Féltucatnyi MPP-s politikus erősítette meg azt az értesülésünket, hogy az RMDSZ nem csak két befutó helyet biztosított a párt számára a 2016-os parlamenti választásokon, hanem anyagilag azóta is támogatja a szervezetet.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Jelen politikai együttműködési megállapodás nem tartalmaz további, nem nyilvános záradékokat” – áll annak a dokumentumnak a végén, amelyet Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Biró Zsolt, az MPP akkori elnöke írt alá 2014 márciusában, az EP-választások előtt.

Ha ez a megállapodás nem is tartalmazott titkos záradékot, biztos forrásból tudjuk, hogy a következő, 2016 szeptemberében aláírt megállapodásnak van egy nem nyilvános része, amely a mai napig érvényben van.

Az MPP nem csak két bejutó helyet kapott az RMDSZ parlamenti listáján, hanem pénzt is.

Az utóbbi hetekben mintegy féltucatnyi MPP-s politikussal beszéltünk. Az anyagi juttatásokra vonatkozó értesülésünket mindenki megerősítette, bár a megállapodás részleteiről csak kevesen rendelkeztek pontos információkkal.

Szavazatarányos támogatás helyett csak morzsák

„Az MPP önkormányzati szavazatainak, illetve megszerzett mandátumainak alapján úgy számoltuk, hogy a román kormány által a magyar kisebbségnek kiutalt és az RMDSZ által kezelt éves támogatásnak a 7-8 százaléka minket illetne” – magyarázta az Átlátszó Erdélynek egy olyan MPP-s politikus, aki a tárgyalások idején vezető pozíciót töltött be a pártban.

Biró Zsolt akkori MPP-elnök azonban nem járt sikerrel: a Kisebbségi Alapból folyósított 26 millió lej (5,4 millió EUR) 7-8 százaléka helyett csak morzsákat kapott, nevezetesen:

  • nyolc, minimálbérre bejelentett állást;
  • évente 100 ezer lejt (20 ezer EUR);
  • egy szolgálati autót.

Fontos megjegyeznünk, hogy bár az RMDSZ-től érkező juttatásokat, illetve az alkalmazottakat minden MPP-s forrásunk tényként kezelte, a fentebb ismertetett részleteket egyetlen olyan forrásunk állítja, akinek a a 2016-os tágyalások idején és később is rálátása volt a párt pénzügyeire.

Mezei János jelenlegi MPP-elnök megkeresésünkre tagadta hogy pártja anyagi juttatásokat kapna az RMDSZ-től.

Mint forrásunktól megtudtuk, a rendszer úgy működik, hogy az MPP elnöke nevesíti azokat a személyeket, akiket a párt alkalmazni kíván, és akik a munkaszerződésüket már az RMDSZ-szel kötik meg. A megállapodás minimálbérről szól, azonban az MPP ezzel a 8 pozícióval belátása szerint rendelkezhet. Össze is vonhat posztokat, így van arra lehetőség, hogy egy munkatárs két minimálbérnyi juttatást kapjon.

Az évi 100 ezer lejes pénzkeret fölött szintén az MPP-elnök rendelkezik. Az általa megvásárolt tárgyakat és szolgáltatásokat azonban az RMDSZ-nek számlázzák, majd az MPP az RMDSZ székházából hozza el azokat.

Forrásunk szerint ezzel az éves összeggel nemcsak Biró Zsolt, hanem Mezei János is rendelkezett.

Bőrüléses Daciával szervezik az RMDSZ ellenzékét

Ezen kívül az MPP-nek jár egy szolgálati autó is. A B XX HUF rendszámú személygépkocsi ugyan csak egy Dacia Logan, azonban az RMDSZ nagylelkű volt, és számos extrát, többek között bőrülést is rendelt bele. Úgy tudjuk, ezt az autót jelenleg Sorbán Attila Örs ügyvezető elnök használja.

Csomortányi István és Mezei János bejelentik az EMNP-MPP együttműködését, később fúzióját 2019 novemberében. Fotó: EMNP
Csomortányi István (balra) és Mezei János bejelentik az EMNP-MPP együttműködését, később fúzióját 2019 novemberében. Fotó: EMNP

Időközben az MPP-ben váltás történt: az új elnök, Mezei János jelenleg az RMDSZ ellenében szövetkezik az Erdélyi Magyar Néppárttal. A két párt január 18-án közös kongresszust tart Csíkszeredában, ahol várhatóan döntést hoznak a két alakulat fúziójáról.

Így tehát az a különös helyzet állt elő, hogy az RMDSZ ellen dolgozó MPP-apparátus az RMDSZ alkalmazásában áll. Úgy tudjuk, hogy Mezei János MPP-elnök irodájában több RMDSZ-alkalmazott dolgozik.

A helyzet komikumán túl ez a támogatás azért problémás, mert a pártok finanszírozásáról szóló 334/2006-os törvény részletesen előírja, hogyan kell beszámolni a bevételekről és a kiadásokról.

Az MPP beszámolójában, amelyet az Állandó Választási Hatóságnak nyújtott be, nem találtuk nyomát ezeknek a támogatásoknak. Igaz, a rosszul szkennelt dokumentumban több oldal is üres.

Mezei tagad és hárít

„Amint az Állandó Választási Bizottság számára benyújtott költségvetésünkből is kitűnik, az MPP nem részesült semmiféle pénzjuttatásban az RMDSZ részéről, továbbá nincs a pártunknak tulajdonában egyetlen személygépkocsi sem.

Az az állítás, hogy az MPP egyik fontos jövedelemforrása az RMDSZ-től érkezne, hamis.

A párt előző elnöke, Biró Zsolt nem avatott be minket (sem a korábbi, sem pedig a mostani vezetőséget) ezekbe a kérdésekbe, és sok minden maradt számunkra homályos. Többek közt e miatt van, hogy Biró Zsolt már csak volt elnöke és tagja pártunknak.” – válaszolt Mezei János e-mailben elküldött kérdéseinkre (a teljes válasz megtekinthető itt).

Egyébként az MPP másik jövedelemforrása az utóbbi időben a kedvezményes honosítás volt – a párthoz közel álló Orbán Balázs Akadémia Egyesület a program lebonyolítása céljából 50 millió forint támogatást kapott a magyar kormánytól. Ebből a pénzből többek között 5 Dacia Logant vásároltak, ezek Kolozs megyei rendszámmal lettek forgalomba írva.

Az RMDSZ számára is kényes lehet ez az ügy: az általa kezelt kormánytámogatás elköltésére ugyanis szintén részletes szabályozás vonatkozik. Az erről rendelkező kormányhatározat szintén nem említi, hogy ebből a pénzből politikai pártokat lehetne támogatni.

Kérdéseinkkel megkerestük Biró Zsoltot, azonban telefonon nem tudtuk elérni, az e-mailre nem válaszolt. Az RMDSZ sem válaszolt kérdéseinkre.

A vezető fotón Kelemen Hunor és Biró Zsolt elégedett mosollyal írják alá az RMDSZ-MPP megállapodást 2016 szeptember 15.-én. Fotó: Szabó Tünde

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép