„Dedikált” törvénymódosítással lehet majd törzskönyveztetni azokat a durván szennyező Belarus traktorokat, amelyeket gazdaságfejlesztési támogatásból vásároltak az erdélyi gazdák.

Fellélegezhet az a 385 székelyföldi gazda, aki a Pro Economica Alapítvány gazdaságfejlesztési támogatásából Belarus 820-as traktort vásárolt. Elfogadták és kihirdették Benedek Zakariás RMDSZ-képviselő törvénymódosítási javaslatát, mely megteremti a feltételeit annak, hogy ezek a traktorok közúton is közlekedhessenek.

Tavaly a magyar kormány által rendelkezésre bocsátott 131 millió lejes (30 millió euró) keretösszegből körülbelül kétezer gazda igényelhetett legtöbb 70 ezer lejt (15 ezer eurót) 25 százalékos önrész mellett.

A támogatást mezőgazdasági tevékenységekhez szükséges felszerelések, mezőgépek, tenyészállatok vásárlására vagy gyümölcsösök telepítésére, illetve felújítására lehetett megpályázni Hargita, Kovászna és Maros megye területén.

A Benedek Zakariás képviselőházi frakcióvezető által kezdeményezett módosítás lehetővé teszi a 2020 április 30-ig újként vásárolt, bizonyos teljesítményű Tier 1-es traktorok forgalomba iratását. A jobboldali indoklásban le is van írva, hogy a módosítás vissza nem térítendő támogatásból vásárolt eszközökre vonatkozik
A Benedek Zakariás képviselőházi frakcióvezető által kezdeményezett módosítás lehetővé teszi a 2020. április 30-ig újként vásárolt, megszabott teljesítményű Tier 1-es traktorok forgalomba íratását. A jobboldali indoklásban le is van írva, hogy a módosítás a vissza nem térítendő támogatásból vásárolt eszközöket célozza.

Belarus 820, az abszolút sláger

A mezőgazdasági gépek – ezen belül a traktorok – nagy népszerűségnek örvendtek a pályázó gazdák körében. Úgy tudjuk, a traktorok közt is az olcsó, könnyen javítható, mégis viszonylag nagy teljesítményű, Fehéroroszországból származó Belarus 820-as volt a legkelendőbb.

Ez a traktor 20 ezer euró alatti árával verhetetlen ajánlatnak számít Romániában. További előnye, hogy a Pro Economica keretösszegből és az önrészből épp meg lehetett vásárolni.

Csakhogy volt egy bökkenő, amiről a gazdáknak senki nem szólt.

„A Belarus 820-as traktorokat elvileg nem is lenne szabad árulják a piacon, mivel a motorjuk nem teljesíti a környezetvédelmi előírásokat, ezért ezeket nem lehet törzskönyvezni. Ez a típus a megfelelési nyilatkozata szerint Tier 1-es besorolású, noha az Európai Unióban a Tier 4-es szintet kell teljesíteni. Ennek ellenére a hatóságok eddig szemet hunytak afölött, hogy ezt a traktort forgalmazzák” – magyarázta egy, használt traktorok értékesítésével foglalkozó vállalkozó az Átlátszó Erdélynek.

Szigorodtak ez előírások, bezárult a kiskapu

Több gazdával, illetve vidéki polgármesterrel is beszélgettünk, akik elmondták, hogy a régi, semmilyen környezetvédelmi előírásnak nem megfelelő traktorokat egyfajta szürke zónában használták eddig. Az volt a rendszer, hogy a polgármesteri hivatalok az adásvételi szerződések alapján olyan helyi (sárga színű) rendszámokat adtak ki, amelyekkel a települések határain belül úgy közúton, mind földutakon közlekedni lehetett.

2020 elején azonban a Belügyminisztérium közölte, hogy ezeket a sárga rendszámokat sem lehet kiadni törzskönyv nélkül (erről aztán augusztusban rendelet is született). Továbbá kötelező biztosítás és érvényes műszaki vizsga is szükséges ahhoz, hogy a traktor közúton közlekedhessen.

„Bár földutakon, mezőgazdasági utakon továbbra is lehet közlekedni mindenféle papír nélkül, a földekre sokszor lehetetlen kijutni közutak érintése nélkül” – így egy mezőgazdasági kérdésekben járatos forrásunk, aki szerint a háztáji gazdálkodás helyett egyre inkább előtérbe kerül a nagyipari mezőgazdasági termelés.

A saját földterület megművelése helyett egyre elterjedtebb az eszközök bérbeadása, a traktorok folyamatosan járnak közúton egyik szántóföldről a másikra, így várható volt ennek a kiskapunak a felszámolása.

Nagyon reklámozták ezt a típust

Sok jóhiszemű gazda nem is tudta, hogy a Belarus 820-as traktor nem felel meg a szabványoknak, magyarázta egy Maros megyei település polgármestere az Átlátszó Erdélynek.

Van rá esély, hogy nem csak a kedvező ár vagy figyelmetlenség miatt vásároltak annyian ebből a problémás traktorból. A pályázati időszakban a Pro Economica Alapítvány Facebook-oldalán közzétett fotók közül több képen is ez a típus látható.

Belarus 820-asok sorakoznak a Pro Economica Alapítvány Facebook-oldalán közzétett fotón
Belarus 820-asok sorakoznak a Pro Economica Alapítvány Facebook-oldalán közzétett fotón

A szászrégeni IRUM SA által forgalmazott Belarus traktorokon kívül az IRUM SA saját gyártmányú Tagro traktorai láthatóak még a Pro Economica Alapítvány oldalán közzétett fotókon, egyéb traktormárkák jóval ritkábban fordulnak elő.

Mi az oka annak, hogy a Pro Economica Alapítvány kiemelt reklámfelületet biztosított ezeknek az előírásokat nem teljesítő mezőgazdasági gépeknek? – kérdeztük Kozma Mónikától, az alapítvány ügyvezető igazgatójától.

„Az Alapítvány szívesen veszi és közzé is teszi azokat a pályázói köszönőleveleket és fotókat, amelyeket kapunk. Tekintettel arra a tényre, hogy az erdélyi gazdák és nem csak, hanem a romániai kisebb gazdálkodók nagy tömege elavult eszközökkel rendelkezik, ezért azt tapasztaltuk, hogy a családi gazdálkodók és vállalkozások körében a legnagyobb örömet és sikerélményt egy új gép, eszköz vásárlása jelentette, hiszen jelentősen megkönnyíti a munkát, éppen ezért, számunkra egyáltalán nem feltűnő, hogy ezek a gépek bukkannak fel. Az Alapítvány oldala nem reklámfelület, a saját közleményeink közlésére használjuk!” – válaszolta az ügyvezető.

Kozma Mónika hozzátette, az alapítvány által kezelt program keretében és az EU-előírásoknak megfelelve azt kérték a pályázóktól, hogy csak uniós származási igazolással rendelkező eszközöket vásároljanak. Ennek meglétét az elbíráló szakértők vizsgálták, és feltétel volt a támogatás kifizetéséhez.

A Pro Economica Alapítvány nyilvántartása szerint a 4660 kifizetett pályázat közül összesen 385 esetben vásároltak Belarus 820 traktort.

„Mást nem lehetett venni”

Észrevettük azt is, hogy az egyik minősített beszállító, a Royal Dru SRL kifejezetten ezzel a traktorral reklámozta a Pro Economica pályázatát a Facebookon. A Royal Dru SRL-ről tavaly megírtuk, hogy „pult alatt”, 1000 lejért árulta a pályázati regisztrációhoz szükséges felhasználókat.

Belarus 820-as traktorral hirdeti a pályázatot a mezőgazdasági eszközöket forgalmazó Royal Dru SRL
Belarus 820-as traktorral hirdeti a pályázatot a mezőgazdasági eszközöket forgalmazó Royal Dru SRL

Bár akkor ígéretet kaptunk arról, hogy a céget kizárják a forgalmazók köréből, a jelek szerint ez nem történt meg: a cég Facebook-oldalán láthatóak a Pro Economica Alapítvány pályázattal kapcsolatos közleményei, valamint a boldog tulajdonosok fotói az épp átadott traktorokkal.

„Mást nem lehetett venni” – mondta egy gazda, aki épp a Royal Dru SRL-től vett Belarus 820-ast.

Hozzátette, ő egy lengyel Farmtrac traktort szeretett volna vásárolni, azonban nem sikerült árajánlatot szereznie. A Royal Dru által forgalmazott más traktorokat is nézegette, azonban a cég kifejezetten ezt a típust ajánlotta neki, mondván, hogy ezt tudják szállítani.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök (balra) és Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője. Fotó: a Pro Economica Alapítvány Facebook-oldala
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök (balra) és Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője. Fotó: a Pro Economica Alapítvány Facebook-oldala

Szerencse, hogy van Minősített Szállítói Adatbázis

Elvben a Minősített Szállítói Adatbázis is garantálja a gyanútlan gazdáknak azt, hogy a támogatásból megvásárolt eszközzel nem érik majd meglepetések. Azzal is ösztönzik a pályázókat, hogy az itt szereplő cégek árajánlataira a Pro Economica Alapítvány pályázatán a lehetséges maximális pontszámot lehet kapni.

„A szállítói adatbázis egy régóta működő megoldás. A létrehozásával azt szeretnék elérni, hogy legyenek olyan kiemelt magyarországi és egyéb EU-s cégek, amelyeknek át kell esniük egy bevizsgáláson, amely jó néhány kritérium mellett például azt ellenőrzi, hogy megfelelnek-e a beszállítók a piaci sztenderdeknek, vagy nem sértettek-e piaci versenyt.

A pályázók pedig, mint említettem, nem szeretik a hosszadalmas előkészítést, ezért, ha már létezik egy ilyen adatbázis, és abba már jelentkezett sok székelyföldi cég is, ez az egyszerűsített eljárás segítségnyújtásnak tűnt” – nyilatkozta 2019 júniusában a Transindexnek a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője.

Az adatbázisban nem szerepel, pedig de

A Minősített Szállítói Adatbázisban az alább jelzett termék nem szerepel” – válaszolt röviden Csík László, az adatbázist működtető CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat, Nonprofit Kft. ügyvezetője. Rákérdeztünk ugyanis, hogyan fordulhat elő az, hogy ebben az adatbázisban szereplő beszállítók, mint az IRUM SA vagy a Royal Dru SRL ilyen, az előírásoknak nem megfelelő traktorokat árultak.

Belarus 820-as a magyar kormány Minősített Szállítói Adatbázisában. A megadott típus (892) ugyan más, de a műszaki paraméterekből egyértelmű hogy ugyanaz a konstrukció

Az adatbázisban nem kell hosszasan keresgélni ahhoz, hogy megtaláljuk a Belarus traktorokat, azon belül pedig a problémás 820-ast. Igaz, itt 892-esként szerepel, azonban a fotón jól látszik a 820-as szám a motorháztetőn, a leírásból pedig kiderül, hogy a motor hengerűrtartalma és teljesítménye egyezik a 820-assal, környezetvédelmi besorolása pedig szintén Euro 1-es.

Az RMDSZ támogatja a gazdákat

Miért volt szükség arra, hogy az RMDSZ törvénymódosítást kezdeményezzen egy harmadik fél – jelen esetben a Pro Economica Alapítvány – hibája kijavítására, kérdeztük az RMDSZ szóvivőjétől, Hegedüs Csillától.

„Az RMDSZ kiemelt célja a romániai magyar gazdák támogatása. Számos gazda jelezte felénk azt, hogy az általuk vásárolt, Romániában összeállított traktorokat egy augusztus 11-én hatályba lépett módosítás miatt nem tudják forgalomba iratni és a közutakon használni, ami természetesen hátráltatja őket a mezőgazdasági munkák elvégzésében. Ezt az áldatlan állapotot szüntette meg az RMDSZ törvénymódosítása, hogy azok a gazdák, akik 2020. április 30-ig ilyen traktorokat vásároltak, de még nem tudták beiratni, tudják őket beiratni a forgalomba. Ennek tehát semmi köze a belorusz traktorokhoz, minden olyan traktort érint, amit a törvénymódosítás miatt nem tudtak beiratni. A törvénymódosítás 6 hónapig érvényes” – így a szóvivő.

Hegedüstől azt is megkérdeztük, nem-e lát ellentmondást aközött, hogy miközben nemrég Kelemen Hunor államelnöki kampányának a központi témája a környezetvédelem volt, az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosítás azt teszi lehetővé, hogy semmilyen környezetvédelmi előírást nem teljesítő traktorokat forgalomba lehessen íratni?

Erre a kérdésre nem kaptunk választ.

Nyitókép: Belarus 820-asok sorakoznak a Pro Economica Alapítvány egyik rendezvényén. A fotó forrása az alapítvány Facebook-oldala.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép