Az egykori kolozsvári Diesel tulajdonosának az érdekeltségi körébe került az Iskola Alapítvány által felújított ingatlanban működő vendéglő. Nagy-Debreczeni Hajnalka a L'Alchimiste ügyvezetői pozícióját is átadta.


A L'Alchimiste részévé vált annak a szövevényes céghálónak, amely a kolozsvári éjszakai élet egyik meghatározó alakjához, Mircea Buteanuhoz kapcsolódik. A vendéglőt működtető Videbor Kft.-ben tavaly decemberben 47,5 százalékos részesedést szerzett Inesa Butean. Az idén 83 éves Inesa Butean nem más, mint Mircea Buteanu édesanyja.
Buteanu (aki egy sor cégben Mircea Schmidt Buteanu, vagy Mircea Schmidt néven szerepel), a legendás, tavaly bezárt Diesel klub tulajdonosaként kezdte, és mára akár saját, akár anyja révén tucatnyi olyan cégnek a tulajdonosa, amely kolozsvári kocsmákat, klubokat és vendéglőket működtet – az övé a Che Guevara, a Napoca 15 vendéglő, és nemrég egy négy csillagos hotel építésébe is belevágott.
A L'Alchimiste-tel kapcsolatos tranzakcióra 2017 decemberében került sor. Alaptőke-emeléssel Inesa Butean 47,5 százalékos részesedést szerzett a Videbor Kft.-ben, a cég 2,5 százalékát Catinean Edith birtokolja. Ő egyébként a cég ügyvezetését is átvette Nagy-Debreczeni Hajnalkától.
A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy Nagy-Debreczeni Hajnalka mellett a Videbor Kft. 50 százalékát Vincze László, a Klausen tulajdonosa birtokolta 2016 márciusáig. A Videbor Kft. csak az ő kilépése után került teljes egészében Nagy-Debreczeni Hajnalka kezébe.

L'Alchimiste: egy igazi erdélyi magyar vircsaft

A L'Alchimiste akkor került a figyelem középpontjába, amikor az Átlátszó Erdély kiderítette: a Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egykori sajtótanácsosa által birtokolt cég különös konstrukcióban nyitotta meg a vendéglőt Kolozsvár főterén.
Nagy-Debreczeni Hajnalka cége számára a férje, Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány kuratóriumi elnöke alapítványi forrásokból kibérelte, majd fel is újította a rossz állapotú üzlethelyiséget a Jósika-palotában. A Videbor Kft. bérleti díjakból 10 év alatt készült törleszteni az Iskola Alapítvány több tízezer euróra rúgó befektetését.

Korábbi anyagaink:

L´Alchimiste-ügy: valóban szerződést bontott az Iskola Alapítvány?

L´Alchimiste: nehezen megy az aranycsinálás Debreczeni Hajnalkáéknak

L´Alchimiste, Iskola Alapítvány és Transindex: egy hirtelen lakbéremelés rövid története

Bérleti szerződések alkímiája. Az Iskola Alapítványnak vagy Debreczeni Hajnalkának éri meg?

„Úgy érzem, hogy a feleségem jelenléte garantálja a cég működését és a szerződésben vállaltak teljesítését” – nyilatkozott akkor az Átlátszó Erdély összeférhetetlenséget firtató kérdésére Nagy Zoltán.
A 2016 decemberében nyílt vendéglő azonban, úgy tűnik, nem igazán váltotta be a tulajdonosok reményeit. 2017 nyarán a távozó séf így nyilatkozott a hivatalosan Nagy-Debreczeni Hajnalka által vezetett vállalkozásról, melybe úgy tűnik, férje, Nagy Zoltán is besegített:
„Azt gondolták, a semmiből csinálnak majd pénzt. Hogy miután kinyitnak, dől majd a pénz. Aztán rájöttek, hogy ez kurvára nem így működik.”

Kezdő vállalkozó villanyt sem fizet?

A séf káoszról, hozzá nem értésről, spórlásról és az alkalmazottak értelmetlen szekálásáról számolt be: „Van ez a két ember, aki úgy száll be a vendéglátásba, hogy nem értenek abszolút semmihez, és nem is fogadják el a tanácsot. Mindig azt csinálták, ami szerintük jó volt. Úgy képzeld el, amikor az éttermet megnyitottuk, sok bútor hiányzott, üres volt a terem.
Merő káosz volt az egész, mindenki szaladgált jobbra-balra, semmi nem volt a helyén. Ezt észreveszed, ha bejössz mint vendég. (…) Mindig mondtam nekik, hogy fel kell venni embereket, ők erre azt mondták, hogy nincsen jelentkező. Szerintem az történt, hogy nem akarták megfizetni a tapasztalt munkaerőt, mindig kezdőket vettek fel.

Mindenkit mindennel basztattak. Velem, miután napi 15-16 órákat dolgoztam, kifizettették a kávémat. Az elején ki akarták fizettetni a személyzeti kaját. Vendéglátásban dolgozol, és ki kell fizesd a kajádat? Mondtam nekik, hogy ezt így nem lehet. Az utolsó garast is a fogukhoz verték.”

A céget az áramszolgáltató is beperelte, miután elmulasztották a villanyszámla kifizetését, és 16 ezer lejre (3400 euró) rúgó adósságot halmoztak el. A Kolozsvári Bíróság novemberben arra kötelezte őket, hogy törlesszék az adósságukat.
Úgy Nagy Debreczeni Hajnalkát, mint Nagy Zoltánt megkerestük az alábbi kérdésekkel január 12-én – választ azóta sem kaptunk.
Nagy Zoltán tavaly tavasszal úgy indokolta az Iskola Alapítvány kuratóriumi elnökeként hozott döntését, hogy felesége részvétele a garancia arra, hogy a teljesíti a szerződésben vállalt feltételeket. Az, hogy a cégbe időközben más tulajdonosok léptek be, számomra azt jelenti, valami nem működött úgy, ahogy azt elképzelték. Igazam van? Ki tudnák fejteni, hogy miért volt szükség erre a lépésre?
Szintén Nagy Zoltán még márciusban megígérte, hogy az Iskola Alapítvány szerződést bont úgy a tulajdonossal, mint a vendéglőt működtető céggel. Szeptemberben azonban ennek nyomát nem találtam a cégbíróságon – ez ügyben történt előrelépés?
Ha megtörtént a szerződésbontás: miként téríti meg a Videbor Kft. az Iskola Alapítványnak a befektetést?
Tavaly decemberben az áramszolgáltató beperelte a Videbor Kft.-t, mert nem fizette ki a 16 ezer lejes villanyszámláját, és ezt a pert meg is nyerte. Mi volt az oka annak, hogy nem egyenlítették ki a közüzemi tartozásukat?
Sipos Zoltán


 

Fizess be az átláthatóságra, fizess elő az Átlátszó Erdélyre!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

PayPal azonosítónk: erdely@atlatszo.ro (erre akkor lehet szükség, ha nem az Átlátszó Erdély oldalon keresztül utalnál).

Ide kattintva tetszőleges, egyszeri összeggel is támogathatsz PayPalen keresztül.

Mégsem szeretnék PayPallel bajlódni. Más megoldás nincs?

Választhatod a banki átutalást is, ehhez az alábbi adatokra lesz szükséged. Fontos, hogy az internet banking felületen állítsd be a visszatérő (rekurrens) fizetési opciót, ha a bankod lehetővé teszi.

Lejes (RON) számla:
Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU