Hiába van fenn az újságírók névsora az impresszumban, az Országos Rádiótársaság (SRR) nem adja ki a szerkesztők listáját, mivel az szerintük személyes adat. Jogorvoslatért folyamodunk.

Vannak-e még Debreczeni Hajnalkák a közszolgálati rádió magyar szerkesztőségeiben? – merült fel a kézenfekvő kérdés, miután elült az RMDSZ-elnök sajtósának a munkavállalásával kapcsolatos botrány.

A márciusban kirobbant ügy lényege az volt, hogy Debreczeni Hajnalka – miközben érdemi munkát nem végzett, a szerkesztő kollgái pedig sosem látták a szerkesztőségben – csinos havi fizetést vett fel a Kolozsvári Rádiótól körülbelül 4 éven keresztül.

Korábbi anyagaink a témáról:

Még egyszer Debreczeni Hajnalka titokzatos rádiós állásáról

Nulla munkával, közpénzből egészíti ki jövedelmét az RMDSZ-elnök sajtósa
Lemondott jól fizető közrádiós állásáról az RMDSZ-elnök sajtósa

Debreczeni-ügy: itt a hangfelvétel a kolozsvári rádió szerkesztőségi üléséről

Április 2-án közérdekű adatigényléssel fordultunk az Országos Rádiótársasághoz, melyben azt kértük: küldjék el nekünk három szerkesztőség – a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztősége, a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztősége, valamint a bukaresti Nemzeti Kisebbségi Szerkesztőség – alkalmazottainak a listáját, az alkalmazás időpontját, valamint az általuk betöltött munkakört, beleértve azokét is, akiknek a munkaszerződése fel van függesztve.

A közrádió nem köteles adatigénylésre válaszolni?!

Április 22-én egészen érdekes választ kaptunk igénylésünkre: eszerint az Országos Rádiótársaság nem sorolható azon közintézmények közé, melyek közérdekű adatigénylésekre kötelesek válaszolni. Kifogásolták még, hogy az adatigénylést nem írtuk alá, és kijelentették: az általunk kért lista személyes adatnak minősül.

Április 27-én újabb – ezúttal aláírt – adatigénylést küldtünk a közszolgálati rádiónak. Ezúttal nem az összes alkalmazott, hanem csak a közéleti személyiségnek számító újságírói, szerkesztői beosztásban dolgozók neveit kértük ki, 1990-től napjainkig. A három regionális stúdió magyar szerkesztősége mellé pedig – biztos ami biztos alapon – felvettük a Regionális Stúdiók Főosztályát is.

Az újságírók nevei ott vannak az impresszumban

Hiába érveltünk amellett, hogy az Országos Rádiótársaság – mivel közpénzből működik – igenis az 544-es törvény hatálya alá esik, kérésünk pedig azért nem sérti a személyes adatok védelméről szóló törvényt, mert a rádiónál munkát végző újságírók, szerkesztők nevei jelenleg is nyilvánosak, a neveket adásban beolvassák, mi több, azok a rádió honlapján, az impresszumokban is megtalálhatóak.

Erre az adatigénylésre nem érkezett válasz. Az Országos Rádiótársaság elnökének, Ovidiu Miculescunak címzett panaszlevelünkre adott válasz azonban gyakorlatilag megegyezik az előző adatigénylésünkre kapott válasszal, azzal a különbséggel, hogy itt már nem hangsúlyozzák azt, hogy a közszolgálati rádió nem köteles közérdekű adatigénylésre válaszolni.

Következő lépésként panaszt tettünk a Kolozsvári Törvényszéken: mondja ki a bíró, hogy ebben az esetben személyes adatnak számítanak-e az újságírók nevei, vagy sem.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagyon nagy szerepük van a közösség adományainak. Azt szeretnénk, ha minél több olvasónk adományozna havonta egy kis pénzösszeget az Átlátszó Erdély Egyesületnek.

Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.

A pénzt PayPal-on keresztül (a doboz az oldal tetején, jobb oldalon) vagy közvetlenül a bankszámlánkra lehet utalni.

Bankszámla:

Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet”

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU