Több ezer tanár ismeri, még ingyenes, de az állami tankönyvkiadó lassúsága miatt lecsúszhatnak róla.

Kellemes meglepetéssel szolgált egy olvasónk, aki arról számolt be, hogy a romániai oktatási miniszter és az állami tankönyvkiadó igazgatója magyar digitális oktató programmal ismertette meg a hazai tanárokat. Akiket három hónapja úgy küldtek haza és távoktatásba, hogy eleinte se nekik, se a diákoknak semmilyen segítséget nem nyújtottak. A tanárok saját találékonyságán és kreativitásán múlt, hogyan tudták elérni a diákokat, és hogyan tudták bevonni őket az oktatásba a képernyőn keresztül. 

Egy .pdf tankönyv lapozgatásánál jóval izgalmasabb program kerülhetne be a hazai oktatási kínálatba, derült ki azon az online szemináriumon, amelyen olvasónk is részt vett. A webináriumnak egyáltalán nem volt sajtóvisszhangja, ezért utánanéztünk, miről esett szó a román tanügy csúcsvezetésének jelenlétében.

A bemutatót ugyanis az állami Didaktikai és Pedagógiai Kiadó (Editura Didactică și Pedagogică, EDP) aznap azzal harangozta be, hogy a díszmeghívott maga Monica Anisie tanügyminiszter. Az esemény viszont azóta sem jelent meg a minisztérium hivatalos kommunikációjában. Mindenesetre az EDP kiadó előtte és utána öles betűkkel hirdette, hogy beköszönt a 3D tankönyvek korszaka: Romániában először és kizárólag az állami tankönyvkiadón keresztül.

Digitális tankönyveket az EDP is készített (a digitális formátum eleve követelmény a tankönyvekre kiírt állami pályázatokban), a minisztérium honlapján lehet böngészni őket. A nyomtatott változatnak nevezett .pdf könyvekbe gyorsan bele lehet nézni, a digitális változat viszont nagyon lassan töltődik be még a legendásan jó hazai hálózatokon is. Azon kívül, hogy időnként felbukkan bennük egy videó, valójában nem nyújtanak többet a .pdf-nél.

Magyar fejlesztés tehetné élményszerűbbé a román oktatást

Az említett webináriumon a szegedi Mozaik Kiadó fejlesztette mozaBook programot és az abban megnyitható tankönyvek, oktatási segédanyagok online tárházaként működő mozaweb.com felületet mutatták be több mint három órán keresztül. A bemutató videóját azóta a szervezők privátra állították a YouTube-on. 

A mozaBook és a mozaWeb viszont nem ismeretlen Romániában, és nem kizárólag az EDP-n keresztül lehetett hozzáférni. A Mozaik Kiadó korábban is népszerűsítette termékeit Romániában, tudtuk meg tanár ismerőseinktől, a honlapján pedig nyolc romániai partnercéget is feltüntet.

A mozaBook prezentációs szoftvert a szegedi kiadó fejlesztette kifejezetten osztálytermi okostáblai felhasználásra, amelyet 2008-ban vezetett be a magyarországi iskolákba, tudtuk meg dr. Török Ildikótól, a kiadó üzletfejlesztési igazgatójától. Jelenleg Windows-t futtató számítógépekre, Androidos és iOS-es okostelefonokra is lehet telepíteni a teljesen magyar fejlesztésű programot. 

Nagy előnye, hogy látványosan jeleníti meg nemcsak a képeket, szövegeket, videókat a tankönyvek digitális változataiban, hanem a tanuláshoz elengedhetetlen, interaktív térbeli modelleket is. Minden irányban forgatható, zoomolható, bejárható akár az emberi fül a hanghullámokkal, akár az Akropolisz a különböző történelmi korokban, a Mars felülete vagy épp egy térmértani alakzat, magyarázta a kiadó munkatársa. A háromdimenziós szemléltetés mellett feliratokat is meg lehet jeleníteni ezeken a térbeli  modelleken, és maga a tanár dönti el, mit milyen sorrendben mutat meg a diákoknak. 

Távoktatásban úgy használható,

hogy a tanár megosztja a képernyőjét abban a videokonferencia programban, amelyben épp órát tart, illetve a diák is letöltheti és telepítheti a mozaBookot, és megnyithatja benne a kívánt tananyagot. Ugyanezek a tartalmak a mozaWeben egyszerű netes böngészővel kereshetőek és megnyithatóak. A 3D-s videókat szintén le lehet a böngészőben játszani, felugró ablak figyelmeztet arra a kiegészítőre, amit telepíteni kell hozzá. (Aki reklámblokkolót használ, annak nem ugrik fel a plug-in telepítésére felhívó üzenet.)

A szemléltető tanítás, leckék mellett a gyakorlásra is találunk eszközöket a Médiatárban: feladatlapokat, kvízeket, társasjátékokat és játékossá tett gyakorlatokat első osztálytól 12. osztályig. A kiadó nagyon tudatosan törekszik az oktatás izgalmassá, élményszerűvé tételére, a komplex jelenségek vizuális megértetésére, mondta az Átlátszó Erdélynek Török Ildikó.

A mozaBook és a mozaWeb felülete többnyelvű, a kiadó számos országban, több tucat nyelven, románul is értékesíti a termékeit, amelyek alapesetben természetesen fizetősek. Azóta viszont, hogy a koronavírus járvány miatt hirtelen mindenki távoktatásba kényszerült, a Mozaik Kiadó ingyenessé tette ezeket, tudtuk meg Török Ildikótól. 

Július 15-ig egyszerű regisztrációval bárki elmerülhet a földigiliszta vagy a négyütemű motor szerkezetében, a Föld kialakulásában vagy Leonardo műhelyében, vagy azokban a kémiai kísérletekben, amelyeket a kiadó vett fel például a Szegedi Tudományegyetem különböző laboratóriumaiban.

Romániából rengetegen regisztráltak a mozaWeben a május 26-i webinárium után, mondta Török Ildikó, de nem számszerűsítette, mennyivel növekedett a korábban is jelentős romániai felhasználótáboruk. Sok pozitív visszajelzést kaptak a közösségi médián keresztül és a romániai tankönyvkiadón keresztül is, mondta az Átlátszó Erdélynek.

Annyira exkluzív, hogy alig lehet tudni róla

Annak ellenére, hogy az erdélyi magyar tanárok közül sokan ismerik a Mozaik Kiadót és termékeit (az egyik sepsiszentgyörgyi gimnázium évek óta használja is a mozaBookot), mégsem ők vagy valamely szakmai szervezetük közvetített a Mozaik és a bukaresti EDP között. A hazai tankönyvkiadót a korábban Olimp Net, most EduMagic Solutions néven tanárok továbbképzésében aktív cég győzte meg, hogy működjön együtt a szegedi Mozaik Kiadóval, tudtuk meg az EDP igazgatójától, Claudiu Săftoiutól.

Az EDP tulajdonképpen még nem vette meg a mozaBook használati jogát. Úgynevezett nem monetizált szerződést, gyakorlatilag egyféle együttműködési megállapodást kötött a Mozaik Kiadóval még tavaly novemberben, árulta el Claudiu Săftoiu igazgató, akit egy hónappal később neveztek ki a kiadó élére. 

A szerződés három évig exkluzivitást biztosítana Romániában az EDP-nek a Mozaik platformjaihoz, ahova az EDP a minisztérium által jóváhagyott, 3D-s tartalmakkal bővített tankönyveket tölthet fel, a romániai EduMagic pedig az online támogatást biztosítja, állítja Săftoiu. Exkluzivitásról azonban nem volt tudomása a Mozaik üzletfejlesztési igazgatójának, amikor beszélgettünk vele. 

Săftoiu igazgatót arról is faggattuk, hogy miután több ezer tanárnak megmutatták a mozaBookot, az EDP miért nem verte a sajtóban is nagydobra, hogy milyen hasznos eszközt tud a romániai tanárok kezébe adni távoktatás idején, ráadásul ingyen. Claudiu Săftoiu arra hivatkozott, hogy a webinárium beharangozóját küldték el a sajtónak, az online ismertetőn pedig rengeteg tanár vett részt, akikkel azóta Facebook-csoportban tartják a kapcsolatot. (Ennek a csoportnak egyelőre 315 tagja van.)

A Mozaik Kiadó angol nyelvű közleménye és képernyőmentései szerint több mint 7 ezer tanár követte figyelemmel a Monica Anisie tanügyminiszter felvezette bemutatót. Az EDP igazgatója az Átlátszó Erdélynek már több mint 13 ezer tanárt említett olyanként, aki regisztrált a bemutatóra. A kiadó Facebook-közleménye szerint pedig több mint 8500 tanár kapott írásos igazolást arról, hogy részt vett a 3D-s tankönyvekről tartott felkészítőn. Săftoiu igazgató fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ezeket az részvételi igazolásokat a tanügyminisztérium és az EduMagic is elismeri. 

Miért fontos igazolni, hogy valaki végignézett egy bő háromórás videót a neten?

Van olyan tanár ismerősünk, aki követte a bemutató zömét, és utána két héttel sem kapott még igazolást róla. Márpedig az igazolással rendelkezők lesznek az elsők, akik között szétosztják azt az ötezer mozaBookos és mozaWebes licencet, amelyet az EDP a Mozaiktól kapott az együttműködési megállapodás keretében, mondta Săftoiu az Átlátszó Erdélynek. 

Az így felkészített és legérdeklődőbb tanároknak akarják ezeket kiosztani, mondta az igazgató, de azt nem részletezte, hogy a 8500 tanár közül hogyan választják ki, kinek adjanak felhasználási jogot. Annyit említett, hogy ez még a további webináriumoktól, illetve egyféle verseny eredményétől is függ, amelyen a tanárok összemérik majd, melyikük tudja jobban hasznosítani ezeket a 3D-s eszközöket az oktatás során. 

Ha jól értettük, a tanároknak következő webináriumokon kell majd bizonyítaniuk a nyitottságukat, elkötelezettségüket és rátermettségüket, ha szeretnének ingyenes mozaWeb felhasználót. Rajtuk keresztül az iskola fogja megkapni, ahol tanítanak, de a szavait kínos elővigyázatossággal válogató kiadóigazgatóval azt nem sikerült tisztázni, hogy más tanár ugyanabban az iskolában felhasználhatja-e a kollégája által kiérdemelt licencet. 

A világjárvány miatt csúsznak ki az ingyenes időszakból

Săftoiu annyit árult el, hogy ez az ötezer licenc most egy éves ingyenes használatra jogosít fel. Ez az egy év tavaly novemberben indult, azaz idén novemberben, tanévkezdés után két hónappal lejár. Vagyis a tanárokat nagyjából félidőben kezdték el tömegesen megismertetni és felkészíteni a mozaBook és mozaWeb használatára. 

Az igazgató ezt a csúszást a világjárvány kitörésének és az egészségügyi vészhelyzetnek tulajdonította. Minél gyorsabban szeretne ismét tárgyalni a Mozaik Kiadóval, hogy hosszabbítsák meg ezeknek a licenceknek az érvényességét legalább a következő tanév végéig. Ezekkel a licencekkel ugyanis a több mint 1200 térbeli modell mellett az EDP-nek azt a 120 tankönyvét is használhatják, amelyet a romániai kiadó már feltöltött a mozaWeb felületére. 

Az üzlet

Akkor fogják őket 3D-s tankönyvekké konvertálni az EDP rendelkezésére álló forrásokkal, mondta Săftoiu, ha ezeket nagy számú romániai tanár fogja igényelni. A kiadó most ennek az igénynek a megteremtésén dolgozik. 

Azaz az állami EDP-nek gazdasági érdeke is, hogy az előbb-utóbb fizetős ügyféllé váló hazai iskolák és tanárok áttételesen, a mozaWebes licencen keresztül az ő tankönyveik használatáért is fizessenek. 

Normál üzemmódban egy mozaWebes prémium csomag tankönyvekkel együtt drága a hazai tanári fizetésekhez képest, közel kétszáz euró, nyilatkozták az általunk megkérdezett tanárok. Ha az iskola egyszerre legalább tíz tanárnak fizet elő, akkor is fejenként majdnem 120 euró.

Az iskolákat fenntartó önkormányzatokat nehéz meggyőzni, hogy szánjanak pénzt oktatási szoftverekre is, miközben a gépparkok, amelyekkel 2003-2009 között szerelték fel az iskolákat, teljesen elavultak, használhatatlanok. 

A gépeket legalább ötévente kellene cserélni, nyilatkozta egy informatikatanár, de azzal meg a korábban vásárolt szoftverek licencét veszítenék el, amelyeket a gépek lényegi alkatrészeihez kötöttek a gyártók. 

Nem csoda, hogy a tanárok kiakadtak, amikor tavaly novemberben Anisie miniszter elszólta magát egy műsorban, hogy ha a kormány megadná a tanügynek a GDP 6 százalékát kitevő finanszírozást, amelyet egyébként az oktatási törvény előír, akkor hirtelen nem tudná mire költeni. 

Klaus Iohannis ígéretét, miszerint jelentős pénzeket fognak az oktatásba fektetni, már csak akkor hiszik el, ha a saját szemükkel látják azokat a befektetéseket.

Nyitókép: Gépkocsi felépítése a Mozaik Kiadó tananyagában. A kép forrása a kiadó Facebook-oldala.