Ezúttal egy hosszú és nagyon részletes listát kértünk az RMDSZ-től arról, mire költ évente mintegy 5-6 millió eurónyi közpénzt.

Újabb fontos állomásához érkezett az a több éves jogi huzavona, melynek a tétje, hogy az RMDSZ részletesen számoljon el az erdélyi magyar közösségnek azzal az évente mintegy 5-6 millió euróra rúgó támogatással, amelyet a román kormánytól kap.

Ma a Kolozsvári Törvényszék alapfokon az Átlátszó Erdélynek kedvező döntést hozott. Részletes indoklás még nem áll rendelkezésünkre, de a törvényszék honlapján közzétett rövid összefoglaló alapján kijelenthető, hogy a bíró elfogadta az összes kérésünket, és arra utasította az alperest, hogy adja ki az általunk kért adatokat.

Ezúttal egy hosszú és nagyon részletes, több mint 20 pontból álló listát állítottunk össze. A vezető RMDSZ-politikusok kiszállási költségei mellett rákérdeztünk az RMDSZ által működtetett autóparkra, a tulajdonában levő ingatlanokra, a különféle RMDSZ-rendezvények költségeire, illetve azokra a „házi cégekre”, amelyek a központi szervezet kommunikációs anyagait készítik.

A döntés nem jogerős, az ellen 15 napon belül fellebbezni lehet.

Három pert nyertünk eddig

Ez egyébként nem az első olyan döntés, melyben a bíró kimondja: az RMDSZ által kezelt közpénzekkel kapcsolatos információk közérdekű adatok, így azokat a közérdekű információkhoz való hozzáférést szabályozó 544/2001-es törvény előírásai szerint bárki megismerheti.

2016 óta összesen négy pert indítottunk az RMDSZ ellen, ezek közül hármat meg is nyertünk.

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalán (DRI) keresztül kiutalt támogatást a kormány elvben az erdélyi magyarságnak szánja, az RMDSZ a közösséget képviselő parlamenti szervezetként kezeli ezeket a forrásokat.

Az RMDSZ nem válaszolt az adatigényléseinkre

Az RMDSZ éves költségvetésének több mint 80 százalékát ez a pénz képezi, és soha nem közölt részleteket arról, mire költi ezt az összeget?

Tény, az elvesztett perek hatására honlapjukon elkezdték közzétenni az éves költségvetésüket, valamint a gazdálkodási adataikról, a birtokukban levő ingatlanokról némi információt nyilvánosságra is hoztak, azonban további adatigényléseinkre nem kaptunk választ.

Vezető kép: Kelemen Hunor elnök és Porcsalmi Bálint ügyvezető telekonferenciáznak. Fotó: az RMDSZ Facebook oldala