A magyarországi adófizetők 2 milliárd forintot (6,1 millió euró) költöttek a szlovéniai Nafta 1903 futballakadémiájára, mely az építkezéshez szükséges telkeket homályos körülmények között, érdekkonfliktusos helyzetben kapta meg a lendvai önkormányzattól.
2013 óta összesen mintegy 22,5 milliárd forintot (70 millió euró) utalt ki a magyar kormány határon túli fociakadémiák számára, így gombamód szaporodnak a focipályák és stadionok Erdélyben, Felvidéken, a Vajdaságban, Kárpátalján, Muravidéken, valamint Horvátországban. A támogatott projektek között vannak valóban sikeres csapatok, és kétes próbálkozások.
A pénz részben a Magyar Labdarúgó Szövetségen, részben pedig a Bethlen Gábor Alapon keresztül érkezik, és szinte mindenhol felsejlik a Puskás Akadémia, vagyis Mészáros Lőrinc figurája. Most induló, az IJ4EU európai tényfeltáró alap által támogatott sorozatunk ezeket a beruházásokat veszi szemügyre.
„Nem érdekel, honnan van a pénz, és a jövőben sem fog érdekelni. Jöhet a magyar kormánytól is” – jelentette ki határozottan az Oštro újságírójának a muravidéki magyar közösség központjának, Lendvának az új polgármestere a magyarországi adófizetők pénzéből készülő futballbefektetésről.
Az új polgármester Magyar Janez vállalkozó, aki egy helyi, Hungaricum nevű közértláncot működtet, ahol főleg magyar termékeket árulnak. A helyiek szerint az ő kávéja a legolcsóbb.
A jelenleg legtöbb mandátummal rendelkező konzervatív párt, a Slovenska Demokratska Stranka (SDS) politikusaként Magyar december elején nyerte meg a helyhatósági választásokat. Az utóbbi években Orbán Viktorhoz közelálló üzletemberek és cégek fontos befektetéseket eszközöltek a párthoz közelálló médiatermékekbe.
Az SDS és a Fidesz között annyira jó a viszony, hogy Orbán Viktor idén nyáron, a választási kampány idején Szlovéniába látogatott. Az SDS kampányrendezvényén is felszólalt, szokása szerint menekültekkel riogatott. Az SDS jelenleg ellenzékben van.

Az utóbbi idők legnagyobb befektetése

Magyar ellenőrzése alatt épül az utóbbi évek legnagyobb befektetése a városban: a Lendva Sport Akadémia. Az akadémiát a volt polgármester, Anton Balažek idején kezdték el építeni.
Első három mandátuma idején egyensúlyra törekedett a többség és a magyar kisebbség között, azonban az utolsó mandátuma idején túl sok engedményt tett a magyaroknak – véli a 16 évet hivatalban töltött polgármesternek egy név nélkül nyilatkozó, volt munkatársa. Egyesek szerint a magyar közösségnek tett gesztusok oka az volt, hogy az utolsó pillanatig egy újabb, ötödik mandátumban reménykedett.
Balažek úgy nyilatkozott nekünk, örül annak, hogy már nem polgármester, és mással foglalkozhat. Attól tart, ő Lendva utolsó szlovén polgármestere, és hogy a közeljövőben felerősödnek a felszín alatt lappangó nemzetiségi feszültségek. Aggódik amiatt, hogy mi lesz az „ő” városából.
A muravidéki magyar közösség nem bízott Balažekben a közügyekben tapasztalható összefonódások miatt, míg a szlovén többség szerint ő a magyarok embere. Amikor Lendvában jártunk, egy kis közösséget találtunk, ahol a konfliktusokat gyorsan félreteszik.
Úgy tűnik, hogy a lendvai közösséget most a foci osztja meg. Amikor a „baráti szomszédok” 2 milliárd forintot adományoznak futballakadémiára, régi barátságok mennek tönkre.

Milliókat érő levél

2017 szeptemberében Lendva polgármesterének, Balažeknek ajánlatot tett a Nafta 1903 futballklub. Az ajánlatot tartalmazó levelet a magyar miniszterelnökhöz közelálló vállalkozó, Végh Gábor, a Pharos ‘95 építkezési vállalat tulajdonosa írta alá.
Végh két, focival kapcsolatos befektetés ügyében kereste meg a polgármestert. Az FC Nafta focipályákat szándékozott építeni a helyi kétnyelvű középiskola mögött, továbbá a Hármashalom fele vezető út mentén egy sportközpontot három futballpályával és kiszolgáló épületekkel. Az írásos ajánlat egy korábbi találkozón már megbeszélteket tartalmazta, Végh pedig emlékeztette a polgármestert arra is, hogy az FC Nafta bizonyos földterületeket megvásárolna az önkormányzattól „a lehető legkedvezőbb áron”.
Az önkormányzat végül úgy döntött, nem adja el a telkeket. Ehelyett az egyik telekre tavaly novemberben, a másikra pedig 2018 márciusában hirdetett olyan nyilvános felhívást, mely úgy teszi lehetővé a telken való építkezést, hogy a terület tulajdonjoga nem kerül át a befektetőhöz.
Mindkét felhívás tartalma ugyanaz volt: az önkormányzat 20 évre használatba adja a telkeket a beruházónak, két évtized után pedig a létesítmény tulajdonjoga átszáll az önkormányzatra. Feltétel volt még, hogy a beruházást 2019 végéig be kell fejezni.

Kérhetett volna többet az önkormányzat

Az önkormányzat a közérdekre hivatkozott akkor, amikor ingyenese az FC Nafta rendelkezésére bocsátotta a telkeket. Az önkormányzati képviselők számára kiosztott dokumentumokban (elérhetőek itt és itt) az önkormányzat azzal érvelt, hogy a klub közhasznú státusszal rendelkezik, így a telkeket a szlovéniai közterületek bérbeadását szabályozó törvény értelmében ingyen az FC Nafta rendelkezésére lehet bocsátani.
A helyi tanács mindkét esetben megszavazta a telekhasználat átruházását. Míg az első esetben, a kétnyelvű iskola mögötti telek átadását egyhangúlag támogatta, a második voksoláson már voltak ellenszavazatok, de ezzel együtt is mindkét javaslat átment.
A második szavazáson egyes képviselők azért szavaztak nemmel, mert ez a telek 49 ezer négyzetméteres, és a helyi termálfürdő, a Terme Lendava közelében helyezkedik el. A projekt ellenzői azzal érveltek, hogy ezt a telket más célokra, például park létesítésére lehetne felhasználni.
Bár a lendvai önkormányzat egy helyi jogszakértőtől, Milan Železniktől is kért jogi szakvéleményt, nem biztos, hogy jogilag megalapozott az, hogy a fociklubnak ingyenesen rendelkezésére bocsátották a telkeket.
Egy, a szlovén számvevőszéknél dolgozó forrásunk szerint önkormányzatok gyakran élnek ezzel a lehetőséggel, hogy elkerüljék a private-public partnerségre vonatkozó szabályozást. Ilyen esetekben az önkormányzatok általában bérleti díjat szednek, ez azonban elmaradt ebben az esetben.
Železnik megkeresésünkre elmondta, valóban szakvéleményezte az első felhívást, azonban a második, nagyméretű telekkel kapcsolatban nem kérték ki a véleményét.
Szerinte a beruházás közérdekű, mivel minden, sporttal kapcsolatos beruházás közérdekűnek számít a szlovén törvények szerint. Azzal azonban egyetértett, hogy az önkormányzat ilyen esetben többet kérhetett volna. Balažek abban reménykedett, hogy a befektető egy parkolót és egy parkot is épít, erről azonban nem született formális megállapodás.

A Terme Lendava mellett található telek. Fotó: Matej Povše/Oštro

Megérkeznek a megmentők

Csakhogy a fociklubnak nincsen közérdekű státusza: jogi háttere egy civil szervezet, melynek a szlovéniai jogszabályok szerint nincsen tulajdonosa, és vezető tisztségviselői irányítanak. 2018 januárjában a vezető tisztségviselők Végh Gábor (elnök), Štefan Sobočan, Igor Magdič, valamint Horváth Ferenc, aki abban az időben Lendva alpolgármesteri tisztségét töltötte be.
Az FC Naftát 1903-ban alapították, valószínűleg a legrégebbifociklub, amely a jelenlegi Szlovénia területén működik. 2012-ben megoldhatatlannak tűnő pénzügyi nehézségek miatt feloszlatták, de még abban az évben a helyi szurkolók megalapították az új, a régihez hasonló nevű klubot.
Ennek a klubnak hamarosan ismét pénzügyi gondjai lettek. 2017 nyarán aztán megjelent Végh, aki a klubot megmentette. „Ez elsősorban a fociról és a gyermekekről szól, akik így sportolhatnak. Ezek a gyermekek jó focisták lehetnek”, mondta Végh egy áprilisi interjúban.
Csakhogy nem Végh fizeti az FC Nafta akadémiájának a számláit, hanem a magyarországi adófizetők, akik eddig 2 milliárd forintot költöttek a klubra.
A pénzt két szerződés alapján utalták, mindkét szerződést azelőtt írták alá, hogy a lendvai önkormányzat meghirdette volna a telkeket, és az FC Nafta benyújtotta volna az ajánlatát a telkek fejlesztésére. Az egyik szerződésben még annak a teleknek a helyrajzi száma is benne van, amelyen a sportközpont felépül. Itt azonban semmi nem épült eddig.

Az MMÖNK nem hagyta jóvá a szerződést?

Az első szerződésben (elérhető itt) az aláíró felek az FC Nafta 1903, a Bethlen Gábor Alap, valamint a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK), a szlovéniai magyarok önkormányzati, érdekvédelmi és egyéb politikai tevékenységét, feladatait ellátó központi szervezete. Ennek a szerződésnek az alapján a klub 600 millió forintot (1,8 millió euró) kapott.
Az MMÖNK itt közvetítő szerepet töltött be, azonban egy Horváth ellen megfogalmazott feljelentés szerint a szervezet legfőbb döntéshozó szerve nem hagyta jóvá sem a szerződést, sem az 1,8 millió euró átutalását az FC Nafta számára.
Az első támogatási szerződést 2017 szeptember elején írták alá – több mint két hónappal azelőtt, hogy a lendvai önkormányzat közzétette az első, kétnyelvű iskola melletti telekre vonatkozó felhívását, melyben az önkormányzat fenntartotta annak a jogát is, hogy egy másik telekre költöztesse a beruházást. Mintha már meglett volna az érdeklődő, azonban az nem lett volna biztos benne, hogy hol akar építkezni.
Balažek megkeresésünkre nem tudta felidézni, hogy lett volna ilyen kitétel az önkormányzat által közzétett felhívásban. Azt mondta, ez talán azért volt, mert arról próbálták meggyőzni a beruházókat, hogy parkolót és parkot létesítsenek ott.
Más furcsaságra is bukkantunk: a szerződést kizárólag magyar nyelven fogalmazták meg, holott Szlovéniában ez törvényellenes. A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség megkeresésünkre másképp értelmezte a törvényt, azt állítva, hogy a szerződés nem kell kétnyelvű legyen: elég, ha az ország egyik hivatalos nyelvét használták.
Az országos médiafelügyelet, mely többek között a nyilvános nyelvhasználattal kapcsolatos kérdésekkel is foglalkozik, világossá tette, hogy az olyan közintézmények, melyek kisebbségekkel foglalkoznak, kötelesek dokumentumaikat az illető kisebbség nyelve mellett szlovénre is lefordítani.

A lendvai kétnyelvű iskola melletti focipályák. Fotó: Matej Povše/Oštro

A munkálatokkal kicsúsztak az időből

A második szerződés (elérhető itt) az elsőnél jóval részletesebb. Az FC Nafta „Lendva sport akadémiájának” a felépítéséről szól a 49 ezer négyzetméteres önkormányzati telken. Itt az FC Nafta három focipályát, egy lelátót, strandfoci pályát, különféle kiszolgáló épületeket fog felépíteni sportfelszerelések beszerzése mellett.
A telek, melyen az építkezés zajlik, egy másik, nagy méretű telek mellett található. Ez utóbbi a Terme Lendava nevű üdülőtelephez tartozik, amelynek tulajdonosa, a Sava Turizem gazdasági nehézségekkel küzd, az üdülőtelepet pedig hamarosan megvásárolja egy magyar állami tulajdonú cég, a Comitatus.
A második szerződésben a szerződő felek is változtak. Az FC Nafta a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, valamint a lebonyolítói szerepet vállaló BMSK-val szerződött.
A sportközpontra átutalt összeg közel 1,4 milliárd forint (több, mint 4,2 millió euró), ebből 1,3 milliárdot a Magyar Labdarúgó Szövetség áll, további 96 millió forintot az MMÖNK egy Bethlen Gábor Alaptól kapott támogatásból. Ezt az összeget, akárcsak az első támogatást, azzal a feltétellel ítélték meg, hogy az építkezési munkálatok 2018. december 31-ig befejeződnek.
Jelen pillanatban a munkálatok a tervezettnél sokkal lassabban haladnak, az FC Nafta egyelőre csak az előkészítő földmunkákat fejezte be az iskola háta mögötti telken. Amikor újságírónk december elején a helyszínre látogatott, egyetlen gépjármű parkolt a kerítésen belül.
Az NK Nafta egy helyi építőcéget, a Legartist bízta meg a földmunkák elvégzésével. Érdekes módon a munkára nem a fociklub szerződtette, hanem egy magyarországi cég. A klub igazgatója, Kocsárdi István Gergely telefonon megerősítette ezt az információt, azonban nem árulta el a magyarországi cég nevét. Tagadta, hogy az Végh Gábor Pharos ‘95 nevű cége lenne, mely műfüves focipályák építésére szakosodott.
A Legartis egyik képviselője elmondta, az ő szerepük a projektben ezzel ki is merül. Hozzátette, egy másik cég fekteti majd le a gyepet, amint a hőmérséklet eléri a 10 Celsius fokot. Nem tudta megmondani, hogy a Pharos ‘95 fogja-e elvégezni ezt a munkát.
A Legartis egyébként leginkább a magyarlakta Muravidéken dolgozik, idén a cég 80 ezer eurós támogatást kapott a magyar kormánytól annak gazdaságfellendítési programjában.

A lendvai kétnyelvű iskola melletti focipályák. Fotó: Matej Povše/Oštro

Horváth büszke tisztségeire, és rajongója Orbán Viktornak

Szlovéniában ezt a programot a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség bonyolította, a kedvezményezettek kiválasztásáról szóló döntést a szervezet elnöke, Horváth Ferenc írta alá, aki, mint korábban említettük, az FC Naftában is tisztséggel bír.
Horváthnak egyszerre több tisztsége van, és közeli munkatársai szerint erre ő nagyon büszke. Egyben Orbán Viktor rajongója, egyszer nyilvánosan dicsekedett azzal, hogy az irodájában a magyar miniszterelnök focisálja van kifüggesztve.
Vegyük sorra Horváth tisztségeit. Először is ő képviseli a magyar közösséget Lendva városi tanácsában, valamint a parlamentben. Emellett az FC Nafta 1903 igazgatótanácsának tagja.
Az Oštro kérdésére szinte mindenki azt állította, hogy az NK Nafta projekt fő mozgatója, és hogy gyakran utazik Budapestre, ahonnan „utasításokkal” tér vissza.
A volt polgármester Balažek az egyedüli, aki szerint Horváth szerepe nem annyira fontos. Horváth korábban Balažek helyetteseként dolgozott, és a volt polgármester elmondása szerint azzal bízta meg, hogy hozzon magyarországi befektetőket a városbeli szabadidős létesítmények felvirágoztatására. Ez azonban nem sikerült neki.

A sportközpont nem valószínű, hogy csökkenti a munkanélküliséget

Janez Magyar, Lendva új polgármestere úgy nyilatkozott, teljes mértékben támogatja Horváth terveit. Optimista, mivel Horváth megértette azt, hogy a közösségnek gazdasági aktivitásra van szüksége.
A szlovén statisztikai hivatal kimutatása szerint Lendva lakosságának 21,4 százaléka volt munkanélküli 2016-ban, ez az országbeli átlagnál több mint 10 százalékkal magasabb. A sportközpont nem valószínű, hogy érdemben csökkenteni fogja a munkanélküliséget.
A szlovén törvények értelmében közhivatalnokok nem tölthetnek be egyidőben olyan funkciókat, ahol érdekellentét áll fenn. Amennyiben a parlamenti képviselők nem biztosak abban, hogy parlamenten kívüli tevékenységeik összeegyeztethetőek a politikai funkciójukkal, jelenteniük kell ezeket a funkciókat a parlamentnek. Horváth nem jelentett semmit.
Az Oštro e-mailben tett fel kérdéseket Horváthnak a funkciói, valamint a látszólagos összeférhetetlenséggel kapcsolatban. Válaszában a politikus nem értette milyen törvényekre gondolunk, melyek értelmében egyes, általa betöltött tisztségek egymással összeférhetetlenek lennének.
Elmondta azt is, hogy az MMÖNK 2017 február 9-én jóváhagyta az FC Nafta-projektet, és így a hármas szerződést is. Csakhogy ez a szerződés aláírása előtt több, mint fél évvel történt, így nem érthető, hogy az MMÖNK mit hagyott jóvá. Horváth nem szolgált további részletekkel.
Horváth továbbá meg volt győződve arról, hogy az MMÖNK nem sértett szerződést azzal, hogy a munkálatok nem fognak 2018 december 31-ig befejeződni. Egy hosszabbítási kérelem már be van adva, tájékoztatott.
Valóban ő a lendvai fociakadémia fő mozgatója? “Büszke vagyok arra, hogy a muravidéki magyar közösség vezetésemmel a magyar és szlovén kormányok megbízható partnere lett. Sok projektet én kezdeményeztem”, így a válasz. A politikus szerint forrásaink nem megbízhatóak, és meggyőződése, hogy azok a közösségnek, valamint az ő munkájának akarnak ártani.
Nyitókép: A lendvai kétnyelvű iskola melletti focipályák. Fotó: Matej Povše/Oštro
A projekt az IJ4EU tényfeltáró újságírás-alap támogatásával készült.