Sorozatot indítunk politikusaink házairól. A legmenőbbel kezdünk. Századunk eddigi leggazdagabb romániai magyar politikusa, a néhai Verestóy Attila legendás snagovi rezidenciáját tekintjük meg. Képekben, számokban és birtokviszonyokban: kié a híres villa három évvel azután, hogy a Szenátor eltávozott közülünk.

Verestóy Attila néhai RMDSZ-szenátor háza a snagovi tó mellett

Ez a rezidencia éveken keresztül olyan volt az erdélyi magyarok, főleg az udvarhelyiek számára, mint Columbo felesége: mindenki hallott róla, de senki nem látta. Sokáig beszédtéma volt a környéken, hogy Verestóy Attila (ahogy az RMDSZ-en belül ismerik: a Szenátor) rezidenciáját Bukarest mellé, és nem idehaza építi. Sokan elítélték ezért, időnként magyarázkodásra is kényszerült a politikus, de általában elegánsan és határozottan kezelte ezt az ügyet.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Verestóy Attila néhai RMDSZ-szenátor háza a snagovi tó mellett

A Snagovi-tó Románia legnagyobb természetes tava. A Ialomiţa folyón keletkezett. Hossza 16,5 km, legkövérebb pontján 600 méter széles. Legnagyobb mélysége 9 méter. Felkapott hely, mert közel van Bukaresthez. Pár évtizede még a munkásosztály kirándulóhelye és a vízi sportok fellegvára volt, ma már a Milliomosok tavának becézik.

Az elmúlt évtizedekben az ország leggazdagabb és legfontosabb emberei versenyeztek partján villaépítésben. Néhány név a több tucat, híresebbnél híresebb snagovi közül: Ţiriac, Patriciu, Hayssam, Videanu, Columbeanu, Berceanu, Meleşcanu, Tăriceanu. De van ott villája a belügyminisztériumnak és a titkosszolgálatoknak is.

Verestóy Attila néhai RMDSZ-szenátor háza a snagovi tó mellett

Az építkezéshez az első engedélyt 2002-ben kérte Verestóy. Ekkor a telkét még szántóföldek övezték több száz méteres körzetben. Aztán kért egy építési engedélyt 2004-ben, egyet 2006-ban, 2007-ben kettőt is, végül egy 2009-es, egy 2010-es és egy 2012-es építési engedély után 2013-ban aláírták a munkálatok befejezését igazoló jegyzőkönyvet.

Verestóy Attila néhai RMDSZ-szenátor háza a snagovi tó mellett

A végeredmény:

  • egy 98 négyzetméteres, 3 szintes szolgálati lakás;
  • egy 103 négyzetméteres, 2 szintes filagória, ami gyaníthatóan az a kör alakú építmény, mellyel a román sajtó gúnyolódik, hogy jurta, és azt állítják, hogy üvegház van benne, amiben a szenátor fákat nevel a sok kivágott fa árából;
  • egy 165 négyzetméteres, 2 szintes kapusszoba, azaz inkább kapusház;
  • egy 57 négyzetméteres garázs;
  • egy 573 négyzetméteres alapterületű rezidencia.

Verestóy Attila néhai RMDSZ-szenátor háza a snagovi tó mellett

Az 573 négyzetméteres alapterületű, 4 szintes rezidencia az épületegyüttes ékköve. A telekkönyvből túl sokat nem tudunk meg róla, de azt igen, hogy lift van benne.

A snagovi polgármesteri hivatal nyilvántartásából semmit nem tudunk meg a tervező és a kivitelező cégről, de több román tévétudósításban is szerepel, hogy a „projektet” barátja, Patriciu készíttette Verestóynak. Hogy ezalatt csak a terveket értik, vagy a kivitelezést is, nem tiszta.

A román sajtó minden esetben a rezidencia furcsa alakját, sci-fi filmbe illő kinézetét emeli ki. Több építészt kértünk, hogy szóljanak pár szót az épület stílusáról. A felkért építészek közül egyetlenegy szólt hozzá, azt mondta, hogy: „Láthatólag elengedte magát a nem túl tehetséges/túlságosan a '80-'90-es években kulturálódott tervező, akinek túl sok pénzt adtak a kezére. Van ott minden, hogy “érdekes” legyen, de az egész mégis jellegtelen, inkoherens és idétlen.” Majd hozzátette: „Ki-ki döntse el maga, hogy tetszik vagy sem.”

Verestóy Attila néhai RMDSZ-szenátor háza a snagovi tó mellett

Mindez egy 1,4 hektáros területen fekszik. Az előbbi felsorolásban szereplő épületek mellett a képen még látunk néhány kisebb építményt, ami a telekkönyvről lemaradt, az egyik generátorháznak tűnik, a másik, ami parabolaantennákkal van tele, az valami távközlési akárminek, és van két motorcsónak-garázs is a vízparton, mólóval.

Az egész ingatlan értékét egyszer 5-10 millió, máskor 8-10 millió euróra becsülik a román sajtóban, hivatkozva a Snagovi-tó többi milliomos-lakójának becslésére. Megépítéséhez valószínűleg nem csak pénzre, hanem politikai barátságokra is szükség volt. Jó balkáni szokásokhoz híven a háza előtt elhaladó, a tóparti villákat összekötő aszfaltút, mely a Google-térképen Renaşterii (Újjászületés) néven szerepel, pontosan a Verestóy-villáig van felújítva, a tőle keletre fekvő háztulajdonosok már egy erősen megsüllyedt, szétrepedt, tavacskákkal tarkított úton tudják megközelíteni házaikat.

Verestóy Attila néhai RMDSZ-szenátor háza a snagovi tó mellett

A kert jelenleg aránylag ápoltnak tűnik, habár a román sajtó tavaly arról számolt be, hogy el van hanyagolva.

A friss telekkönyvi kivonat alapján a birtok még mindig a Verestóy család tulajdonát képezi. 50%-ban birtokolja a néhai szenátor felesége, aki építéskor szerezte tulajdonjogát, és 50%-ban fia, aki idén februárban került be a telekkönyvbe, miután egy udvarhelyi közjegyzőnél januárban „lejáratta a hagyatékot”, ahogy ezt mifelénk mondani szokás.

Verestóy Attila néhai RMDSZ-szenátor háza a snagovi tó mellett

Jelenleg a Verestóy-birtok oázis a tájban, körülötte eléggé kaotikus, balkáni jellegű ingatlanfejlesztés folyik.

Verestóy Attila néhai RMDSZ-szenátor háza a snagovi tó mellett

Verestóy Attila a kortárs romániai magyar politika leggazdagabb és legbefolyásosabb szereplőjeként írta be magát a történelembe. Ugyanakkor ő volt a legkritizáltabb is, a vélemények nagyon megoszlottak róla. Nyíltan kevesen merték támadni, és ő is tudta, hogyan kell meghúznia magát, hogy ne legyen folyamatosan rivaldafényben.

De azért a közbeszédben folyton beszédtéma volt. Sokan felrótták neki, hogy a román politikusokkal és üzletemberekkel szoros barátságot ápol, miközben itthon Székelyföldön a románokkal riogatja kampányban a magyar választókat. Vagy hogy az itthoni fa árából a főváros mellett épít palotát magának.

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a Szenátor a székelységen élősködve kapaszkodott-e fel és tartotta magát folyamatosan hatalmon, mely hatalmának köszönhette vagyonát, vagy pedig csak saját eszének köszönhetően szerezte vagyonát, amiből aztán bőségesen visszajuttatott szülővárosának alapítványán és kézilabdaklubján keresztül.

Verestóy Attila 2018 januárjában hunyt el, rákban.

***

Kérem, hogy a hozzászólásoknál vegyék figyelembe, hogy a Szenátor nincs már köztünk, hogy megvédhesse magát. Próbáljuk a hangnemet ehhez igazítani, hogy ne kelljen törölgetnünk a hozzászólásokat.

Elöljáróink házairól szóló sorozatunk folytatódik. Azon politikusoknak, akik nyitottak, felajánljuk azt a lehetőséget, hogy ők maguk mutassák be a házukat, és esetleg körbevezessenek a házban bent is, ha szeretnének. Az [email protected] címen lehet jelentkezni. Azoknak, akik nem szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, üzenjük, tartsák tisztán a kertet, ha szép képeket szeretnének.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép