Két ház árát rejtegette a kórházigazgató otthon készpénzben, derül ki többek között Lukács Antal sárga zsákokkal kitapétázott magánbizniszéről.

Április 27-én jelentette be a DNA, hogy vádat emel a december 3-án előzetes letartóztatásba helyezett, majd három hónap után házi őrizetbe került székelyudvarhelyi kórházigazgató, Lukács Antal, és két kollégája ellen.

Megszereztük a DNA vádiratát. A 122 oldalas dokumentumnak nem próbáljuk meg az összes részletét kivesézni, inkább kiemeljük belőle az érdekesebb részeket.

1. Az udvarhelyi kórházigazgató házában 56 800 eurót és 151 300 lejt talált a DNA készpénzben.

A stiripesurse.ro oldal DNA-s forrásokra hivatkozva még a kórházigazgató letartóztatása után megírta, hogy Ikeás zacskókban 15-20 ezer eurós és lejes pénzösszegek voltak a házban, de most már azt is tudjuk pontosan, mennyi volt a végösszeg.

Ezt még azzal az információval is megtoldja a DNA, hogy a kórházigazgató nem tudott elfogadható magyarázattal szolgálni ezen pénzösszegek kapcsán.

2. Lukács Antal javait és mindenféle bevételét zárolják. 2 321 728 lejt foglalnak le a kórháznak okozott károk megtérítésére, 30 000 eurót elkobzás céljából, és 67 615 lejt az igazságszolgáltatási költségek megtérítésére. Tehát összesen több mint félmillió eurót foglalnak le a volt kórházigazgató vagyonából.

3. Bálint Enikő és Barczán László vagyonát is zárolják. Előbbi a kórház közbeszerzésekkel foglalkozó alkalmazottja, utóbbi raktáros volt az üzletek lebonyolításakor. Mindkettőjük keze benne volt a törvénytelen üzletekben, állítja bizonyítékokkal alátámasztva a DNA.

4. A DNA dicséretnek is beillő szavakkal írja le Bálint Enikő munkáját, aki a brassói cég munkatársával „tökéletesen egybehangolódva” egyeztetett telefonon, Whatsappon és emailben a termékek kategóriájáról, mennyiségéről, kódjáról.

5. Ez a „tökéletes egybehangolódás” összefüggésben állhat azzal a ténnyel, hogy Bálint Enikő ígéretet kapott a cég képviselőjétől, hogy anyagi juttatásban fog részesülni, ha a céget előnyben részesíti a következő szerződéseknél. Sőt, készpénzt is elfogadott, minimum 150 eurót.

6. Az igazgató ennél nagyobb ígéreteket és összegeket is elfogadott. A vádirat szerint Lukács elfogadta a cégvezető ajánlatát a szerződések értékének 20%-os visszajuttatásáról és 5000 és 20 000 eurós összegeket is elfogadott. A 20 000 eurós tétel elfogadásának dátumaként 2020. november 28. van feltüntetve, a házkutatásokat és letartóztatásokat december 3-án ejtette meg a korrupcióellenes ügyészség.

7. Bár a kórháznak épp nem volt pénze, az igazgató jóváhagyta, hogy a kórház sürgősen fizesse ki, amit a cég kiszámlázott a kórháznak. Azért, hogy a kórház megkapja a kettes besorolást, míg csak a hármasnak felelt meg. A cégvezető – állítása szerint – egyetemi társa, katonatársa és jó barátja volt az Országos Egészségügyi Minőségmenedzsmenti Ügynökség (ANMCS) elnökének, ezért próbálta Lukács rajta keresztül elérni a kórház jobb besorolását, amit normálisan a szolgáltatások minőségének növelésével kellett volna elérnie.

8. Lukács nem volt megelégedve a vásárolt befolyás minőségével, egy beszélgetésben panaszkodott, hogy a hármas besorolás automatikusan is kijött volna. A DNA információi szerint a cégvezetőnek nem ígérte meg az országos hatóság elnöke a kórház magasabb besorolását, így ennek állításai csak azt a célt szolgálták, hogy folytatódjon a cég és a kórház közötti közbeszerzési mutyi.

A cégvezető, habár tudta, hogy a kórház nem kapta meg az áhított besorolást, mégis úgy próbálta meg elérni céljait, hogy Bálint Enikőt emlékeztette arra, hogy ő mekkora szerepet játszott a kórház akkreditációs folyamatában.

9. A cégvezető a kenőpénzeket osztalékként vette ki a cég bankszámlájáról. Mikor a banki alkalmazottaknak feltűnt, mekkora összegeket vesz ki készpénzben, és magyarázatot kértek rá, másik banknál nyitott számlát.

10. A bűnbeesésről is sokat megtudunk a vádiratból: a lapát típusú tárgát és a sárga zsákokat túlárazva vették. És minden mást is. A túlárazásból származó különbség lett a cégvezető és a kórházi alkalmazottak törvénytelen nyeresége.

 

A megvásárolt tárgyak és eszközök nem csak túlárazottak voltak, de esetenként nem megfelelőek is. És szükségtelenek.

11. A cég olyan információkhoz jutott hozzá, amelyekhez nem kellett volna. Bálint Enikő folyamatosan ellátta a céget belső kórházi információkkal.

12. A cég érdekei szerint állították össze a kórház beszerzési listáit. A raktáros által összeállított beszerzési listát a céggel való egyeztetés után módosították a cégtől faxon kapott adatok alapján. A kórház átküldte a listákat a cégnek, a cég kiegészítette azokat a saját áraival és különböző más termékekkel.

13. Egy kis trükk: hasonló termékeket külön CPV kód alá soroltak, hogy ne haladják meg a közvetlen beszerzés törvény által előírt határértékét.

14. Olyan kórházi egységek számára vásároltak túlárazott berendezéseket, amelyeknek az építéséhez még megvalósíthatósági előtanulmányuk sem volt.

Lukács orvosokkal és főnővérekkel összeíratta, milyen bútorzatra és felszerelésre lesz szükség az újonnan épülő kórházrészben, majd átküldte ezt a cégvezetőnek, aki saját érdekei alapján módosíthatta a termékeket, mennyiségeket és árakat úgy, hogy minél magasabb legyen a törvénytelen nyeresége.

15. A cég viselkedése nem volt szokványos abban a tevékenységi körben, amelyet saját maga vállalt. Alkalmazottja alig van. Az elmúlt két évben senki mással nem volt szerződése, csak egy brassói és az udvarhelyi kórházzal.

2020-ban az udvarhelyi kórház volt a cég egyetlen vásárlója.

A cégvezető és a kórházigazgató között régóta fennálló kapcsolat van, sokkal régebbi, mint az ügy tárgyát képező bűncselekmények. Ki tudja, a mutyi mióta zajlott, és még meddig zajlott volna, ha nincs a DNA.

+1

A DNA operativitását szépen jellemzi az a tény, hogy éjjel álltam neki a vádirat megszerzésének, és másnap reggel fél tízkor a vádirat a postaládámban volt, vezetőségi engedéllyel, mindennel.

Az udvarhelyi kórháznak másfél hónapja küldtem adatigénylést, amiben négy, már létező lapot kellett volna befotózzanak vagy a számítógépről átküldjenek. A mai napig nem kaptam meg az igényelt információt, de visszautasítást sem. Pedig új igazgató van, elvileg.