Hogyan tudnak a kis, független médiaműhelyek önfenntartóvá válni? 28 európai országból, összesen 120 jelentkező közül válogatták ki azt a 10 projektet, mely részt vehet a Google News Initiative fél éves workshopján.

Múlt héten szokatlan kéréssel fordultunk hozzátok: egy Facebook-posztban arra kértünk, hívhassunk fel, és beszélgessünk arról, ti hogyan látjátok az Átlátszó Erdélyt. Köszönjük a tartalmas beszélgetéseket, most végre elárulhatjuk, hogy mire volt ez jó: a GNI Startups Lab által szervezett háromnapos válogatáson, a Trial Runon vettünk éppen részt.

A veletek való beszélgetések eredményeire épült az az 5 perces előadásunk, amellyel meggyőztük a Google News Initiative Startups Lab, a Media Lab Bayern és az European Journalism Center képviselőit, valamint Douglas Arellanes startup-tanácsadót, hogy az Átlátszó Erdélyt érdemes beválogatni azok közé a médiaprojektek közé, melyek egy fél évig tartó workshop-sorozaton vesznek részt. A cél: kikísérletezni, hogyan tudnak ezek a kis, független projektek önfenntartóvá válni.

Igazából már a Trial Runon is kiváltság volt számunkra részt venni, mert mindegyik, ide beválogatott projekt különleges volt a maga nemében. Voltak médiában kevéssé szereplő közösségeknek hangot adó projektek, a szó igazi értelmében vett hiánypótló kezdeményezések, valamint minőségi, innovatív médiatermékek.

A tíz legjobb projekt közt szerepelni pedig nagyon nagy elismerés számunkra hogy mást ne mondjunk, Romániából az utóbbi évek leghúzósabb, videós tényfeltáró anyagait gyártó Recordert válogatták még be ebbe a körbe.

A nyertesek listája:

Baynana Magazine (Spanyolország) – menekültek által alapított, menekültekkel kapcsolatos témákat feldolgozó, arab és spanyol nyelvű kiadvány;

Časoris (Szlovénia) – gyermek- és fiatalkorúakat célzó online újság, ahol a gyermekek kifejezetten számukra íródott híreket, ismeretterjesztő és szórakoztató anyagokat olvashatnak;

Girlhood (Nagy-Britannia) – lányok és fiatal nők által írt média platform;

Média'Pi ! (Franciaország) – halláskárosultak számára, részben jelnyelven készülő online újság;

Mensagem de Lisboa (Portugália) – Lisszabonra koncentráló, közösségi újságírás-projekt;

Radar Magazine (Olaszország) – klímaváltozással, környezetvédelemmel foglalkozó havilap, mely a közérthetően magyarázza el a tudományos eredményeket;

Recorder (Románia) – filmes tényfeltáró újságíró-csapat, mely az utóbbi évek legütősebb riportjait készíti;

shado mag (Nagy-Britannia) – multimédiás platform a művészet, tudomány és aktivizmus keresztmetszetében;

SideStreet Malta (Málta) – fiataloknak szóló híroldal.