Ki mennyit keresett, és mennyit tudott félretenni? Megnézzük a legfőbb jelöltek vagyonbevallását. Vajon megérte-e Hargita megyei politikusnak lenni az elmúlt évtizedekben?

A Hargita megyei tanács elnöki tisztségére két veterán nagypályás politikus is pályázik: Borboly Csaba és Mezei János. Melléjük jönne fel a második ligából Rákossy Botond.

Borboly Csaba, a medvék és a koronavírus fő szakértője

azután kerülhetett a ringbe, hogy hosszas viadal után kiütötte gyergyói ellenfelét, Barti Tihamért, de olyannyira, hogy Barti rögvest koronavírusba esett. Borboly, aki alatt idén azért rezgett a léc, az elmúlt négy évben élő közvetítésekkel próbálta népszerűségét növelni a lakosság körében, de közben arra is tudott figyelni, hogy a vagyonnyilatkozata ne mutasson túl nagy anyagi gyarapodást.

Borboly tulajdonában jelenleg 14 földterület van. A legnagyobb birtokai Siménfalva községben vannak, ahol 22 hektár földet bír, a javát Tordátfalván. Többnyire örökölte őket, vagy a rokonaitól vásárolta. Több földnél szerepel a nyilatkozatban, hogy nem műveli őket és semmiféle jövedelme nincs belőlük. Van 4 kisebb telke Gyergyóújfaluban is, apai örökségből. A területek egyikét sem a legutóbbi mandátum alatt szerezte.

Sőt, az utóbbi tíz évben is csupán 5 ár területtel gazdagodott a portfoliója, Keresztúron. Ez gyaníthatóan az a szőlős, amiről régebb oly szívesen beszélt élő közvetítéseiben, de amiről pár évvel megvásárlása után azt mondták keresztúri ismerőseink, hogy erősen elhanyagolja Elnök úr – a kezdeti lelkesedés megszűnt.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Házügyileg sem történt változás az elmúlt években, csupán a felesége kapott adományba egy lakást a szüleitől. A család a Csíkszeredában lévő, 2009-ben épített, 128 négyzetméteres, híres, medvék által fenyegetett házban lakik. Van még egy 55 négyzetméteres, apai örökségből származó házuk is, ugyancsak Újfaluban.

A bankszámlákon több a pénz, de nem látványosan sok. Borboly tovább fizette az életbiztosítását, és megjelenik a friss bevallásában egy magán nyugdíjalap is, ami a 2016-os vagyonnyilatkozatában nem szerepelt, habár 2008-ban indította. Valószínűleg ártatlan mulasztás miatt nem került fel a korábbi nyilatkozatokba.

Adósság szempontjából is a 2016-os szinten áll a megyei tanács elnöke, aki közben megadta a kölcsönét, de hasonló mértékű, nem látványosan nagy hitelt vett fel.

Az ajándékok, szolgáltatások, előnyök kategóriában

van változás. Ott megtudjuk, hogy Borboly a tavalyi év során közel 60 000 eurót kapott a Régiók Bizottságától utazási, kiszállási és gyűlési költségekre. Ez 2016-ban még nem volt az adóbevallásában. Tavalyi adóbevallásából az is kiderül, hogy légitársaságok hűségprogramjában pontokat gyűjtöget: 108,634 pontja volt a Lufthansa által működtetett Miles and More-nál, és 23,660 pontja a SkyTeamnél. Idei adóbevallásából ezek a pontok eltűntek.

Fizetést is szépen kap Borboly, évi 164 388 lejt, azaz havi 13 700 lejt. Emellett a kiszállásaira tavaly 28 591 lejt és 31 banit számoltatott el a megyei tanáccsal.

Rákossy Botond

Az MPP egykori megyei vezetője eddig inkább földmérőként volt ismert, mintsem politikai karrieristaként. Földhöz való ragaszkodása meg is látszik a vagyonnyilatkozatán: 28 földterületet vall be, ezekből 24-et a csíkpálfalvi topós térképen tart számon. A maradék négyet a csíkszeredain. Ugyancsak Pálfalván van két háza, egyik 225, a másik 229 négyzetméteres, az elsőt 1997-ben vették, a másikat 2015-ben építették.

Hogy hol, a két ház közül melyikben tartják Rákossyék a sok pénzüket, az hatalmas titok, mert hogy bankban nem, az nagyon valószínű a vagyonnyilatkozata alapján. De ha bankszámlájuk nincs is, legalább

van mit aprítaniuk a tejbe, jól megy a földmérés.

Rákossy 31 546 lej fizetést kapott tavaly a cégétől, a Topo Service RT.-től, bő 200 lejjel kevesebbet, mint felesége. Emellett 147 637 lejt szedett ki a PFL-jén keresztül, és 6093 lejt befektetőként. Felesége befektetése többet jövedelmezett, neki 125 673 lejt adott vissza a cég osztalékként. Jelenleg a cégnek 86%-a a feleség nevén van, és csak 4%-a van Rákossy nevén, a maradék 10%-on négy személy osztozik, főként rokonok. A földmérő 2006-ban adta el a cég többségi részvénycsomagját a feleségének.

Felesége jövedelmétől eltekintve Rákossy egy év alatt 185 276 lejt kapott a tavaly, ami barátok közt is 15 440 lej havonta. Több, mint a Borboly (hivatalos) jövedelme megyei tanácselnökként. A felesége is hasonló nagyságrendű összeget keres. Tehát valószínű, hogy nem a pénzért pályázik a tanácselnöki tisztségre Rákossy. Egyébként sem lenne esélye Borbollyal szemben. Maximum összeméri az erejét Mezeivel, aki kizáratta őt az MPP-ből.

Mezei János

Mezei Borbolynál kisebb eséllyel és jóval kisebb bevallott vagyonnal indul a versenyben. Földek: nu este cazul. Épületek: nu este cazul. Mezei bevallásának legtöbb mezejét a „nu este cazul” tölti ki. Csak a járművek kategóriában van valami tartalom, mely szerint a Polgári Párt elnökének egy 1998-as Honda motorkerékpárja, egy 2004-es Hyundai és egy 2005-ös Chevrolet autója van.

Fizetést az MVM-től, azaz a Magyar Villamos Művek nevű magyar állami vállalattól kap (ahova nyilván szakmai érdemeiért, versenyvizsgával került be), évi 25 216 lejt, azaz havi 2100 lejt. Ehhez még hozzájön havi 950 lej, amit megyei tanácsosi munkájáért jár. Bevételekből nem túl sok egy ilyen kaliberű politikusnak.

Mielőtt nagyon megsajnálnánk Mezeit, aki látszólag templom egere, se telke, se háza, se jövedelme, hadd mondjuk el, hogy a volt gyergyói polgármester nem épp ennyire csóréseggű, csak ért a vagyon álcázásához. Telkét apósára íratta és családi házát is apósa nevére építtette.

Ezen kívül Mezei egy cégnek is tulajdonosa, tudjuk meg az érdeknyilatkozatából. A Selemenis Kft. az apósa nevére építtetett házba van bejegyezve, 99%-ban a Mezei tulajdona, és 1%-ban az apósáé. Építkezési betonelemek gyártására szakosodott, tavaly 135 ezer lejes forgalma volt és 47 ezer lejes profitja.

A 2018-ban létrehozott Magna Carpatica egyesület, amelynek Mezei elnöke és alapító tagja Sorbán Attila-Örssel és Czink Attilával együtt, tavaly fél millió lej bevételt hozott össze, amiből több mint 100 ezer lejük megmaradt nekik.

Mezei nem az egyetlen, aki magát szegénynek vallja a megyében. Utódja, Nagy Zoltán még nála is csóróbbnak tűnik papíron, vagy csak követi mesterét a vagyon álcázásában.

Nagy Zoltán nem okozott nagy meglepetést.

Se ház, se bankszámlák, se értékes ékszerek, szinte semmi. Van egy kis 15 áras telke, mint Mezeinek volt jó másfél évtizede, mielőtt apósára íratta volna. Van két idősödő, plusz-mínusz 20 éves autója, és egy kisvárosi polgármesteri fizetése. Évi 96 885, azaz havi 8000 lejt visz haza a hivatalból.

Cégének, a Zonder Kft-nak ő az egyetlen tulajdonosa, és a felesége (volt) az adminisztrátora, aki ilyenként 16 956 lejt keresett 2019-ben. De ez a szám valahogy nem passzol a 2006-ban alapított zöldség- és gyümölcsfeldolgozó utóbbi években benyújtott mérlegével, amiben tavaly minden szám a nullához közelít.

Gálfi Árpád is első ránézésre a csórónak tűnő politikusok táborát gazdagítja,

nevén se telek, se ház. Mezeivel ellentétben Gálfi nem a polgármestersége alatt íratta másra telkét, és nem is polgármestersége alatt építkezett más nevére. Már a 2016-os nyilatkozata is olyan üres volt, mint most az udvarhelyi MPP. Hogy a háza, amiben feleségestől lakik, kinek a nevén van, majd megtudjuk, mikor a házáról írunk majd.

Habár éveken keresztül csak vonalkák voltak a vagyonbevallásában, idén megjelent 4,76 hektár közbirtokossági terület, ami az eddigi bevallásokban nem szerepelt. Gyaníthatóan ez csak ártatlan mulasztás, hisz köztudottan polgármestersége előtt is volt arányjoga a közbirtokosságban. Sőt: 2016-os megválasztásakor a közbirtokosság titkára volt.

A közbirtokossági terület megjelenésén kívül Gálfi nem csak hogy nem gazdagodott az elmúlt négy év alatt,

hanem egyenesen szegényedett, gondolhatnánk a nyilatkozataiból.

A céget, melynek 2016-ban még adminisztrátora volt kemény 1424 lejes havi fizetéssel, felesége vette át polgármesteri beiktatásakor. Nyugi, nem kellett éheznie akkor sem Gálfinak, a havi 1424 lejes fizetése mellett havi 3600 lejt kapott osztalékként az 1994-ben alapított, autóalkatrészeket forgalmazó cégtől. A statisztikák azt mutatják, hogy amint átvette a felesége a céget, annak profitja megnőtt és adósságai csökkentek. (Gálfi fizetése ugye egyből kiesett a kiadások közül.)

Az osztalék is nőtt, Gálfi 2019-ben már több mint 6000 lejt kapott havonta osztalékként a cégétől. Aztán 2019 szeptemberében, azaz pontosan egy évvel ezelőtt, Gálfi lemondott az aranytojást tojó tyúkról, a cég 56%-os tulajdonrészéről, és átíratta azt nagyrészt a feleségére, aki jelenleg 90%-ban birtokolja a céget, valamint fiára, aki jelenleg 10%-os társtulajdonos. Így most Gálfinak csak két választása van, ha nem akar csóró lenni: vagy megnyeri a választásokat, vagy szépen beszél az asszonnyal.

Egyelőre még nem fenyegeti a mélyszegénység a bethlenfalvi népi hősből lett polgármestert. Gálfi 2019-ben 118 813 lejnyi fizetést vett fel a polgármesteri hivataltól, ami hónapokra visszaosztva havi 9901 lej. Nem sok ideje lehetett költekezni, mert sokat spórolt, a 2016-ban, mandátuma elején nyitott Unicredites számlájára 276 849 lejt gyűjtött bő 3 év alatt, tehát fizetésének kétharmadát félretette.

Korodi Attila Csíkszeredában a legesélyesebb polgármesterjelölt

Még új a helyhatósági politikában, eddig országos szinten utazott, képviselő volt és miniszter. A vagyonnyilatkozatokból úgy tűnik, hogy ő az egyetlen Hargita megyei politikusunk, aki nem vetkőzött le a politikusi karrierje során. Ő az egyetlen, akinek megérte politikusnak lenni az elmúlt tíz évben? Vagy csak ő az, aki legőszintébben bevallotta vagyonát?

Korodiéknak két telkük van Csobotfalván, egy 2008-ban vásárolt 17 áras és egy 2017-ben vásárolt 14 áras. Előbbin egy 376 négyzetméteres, 2013-ban épített házuk is van. Saját nevükön. Van egy Fiat 500-as autójuk, és annyi bankszámlájuk, hogy azokra emlékezni sem lehet túl könnyű. Sajnos egyiken sincs annyi pénz, hogy abból botrányt tudjunk csinálni. Ha minden számláról összeöntenék a pénzüket egy zsákba, még egy garzonlakást sem tudnának venni belőle. S ha megadnák az adósságaikat, fele el is menne az összegnek.

Az adóságok kategóriánál nem tudjuk nem észrevenni, hogy Korodi pont fordítva cselekedett, mint Mezei. Ahelyett, hogy földet adott volna apósának, és házat épített volna a nevére a saját pénzéből, ő a saját nevére épített házat, részben az apósától kölcsönkért pénzből. Korodi közben rengeteg adóságot törlesztett. Hat évvel ezelőtt még 80 ezer eurónyi adóssága volt, most már csak az apósának tartozik 4 ezer euróval. És szinte csordultig terhelte OTP-s hitelkártyáját.

Korodi a parlamentből 146 016 lej fizetést kapott tavaly, azaz havi 12 168 lejt. Ehhez még hozzámaszekelt 1707 lejt a Sapientia egyetemen tanítva, „plata cu ora”.

Érdeknyilatkozatából megtudjuk, hogy az Activity egyesületnek tagja, és elnöke a Solidaritas Transsylvaniae egyesületnek, amin az utóbbi időszakban sok mozgás nem volt, a pénzügyi beszámolók alapján. Sőt, 2015-től a jelentéseket sem adták le.

Habár Ráduly Róbertnek nem jött össze,

hogy ismét jelöltesse magát, megnézzük, hogy a leköszönő csíkszeredai polgármester vagyona mennyit hízott az elmúlt években. Lássuk, érdemes-e Szeredában polgármesternek lenni.

Ráduly vagyonnyilatkozatai üde színfoltot képeznek a nagy nyilatkozatrengetegben. Látszik, hogy a szekuskergető polgármester mély odaadással és törődéssel tölti ki dédelgetett vagyonnyilatkozatait, melyeket gyöngybetűkkel kétnyelvűsít. Egyébként az összes eddig vizsgált vagyonnyilatkozatok közül csak ezek kétnyelvűek.

Rádulynál telekügyileg és házügyileg semmi változás nem volt az elmúlt évtizedben. Egy 80 négyzetméteres csíkszeredai tömbházlakás van a nevén.

Az ingóságok kategória sokkal izgalmasabb. Három autó szerepel a listán, és abból is 34 éves a legfiatalabb, egy 1310-es Dácsia. Amellett van még egy 1978-az Toyota Corollája, és egy 1958-az Volga Combija. A Toyotát ő vette, a másik kettőt örökölte.

Szerepel nyilatkozatában 16 000 eurónyi festmény, műkincs, 100 000 lej értékű könyvtár és 20 000 lej értékű tárgy-kupa-serleggyűjtemény. Az általunk megvizsgált Hargita megyei politikusok közül csak neki vannak könyvei. A vagyonnyilatkozatában.

Hogy láthassuk, menyire családcentrikus,

a bankszámlákon lévő összegeket is családszinten adja meg a nemsokára leköszönő székelyruhás polgármester. Öt életbiztosítási szerződésben összesen 298 066 lejük volt 2018 decemberében. Ez az összeg 2008-ban még csak ennek egyötöde, 2012-ben ennek fele volt, 2016-ra felugrott 388 237 lejre, aztán vettek ki ebből jócskán. Úgy tűnik, Rádulyék életbiztosításban utaznak, ebben forgatják meg a pénzüket.

Ezen kívül a legutolsó elérhető nyilatkozat alapján 18 ezer lejük, és közel 40 ezer eurójuk is gubbasztott több bankszámlán.

Rádulynak tartozásai nincsenek, ez a rubrika nagyon határozott kézmozdulatokkal át van húzva. Hasonlóképpen az ajándékokat taglaló része is az űrlapnak. A fizetés az nincs kihúzva, 2018-ban 143 688 lejt, azaz havi 11 974 lejt keresett a polgármester. Ehhez még hozzáadódott az a 16 938 lej, melyet a Sapientián keresett tanárként. Úgy tűnik, a csíki politikusok hagyományt teremtettek az egyetemen oktatással.

Összegzés: a nagy politikusi fizetések ellenére nem tűnik úgy, hogy nagyon gyarapodott volna Hargita megyei elöljáróink vagyona az elmúlt években. Korodi megadott egy nagy adósságot, Gálfi spórolt a nyugdíjára, a többiek elpallták a pénzt, vagy a pincében őrzik zsákban. Legalábbis ez látható a vagyonnyilatkozatokban. De ki hisz még a vagyonnyilatkozatoknak?

Nyitókép: Egyed Ufó Zoltán.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép