Négy éve az RMDSZ is belekeveredett egy fiktív alkalmazás-botrányba, Debreczeni Hajnalka rádiós kamuállásának azóta sem lett jogi következménye.

Tegnap 3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Liviu Dragneát: a PSD elnökét hivatali visszaélésre való felbujtás bűncselekményében találta bűnösnek a Legfelső Bíróság. A pártelnöknek még aznap börtönbe kellett vonulnia.

Az ország legerősebb politikusa egy viszonylag apró ügybe bukott bele: még Teleorman megyei tanácselnökként rávette a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóságot, ahol akkori felesége is dolgozott, hogy a párt két titkárnőjét alkalmazza a hivatalban 2006 és 2013 között. A két titkárnő a PSD-székházban dolgozott, őket a hatóságnál sosem látták, a munkavégzésüket igazoló dokumentumokat az igazgatóság vezetése hamisította.

Nulla munkával, közpénzből egészíti ki jövedelmét az RMDSZ-elnök sajtósa - Átlátszó Erdély

Bár a szerkesztőségben még soha nem látták, évi 44 ezer lejt vesz fel a Kolozsvári Rádiótól Kelemen Hunor sajtósa. Azt beszélik, Debreczeni Hajnalka nem az egyedüli párthivatalnok, aki a közszolgálati médiában "parkol". Kamu állásért vesz fel szép fizetést a Kolozsvári Rádiótól Debreczeni Hajnalka, az RMDSZ-elnök sajtótanácsosa.

Ehhez az ügyhöz kísértetiesen hasonlító történet bukott ki 2015 márciusában, amikor a Ziarul de Cluj megírta: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök akkori sajtótanácsosa, Debreczeni Hajnalka papíron a Kolozsvári Rádió alkalmazottja volt. Bár a szerkesztőségben soha senki nem látta, Debreczeni évente 44 ezer lejt (akkori árfolyamon: 9900 euró, kis híján 3 millió forint) keresett.

Debreczeni pár napra rá lemondott

Az ügy akkor pattant ki, amikor egy rádiós szerkesztő, Vasile Luca birtokába jutott az a dokumentum, melyben az Országos Rádiótársaság (SRR) igazgatója három hónappal meghosszabbítja Debreczeni Hajnalka áthelyezését a közszolgálati televíziótól a rádióhoz.

Néhány nappal az ügy kirobbanása után Debreczeni Hajnalka a Facebookon jelentette be, hogy 2015. április 3-án azonnali hatállyal lemondott a Román Közszolgálati Televízió kolozsvári területi stúdiójában betöltött állásáról, ezzel megszűnt az áthelyezése is a Román Rádiótársasághoz.

Egy hosszú, Transindexen publikált interjúban tagadta, hogy törvénytelenséget követett volna el, és elmagyarázta, a rádiónál kapcsolattartás volt a feladata a területi stúdiókkal és egyéb kisebbségi csoportokkal, illetve stratégiák elkészítése és sajtómonitoring, amit folyamatosan végzett. Hiába kértük ki azonban ezeket a munkavégzést bizonyító dokumentumokat a rádiótól.

Jelenléti naplót is hamisítottak

Az ügy eltussolása során egészen primitív módszerektől sem riadtak vissza: a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztőségének jelenléti naplójába ismeretlen személyek lapokat ragasztottak, így került fel Debreczeni Hajnalka neve a listára. Szerkesztők elmondták, korábban ezeken az íveken biztosan nem szerepelt Debreczeni neve.

Lemondott jól fizető közrádiós állásáról az RMDSZ-elnök sajtósa - Átlátszó Erdély

Debreczeni Hajnalka gesztusa mindenképpen értékelendő. De ha minden teljesen törvényes volt, akkor miért van ennyire megijedve mindenki, és miért próbálták hamisítani a jelenléti naplót? Facebook-on jelentette be péntek délben Debreczeni Hajnalka, hogy 2015. április 3-án azonnali hatállyal lemondott a Román Közszolgálati Televízió kolozsvári területi stúdiójában betöltött állásáról, ezáltal pedig megszűnt a Román Rádiótársasághoz való áthelyezése is.

Egy, az Átlátszó Erdély birtokába került hangfelvétel alátámasztja azt a korábbi értesülésünket, miszerint Debreczeni Hajnalka áthelyezése a kolozsvári szerkesztőség feje fölött, egy bukaresti politikai alku eredményeképpen történhetett.

„(...) Ez (mármint a Nagy Debreczeni Hajnalka-ügy – szerk. megj.) egy olyan felállás, ami nem feltétlenül a mi döntésünk, viszont része egy olyan média- és nem csak médiakörnyezeti állapotnak, ami jó vagy rossz, így működik, és megvannak az előnyei, megvannak a hátrányai. Ezúttal most a hátrányból kaptunk egy zsákkal” – mondja Rostás Péter István, a Kolozsvári Rádió akkori főszerkesztő-helyettese március 31-én egy szerkesztőségi értekezleten.

Az RMDSZ „védi” a szerkesztőséget

Rostás a fenti kijelentésével arra a gyakorlatra utalhatott, hogy a közszolgáltai médiában politikai pártok „parkoltatják” az embereiket: ellenzékben így biztosítanak jól fizető, biztos állást azoknak a személyeknek, akiknek a munkájára igényt tartanak. Ezek az alkalmazások a szerkesztőségek feje fölött történnek, és rendszerint nem helyi szinten, hanem Bukarestben dőlnek el.

Miért hunynak szemet a szerkesztők a „potyautasok” felett? Úgy tudjuk, a választ a magyar és a román szerkesztőség folyamatos, állásokért, frekvenciáért, adásidőért és különféle erőforrásokért való versengésében kell keresni. Az RMDSZ így „védi” a magyar szerkesztőséget, ha nem lenne jelen az érdekképviselet, akkor a magyar adást már rég kisebb hallgatottságú idősávba helyezték volna át.

Debreczeni-ügy: itt a hangfelvétel a kolozsvári rádió szerkesztőségi üléséről - Átlátszó Erdély

Egyre több jel mutat arra, hogy egy Bukarestben kötött alku része volt Kelemen Hunor sajtósának a közszolgálati rádióhoz való áthelyezése. Frissítve: Demeter András, a közszolgálati rádió volt igazgatója válaszolt. Mint arról korábban írtunk, az RMDSZ-elnök sajtótanácsosa úgy vett fel szép fizetést a közszolgálati rádiótól évekig, hogy a kolozsvári szerksztőségben soha, senki nem látta, ráaadásul az RMDSZ-es munkája miatt az összeférhetetlenség gyanúja is fennáll.

Nem emeltek vádat

Debreczeni lemondása után az ügy nem járt további következményekkel: ugyan született egy bűnvádi feljelentés, vádemelés nem történt.

Debreczeni Hajnalka azóta lemondott az RMDSZ-ben betöltött sajtótanácsosi állásáról, jelenleg a Román Televíziótársaság (SRTv) igazgatótanácsának a tagja, illetve a maszol.ro-t kiadó Progress Alapítványt irányítja.

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) szerint Debreczeni Román Televíziótársaság (SRTv) igazgatótanácsi tagsága és üzleti tevékenysége nem fér össze egymással. Minden bizonnyal a L’Alchimiste kolozsvári éttermet üzemeltető Videbor Kft.-ben betöltött ügyvezetői tiszsége volt az egyik oka az összeférhetetlenségnek. Debreczeni bejelentette, fellebbez a határozat ellen.

Címlapfotón Debreczeni Hajnalka. Fotó: transindex.ro