Alkalmasabbnak és felkészültebbnek tartja őket, mint a jelölési határidő előtt egy nappal kisepert saját embereit.

A Néppárt Erdélybe, helyi szintekre akarja áthelyezni a döntéshozatal súlypontját, így segítve elő az autonómiaformák kialakulását is. A helyi képviselet, az Erdély-szintű politizálás elkötelezettjei vagyunk” ‒ deklarálja autonómia-pártiságát az Erdélyi Magyar Néppárta saját honlapján.

A párt országos vezetése viszont úgy rúgta fel Bihar községi szervezetének döntését arról, kiket jelöl az önkormányzati tanácsba, hogy arról egyeztetni sem volt hajlandó. A községi szervezet összes tanácsosjelöltjét egy nappal a jelölési határidő előtt cserélte le.

A fúzióra törekvő két kis párt, az EMNP és a Magyar Polgári Párt így egymással is rivalizál Bihar megye névadó községében. A hónapok alatt előkészített vegyes lista jelöltjei ugyanis testületileg az MPP színeiben indulnak tanácsosi mandátumért.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

A helyiek szerint azért söpörte félre őket a nagyváradi központú pártvezetés, mert ők nem hívei annak, a Néppárt egyes Bihar megyei pozíciókért hajlandókiszolgálni a Nemzeti Liberális Párt érdekeit.

A Néppárt elnöke szerint viszont a bihariak annyira nem csináltak semmit az elmúlt években, hogy még a kötelező tisztújítást sem tartották meg. A sértődött és passzív emberekből álló pártszervezet helyett „alkalmasabb, felkészültebb, elkötelezettebb csapat jelentkezett”, válaszolta Csomortányi István pártelnök az Átlátszó Erdélynek, ő pedig ennek az új csapatnak adott esélyt. Aki nem dolgozik, az nem lehet jelölt, szögezte le.

Az új csapat húzónevei olyan RMDSZ-esek, akik alulmaradtak a Bihart is irányító Szövetség tavaszi előválasztásán. Arra a kérdésre a pártelnök már nem volt hajlandó válaszolni, hogy az RMDSZ-től érkező csapat hogyan „jelentkezett” a Néppártnál, ki és hogyan választotta ki, hogy kik kerüljenek fel az új listára, és erről miért nem szólt a helyi néppártosoknak, akikkel tavasszal és nyáron többször is találkozott.

Csomortányit azon a szeptember 22-i sajtótájékoztatón kérdeztük, amelyen Toró T. Tiborral együtt számoltak be az EMNP és az Erdélyi Magyar Szövetség kampánysikereiről.

A vidéki pártpolitika részleteibe

Almaşan Sándor, az EMNP eddigi bihari tanácsosa avatta be az Átlátszó Erdélyt. Bihar Nagyvárad északi szomszédja. A mintegy 4500 fős községet két falu, Bihar és Hegyközkovácsi alkotja. 13 fős önkormányzati tanácsában a kilenc RMDSZ-es mellett korábban két-két néppártos és MPP-s tanácsos ült. A 2016-os választások után már csak egy-egy tanácsost tudott bejuttatni a két kis párt, egyet-egyet pedig a PSD és a PNL.

Almaşan Sándor 2014-től vezeti a Néppárt községi szervezetét, jelenleg is tanácsos. Tavasszal annak hírére, hogy az EMNP összeolvad az MPP-vel, az MPP helyi vezetésével kezdte összeállítani a két párt jelöltjeinek közös listáját. Nyolc-nyolc személyt jelöltek, akik felváltva követték egymást a közös listán.

A községet húsz éve vezető Nagy Gizella nem kíván újabb polgármesteri mandátumot vállalni, ezért az RMDSZ tavasszal előválasztást szervezett. Az előválasztást a fiatal vállalkozó és RMDSZ-tanácsos Szilágyi Zoltán nyerte meg Nemes Ferenccel szemben, aki az elmúlt négy évben alpolgármester volt szintén az RMDSZ színeiben.

Az előválasztás után összeült Biharban a Néppárt és az MPP helyi szervezete az EMNP országos elnökével, Csomortányi Istvánnal és megyei tanácselnök-jelöltjével, Szilágyi Zsolttal, hogy megbeszéljék a tanácsosi jelöléseket, mondta Almaşan. A helyiek ekkor még úgy tudták, közös listán indulnak Erdélyi Magyar Szövetség néven.

Egy héttel később Nagyváradon találkoztak, mesélte Almaşan Sándor. Ekkor szembesültek azzal, hogy indíthatnak ugyan közös listát, de mivel választási szövetségek számára a bejutási küszöb magasabb, ezért Bihar megyében a Néppárt, Szatmár megyében a Magyar Polgári Párt színeiben indulnak a jelöltek. Hogy ez nem lehetőség, hanem eldöntött tény, az a helyi vezetők és Csomortányi augusztus eleji találkozóján derült ki számukra.

Abban maradtak, hogy Almașanék összegyűjtik a jelöléshez szükséges dokumentumokat, a pártelnök pedig majd Biharban aláírja a listát. Ha csak néppártos lett volna a lista, elég lett volna a megyei szervezet elnökének aláírása, de mivel két párt jelöltjei szerepeltek rajta, várták, hogy a pártelnök írja alá. Később Almașan Sándor többször is próbálta hívni Csomortányit, de a pártelnök már nem vette fel neki a telefont.

Két nappal a jelölés benyújtásának határideje, augusztus 18. előtt érte el a megyei elnököt, akivel megegyeztek, hogy másnap érkezik ki az országos elnök, és benyújtják a jelölési dossziékat a polgármesteri hivatalban működő helyi választási bizottsághoz. Almașan könyvelői irodája a hivatal mellett van, másnap oda hívta MPP-s kollégáját, Méhes Zoltánt is a jelölések véglegesítéséhez. Aláírás helyett viszont Csomortányi István azt közölte velük, hogy

rájuk már nincs szüksége, megvan a saját csapata, teljes a listája.

A Néppárt így olyan jelöltlistát nyújtott be Biharban, amelyből épp a bihari Néppártot hagyta ki. Csomortányi pártelnök nem értesítette a helyi szervezetet sem az alternatív lista létéről, sem a jelöltek személyéről. Almașan szerint azért intézték ezt a határidő előtt egy nappal, hogy a helyi szervezetek már ne tudjanak lépni.

Ők azonban léptek: Almașan maga bejelentkezett független polgármester-jelöltnek és tanácsosnak. Kérésére Méhes Zoltán egyeztetett az eredeti listán szereplő jelöltekkel, akik úgy döntöttek, hogy az MPP színeiben indulnak a szeptember 27-i választáson. Augusztus 17-én délután újból kitöltötték a szükséges iratokat, ezúttal az MPP nevére, az utolsó napon, 18-án pedig benyújtották a választási bizottsághoz. Ezzel együtt Almașan nehezményezi, hogy

a Néppárt az RMDSZ előválasztáson bukott polgármester-jelöltjét támogatja.

Miután az előválasztáson feleannyi szavazatot szerzett, mint a győztes Szilágyi Zoltán, Nemes Ferenc független jelöltként szállt be a választási versenybe. Eddigi RMDSZ-es karrierje ellenére most a Néppárt jelöltjei támogatják: közösen kampányol Szilágyi Zsolt tanácselnök-jelölttel, említik a Néppárt új jelöltjei a kampányfilmecskékben.

Listavezetőjük, Boros Ilona az RMDSZ színeiben volt eddig önkormányzati tanácsos, de az RMDSZ listáján olyan helyre sorolták, amelyet nem tudott elfogadni, így átpártolt az EMNP-hez.

Almașan szerint Nemes Ferenc korábban is Darabont Sándor helyi nagyvállalkozó protezsáltjának számított, a felesége Darabont Sándor főkönyvelője. Almașan azt feltételezi, Darabont támogatja az RMDSZ-t és a Néppártot is. Elmondta, hogy váradi találkozójukon Csomortányi azt szorgalmazta neki, hogy ha nincs elég embere a helyi szervezetben a jelöltállításhoz, akkor kérjen Darabonttól.

Kérdésünkre, hogy Darabont támogatja-e a Néppártot anyagilag, vagy ígért-e választási mozgósítást, Csomortányi István nemmel felelt.

