Az RMDSZ ügyvezető elnöke erről tájékoztatta a “Nem az én nevemben!” csoport egyik tagját. Porcsalmi Bálint szerint az Iskola Alapítvány 31 ezer eurós beruházásának 60 százalékát már visszafizette a Videbor Kft., a többit 2018 végéig törleszti.
„Az Iskola Alapítvány, a Videbor Kft, valamint az ingatlan tulajdonosa 2017. április 1-én felbontotta a hármas szerződést” – tájékoztatta e-mailben az RMDSZ ügyvezető elnöke Ladó Andreát.
Ladó a “Nem az én nevemben!” csoport egyik tagja, a Kolozsvári Magyar Napok idején rendezett Szájkaraté pódiumbeszélgetés (felvétel elérhető itt) során kérdezett rá az Átlátszó Erdély által feltárt L’Alchimiste-ügyre, Porcsalmi válaszát pedig eljuttatta szerkesztőségünkbe. Porcsalmi a beszélgetés során így válaszolt a felvetésre:

„nem történt törvénytelenség, az Iskola Alapítvány vagyonát nem rövidítette meg senki. Volt egy olyan döntés, amire az Iskola Alapítvány utólag visszatért, ha most konkrétan Nagy Zoltán kocsmájáról beszélünk, visszafizették ezt a kölcsönt. (…) Az Iskola Alapítvánnyal kapcsolatban ezt a kérdést rendeztük megnyugtatóan (…) én nem szoktam minden hónapban megnézni a cégbírósági adatokat, de hétfőn utánanézek.”

Miről szól a L’Alchimiste-sztori?

A történet lényege, hogy Debreczeni Hajnalka, az RMDSZ-elnök volt sajtósa, a Román Televíziótársaság igazgatótanácsának jelenlegi tagja különös konstrukcióban nyitotta meg elegáns vendéglőjét a Jósika-palota földszintjén 2016 decemberében.
A üzlethelyiséget eredetileg az RMDSZ által alapított Iskola Alapítvány vette bérbe a magánszemély tulajdonosoktól, a Videbor Kft. pedig albérlőként jelent meg. A szerződést az Iskola Alapítvány részéről a kuratórium elnöke, Nagy-Debreczeni Hajnalka férje, Nagy Zoltán Levente írta alá – ő egyébként az RMDSZ-elnök kabinetfőnöke. Mindketten Kelemen Hunor legbelsőbb bizalmi köréhez tartoznak, családi barátok.

Nagy Zoltán (középen) és felesége, Debreczeni Hajnalka (jobbra)

Kedvezményes vállalkozásfejlesztési hitel

Az Iskola Alapítvány közbeékelésére, úgy tűnik, azért volt szükség, mert a 202 négyzetméteres üzlethelyiség beköltözés előtt komoly felújításra szorult, erre azonban a Videbor Kft.-nek nem volt pénze.
Az Iskola Alapítvány átvállalta az ingatlan veszélyesnek ítélt boltozatainak a megerősítését (a munkálatok összértéke 31 ezer euróra rúgott) és egy sor azonnali kiadást, például a szerződés megkötésekor fizetendő, 30 ezer eurót kitevő, első hat hónapnyi lakbért, illetve a 15 ezer eurós garanciát.
A busás jövedelemmel kecsegtető üzlet azonban nem indult be, a bisztrót működtető cég 50 százalékos részvénycsomagját 2018 áprilisában Debreczeni Hajnalka eladta egy ismert kolozsvári vendéglátósnak, Mircea Buteanunak.

A L'Alchimiste bejárata. Fotó: az étterem Facebook-oldala

Az ügyvezető látta a bankszámlakivonatokat, és szavát adja

Porcsalmi arról tájékoztatta még Ladó Andreát, hogy a bérleti szerződés aláírásakor letétbe helyezett 15 ezer eurót az ingatlan tulajdonosa fizeti vissza 2018. december 1-ig.
„Pénteken (szeptember 14-én) kaptam meg az Alapítvány számlakivonatait, beleértve az augusztusiakat is. Ezek alapján a Videbor eddig a 31.000 eurós beruházás 60 százalékát fizette vissza az Alapítványnak. A maradék összeget 2018 végéig törleszti. Ezt az információt a kolozsvári Szájkaratén tévesen mondtam, nem voltam minden adat birtokában.
Az Alapítvány által kifizetett bért (6 havi bér, 30 000 euró értékben) a Videbor volt adminisztrátora fogja visszatéríteni 2019 első felében.
Az Ön által kért szerződés mellékletét, valamint az utalásokat bizonyító számlakivonatokat nem áll módomban elküldeni. Én láttam, és ellenőriztem azokat, be kell érnie a szavammal. Porcsalmi Bálint”