Tavaly összesen 13,6 millió eurót ítélt meg az Iskola Alapítványnak a Bethlen Gábor Alap. A támogatás nagy részét kolozsvári és nagyváradi ingatlanokra fordítják, ezekben kulturális-oktatási központokat terveznek kialakítani.
Update 20:00 14.01.2019: Közleményt adott ki az RMDSZ az Iskola Alapítvány ingatlanvásárlásaival kapcsolatban. A közlemény két fontos információt tartalmaz korábban publikált anyagunkhoz képest:
- megerősítést nyert, hogy a nagyváradi Sonnenfeld-palotát 2018 decemberében megvásárolták;
- a nagyváradi program költségvetése 2,47 milliárd forint, mely támogatásról eddig nem tudtunk. Ezzel kapcsolatban további kérdést intéztünk Nagy Zoltán Levente kuratóriumi elnökhöz, amint válaszol, jelentkezünk.
Anyagunkat frissítettük. Dőlt betűvel jeleztük azokat a részeket, ahol az eredeti anyaghoz képest változás történt.
2018 folyamán összesen 1,612 milliárd forintot (5 millió euró) ítélt meg a Bethlen Gábor Alap az Iskola Alapítvány számára, ez kiegészült egy további, 310 millió forintos (960 ezer euró) programtámogatással valamint egy további, 2,47 milliárd forintos támogatással így a végösszeg megközelíti a 13,6 millió eurót.
Az 1868/2017. (XI. 29.) Korm. határozaton alapuló támogatás azért hírértékű, mert ez az első alkalom, amikor egy RMDSZ által alapított alapítvány nagy összegű támogatást kap a harmadik, illetve negyedik Orbán-kormánytól.
Eddig ugyanis a Fidesz és az RMDSZ közeledésének konkrét anyagi haszna nem volt az RMDSZ számára, leszámítva a kedvezményes honosítási programot, amelyet az Eurotrans Alapítvány 2017 óta bonyolított évi 250 millió forintos költségvetéssel.
Összehasonlításképp: az RMDSZ kezelte éves összeg, amelyet a román kormány az erdélyi magyar kisebbségnek folyósít, 2018-ban 26 millió lej (5,5 millió euró) volt.
És bár az Iskola Alapítvány és alapítója, az RMDSZ jogilag nem ugyanaz az entitás, a két szervezet szorosan összefonódott: hogy mást ne mondjunk, az Iskola Alapítvány kuratóriumi elnöke Kelemen Hunor kabinetfőnöke, Nagy Zoltán Levente.

Mire költik ezt a pénzt?

A támogatásból az Iskola Alapítvány egy-egy ingatlant vásárol Kolozsváron, illetve Nagyváradon, mindkét ingatlanban kulturális-oktatási központ fog működni.
Kolozsváron a Minerva Egyesület egykori székházát vásárolták meg a Brassai utca 5, illetve Dávid Ferenc utca 4 szám alatt. A kétszintes, összesen 937 négyzetméter alapterületű, ám rossz állapotú ingatlan valamint a hozzá tartozó 1320 négyzetméter területű telek megvásárlása 2018 elején lezárult, jelenleg már az Iskola Alapítvány nevére van telekkönyvezve.

„A szerződésben szereplő elidegenítési ár bizalmas, két nem közhasznú civil szervezet ügye. A további rendeltetés felől pedig természetesen az új tulajdonosnál kell majd érdeklődnöd”

– válaszolt kérdésünkre Tibori Szabó Zoltán, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke. A Minerva Művelődési Egyesület a kolozsvári Szabadság napilap kiadójának, a Szabadsag SRL-nek a tulajdonosa.
„Terveink szerint egy multifunkcionális kulturális-oktatási központ fog megépülni, amelynek részleteiről a megfelelő időpontban tájékoztatjuk a közvéleményt” – válaszolta szűkszavúan Nagy Zoltán Levente, amikor e-mailben arra kértük, részletezze az ingatlan további rendeltetését. Az ingatlan egy részében a közelmúltig szintén kulturális intézmény működött: a tranzit.ro galéria.
Az Iskola Alapítvány célja a visszaszolgáltatott közösségi ingatlanvagyon hasznosítása. Az épületekben erdélyi jelentőségű művelődési és tudományos központot hoz létre, amelyekben a tervek szerint olyan közösségi terek kapnak helyet, amelyek az erdélyi és a kolozsvári magyar tudományos és kulturális jelenlét erősítéséhez hozzájárulnak.
Terveink között az egykori Minerva rehabilitált és megnövelt lakfelületű ingatlanjaiban olyan kulturális funkciók létrehozása szerepel, mint például kortárs képzőművészeti kiállítótér, műterem, vendégszobák, archívum, alternatív oktatási helyszín, kávézó, irodák és konferencia-rendezvényterem. A kolozsvári projekt költségvetése 1,612 milliárd forint.

Szecessziós nagyváradi ingatlant is megvásároltak

A nagyváradi ingatlannal kapcsolatban a Bethlen Gábor Alap munkatársának tájékoztatására támaszkodunk: eszerint a Moscovei utcában található, szecessziós stílusban épült Sonnenfeld-palotát vásárolták meg.
Nagyvárad belvárosában az utolsó eladó szecessziós palota, az 1911 és 1913 között épült Sonnenfeld-ingatlan tulajdonjogát szerezte meg az Alapítvány 2018 decemberében. A magyar épített örökség szerves részét képező ingatlan egy 2.283 négyzetméteres telken, összességében több szinten közel 5.500 négyzetméter bruttó összfelülettel rendelkezik.
Terveink szerint egy önálló, a teljes közösséget összefogó, egységes kulturális civil teret hoznánk létre, amelyben a már ott működő Szigligeti Színház és a hozzá tartozó intézmények mellett könyvtár, előadótermek, kiállítótér, pedagógusi és kulturális egyesületi irodák kapnak helyet. A Nagyváradon megvalósuló Magyar Ház biztosítja a működéshez szükséges stabilitást a helyi magyar kulturális szervezetek számára. A nagyváradi program költségvetése 2,47 milliárd forint.

Egyébként a 4 milliárd forintos támogatás mellett az Iskola Alapítvány tavaly további 310 millió forintot (960 ezer euró) nyert az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában programsorozatra.
Az Alapítványról nemrég kiderítettük: Nagy Zoltán kuratóriumi elnök felesége éttermét támogatta, amikor az Iskola Alapítvány bérbe vett, felújított, majd minimális nyereséggel továbbadott egy 200 négyzetméteres üzlethelyiséget a Kolozsvár főterén álló Jósika-palotában.
Az Iskola Alapítványt egymillió lej kezdőtőkével az RMDSZ alapította 1996-ban. 2003-tól 2010-ig ez az alapítvány volt a romániai lebonyolítója a magyar kormány folyósította oktatási-nevelési támogatásnak.
2009-ben avatták fel a kolozsvári Sólyom utca 24/A szám alatti, egyetemi oktatók számára 21 lakást tartalmazó, 2300 négyzetméter hasznos felületű oktatási központot, mely befektetés értéke 1 millió 350 ezer euró volt, és melyet teljes mértékben a magyar kormány támogatott a különböző intézményein keresztül.
A második Orbán-kormány idején, míg az RMDSZ és a Fidesz között a viszony fagyos volt, az Iskola Alapítvány nem kapott magyarországi támogatásokat, az oktatási-nevelési támogatás lebonyolítását is a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége kapta meg.