Almașan úgy értelmezi, hogy a Néppárt leváltotta őt a helyi szervezet éléről, bár erről sem szóbeli, sem írásbeli értesítést nem kapott. Amikor Csomortányi kijelentette, hogy nincsen szüksége rá, ő is bejelentette, hogy a választások után otthagyja a Néppártot. Bejelentésének viszont nem adtak semmilyen hivatalos formát, így Almașan most se tudja, elnöke-e még a Néppárt helyi szervezetének.

Inaktivitás miatt jogilag a bihari szervezet évek óta nem létezik,

mondta Csomortányi az Átlátszó Erdélynek. Olyan jelöltet pedig nem indítanak, illetve nem tartanak versenyben, mondta, akinek az az egyetlen célja, hogy megtartsa saját mandátumát, amely minimális részvételt biztosít a Néppártnak a helyi önkormányzatban.

Az EMNP-nek nemcsak ott vannak jelöltjei, ahol helyi szervezete is van, egészítette ki Csomortányi. Támogatóknak, partnereknek nevezhető személyeket is jelöltek az idei önkormányzati választásokra.

Az EMNP benyújtotta bihari listán minden jelölt neve mellett a Néppárt szerepel a Politikai hovatartozás rubrikában. Kérdésünkre, hogy őket ki és mikor vette fel a pártba, és leváltották-e Almașan Sándort a helyi szervezet éléről, Csomortányi annyit válaszolt, hogy nincs több mondanivalója Bihar községről.

Azt feszegető kérdésünkre, hogyan egyezteti össze az EMNP autonómiapártiságát azzal, hogy teljesen figyelmen kívül hagyta a párt helyi embereivel folyatott egyeztetéseket, Csomortányi azt ismételte el, hogy a Néppártnak évek óta nincs működőképes bihari szervezete.

Almașan elismerte, valóban nem tartottak közgyűléseket, ahogy egyik Néppárt-szervezet sem a környékbeli falvakban. Azt azonban nem érti, hogy ha Csomortányi pártelnök szerint évek óta nem létezik a bihari pártszervezet, akkor miért tárgyalt velük többször is tavasszal és nyáron a jelöltállításról ahelyett, hogy őt leváltotta volna, és megújította volna az egész helyi szervezetet.

A PNL farvizén a közigazgatásba

Almașan megmondta Csomortányinak, azért akarja otthagyni a Néppártot, mert az elvei nem egyeztethetők össze a Néppártnak Nagyvárad mellett kialakult programjával, magyarázta az Átlátszó Erdélynek. Mióta Várad polgármestere, Ilie Bolojan személyes tanácsadójává fogadta Zatykó Gyulát, a Néppárt alelnökét, azóta Almașan szerint a Néppárt 180 fokot fordult: nem feszegeti a magyar utcanevek kérdését, nem teszi szóvá, hogy mit rombol le Bolojan, nem bírálja a döntéseit.

A Néppárt semmilyen elvét nem adta fel, miközben Zatykó Gyula a polgármester mellett ténykedett, hangsúlyozta Toró T. Tibor ügyvezető elnök. Mi több, váradi önkormányzati frakció nélkül is több ügyben ért el eredményt három év alatt, mint az RMDSZ négy fősre olvadt városi képviselete, állítja Csomortányi.

Zatykótól Nemesig
Néppártosok Debrecenbe látogatnak: bal szélen Zatykó Gyula, jobb szélen Nemes Ferenc, középen Szilágyi Zsolt és Németh Zsolt. A kép forrása a Bihar Megyei Néppárt Facebook-oldala.

Ilyen ügy a főtéri híd hivatalos elnevezése Szent Lászlóról, a magyar helyek megőrzése az önkormányzati fenntartású iskolák vezetőtanácsaiban, az Olaszi temető visszanevezése Mihai Viteazuról Olaszi parkká, Rimanóczy és Rhédey szobrának felállítása, magyar rendezvények támogatása, bővítése és kivitele a város főterére, Biharpüspöki régi magját alkotó utcák leaszfaltozása, sorolta Csomortányi.

Almașan Sándor és más bihariak attól tartanak, hogy Bolojan megyei tanácselnökként is szorgalmazná azt, amit polgármesterként már kijelentett:

Nagyvárad közigazgatásilag is bekebelezné a szomszédos falvakat.

Mivel ezt szóvá tették, a Néppártban rossz szemmel kezdték nézni őket, véli Almașan. A környékbeli falvak lakói nemcsak önkormányzatuk és a helyi ügyintézés elvesztésétől tarthatnak, hanem adó- és közműdíj-emeléstől is, mert ezek magasabbak a megyeközpontban, mint a falvakban, magyarázta Almașan. Ő a bekebelezési szándékot látja abban, hogy

  • egy időben a váradi vízművek átvette volna a bihari vízszolgáltatást azzal az ígérettel, hogy megcsinálja a csatornázást (Biharban szippantóskocsi jár a mintegy 1500 háztartáshoz, az emésztőgödrök folyamatosan szennyezik a talajt);
  • Várad vizsgálta a helyi közszállítás kiterjesztését Biharra, de az elképzelés végül esett;

  • a szemétszállítást már a váradi köztisztasági vállalat végzi;

  • és hogy Várad és Bihar közösen építene még egy terelőutat az autópályától Váradig a falutól keletre (bár még a falutól nyugatra tervezett első terelőutat sem építette meg a város).

Csomortányi nem tud ilyen konkrét elképzelésről, és a Néppárt nem is támogatná a szomszédos falvak beolvasztását Nagyváradba. A Néppárt ellenezte leginkább, amikor az egyetlen ilyen konkrét terv, Szentmárton csatlakozása felmerült, hangsúlyozta a pártelnök.

A jelenlegi magyar települések önkormányzati önállóságán túl a Néppárt régóta szorgalmazza annak megvitatását, hogy Várad magyar többségű városrésze, az 1956-ban oda csatolt Biharpüspöki önállósodjon, mondta Csomortányi.

Bolojan és a magyar pártok

Váradon közismert, hogy a liberális párti Ilie Bolojan viszonya az RMDSZ-szel a 2016-os önkormányzati választások után romlott meg. A rendszerváltástól folyamatosan alpolgármestert biztosító RMDSZ csak négy főt tudott a városi tanácsba juttatni. Ők is ellenzékbe kerültek, miután megyei szinten az RMDSZ nem engedte át a tanácselnöki tisztséget a legnagyobb megyei frakciót alakító Nemzeti Liberális Pártnak, hanem a PSD-vel és az ALDE-val alakított koalíciót.

Bolojan 2017 végén nevezte ki Zatykó Gyulát a magyar ügyekért is felelős tanácsosává. A Néppárt azóta igyekszik úgy pozícionálni magát a váradi helyi politikában, mint a magyar ügyekben egyedül eljárni képes alakulat. Ezt az üzenetet erősítette fel a mostani kampányban is, ezért rákérdeztünk, hogy Bolojan váradi alpolgármesteri és Bihar megyei tanácselnök-helyettesi pozíciót ígért-e a Néppártnak. A Néppárt nem ragaszkodik írott egyezséghez egyetlen párttal sem, a garancia számukra az elmúlt három év együttműködési gyakorlata – válaszolta Csomortányi.

Bolojan minden felmérés szerint megnyeri a megyei tanácselnök-választást, a vele folytatott együttműködést pedig a Néppárt ki tudja terjeszteni a megye egészére, válaszolta Csomortányi arra a kérdésünkre, miért kampányolt együtt a két rivális, Szilágyi Zsolt és Ilie Bolojan Hegyközcsatárban. Bolojan ezzel jelezte, megyevezetőként támogatni fogja a néppárti vezetést választó helyi közösségeket is, ez vegyes lakosságú megyében teljesen normális, hangsúlyozta Csomortányi.

Azonban a Bihar megyei RMDSZ-nek is érdeke, hogy rendezze viszonyát a legesélyesebb tanácselnök-jelölttel. Egyrészt a megye magyar többségű településeinek zöme valószínűleg ismét RMDSZ-es vezetőket választ. Másrészt Kelemen Hunor szövetségi elnök is megszabta az irányt: az RMDSZ szervezetei igyekezzenek a PNL-vel szövetséget kötni, ahol csak lehet.

Nyitókép: Nemes Ferenc és Szilágyi Zsolt fát ültet Bihar község területén. A kép forrása az Erdélyi Magyar Néppárt - Bihar község Facebook-oldal.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép