Academia de Fotbal a Secuimii este prima mare investiție a rețelei de academii de fotbal a guvernului maghiar. FK Csíkszereda, echipa academiei care a costat pînă acum 3,7 miliarde de forinți (cca 11,5 milioane de euro) joacă în liga a treia a campionatului românesc, cu toate că scopul a fost să ajungă în liga a doua. În comparație, Sepsi OSK este echipa-exemplu: clubul înființat practic din nimic a ajuns în șase ani în liga I și a primit 2 miliarde de forinți pentru construirea unui stadion. În spatele ambelor proiecte trăsare figura lui Lőrinc Mészáros, unul dintre primii-baroni ai Ungariei.

Începînd din 2013 guvernul maghiar a alocat cca 22,5 miliarde de forinți (70 milioane de euro) pentru academiile de fotbal maghiare din afara Ungariei. Astfel, în Transilvania, în Slovacia, în Voivodina, în Ucraina, în Slovenia și în Croația terenurile și stadioanele cresc ca ciupercile după ploaie. Între proiectele sprijinite sunt echipe care au un real succes precum și încercări dubioase.

Banii vin pe de o parte prin Asociația Maghiară de Fotbal, pe de altă parte prin Fondul Bethlen Gábor. Peste tot trăsare Academia Puskás, adică figura lui Lőrinc Mészáros, unul dintre apropiații prim-ministrului Viktor Orbán, un baron al Ungariei. Articolul face parte dintr-o serie sprijinită de fondul pentru jurnalism de investigaţie european IJ4EU.

Cererea individuală a lui Zoltán Szondy, directorul/președintele FK Csíkszereda a parcurs administrația Fondului Bethlen Gábor (fond înfiinţat cu scopul sprijinirii comunităţii maghiare în afara hotarelor Ungariei) ca cuțitul în unt. Actul, de fapt o scrisoare înregistrată pe 12 iunie 2013 în care Szondy cere 200 de milioane de forinți pentru Academia de Fotbal din Secuime a fost evaluată pozitiv în aceeaşi zi, și în mai puțin de o săptămînă, pe 18 iunie 2013 a și apărut printre deciziile comisiile FBG sprijinul acordat academiei (contractul și bugetul de cheltuieli aici).

Cererea parcimonioasă a lui Zoltán Szondy adresată subsecretarei de stat de atunci, Zsuzsanna Répás conține cîteva informații importante despre proiect, printre altele, decizia de principiu existentă deja în iunie 2013 despre cooperarea administrației locală din Miercurea Ciuc și Academia Puskás Ferenc din Felcsút (APF), o comună unde Viktor Orbán şi-a petrecut copilăria, şi unde politicianul a construit un stadion ce a devenit simbol al pasiunii iraţionale pentru fotbal al prim-ministrului ungar.

Conform proiectului, academia înființată va fi administrată de ambele părți contractante: administrația locală din Miercurea Ciuc a înființat asociația căreia îi va da în folos un gazon de iarbă naturală și unul de iarbă sintetică, o hală de sporturi și mai multe terenuri mici. Partea profesională a programului va fi asigurată de APF.

Reiese din cerere că Academia de Fotbal din Secuime este de fapt o rețea cu mai multe orașe secuiești: conform proiectului, centre secundare ar urma să fie create la Odorheiu Secuiesc, la Sfântu Gheorghe, la Baraolt și la Gheorgheni. În aceste locuri administrațiile locale ar oferi terenuri pentru construirea terenurilor de fotbal sau infrastructură existentă deja.

Când două idei se întîlnesc

Copiii deosebit de talentați ar putea continua în Miercurea Ciuc unde ar putea evolua în campionatul de fotbal pentru juniori al României. Cererea subliniază în mod expres că foarte mulți maghiari din Secuime cer cetățenia maghiară și ”copiii deosebit de talentați pot evolua fără nicio problemă în naționala aferentă a Ungariei.”

Ideile noastre au convers: prim-ministrul maghiar a plănuit încă înaintea alegerilor din 2010, fiind politician al opoziției, să atragă Secuimea în circulația de sînge al fotbalului din Ungaria. Și eu m-am gîndit la așa ceva” – și-a amintit Zoltán Szondy la întrebarea noastră.

Dar cum s-au întîlnit concepțiile în mod concret? ”Eu am scris un studiu despre asta, și acesta a ajuns la Academia Puskás” – a răspuns Szondy, adăugînd că ei au început tratativele cu clubul fotbal Ferencváros, dar între timp directorul tehnic József Tajti a plecat la Academia Puskás și a dus cu el întregul material tehnic (mai apoi, Tajti a devenit directorul Sistemului Academic al Bazinului Carpatic, el răspunde de pregătirea juniorilor în Slovacia, Ucraina, Serbia, Croația și Slovenia – nota red.)

Din acest moment, finanţările acordate clubului de fotbal înregistrat ca asociație (numele lui oficial fiind Asociația Futball Klub Csíkszereda) apar sistematic între deciziile FBG: pînă în 2016 fondul acordă în opt ocazii o sumă totală de 3,3 miliarde de forinți (10 milioane de euro) pentru dezvoltarea academiei, iar în 2014 finanţările sunt completate cu 320 milioane de forinți (1 milion euro) primite de la Asociația Maghiară de Fotbal.

În Miercurea Ciuc se construiesc un internat și mai multe terenuri de fotbal

Acești bani au fost folosite fie pentru funcționare, fie pentru achiziții infrastructurale. Pe strada Stadionului nr. 3 din Miercurea Ciuc au construit un nou teren cu gazon artificial (constructor: City Group Corporation SRL) pentru 330 mii euro, în locul tribunei vechi și dărăpănate au tras una nouă, și au construit și Centrul de Îngrijire a Talentelor Márton Áron care este un internat cu 200 de locuri atît pentru tinerii care joacă în Academia de Fotbal din Secuime cît și pentru liceenii proveniți din alte localități.

Deși terenul pentru construirea colegiului a fost asigurat de administrația locală, asociația a fost nevoită să cumpere și un alt teren de 9,4 milioane de forinți pentru ca munca să înceapă în condiții ideale. Conform știrilor apărute în presă, valoarea investiției este de 1,4 miliarde de forinți (4,5 milioane euro) – partea leului a oferit-o statul maghiar (1,3 miliarde de forinți – 4 milioane de euro), restul fiind dăruită de Lőrinc Mészáros, preşedintele Academiei Puskás, un prieten din copilărie al Viktor Orbán.

Mészáros şi-a început cariera modest, ca şi instalator, dar în ultimii ani, în timpul guvernării Fidesz a avut un succes fulminant în afaceri, câştigând licitaţii publice şi cumpărând firme în mai toate domeniile. În 2018 el a devenit cel mai bogat anterprenor din Ungaria, cu o avere de 381 miliarde de forinţi (peste 1 miliard de euro). Mulţi cred că de fapt Mészáros este un straw man pentru prim-ministrul ungar.

Dar înapoi la academia de fotbal din Miercurea Ciuc: contractul semnat cu ING Service SRL are o valoare de 8 milioane de lei (1,7 milioane de euro cu TVA). La Odorheiu Secuiesc a fost construit un gazon sintetic pe un teren dăruit de primăria orașului – ca și la Miercurea Ciuc, constructorul este tot City Group Corporation SRL, prețul fiind identic cu cel al gazonului de acolo: 330 de euro. Contractele se pot consulta aici.

În afară de acestea la Miercurea Nirajului și la Tg. Secuiesc au fost construite mari terenuri de fotbal cu instalație de iluminat și tribună, iar centrul de la Miercurea Ciuc a primit încă un teren în afara orașului. Planul din 2019 este dotarea cu nocturnă a terenului de fotbal din Miercurea Ciuc.

Într-un interviu de la sfîrșitul lui 2017 Szondy a vorbit și despre faptul că centrul din Miercurea Ciuc va fi lărgit cu o tribună de 1000 de locuri și cu o clădire aferentă. La întrebarea noastră președintele a declarat că într-adevăr se lucrează la planurile tribunei noi dar pînă cînd FK Csíkszereda nu ajunge în liga a doua nu prea are sens și deci nici nu se exercită lobby pentru începerea construcțiilor.

Vor aduce jucători maghiari din spațiul carpatin

Zoltán Szondy nu are trecut fotbalistic: a devenit cunoscut ca jurnalist și consilier cînd la începutul anilor 2000 l-a înfruntat pe afaceristul István Csibi care a semănat frica prin Miercurea Ciuc. Cei care îl cunosc spun că e mai mult un politician decît a unui profesionist pragmatic care se pricepe la sport.

La momentul pornirii obiectivul stabilit fusese avansarea echipei senior a academiei în liga a doua, scopul însă nu a fost atins. Insuccesul relativ a echipei nu poate fi ameliorată nici de succesele cum a fost victoria asupra Dinamo Bucureşti în optimile Cupei României.

Asta este dureros și pentru că cealaltă echipă, tînără și ea și sprijinită de guvernul maghiar, ASC Sepsi OSK a ajuns în cîțiva ani în prima ligă. Conform lui Zoltán Szondy echipele respective au ales strategii diferite: ”ASC Sepsi OSK a adus jucători buni de peste tot, și a făcut bine că a prodedat așa. FK Csíkszereda a legitimat mai ales jucători din spațiul carpatin, așa a completat lotul compus din cei care au crescut aici.

Prima generație pe care am crescut-o noi s-a născut în 2000, copiii au 18 ani. Dintre ei șase fac parte din echipa de seniori dar cu ei e greu să ajungi în liga a doua. Desigur că ne gîndim la avansare dar trebuie să așteptăm 3-4 ani pînă cînd vom avea mai mulți jucători de 20 de ani. Echipa de seniori a FK Csíkszereda este susținută de administrația locală, de la guvernul maghiar nu primește bani.”

Centrul de ce este la Miercurea Ciuc?

Însăși ideea ca centrul Academiei de Fotbal din Secuime să fie creată la Miercurea Ciuc este mai curînd politică decît profesională. Cred că în fundal a operat lobby-ul primarului Róbert Ráduly căruia îi place fiecare sport și a lui Zoltán Szondy decît sondarea temeinică a cerințelor și a posibilităților” – a declarat portalului nostru un specialist care a dorit să rămînă anonim.

”La Miercurea Ciuc totul este hochei-ul, numai cine nu e bun la hochei alege alt sport” – adaugă. În opinia lui, academia ar fi putut fi creată cu mai mult succes în oricare oraș din Secuime, fie la Odorhei, fie la Sf. Gheorghe.

”Grupul tehnic al Academiei Puskás a călătorit în lung și-n lat Secuimea, a discutat cu oficialitățile respective și a hotărît că din punctul de vedere al infrastructurii și luînd în considerare sprijinul administrației oficiale Miercurea Ciuc este locația ideală” – a explicat Zoltán Szondy. El a spus că Miercurea Ciuc a părut ideal și deoarece se situează la 40-60 de minute distanță de celelalte orașe din Secuime.

Fotbalistul să fie maghiar sau să fie bun?

Mentalitatea conform căreia academia asigură posibilități de dezvoltare în primul rînd copiilor de naționalitate maghiară din România nu este una care să fie orientată către succes: nu e totuna cît de mare e perimetrul căutării talentelor, dacă Academia le caută în comunitatea de o jumătate de milion a județelor Harghita și Covasna sau în cea de mai multe milioane de români din județele limitrofe, ne-a declarat specialistul în opinia căruia asta se poate vedea și în lotul seniorilor: și aici performanța este umbrită de naționalitate.

În replică Zoltán Szondy ne-a atras atenția că ”Islanda cu cei 300 de mii de locuitori ai săi a ajuns în Campionatul European”. El a nuanțat și fraza despre sondarea talentelor. „La noi e important ca limba antrenamentului să fie maghiara deoarece noi ne definim ca un club maghiar. Avem un centru secundar în Transilvania de Sud unde copiii români sunt majoritari.”

La început au încercat o serie de antrenori din Ungaria dar niciunul nu a avut succes. ”Nu neapărat programa e de vină, ci faptul că antrenorii din Ungaria nu se conformează”, a spus sursa noastră. După părerea lui nu poate fi întîmplător că antrenorul clubului este Valentin Suciu care a dus-o pe ASC Sepsi OSK în prima ligă.

Obiectivul nu este să trimitem o duzină de copii la Academia Puskás

În cadrul Academiei de Fotbal din Secuime joacă momentan 3-4500 de copii. Printre cei mai tineri, fluctuația e mare, deci este greu să stabilim cifra exactă, la echipele de juniori mari ale clubului (U16-U19) joacă 83 de copii, ei stau în centrul din Miercurea Ciuc.

”Pînă în momentul de față au plecat 6 copii la Academia Puskás. Nici noi, nici Academia Puskás nu vrem să trimitem copiii la duzină în Ungaria, să golim Transilvania. Cei care sunt într-adevăr talentați pot juca la Academia Puskás unde se pot dezvolta mai bine decît în echipa mare din liga a treia din Miercurea Ciuc”, a explicat Szondy, subliniind că în general pleacă la Puskás un copil pe an.

Ofertele sosesc și pe linie românească, este adevărat că acestea nu sunt prea dese. ”Un copil de 16 ani a primit o ofertă de la Steaua, dar el a refuzat-o. Un copil de naționalitate română a primit și el o ofertă de la Steaua dar a ales Academia Puskás. Am primit oferte de la Bologna, de la Verona, de la echipe din liga I românească însă acestea n-au fost serioase.”

ASC Sepsi OSK: istoria de succes din Secuime

Din multe puncte de vedere clubul înființat în 2011, ASC Sepsi OSK este opusul echipei FK Csíkszereda. Deosebirea se poate observa mai ales la nivelul conducerii care este pragmatică, învață rapid din greșeli și are o viziune managerială.

Însuflețirea și profesionalismul conducerii este inculcată atît echipei, cît și a suporterilor, a Legiunii Secuieşti, declară sursa noastră anonimă, și subliniază că ASC Sepsi OSK este acceptată și de fotbalul românesc: acesta e semnalat și de faptul că la Gala Fotbalului Românesc titlul de președintele anului i-a fost conferit lui László Diószegi.

Acesta este proprietarul brutăriei Diószegi. Clubul l-a înființat împreună cu Dávid Kertész în 2011. Așa cum a povestit într-un interviu ideea înființării echipei de fotbal i-a venit cînd după o operație a fost nevoit să stea în pat timp pe două luni.

L-am sunat pe prietenul meu Dávid Kertész și i-am zis așa: măi Dávid, în orașul acesta noi n-avem o echipă de zece ani. Hai să facem una! Și așa am și făcut” – și-a amintit Diószegi.

Nu vor antrenori din Ungaria

Clubul a pornit de la zero: au început să joace în liga 5, în ”campionatul căruțaș” în 2011. De aici au tot avansat în șase ani în liga întîi. ”Nici nu ne-am gîndit la liga 1. Am visat să ajungem în liga a 2-a” – a povestit afaceristul.

Deși primarul din Sf. Gheorghe, Árpád Antal este considerat unul dintre oamenii de bază ai Fidesz din Transilvania, iar între sponsorii clubului găsim firme din Ungaria ca OTP, MOL sau Gyermelyi, clubul n-are a face cu politica.

Cît timp clubul are o performanță bună sponsorii nu o să se amestece în funcționarea lui. Există o înțelegere tacită: nu lasă în preajma echipei antrenori și consilieri din Ungaria” – am aflat de o sursă care se pricepe la fotbalul din România. Așa cum am spus, antrenorul principal a fost Valentin Suciu, datorită lui a ajuns ASC Sepsi OSK în prima ligă. În locul lui a venit Eugen Neagoe.

Investitorul din Ungaria apare fără mare vîlvă

Secuimea își ține pumnii pentru echipa de fotbal. Însă nu au prea apărut articole despre faptul că lîngă asociația de sport în 2017 a fost întemeiată societatea de acțiuni Sepsi OSK SA. De altfel în liga profesionistă este cerință ca în spatele unei echipe să fie o firmă.

Asociația Sepsi OSK este doar acționar minoritar în Sepsi OSK SA, 51 % din acțiunile firmei le posedă Hodut Rom SRL, subsidiara din România a Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. din Ungaria. Proprietarul Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. este Károly Varga care fusese asociatul președintelui academiei de fotbal de la Felcsút Lőrinc Mészáros.

De altfel, Hodut Rom SRL se ocupă cu facilităţi de cazare de scurtă durată. Conform balanței din 2017 a avut o cifră de afaceri de 68 mii de euro, o datorie de 1,3 milioane de euro și active imobilizate (probabil imobil) de 1,8 milioane de euro.

Nu știm de ce investește în fotbal compania subsidiară a unei firme de construcții din Ungaria care în România se ocupă de facilităţi de cazare de scurtă durată: Dávid Kertész, directorul executiv al ASC Sepsi OSK a refuzat să răspundă la întrebările noastre.

Însă e un fapt că, deși decizia guvernului ungar din 20 decembrie 2016 a alocat 1 miliard de forinți (3 milioane de euro) Academiei Sportive de la Sf. Gheorghe, Asociația de Fotbal din Ungaria nu a semnat contract cu asociația sportivă Sepsi OSK. Au așteptat înregistrarea firmei Sepsi OSK SA pe 7 aprilie 2017. Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe actele de înregistrare cînd pe 12 aprilie au şi semnat contractul de sponzorizare.

Investiție din Ungaria, reflectoare din Slovacia în stadionul de stat din România

Conform contractului Sepsi OSK SA și-a asumat renovarea vechiului stadion municipal: în locația delăsată a devenit imperios necesară încălzirea gazonului și instalarea iluminației nocturne, deoarece Sepsi OSK joacă acum în liga 1. Testul iluminației nocturne care a costat 400 de mii de euro a avut loc în iulie 2018.

Vreme îndelungată în complexul acesta nu a investit nici Sepsi OSK, nici statul maghiar: stadionul din cartierul Semeria este în proprietatea statului român, prin Ministerul Tiuneretului şi Sportului. Totuși, consiliul local a votat trecerea stadionului în proprietatea administraţiei locale la sfîrșitul lui noiembrie 2018, ar acum se așteaptă acordul ministerului.

De ce a fost nevoie de investiția aceasta? ”Ne-au asigurat o anumită perioadă de acomodare în timpul căreia am făcut încălzirea și iluminația” – a declarat în iunie 2018 directorul clubului, Samu Csinta.

”Nu suntem noi-veniți, trebuie să ne ocupăm de investițiile necesare pentru sezonul următor. Poate găsim variante pentru încălzirea gazonului dar iluminația nu putem s-o facem, de aceea, statul primește o instalație de iluminație din partea Sepsi OSK (conform surselor noastre stadionul a primit nocturnele vechi ale DAC din Dunajska Sreda – nota red.) Nu negăm că facem asta în speranța că stadionul ajunge în scurt timp în proprietatea municipalității și atunci și banii vor ajunge la loc bun” – a spus Csinta înainte de preluare.

Numele lui Mészáros a apărut deja

Din contractul semnat cu AMF reiese și că din sprijinul financiar de 1 miliard clubul plănuiește să cheltuie cca 150 de milioane de forinți, celelalte 850 de milioane vor să le investească în infrastructură. Sepsi OSK își asumă să creeze un birou, să-și completeze personalul administrativ și mijloacele profesionale și pregătește construirea unui stadion nou cu 5-6 mii de locuri în afara orașului (ulterior, numărul locurilor a crescut la 7 mii – nota red.)

Se ridică întrebarea ce va fi cu stadionul Sepsi OSK: deși contractul semnat cu AMF expiră la sfîrșitul lui 2018, planurile stadionului nu au fost predate nici la sfîrșitul lui noiembrie de firma de proiectare din Ungaria apropiată de Lőrinc Mészáros.

Cînd la sfîrșitul lui noiembrie am fost la locul respectiv au fost construite două terenuri de antrenament, iar în cazul stadionului fuseseră terminate doar lucrările pregătitoare, deci aprobarea locației cu 7 mii de locuri și construcția rămîne pe anul viitor. Firește, dacă AMF prelungește contractul cu Sepsi OSK.

Numele lui Lőrinc Mészáros a apărut încă în perioada planificării: proiectantul este firma Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft., o afacere a copiilor lui Mészáros.

Proiectul întîrzie

În buget, pentru servicii de inginerie au fost prevăzute cca 10 milioane de forinți dar se pare că proiectul întîrzie. În interviul din 7 iunie 2018 Samu Csinta a declarat optimist că pachetul de proiecte va fi finalizat în câteva zile.

Cu toate acestea cînd în noiembrie am fost la Sf. Gheorghe Dávid Kertész, directorul executiv al Sepsi OSK SA a spus că proiectele nu sunt finalizate nici pînă azi. Ne-am întîlnit întîmplător: noi am privit terenurile cînd a apărut și de-a lungul discuției de cîteva minute ne-a dat informații despre investiții.

Am întrebat și cine va construi stadionul. Ne-a răspuns că investitorul nu este cunoscut încă și că în problema asta decizia se va lua în Ungaria.

Pe 29 noiembrie cînd l-am sunat și i-am cerut interviu Kertész a semnalat că nu poate răspunde întrebărilor noastre.

Terenul este proprietatea investitorului din Ungaria

Complexul compus dintr-un teren central și mai multe terenuri de antrenament se va construi la periferia nord-estică a orașului, pe terenurile de lîngă Arena Sepsi. Terenurile care au o suprafață totală de 98 de mii de metri pătrați se află în proprietatea Hodut Rom SRL și firma le dă în chirie pe un timp nedeterminat pentru Sepsi OSK SA. Nu știm cît costă chiria: dintre documentele puse la dispoziția noastră de AMF lipsește anexa despre chirie.

În afară de cei 1 miliard de forinți primite în primăvara lui 2017 Sepsi OSK SA a primit încă 1 miliard de forinţi pe 23 martie 2018. Ca și în cazul primei finanțări sprijinul a fost alocat prin hotărîre a guvernului ungar AMF-ului.

În 2017 a avut loc procesul de calificare a terenului ca obiectiv sportiv, de proiectare a noului stadion și de autorizare a acestuia, în 2018 ar fi trebuit să înceapă construcția. Dar nu s-a întîmplat așa: la sfîrșitul anului s-au construit terenurile de antrenament, au fost făcute lucrările de pămînt dar lucrările de fundație încă n-au început. Asta poate fi o problemă, deoarece ambele contracte de finanțare expiră pe 31 decembrie 2018 și după data asta nicio plată nu se mai poate deconta din finanțarea amintită.

Traducere de Péter Demény

Proiectul a fost finanţat de fondul pentru jurnalism de investigaţie IJ4EU.