A kamu nyereményjátékokból kiindulva megtaláltuk az egyik legnagyobb magyarországi és erdélyi apróhirdetés-hálózatot. Minden a medveleshez köthető.

Nemrég írtam arról a zseniális átverésről, amit az Erdély Látványosságai Facebook-oldalon keresztül bonyolítottak le.

Az említett oldalon át kb. 300 ezer embert, főként magyarországiakat és erdélyieket vertek át kamu nyereményjátékokkal. Melyeknek nyereménye is, nyertese is, mindene kamu volt. Két dolog nem volt csak kamu: egy gyergyói medveles Facebook-oldalára összegyűjtött 400 ezer lájk, és az ostrom, amellyel a fiktív győztesek megpróbálták behajtani a fiktív nyereményeiket a különféle vendéglátóhelyeken, amelyek így az átverés másodlagos áldozataivá váltak.

Nem mesélek el most újra mindent, a trükk leírása és a tanulságos történet részletei Az év átverése Erdélyből című anyagunkban olvashatók.

Előző írásom kronológiailag ott ért véget, hogy miután Egyed Zsolt gyergyói medveles-üzemeltetőnek jeleztem, hogy minden nyom feléjük mutat, és ő tagadta, hogy közük lenne hozzá, mégis hirtelen eltűnt az Erdély Látványosságai oldal a Facebookról.

Szerencsére olvasóink szemfülesek voltak, és követték a nyomokat, amelyeket én nem követhettem, nem lévén lájkolója ennek az oldalnak. Több tíz olvasónk jelzett vissza ebben az ügyben, és mindenkinek hálás vagyok, mert nekik köszönhetően elég szépen összeállt a teljes kép.

Ezt az anyagot gyakorlatilag az olvasóink nyomozták ki, én csak ellenőriztem az információkat és összegeztem a nagy információhalmazt. Ezért köszönet és hála minden oknyomozó olvasónknak! ♥

A nyomok elrejtése

Múlt cikkünkben ott maradtunk el, hogy az Erdélyi Látványosságok oldal eltűnt.

Mint kiderült, nem törölték, hanem átnevezték.

Az új neve Csodálatos Erdély.


A tartalmának java megmaradt, a lájkolók megmaradtak, csak épp a kamu nyereményjátékokat és a kamu nyerteseket tartalmazó posztokat törölték ki, nagy alapossággal.

Lájkolj, lájkolj! A könnycsorgatós interakcióvadászat művészete és világhálózata

Az oldal, ami immár Csodálatos Erdély néven fut, továbbra is egy célt szolgál: hogy minél több lájkot, hozzászólást és bármiféle interakciót generáljon.

A cél elérése érdekében nem riad vissza semmiféle hazugságtól, átveréstől, lelki zsarolástól.

Etikai fenntartásai nincsenek. A múlt anyagunk 5. fejezetében mutattam pár példát, a „fogyatékos lány vagyok, ma van a szülinapom, írj nekem valami jókívánságot”, vagy „István bácsi 96 éves, egész életében megdolgozott minden baniért, adnál-e neki egy pohár vizet?” típusú bejegyzésekből, melyeket több ezren lájkolnak és buzgón írják, hogy „igen, nem csak vizet adnék, hanem egy tányér levest is”. Vagy ott volt az „ A Jóisten megszabadít téged a fájdalmaktól, a betegségektől és a szomorúságtól, csak írd ide, hogy Ámen”, amire 9200-an írtak rögtön áment.

Az oldal átnevezése után ez az átverős tevékenység pár napig szünetelt, de aztán ugyanúgy folytatódott, mint azelőtt.

És akkor az emberek szeretettel köszöntik Mária nénit, aki a hajléktalanoknak süt kenyeret. Mert ugye nagyon jellemező a kollektívnyugdíjból élő székely mamákra, hogy hajléktalanoknak süssenek ingyenkenyeret.

Már a múltkori anyagban is mutattam, hogy minden kép, minden ötlet lopott.

Minden ilyen kép több tucatnyi más hasonló oldalon szerepel.

Rákeresve ezekre a képekre, azt figyeltem meg, hogy gyakorlatilag van egy világhálózata ennek a könnycsorgatós interakcióvadászatnak. Több tucatnyi oldal egymástól veszi át a tartalmat. Úgy tűnik, van igény az emberekben, hogy valamilyen jó ügy érdekében nyilvánuljanak meg a Facebookon. Ezt használják ki ezek az oldalak, amelyek minden országban, minden nyelven megtalálják ezt a közönséget.

Az Erdély Látványosságai, azaz most már a Csodálatos Erdély oldal nyilván inkább kelet-európai fotókat lopkod, mert azok passzolnak jobban a tematikájához.

Több ország sok ilyen átverős Facebook-oldalát vizsgálva büszkén jelenthetem ki, hogy egyet sem találtam, amely nagyságrendben ennyi lájkot összegyűjtött volna, mint a mienk. Még nagy nemzetek, mint például az orosz, sem tudtak könnyeztető-lájkoltató oldalaikra ennyi embert bevonzani.

Minden bizonnyal azért, mert nálunk sem a könnyeztetés volt, ami a sok lájkot bevonzotta, hanem a kamu nyereményjátékos zsarolás: ahhoz, hogy részt vegyél a nyereményjátékban, lájkolnod kell az oldalt. Plusz a medveles oldalát. Hogy ez a kamu nyereményjátékos csel erdélyi fejlesztésű-e, és Egyedék fantáziáját dicséri-e, vagy ezt is átvetták valahonnan, nem tudhatjuk. Nem sikerült hasonló nyomára bukkannom a neten, habár könnyen elképzelhető, hogy ezt is valahonnan lopták.

Az elhallgattatás és felelősségpasszolás művészei

A Csodálatos Erdély oldal továbbra is kizárólag a gyergyói medveles oldalát reklámozza.

De persze Egyed Zsolték medvelesének semmi köze az egészhez. Ők nem tudják, hogy mi történik, kiadták a reklámozást egy külsősnek, és fogalmuk sincs, hogyan keveredett bele az ő medveleses oldaluk ebbe az egészbe, mondta nekem pár hete Egyed Zsolt. Nemcsak nekem mondta, hanem másoknak is, akik ebben az ügyben nála érdeklődtek.

Csakhogy a jelenség nem lehet új Egyed Zsolt számára, és meglepetés sem nagyon lehet.

Évek óta megy ez a játszma, és nem csak az Erdély Látványosságai oldalon. Ez a bejegyzés a Ruhamánia oldalon 2018 januárjában jelent meg, már akkor is lájkolni és ötcsillagozni kellett a medvelest ahhoz, hogy részt tudj venni a kamu laptop kamu megnyerésében. És aki rájött, hogy ez mire megy ki, és jelezte, bármilyen módon, azt előbb megpróbálták azzal lerázni, hogy nekik semmi közük hozzá. Majd, ha nem hagyta magát, akkor durván kitámadták, zaklatták, és minden kedvét elvették attól, hogy a köz érdekében ezzel az üggyel foglalkozzon.

Láttam a régi levelezéseket: 2018-ban is ugyanezt játszották el Egyedék a panaszkodó emberekkel, mint most velem, hogy nem ők csinálják, hanem egy cégnek adták ki ezt a melót.

De ha tényleg így van, és nem Egyedék csinálják az egészet, hanem az, akit azért fizetnek, hogy reklámozza őket, akkor 2018 óta lett volna idejük, ugye, hogy a körmére nézzenek? Főleg, hogy rendszeresen támadták őket ezért.

Annyira hamisnak érzem, hogy most, több év Facebookos csatározás és mocskolódás után Egyed Zsolt eljátssza nekem, hogy ő csak most hallott a problémáról, és nem tudja, hogy mi is van, meg kell érdeklődnie attól, akinek kiadta a reklámozást. Ez az ember évek óta mindenkit hülyének néz, és azt hiszi, hogy most egy csoport átnevezésével le is ráz bárkit.

A gyergyói medvék egyeduralmi Facebook-birodalma

Több olvasónk is jelezte, hogy Egyed Zsolt egy egész Facebook-médiabirodalomnak a tulajdonosa, az egész erdélyi bolhapiacot ő uralja. Ott van például az Erdélyi Túrák csoportja, 181 ezer taggal, amely régen Turkálj Online néven futott, attól lett annyi tagja. A csoportot idén júniusban nevezték át.

De sok jel árulkodik múltjáról. Ha megnézzük a képeket vagy a csoport témáit, egyértelműen látszik, hogy ez egy turkálós csoport volt.

És az adminisztrátorok között nemcsak Egyed Zsolt jelenik meg személyesen, hanem rögtön mellette a Csodálatos Erdély (volt Erdély Látványosságai) is. Amiről Egyed Zsolt azt állítja, hogy nem tud róla semmit, és meglepődik, hogy az emberek hozzá kapcsolják.

Ezen az oldalon is folyamatosan megy a medveles reklámja, időnként nyereményjátékkal társítva.

A képlet egyszerű: felépítenek valamit, akármilyen módszerrel, és azt becsatornázzák a medvelesbe. Többször is rákerestem az elmúlt években udvarhelyi apróhirdetés csoportokra, és mindig feltűnt a gyergyói medveleses apróhirdetés-csoport.

Most, mikor mondták, hogy Egyed Zsoltéknak kiterjedt Facebookos apróhirdetés-hálózatuk van, egyből beugrottak a medveles-hirdető bolhapiac-csoportok. De nem gondoltam, hogy ennyi van, mint amennyit most mutatni fogok.

Most megnézzük, mit ad ki a Facebook, ha az Erdélyi Túrák, volt Turkálj Online csoport kapcsolódó csoportjait akarjuk megtekinteni. Kérem, görgessünk, és számoljuk a medvefejeket!Ez itt Egyed Zsolt Facebook-birodalma, vagy legalábbis annak egy része. Abból gondolom, hogy csak egy része, mert a Turkálj Online csoport szabályzatában az szerepelt, hogy Erdélyben 272 és Magyarországon 400 „eladási” csoportjuk van.

Nyilván erről Egyed Zsolt nem tud, ő csak kiadta valakinek, hogy intézze a reklámot, és az ilyen jól intézi. És a vírus, a gonosz vírus, amiről beszélt nekem, ami mindenüvé berakja őket és nyereményjátékokat szervez, lájkoltatva a medvelest.

Segíts te is megállítani az átverést!

A panziók és utazási irodák átvert tulajdonoai, akiknél nyereményükért jelentkeztek az átvert nyertesek, arra kértek, hogy a rendőrséghez is juttassam el a cikket. Beszéltem egy rendőr ismerősömmel, aki nem sok jóval biztatott. Mert feljelentést tehetnek a károsultak, de bizonyítaniuk kell az anyagi kárt. És elég nehéz a hatóságok előtt a presztízsvesztést, vagy a jelentkező „nyertesek” lenyugtatásával elpazarolt időt és idegességet lejben kifejezni. Ugyanígy a „nyertesek” részéről is nehéz lesz bizonyítani az okozott anyagi kárt. Ezért a rendőr ismerősöm elpazarolt időnek és energiának látja a hivatalos eljárást, inkább azt javasolja, hogy jelenteni kell az oldalt a Facebooknak.

Csakhogy a panziósok már jelentették az oldalt, és nem történt semmi. Lehet, hogy többen kellene, hogy jelentsük? Az segítene?

Fogjunk össze, és próbáljuk meg együtt megállítani az átverést! Három eszközt látok, ami segíthetne: a jelentést, a hozzászólást és a megosztást.

1. Jelentés

Lehet jelenteni az átverések helyszínéül szolgáló Erdély Látványosságai (most Csodálatos Erdély) csoportot. Jelenteni a fejléc alatt jobb oldalon lévő három pont gombra, majd a lenyíló fülben a legalsó, „Támogatás kérése vagy az oldal jelentése” menüpontra kattintva lehet.

Mivel nincs a kiválasztható változatok között olyan, ami teljesen fedné a kamu nyereményjátékok fogalmát, ezért javasolom a „Nem engedélyezett értékesítés”, majd az „Online szerencsejáték népszerűsítése” opciók kiválasztását. Mert ott van még a „Csalások és hamis oldalak” menüpont is, de azon belül már semmi nincs, ami közel állna ehhez az átveréshez. Ha valaki megtalálja az igazi menüpontot, ami ehhez talál, azonnal szóljon!

Mivelhogy a kamu nyereményjátékoknál lájkolni és öt csillaggal értékelni kellett a medveles oldalát is, ezért javasolhatom, hogy most is lehet jelenteni és véleményezni az átveréssel feldoppingolt medveles-oldalt. Ezt már teljesen az olvasók lelkiismeretére bízom, hogyan teszik, de felhívom a figyelmet olvasóink beszámolói alapján és az általam látott beszélgetések alapján, hogy Egyed Zsolt nagyon dühös és agresszív tud lenni, ha a medveles oldala gyenge értékelést vagy kritikus hozzászólást kap.

2. Hozzászólás

A volt és a lehetséges áldozatok tájékoztatására, illetve újabb átverések megelőzésére ezeken az oldalakon, a bejegyzésekhez kommentként be lehet linkelni a két írásunkat, a múltkorit és ezt. Úgy a Csodálatos Erdély oldalra, mint a medveles oldalára, vagy az összes medvefejes oldalra. Nyilván az oldal kezelői ki fogják vágni ezeknek a hozzászólásoknak a javát, de addig is, amíg fent vannak, informálják az olvasókat. És minduntalan eszébe juttatják az oldal tulajdonosának, hogy mekkora gazember.

3. Megosztás

Minél többen osztják meg ezeket a cikkeinket, a múltkorit meg ezt, olyan helyeken, ahol ez fontos, például a medveleses fejlécű csoportokban, annál több emberhez jut el az információ, és annál kisebbé válik a lehetséges áldozatok száma. Illetve az átverős hálózat üzemeltetője annál kevésbé tud ezentúl mindenkit hülyének nézni, és zavartalanul működtetni a hálózatát.

Beszállsz te is, segítesz megállítani ezt az átverést?

 

/// FRISSÍTÉS 2021.10.27 21:00 ///

Egyed Zsolt saját facebook-oldalán reagált cikkünkre, helyreigazítás címén hencegésként megduplázta-triplázta az eddigi számokat.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép