Az ügyészek többek között azt róják fel Ráduly Róbertnek és helyettesének, hogy a szolgálati autójukkal egy-egy magáncélú utat tettek meg, a mintegy 300 lejes benzinköltséget pedig a hivatalnál elszámolták.
A több százezer euró nagyságrendű csúszópénzekről, kétes projektekre eltapsolt eurómilliókról szóló ügyekhez képest mosolyognivalóan pitiáner Csíkszereda volt polgármesterének, Ráduly Róbertnek, valamint a helyettesének, Szőke Domokosnak a vádirata.
Az anonimizált verzióban mindössze 18 oldalas dokumentumot a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) sajtóosztálya küldte el az Átlátszó Erdélynek. Kiderül belőle, Ráduly Róbertet háromrendbeli hivatali visszaéléssel, valamint érdekkonfliktussal vádolják. Szőke Domokos alpolgármester ellen négyrendbeli hivatali visszaélést hoznak fel az ügyészek.

Kapcsolódó anyagaink:
Borboly aszfaltozós trükkjei. Itt a vádirat
Felvillanyozta üzlettársát a Bihar megyei RMDSZ-elnök elmés pénzmosodája

Mi is az a hivatali visszaélés?
A hivatali visszaélés azt jelenti, hogy egy közhivatalnok hivatali helyzetével visszaél: nem tesz eleget valamely hivatali kötelezettségének, vagy pedig hibásan látja el valamely kötelezettségét, és ezzel sérti egy magán- vagy jogi személy legitim érdekét. A hivatali visszaélés bűncselekmény, 2-től 7 évig terjedő börtönbüntetéssel, valamint köztisztség betöltésétől való eltiltással sújtható.
A DNA szerint Szőke Domokost 2014 júniusában arra kérték, módosítsa egy magáncégnek az önkormányzattal kötött ingatlanbérleti szerződését úgy, hogy az önkormányzat tulajdonában levő ingatlan egy részét a bérlő a maga során bérbe adhassa. Nem tudni, hol van és mekkora a szóban forgó ingatlan, mindenesetre a cég 2014 augusztusától havonta 317 lej (70 euró) bérleti díjat szedett be az ingatlanért, az önkormányzatot eddig 7600 euróval károsította meg.
A Rét utcai parkot építő cég a környező területet is kitakarította
A következő vádpont Szőke Domokos ellen az, hogy 2011-ben a Rét utcai kis park kialakítását végző céggel, a bukaresti SC GARDEN CENTER GRUP SRL-vel összesen több, mint 184 ezer négyzetméternyi munkára szerződőtt 1 millió RON (220 ezer euró) értékben, miközben a technikai dokumentumok szerint a park területe mindössze 1800 négyzetméter. Helyi lakosként, de a technikai dokumentációból is tudhatta volna, hogy a park felülete jóval kisebb – jegyzik meg az ügyészek.
A vádiratból kitűnik, a park létrehozása mellett a cég a környező területet is kitakarította, az alpolgármester pedig elfogadta a cégnek a jóval nagyobb területre szóló elszámolását, az pedig így 42 ezer euróval károsította meg az államkasszát. A Számvevőszék azonban 2014-ben felfedezte a rendellenességet, és az okozott kárt megtérítették.
Hiányos dokumentáció ellenére építkezési engedélyt adott a Sapientiának
Ráduly Róbert Kálmánt azzal vádolják az ügyészek, hogy 2014 szeptember-októberében úgy adott építkezési engedélyt a Sapientia EMTE Szabadság téri épületén végzendő felújítási munkálatokra, hogy az egyetemnek hiányzott egy jóváhagyása a Hargita megyei Kulturális Igazgatóságtól. A jóváhagyásra azért volt szükség, mert a közelben az ortodox egyháznak van egy műemléke.
Az ügyészek ennek kapcsán azt is észrevették, hogy Ráduly 2003 óta könyvelést tanít a Sapientián – innen az érdekkonfliktus vádja.


Magáncélra használták a szolgálati autójukat
Ha a nagy korrupciós ügyekhez szokott olvasó számára a vádirat eddig csip-csup törvényszegéseket tartalmazott, amelyek valószínűleg akármelyik polgármesteri hivatalnál előfordulnak, az utolsó vádpontokban jön a kegyelemdöfés.
Szőke Domokosnak azt róják fel az ügyészek, hogy a polgármesteri hivatal tulajdonában levő személygépkocsival 2014 júliusában meglátogatta rokonait. Nem tudni, milyen távolságot tett meg az alpolgármester, az üzemenyagköltségek mindenesetre 300 lejre (66 euróra) rúgtak – ezt a polgármesteri hivatal állta. 2015 márciusában Ráduly Róbert is magánjellegű utat tett meg a szolgálati autójával. Okozott kár: 270 lej, és ezen felül az autó kopása.
Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagyon nagy szerepük van a közösség adományainak. Azt szeretnénk, ha minél több olvasónk adományozna havonta egy kis pénzösszeget az Átlátszó Erdély Egyesületnek.

Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.

A pénzt PayPal-on keresztül (a doboz az oldal tetején, jobb oldalon) vagy közvetlenül a bankszámlánkra lehet utalni.

Bankszámla:

Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet”

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU