Teljes munkaidős újságírót keresünk, és újraindítjuk a gyakornoki programunkat is.

A hullámok újból összecsapni látszanak a fejünk fölött, de ez most jó hír: jóval több projektet sikerült nyernünk idén, mint amennyit a jelenlegi csapatunk megbír. Így nincs mese, bővítjük a szerkesztőségünket: szeretnénk alkalmazni egy teljes munkaidős újságírót, és emellett egy fizetett gyakornoki állást is meghirdetünk. Ha beválik, akkor a gyakornokot középtávon szintén alkalmazni szeretnénk.

Megpróbáljuk körvonalazni, kit keresünk.

1. Újságíró

Legalább néhány év sajtós tapasztalat

Erre a munkakörre kezdő, de nem teljesen újonc romániai magyar újságírót szeretnénk alkalmazni. Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy azok az újságírók tudnak a legkönnyebben továbblépni a tényfeltárás felé, akik már lehúztak néhány évet közéleti témákra szakosodott riporterként, és így szert tettek némi rutinra és háttértudásra. Több tapasztalat nyilván nem akadály.

Román és angol nyelvtudás

Az Átlátszó Erdély részese egy sor romániai és nemzetközi együttműködésnek, és a jövőben még többet tervezünk. Így csak azok jelentkezzenek, akik tudnak és szeretnének is olyan projektekben dolgozni, ahol rendszeresen kell majd angolul és románul írni és beszélni. A képzések – amelyekre online és offline járunk – zöme szintén angolul vagy románul zajlik.

Kíváncsiság, alkalmazkodóképesség és kitartás

Tényfeltáró újságíróként mindenki folyamatosan tanul, a körülmények, technikák folyton változnak, és nincsen két egyforma projekt. Egy dolog állandó: igyekszünk a munkánkat lelkiismeretesen, a legjobb tudásunk szerint végezni, és az új kollégáinktól is ezt várjuk el.

Örülnénk, ha a jelöltnek lenne B kategóriás jogosítványa, továbbá nagy pluszt jelent a fotós és videós tapasztalat.

2. Gyakornok

Közélet, társadalmi problémák, környezetvédelmi témák iránti érdeklődés

A gyakornoki programban való részvételhez nem szükséges újságírói tapasztalat vagy szakirányú végzettség, de feltétel az érdeklődés és valamilyen szintű tájékozottság azokban a témákban, melyek az Átlátszó Erdély profiljába vágnak.

Román és angol nyelvtudás

A munkánk része a kapcsolattartás romániai és nemzetközi partnerekkel, különféle szervezetekkel, hivatalokkal. A jelölttől nem azt várjuk el hogy tökéletesen kommunikáljon románul és angolul, hanem hogy ne zárkózzon el az olyan helyzetektől, amikor idegen nyelven kell kommunikálni.

Kíváncsiság, alkalmazkodóképesség és kitartás

Mi vállaljuk azt, hogy megtanítjuk az alapvető tényfeltáró újságírás-technikákat, és hogy kezdetben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan lesz egy témaötletből publikálásra kész anyag. Neked kíváncsiságot kell hoznod, azt, hogy változó körülmények közt is feltaláld magad, és hogy ne add fel az első kudarc után.

Mit várunk el?

A tényfeltáró újságírás életpálya: évekbe telik, míg egy kezdő megtanulja az alapvető technikákat, kialakul a háttértudása, kapcsolatrendszere, és elkezd önállóan dolgozni. Így aki nem hosszú távban gondolkozik, annak ebbe nem érdemes belevágni.

Nagyon fontos számunkra a lelkiismeretes munkavégzés, az, hogy a jelölt akarjon tanulni, fejlődni. Az ideális jelölt analitikus gondolkodással rendelkezik, képes nagy mennyiségű információt átlátni és szintetizálni, tud önállóan dolgozni, és nem utolsósorban jó íráskészséggel rendelkezik.

Mit ajánlunk?

Az Átlátszó Erdély kis csapat, ennek minden előnyével és hátrányával. Rugalmas és baráti légkörben dolgozunk, tisztességes fizetést és full-time állást ajánlunk. A gyakornok munkáját szintén fizetni fogjuk. A jelöltek képzését mi vállaljuk, és minden lehetőséget megadunk munkatársainknak a tanulásra, mert tudjuk, csak így fejlődhet a projektünk.

Munkakörülmények, fizetés, juttatások és karrier terén nem tudunk versenyre kelni a nagyvállalatokkal. Aki ezt a fajta kiszámítható karriert és anyagi biztonságot szeretné elérni, az a független sajtóban rossz helyen keresgél.

Önéletrajzokat az erdely@atlatszo.ro email címre várunk, subject-be kérjük feltüntetni: „újságíró” vagy „gyakornok”. Az újságírói állásra jelenkezők jelöljék meg a bérigényüket (nettó összegben), valamint csatolják pár olyan közéleti anyagukat, mely szerintük jól sikerült. A gyakornoki programra jelentkezőktől témaötleteket is elfogadunk.