A helyi tanács holnap dönt arról, hogy eladja-e 132 ezer euróért a 448 négyzetméteres belvárosi ingatlant az RMDSZ-nek.

Update 31.05.2019: a május 30-i tanácsülésen nem szavazták meg az ingatlan eladásáról szóló határozat-tervezetet.

Sehogy nem tud piaci áron vásárolni ingatlant az RMDSZ. Miután 2009-ben, az ingatlanlufi kipukkanása után 800 ezer lejt, azaz körülbelül 170-180 ezer eurót fizettek ki egy Kolozsvár külvárosában található, 98 négyzetméteres, 3 szobás lakásért, tavaly pedig Aradon vásároltak 405 ezer euróért székházat, ha minden összejön, hamarosan egy újabb ingatlannak lehetnek tulajdonosai Szatmárnémeti központjában – ezúttal potom áron.

Ezt a Mihai Viteazu utca 10-es szám alatt található tágas, mintegy 8 négyzetméternyi udvarral is rendelkező házat az RMDSZ 1990 óta bérli az önkormányzattól, szimbolikus összegért. A 2013-ban megkötött bérleti szerződésben 70 lejes, vagyis 15 eurós (!) havi lakbér szerepel, igaz, az ki van kötve, hogy ezt az összeget évente az inflációs ráta függvényében módosítják. A szerződés 5 évre szólt, tehát 2018 márciusában lejárt – az új, jelenleg is érvényben levő szerződés nem áll rendelkezésünkre.

A teljes képhez hozzá kell tenni, hogy törvény kötelezi az önkormányzatokat arra, hogy kirívóan alacsony bérleti díjért biztosítsanak székházat a pártoknak. A pártok kolozsvári székházaiért fizetett bérleti díjakról itt egy összeállítás.

Kevés pénzért, olcsó hitellel

Az RMDSZ 2014 novemberében jelentette be, hogy megvásárolná ezt a házat – áll a helyi tanács elé terjesztett határozattervezetben, melyről május 30-án fognak szavazni. A tervezet szerint a 448 négyzetméteres, kis udvarral is rendelkező ingatlan értékét a S.C. Just Eval Invest S.R.L. 132 ezer euróra becsülte, ennek az összegnek a 33 százalékát kellene előlegként kifizetni, a többit havi részletekben legfeljebb 3 év alatt kell törleszteni, ROBOR+2 százalék kamattal.

Az Obiectiv SM helyi lapnak egy helyi ingatlanszakértő úgy nyilatkozott, a város központjában egy jó állapotú ingatlan ára 500 euró négyzetméterenként, ha udvarral is rendelkezik, akkor az ár akár a 700 eurót is elérheti. A 448 négyzetméteres ház így legkevesebb 220 ezer eurót ér.

Szatmárnémeti polgármestere az RMDSZ-színekben megválasztott Kereskényi Gábor, a helyi tanácsban az RMDSZ-PNL koalíció alkotja a többséget.

Kereskényi Gábort az alábbi kérdésekkel kerestük meg e-mailben:

A 448 négyzetméteres, kis udvarral is rendelkező ingatlan értékét 132 ezer euróra becsülték, helyi ingatlanszakértők szerint azonban ez az ár alacsony. Terveznek-e kérni egy újabb szakértői véleményt?

Milyen hozadéka van az önkormányzat, illetve helyi közösség számára annak, hogy egy önkormányzat tulajdonában levő ingatlant áron alul adnak el?

Úgy a polgármester, mind a helyi tanács 10 tanácsosa RMDSZ-es, a Nemzeti Liberális Párttal megvan a többségük. Nem tartanak az ügy politikai következményeitől?

A polgármester sem telefonhívásainkra, sem SMS-ünkre nem válaszolt, amint befutnak a válaszai, a cikkünket frissítjük.

Fotó: a Mihai Viteazul utca 10-es szám alatt ingatlan a Google Street View-en