Két éve vette meg egy magyar állami cég a volt Pannónia szálló épületét. Szatmárnémeti főterének egykori ékköve ugyanolyan gyászos állapotban van, mint azelőtt, és nem úgy tűnik, hogy a felújítás hamarosan elkezdődne.

Egy átlátható, számonkérhető és demokratikus erdélyi magyar közösségért

Sokan lelkesedéssel fogadták a hírt, miszerint 2017 decemberében egy magyar állami cég, a Manevi Zrt. megvásárolta azt a céget, amely a Pannónia szállót birtokolja.

A Szatmárnémeti főterén álló egykori szálloda már akkor is rossz állapotban volt, lévén, hogy korábbi tulajdonosának, egy botrányairól elhíresült helyi vállalkozónak nem volt pénze felújítani az A kategóriás műemlék-épületet.

A magyar állam megjelenése azért volt jó hír, mert így reménykedni lehetett abban, hogy a felújításhoz szükséges anyagiakon túl az új tulajdonos szívén viseli majd a város egykori virágzásának szimbólumát, az erdélyi szecesszió egyik legszebb épületét: megfelelő szakértelemmel újítja fel és működteti majd az ingatlant.

Könyv szerint 1,2 milliárd forintot ér a szatmárnémeti szállodát birtokló cég, amit tavaly vett meg a magyar állam

A magyar állam tulajdonában lévő Manevi Zrt. tavaly decemberben megvette a román Dacia SA nevű céget, és azon keresztül a Szatmárnémetiben található Pannónia Szállót. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, és a Manevi üzleti titokra hivatkozva nem adta ki az adásvételi szerződést. A két cég irataiból azonban sikerült kiderítenünk néhány információt a tranzakcióval kapcsolatban.

Hallgatásba burkolózik a tulajdonos

A tranzakció hírének pozitív fogadtatása ellenére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozó Manevi Zrt. hallgatásba burkolózott. Nemcsak hogy nem adta ki az adásvételi szerződést, de semmilyen sajtómegkeresésre nem válaszol azóta sem. A honlapján megadott e-mail címre elküldött kérdéseinkre sem érkezett válasz.

Az egyedüli jel, ami valamilyen mozgásra utal, az az, hogy a Manevi Zrt. 2018-as üzleti beszámolója szerint nettó 75 millió forintot (227 ezer EUR) költött „komplex tanulmánykészítésre”, ami vélhetően valamilyen, az ingatlan felújításával kapcsolatos tanulmány. A 2019-es beszámoló még nem érhető el.

Az egykori hotelt birtokló romániai cég, a Dacia SRL cégadatbázisban megadott telefonszámai nem működnek, honlapja sem él.

Hivatalos kommunikáció hiányában másod-harmadkézből származó információk, találgatások röppennek fel időnként a helyi sajtóban arról, hogy mikör kezdődik a várva várt felújítás. Egyáltalán: végeznek-e állagmegőrzési munkálatokat? Ugyanis az épületbe már régóta szivárog az esővíz, amely valószínűleg óriási pusztítást végez.

Központi erkély a Pannónia hotel első emeletén. Fotó: Sipos Zoltán
Központi erkély a Pannónia hotel első emeletén. Fotó: Sipos Zoltán

Gondoskodásra nem sok jel utal

A leromlott állapotú épület látszólag gazdátlanul áll: külső szemlélő számára az egyedüli változás, hogy a földszinti, nagyméretű ablakokat OSB-lapokkal fedte be egy munkáscsapat, az emeleti ablakok azonban továbbra is tárva-nyitva, a tetőn a kékes színű, eozin mázas eljárással készült Zsolnay-cserepek hiányosak. Egyes helyeken az üvegtáblákat műanyagfóliával pótolták, azonban ezek is rendre beszakadtak.

2019 december közepén jártunk a helyszínen, akkor még hevenyészett korlátok – a térkövekből görbén kiálló vasrudak és rozsdás drótok – védték a járókelőket az épület homlokzatáról időnként leváló törmelékektől, a bejárati ajtón pedig jókora lakat lógott.

Látogatásunk óta fejlemény, hogy a tulajdonos felállványozta az épület homlokzatát, miután erre a Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság kötelezte.

PAL lemezekkel letakart ablakok, acélcsöveből és rozsdás drótból hevenyészett kerítés. Fotó: Sipos Zoltán
PAL lemezekkel letakart ablakok, acélcsöveből és rozsdás drótból hevenyészett kerítés. Fotó: Sipos Zoltán

„Akármilyen furcsának tűnik, de a Manevi Zrt. csak tavaly novemberben tudott bejutni az épületbe, mivel a volt tulajdonos, Vasile Ţânţaş elvesztette az épület kulcsait” – vázolta a helyzetet az Átlátszó Erdélynek Zamfir Danciu, a Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság vezetője, azon kevesek egyike, aki rendszeresen találkozik a Manevi Zrt. képviselőivel.

Danciu elmondta, az utóbbi időben havonta legalább egyszer bejárta a tulajdonosokkal együtt az ingatlant, akik „nagyon nyitottak és együttműködőek”. Sikerült kiszivattyúzni a felgyűlt esővizet, illetve a további beázásokat igyekeznek megakadályozni, az ablakokat pedig azért nem zárják be, mert így igyekeznek megfelelő szellőzést biztosítani az épületben.

Lakat az épület bejáratán. Fotó: Sipos Zoltán
Lakat az épület bejáratán. Fotó: Sipos Zoltán

Nem kis fába vágta fejszéjét a Manevi Zrt.

A Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság vezetője úgy tudja, az új tulajdonos az eredeti rendeltetésnek megfelelően szándékozik felújítani az épületet, és jelenleg a tervek elkészítésére szándékoznak közbeszerzést kiírni.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem kis projekt a múlt századi épületet úgy felújítani, hogy egyaránt megfeleljen a szigorú műemlékvédelmi előírásoknak, valamint egy modern hotel működését szabályozó törvényeknek.

Számtalan olyan részletkérdés van, melyben a műemlékes szemlélet homlokegyenest ellenkezik például a tűzvédelmi előírásokkal. Az egyik apróság a bejárati ajtó, amely eredetileg befele nyílt, tűzvédelmi engedélyt viszont csak kifele nyílóra adnak. Mivel a romániai hatóságok nem a rugalmasságukról híresek, ezek feloldása nem lesz sem könnyű, sem pedig olcsó.

Ha el is készül a régi-új Pannónia hotel, nagy kérdés, hogy sikerül-e majd nyereségesen üzemeltetni egy olyan városban, ahol számos hotel működik.

Nyitókép: A Pannónia (később Dacia) hotel homlokzata. Fotó: Sipos Zoltán

Egy átlátható, számonkérhető és demokratikus erdélyi magyar közösségért