Témalistánk hosszabb, mint valaha, és egyre csak nő – éppen ezért szeretnénk jövőre tovább bővíteni a szerkesztőségünket. Ehhez a támogatásodra van szükségünk.

Négy éve működik az Átlátszó Erdély, az első olyan erdélyi tényfeltáró oldal, amelyet mi, újságírók alapítottunk azzal a céllal, hogy a hatalmat ellenőrizzük, a közpénzek elköltését transzparenssé tegyük, és így erősítsük az erdélyi magyar nyilvánosságot.
A tényfeltárás mellett fontosnak tartjuk, hogy olyan, az erdélyi magyar társadalmat is érintő kérdésekről is beszéljünk, mint például a mélyszegénység és az ezzel járó szegregáció, az oktatás, a környezetszennyezés vagy a médiát sújtó cenzúra.


Négy év alatt pert nyertünk az RMDSZ ellen, cikkeinket több mint száz alkalommal hivatkozták más médiaorgánumok, rangos díjakat nyertünk, és nemzetközi újságíró-hálózatoknak lettünk tagjai.
Témalistánk hosszabb, mint valaha, és egyre csak nő – éppen ezért szeretnénk jövőre tovább bővíteni a szerkesztőségünket. Ehhez a támogatásodra van szükségünk.

Miért fontos a rendszeres utalás?
Ez azért fontos, mert így tervezni tudjuk a bevételeinket. Természetesen bármilyen nagy vagy akármilyen kicsi összegnek nagyon örülünk.
Miért nem pályáztok, mint mindenki más?
Nyílt titok, hogy az erdélyi magyar sajtó jelenleg olyan közpénzekből kénytelen működni, melyek felett a politikum rendelkezik.
Az eredményt minden, közélet iránt érdeklődő médiafogyasztó láthatja: számos, közérdeklődésre számot tartó téma egyáltalán nem, vagy a politikai elit céljainak megfelelően torzítva jelenik meg a sajtóban, a tényfeltárás, közszereplők elszámoltatása egyáltalán nem jellemző.
Az Átlátszó Erdély nem pályázik olyan alapítványokhoz, ahol politikai alapon döntenek a támogatásokról. Ehelyett olvasóinkat kérjük arra, támogassák munkánkat: ezek a kisebb-nagyobb pénzösszegek garantálják, hogy mindenféle befolyástól mentesen végezhessük a munkánkat, és kizárólag nektek tartozzunk elszámolással.
Hova kerül a pénzem, és mihez kezdtek majd vele?
Az adományokkal úgy igyekszünk gazdálkodni, hogy a lehető legkevesebb menjen el adminisztrációra, működési költségekre, és a lehető legtöbb pénz jusson újságírásra. Amennyiben tehetjük, minden forrást produkciós költségekre (kiszállásra, cikkdíjra, adatbázisokra, dokumentumokra stb.), valamint felszerelésre költünk.
Nyilvánosan elszámoltok a pénzzel?
Igen, minden év végén részletes beszámolót teszünk közzé arról, hogy melyek voltak a pénzforrásaink, és ezt a pénzt mire költöttük. Itt elérhető a 2015-ös pénzügyi és tartalmi beszámolónk, a 2016-os beszámolót itt lehet megtekinteni, a 2017-es tartalmi, valamint pénzügyi beszámolónkat pedig itt.

Nyitókép és videók: Kilin Zsolt