulajdonában van (egy cégtörténet itt elérhető).

Kelemen ügyvezető marad

„Nem részvényeket, hanem üzletrészt vásároltam Kelemen Attila Ármin felajánlására. Rég ismerjük egymást, néha dolgoztunk is együtt, és jó gazdasági befektetésnek gondoltam. Ezért mondtam igent az ajánlatra” – nyilatkozott az Átlátszó Erdély e-mailben feltett kérdéseire Hajdu Áron.

Az üzletember szerint a tranzakció a portál arculatát, szerkezetét, működését és szervezését semmilyen módon nem befolyásolja. „Nem akarok beleszólni sem a napi munkába, sem a személyzeti politikába. Gondolom, ez látszik a portál működésén” – tette hozzá.

Amikor rákérdeztünk arra, miért nem tették közzé a tulajdonosváltást, Hajdu azt válaszolta: „ez egy üzleti tranzakció két természetes személy között. Nem látom értelmét publikussá tenni.”

Kelemen Attila a cég egyedüli ügyvezetője volt és maradt: „változatlanul megilleti minden eddig gyakorolt jogköre, feltételek nélkül. Még egyszer jelzem, nem szólok bele a cég vezetésébe” – fogalmazott Hajdu.

Nem egy, valójában két jogi entitás

A „ki a tulajdonosa a Transindexnek?” kérdés egyébként nem olyan egyszerű, ugyanis a portál mögött két jogi entitás áll: az impresszum szerint a Transindex kiadója a Média Index Egyesület, az egyesület elnöke Gyöngyi Annamária, az ős-transindexes csapat tagja, jelenleg megbízott főszerkesztő.

Viszont a transindex.ro domain tulajdonosa a Media Net Kft., a kiadó igazgatója pedig Kelemen Attila, a Media Net Kft. ügyvezetője. Gyöngyi Annamária és Kelemen Attila házastársak.

A Media Net Kft. 2016-ban 4 alkalmazottal működött, 45 ezer eurós forgalmat bonyolított, az évet 10 ezer euró profittal és 13 ezer euró adóssággal zárta. A Média Index Egyesületnek tavaly 106 ezer euró jövedelme volt, kiadásai 41 ezer euróra rúgtak.

A Transindex a legrégibb erdélyi magyar internetes portál, sokáig meghatározó szereplő volt az erdélyi magyar online piacon. A piacvezetői pozícióját azonban néhány éve elvesztette, a Trafic.ro mérése szerint jelenleg havi mintegy 300-350 ezer látogatója van, ezzel a maszol.ro és a szekelyhon.ro mögé szorult (a két portál nagyjából fej fej mellett halad 400-450 ezer havi látogatóval).

A Media Net Kft. 60 százalékos tulajdonrésze Kelemen Hunoré volt 2003-tól 2015 novemberéig (Kelemen 2011-től az RMDSZ elnöke).

Sipos Zoltán

A szerző 2015 novemberéig a Transindex munkatársa volt.

Adományozd a jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek!

270418_2szazalek