În 2021, Fondul Bethlen Gábor a alocat semnificativ mai puțini bani organizațiilor din afara Ungariei, față de anii anteriori. În Transilvania, aproape că nu mai există finanțări de ordinul miliardelor de forinți; investițiile imobiliare începute în trecut se vor încheia, însă investiții noi abia dacă sunt efectuate.
Anul trecut, Fondul Bethlen Gábor (principalul fond al guvernului maghiar pentru finanțarea activităților organizațiilor maghiarilor de peste hotare) a alocat finanțări în valoare totală de 32,3 miliarde de forinți (91,5 milioane de euro, la cursul zilei). Această sumă reprezintă doar un sfert din cele 129 miliarde de forinți (365 milioane de euro) din 2020.
Finanțările din Transilvania au scăzut, în mare parte, proporțional: în timp ce în 2020, s-au alocat 46,7 miliarde de forinți (132 milioane de euro), în anul 2021, această sumă a scăzut la 13,3 miliarde (37,6 milioane de euro) conform calculelor noastre.
Motivul acestei scăderi considerabile poate fi doar speculat. Nu cunoaștem explicațiile oficiale, iar Fondul Bethlen Gábor nu ne răspunde la întrebări. Mai mult ca sigur că unul din motivele pentru reducerea finanțărilor este deficitul bugetar record al Ungariei de 5100 miliarde de forinți.
Asociația pentru Spațiul Media Transilvan este deținătoarea recordului absolut
Examinând deciziile de finanțare referitoare la Transilvania, se vede clar că față de anii anteriori, sunt mult mai puține decizii de finanțare de ordinul miliardelor de forinți. Cea mai mare sumă, și anume 2,2 miliarde de forinți (6,2 milioane de euro), a fost alocată Asociației pentru Spațiul Media Transilvan care administrează trustul media Székelyhon. Am relatat mai detaliat aici despre proiectele trustului media, rapoartele contradictorii privind numărul de vizualizări și proiectele de dezvoltare abandonate.
Asociația Várbástya-Bastion din Timișoara a primit 1,1 miliarde de forinți (3,1 milioane de euro) pentru achiziții imobiliare, dezvoltarea proiectelor imobiliare și achiziție de active. În top-ul imaginar, pe locul al treilea, se situează Sepsi OSK SA, societatea pe acțiuni care patronează echipa de fotbal Sepsi OSK, cu suma de 792 milioane de forinți (2,2 milioane de euro).
Acționarul majoritar al companiei este Hodut Rom SRL, filiala din România a societății Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. Asociația din spatele echipei de fotbal, Asociația Club Sportiv Sepsi OSK, este acționar minoritar în cadrul companiei. (Despre finanțările guvernului maghiar din fotbalul Transilvănean, am scris aici.)
Au terminat Arena Sepsi și au început renovarea Palatului Sonnenfeld
Finanțarea alocată în noiembrie este, cel mai probabil, necesară finalizării noului stadion al echipei Sepsi OSK și amenajării acestuia. Inaugurarea Arenei Sepsi a fost programată pentru luna octombrie 2021, însă aceasta a fost amânată pentru primăvara anului 2022 din cauza pandemiei.
Fundația pentru Școală, înființată de UDMR, a obținut 713 milioane de forinți (2 milioane de euro) pentru dezvoltare imobiliară. Fundația are în derulare mai multe investiții imobiliare în Oradea și la Cluj. Din decizie nu reiese exact scopul finanțării, dar fundația a declarat nu demult că va începe lucrările de renovare a Palatului Sonnenfeld din Oradea, achiziționat în decembrie 2018. Despre investițiile imobiliare ale Fundației pentru Școală, am relatat mai multe aici.
Printre cele mai consistente finanțări în domeniul imobiliar, se numără și cele pentru Fundația Traditio Transylvanica care a primit 550 milioane de forinți (1,5 milioane de euro) pentru reabilitarea vechiului castel din Gilău al familiei Barcsay. Acest proiect este finanțat, de asemenea, din fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro.
Episcopia Romano-Catolică Oradea a obținut o finanțare de 392 milioane de forinți (1,1 milioane de euro), suma fiind, cel mai probabil, necesară reabilitării palatului episcopal baroc.
Sume mult mai mici pentru marii beneficiari din anii anteriori
Deși s-a păstrat finanțarea pentru educație lansată în anul 2002 (3 miliarde de forinți anual pentru Transilvania), respectiv pentru programul regional de importanță națională (din care cota pentru Transilvania este de circa 2-300 milioane de forinți), nu am reușit să identificăm, în decizia din 2021, o serie întreagă de programe care au funcționat în anii anteriori. Acestea ar fi programele de înfrățire între localități, programele de tineret și pentru cercetași, programul Határtalanul! și finanțările pentru diasporă.
Diminuarea finanțărilor este și mai evidentă dacă comparăm sumele de bani primite în 2021 de marii beneficiari din Transilvania din anul 2020. Este important să menționăm că suma de 129 miliarde de forinți de acum doi ani a reprezentat un record de finanțare: a fost un an deosebit în ceea ce privește finanțările care crescuseră de la un an la altul.
De exemplu, în 2020, Fundației Sapientia, prin intermediul căreia funcționează Universitatea Sapientia, i s-a alocat suma totală de 8,5 miliarde de forinți (24 milioane de euro); în 2021, însă, aceasta nu a obținut finanțare. Eparhia Reformată din Transilvania (ERT) a beneficiat acum doi ani de finanțări în valoare de 13 miliarde de forinți (37 milioane de euro); față de această sumă, în anul 2021, acesteia i s-au alocat doar 735 milioane de forinți (2 milioane de euro) pentru casa de bătrâni din localitatea Aiton, de lângă Cluj, respectiv pentru reabilitarea casei Teleki din Târgu Mureș.
Fundația pentru Școală a câștigat, din diverse proiecte, suma de aproape 2 miliarde de forinți (5,6 milioane de euro) în anul 2020. Prin comparație, suma de 713 milioane de anul trecut este considerabil mai redusă. Clubul de fotbal din Miercurea Ciuc (Asociația Futball Klub Miercurea Ciuc) a beneficiat acum doi ani de 2,7 miliarde de forinți (7,6 milioane de euro), suma diminuându-se în 2021 la 141 milioane de forinți (400.000 euro).
Trustul de presă din Secuime este singurul care a obținut mai mulți bani
Singurul beneficiar care a obținut o finanțare semnificativ mai consistentă anul trecut este Asociația pentru Spațiul Media Transilvan: suma de 2,2 miliarde de forinți din 2021 este considerabil mai mare, decât suma de 1,8 miliarde care i s-a alocat în 2020.
„Până acum, suma finală a finanțărilor creștea considerabil la sfârșit de an, însă acest lucru nu s-a materializat din cauza deficitului bugetar excesiv. Înțelegerea este că nu se vor lansa proiecte mari de construcții noi, însă, pentru proiectele în curs de derulare, se vor completa sumele necesare finalizării, compensând majorarea prețurilor din construcții” – ne-a explicat un politician care are acces la informații privind finanțările de peste hotare.
Am contactat directorul executiv al Fondului Bethlen Gábor, Erdélyi Rudolf Zalán pentru o serie de lămuriri. Am fi dorit să aflăm motivul diminuării atât de semnificative a finanțărilor.
Care este motivul pentru care, deși au fost finanțate mult mai puține investiții imobiliare anul trecut, totuși Asociația pentru Spațiul Media Transilvan a obținut o finanțare-record de 2,2 miliarde de forinți?
Respectiv, care sunt previziunile pentru anul 2022: nivelul finanțărilor va fi similar față de anul trecut sau se preconizează din nou o creștere? Însă solicitarea noastră a rămas fără răspuns.
Cum am calculat?
Cu toate că mai mulți actori ai aparatului de stat din Ungaria sprijină organizații de peste hotare, nu există o centralizare la zi, transparentă, a acestor finanțări. Printre sursele de finanțare existente, cea mai importantă este Fondul Bethlen Gábor (BGA), prin intermediul căruia guvernul finanțează realizarea obiectivelor sale de politică națională.
Comisia BGA este cea care decide care sunt proiectele câștigătoare. Noi am centralizat aceste decizii, iar sumele care figurează în articol se bazează pe aceste decizii. Pe site-ul BGA există, de asemenea, o bază de date care conține plățile efectuate.
Dificultatea analizei noastre a fost reprezentată de faptul că, în ultimii ani, Comisia a modificat ulterior, în mai multe rânduri, sumele alocate prin deciziile din anii anteriori.
Întrucât BGA nu a publicat un ghid despre modul de calcul al acestor modificări ulterioare, respectiv nu ne-a răspuns la întrebările legate de acesta, am decis să luăm în considerare hotărârile originale și să facem calculele pe baza acestora.
De asemenea, nu suntem siguri că deciziile referitoare la un anumit an acoperă întreaga sumă virată. E posibil ca sumele dintr-o anumită decizie să fie virate, parțial, într-un an ulterior, de aceea diminuarea sumelor din decizii probabil nu au afectat drastic plățile către beneficiari în anul 2022.
Traducere: Szász Auguszta
Foto prima pagină: prim-ministrul ungar Viktor Orbán își face un selfie undeva în Secuime în luna mai 2019. Sursa foto: pagina Facebook al Kelemen Hunor
Acest material face parte din proiectul de monitorizare al alegerilor parlamentare din aprilie 2022 din Ungaria. Proiectul a fost finanțat în parte de către Investigative Journalism Europe (IJ4EU) respectiv printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.