Két éve vette meg egy magyar állami cég a volt Pannónia szálló épületét. Szatmárnémeti főterének egykori ékköve ugyanolyan gyászos állapotban van, mint azelőtt, és nem úgy tűnik, hogy a felújítás hamarosan elkezdődne.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Frissítés 2020. 06. 10., 18:00: A szecesszió világnapján érkezett a hír, hogy a magyar állam létre akarja hozni a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt. Az alapítvány feladata a „kulturális, történelmi, művészeti értékkel rendelkező és magyar vonatkozású történelmi, kulturális öröksége, művészeti gyökere, múltja, hagyománya szempontjából jelentőséggel bíró épületek” megőrzése lesz. Ehhez megkap két állami céget, amelyek közül az egyik a szatmárnémeti volt Pannonia szálló szecessziós épületét 2017-ben megvásároló MANEVI Zrt. A másik cég a Comitatus-Energia Beruházási, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., amely már képes bevételt termelni a létrehozandó alapítványnak, ugyanis tavaly megvásárolt egy, a szlovéniai Lendván működő turisztikai komplexumot, írja az Index.

Frissítés 18:53, 04.02.2020: válaszolt kérdéseinkre a Manevi Zrt. képviseletében dr. Kővári Dénes vezérigazgató. A válaszok alább olvashatóak, az elválasztó vonal alatt pedig az eredeti cikkünk.

Hol tart jelenleg az épület felújítása?

Az épület felújítása jelenleg előkészítő fázisban van.

Nem világos számomra, milyen állagmegőrzési munkálatokat végeztek az épületen, tudnák ezt részletezni?

Egyelőre kisebb, műemlékvédelmi hatósági engedélyt nem igénylő állagmegóvási munkálatok végzése történt meg.

Milyen rendeltetést szánnak a felújított épületnek?

A hasznosítás tekintetében a végleges döntés kidolgozása zajlik.

Várhatóan mennyibe kerül majd az épület felújítása, és mikorra készülhet el?

Az épület hasznosításáról, valamint felújításának költségeiről csak a tervek és a megvalósítási költségvetés elfogadása után tudunk információt adni.

_______________

Sokan lelkesedéssel fogadták a hírt, miszerint 2017 decemberében egy magyar állami cég, a Manevi Zrt. megvásárolta azt a céget, amely a Pannónia szállót birtokolja.

A Szatmárnémeti főterén álló egykori szálloda már akkor is rossz állapotban volt, lévén, hogy korábbi tulajdonosának, egy botrányairól elhíresült helyi vállalkozónak nem volt pénze felújítani az A kategóriás műemlék-épületet.

A magyar állam megjelenése azért volt jó hír, mert így reménykedni lehetett abban, hogy a felújításhoz szükséges anyagiakon túl az új tulajdonos szívén viseli majd a város egykori virágzásának szimbólumát, az erdélyi szecesszió egyik legszebb épületét: megfelelő szakértelemmel újítja fel és működteti majd az ingatlant.

Könyv szerint 1,2 milliárd forintot ér a szatmárnémeti szállodát birtokló cég, amit tavaly vett meg a magyar állam

A magyar állam tulajdonában lévő Manevi Zrt. tavaly decemberben megvette a román Dacia SA nevű céget, és azon keresztül a Szatmárnémetiben található Pannónia Szállót. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, és a Manevi üzleti titokra hivatkozva nem adta ki az adásvételi szerződést. A két cég irataiból azonban sikerült kiderítenünk néhány információt a tranzakcióval kapcsolatban.

Hallgatásba burkolózik a tulajdonos

A tranzakció hírének pozitív fogadtatása ellenére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozó Manevi Zrt. hallgatásba burkolózott. Nemcsak hogy nem adta ki az adásvételi szerződést, de semmilyen sajtómegkeresésre nem válaszol azóta sem. A honlapján megadott e-mail címre elküldött kérdéseinkre sem érkezett válasz.

Az egyedüli jel, ami valamilyen mozgásra utal, az az, hogy a Manevi Zrt. 2018-as üzleti beszámolója szerint nettó 75 millió forintot (227 ezer EUR) költött „komplex tanulmánykészítésre”, ami vélhetően valamilyen, az ingatlan felújításával kapcsolatos tanulmány. A 2019-es beszámoló még nem érhető el.

Az egykori hotelt birtokló romániai cég, a Dacia SRL cégadatbázisban megadott telefonszámai nem működnek, honlapja sem él.

Hivatalos kommunikáció hiányában másod-harmadkézből származó információk, találgatások röppennek fel időnként a helyi sajtóban arról, hogy mikör kezdődik a várva várt felújítás. Egyáltalán: végeznek-e állagmegőrzési munkálatokat? Ugyanis az épületbe már régóta szivárog az esővíz, amely valószínűleg óriási pusztítást végez.

Központi erkély a Pannónia hotel első emeletén. Fotó: Sipos Zoltán
Központi erkély a Pannónia hotel első emeletén. Fotó: Sipos Zoltán

Gondoskodásra nem sok jel utal

A leromlott állapotú épület látszólag gazdátlanul áll: külső szemlélő számára az egyedüli változás, hogy a földszinti, nagyméretű ablakokat OSB-lapokkal fedte be egy munkáscsapat, az emeleti ablakok azonban továbbra is tárva-nyitva, a tetőn a kékes színű, eozin mázas eljárással készült Zsolnay-cserepek hiányosak. Egyes helyeken az üvegtáblákat műanyagfóliával pótolták, azonban ezek is rendre beszakadtak.

2019 december közepén jártunk a helyszínen, akkor még hevenyészett korlátok – a térkövekből görbén kiálló vasrudak és rozsdás drótok – védték a járókelőket az épület homlokzatáról időnként leváló törmelékektől, a bejárati ajtón pedig jókora lakat lógott.

Látogatásunk óta fejlemény, hogy a tulajdonos felállványozta az épület homlokzatát, miután erre a Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság kötelezte.

PAL lemezekkel letakart ablakok, acélcsöveből és rozsdás drótból hevenyészett kerítés. Fotó: Sipos Zoltán
PAL lemezekkel letakart ablakok, acélcsöveből és rozsdás drótból hevenyészett kerítés. Fotó: Sipos Zoltán

„Akármilyen furcsának tűnik, de a Manevi Zrt. csak tavaly novemberben tudott bejutni az épületbe, mivel a volt tulajdonos, Vasile Ţânţaş elvesztette az épület kulcsait” – vázolta a helyzetet az Átlátszó Erdélynek Zamfir Danciu, a Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság vezetője, azon kevesek egyike, aki rendszeresen találkozik a Manevi Zrt. képviselőivel.

Danciu elmondta, az utóbbi időben havonta legalább egyszer bejárta a tulajdonosokkal együtt az ingatlant, akik „nagyon nyitottak és együttműködőek”. Sikerült kiszivattyúzni a felgyűlt esővizet, illetve a további beázásokat igyekeznek megakadályozni, az ablakokat pedig azért nem zárják be, mert így igyekeznek megfelelő szellőzést biztosítani az épületben.

Lakat az épület bejáratán. Fotó: Sipos Zoltán
Lakat az épület bejáratán. Fotó: Sipos Zoltán

Nem kis fába vágta fejszéjét a Manevi Zrt.

A Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság vezetője úgy tudja, az új tulajdonos az eredeti rendeltetésnek megfelelően szándékozik felújítani az épületet, és jelenleg a tervek elkészítésére szándékoznak közbeszerzést kiírni.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem kis projekt a múlt századi épületet úgy felújítani, hogy egyaránt megfeleljen a szigorú műemlékvédelmi előírásoknak, valamint egy modern hotel működését szabályozó törvényeknek.

Számtalan olyan részletkérdés van, melyben a műemlékes szemlélet homlokegyenest ellenkezik például a tűzvédelmi előírásokkal. Az egyik apróság a bejárati ajtó, amely eredetileg befele nyílt, tűzvédelmi engedélyt viszont csak kifele nyílóra adnak. Mivel a romániai hatóságok nem a rugalmasságukról híresek, ezek feloldása nem lesz sem könnyű, sem pedig olcsó.

Ha el is készül a régi-új Pannónia hotel, nagy kérdés, hogy sikerül-e majd nyereségesen üzemeltetni egy olyan városban, ahol számos hotel működik.

Nyitókép: A Pannónia (később Dacia) hotel homlokzata. Fotó: Sipos Zoltán

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép