Miután kérdéseinkkel az RMDSZ-hez fordultunk, Sallai Imre lemondott az RMDSZ nagysármási szervezetének elnöki tisztségéről, és ígéri, megválasztása esetén a tanácsosi mandátumáról is lemond.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

„Az RMDSZ nem támogat és nem jelöltet olyan személyt, aki 1989 előtt együttműködött a titkosszolgálatokkal” – áll a Maros megyei RMDSZ sajtóirodája által ma kiadott közleményben, amely minden valószínűség szerint a mi kérdéseinkre született válaszul.

Felfedeztük ugyanis, hogy Sallai Imre jelenlegi nagysármási alpolgármester, az RMDSZ nagysármási szervezetének elnöke és egyben az RMDSZ tanácsosi listájának a vezetője a kommunista rezsim idején információkat szolgáltatott a kommunista titkosszolgálatnak.

A Securitatéval való együttműködéséről 2014 októberében jogerős bírósági határozat is született, ami teljes egészében elérhető a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) oldalán. Mivel az informátori dosszié nem áll rendelkezésünkre, az indoklás alapján csak elnagyolt képet alkothatunk arról, pontosan miben is segítette a Securitate munkáját Sallai.

Buldozer álnéven jelentett Nagysármás lakóiról

Az indoklásból kiderül, hogy Sallai 1984. augusztus 22-én írt alá írásos kötelezettségvállalást. Buldozer lett az álneve, és feladatul Nagysármás lakóinak a megfigyelését kapta. A dossziéban nincsen nyoma annak, hogy együttműködése lezárult volna. Magát a dossziét a forradalom után közel egy évvel, 1990. november 19-én szüntették meg.

Az indoklás szerint Sallai több jelentést írt egy olyan hölgyismerőséről, akit az Egyesült Államokban élő nővére arról próbált meggyőzni, hogy kössön házasságot egy amerikai állampolgárral, és így vándoroljon ki. Ezeket a jelentéseket a Securitate hasznosnak ítélte, és felhasználta az operatív munka során: megtalálták az ismerőse megfigyelési dossziéjában.

Bár Sallai már 2012-ben fennakadt a CNSAS átvilágításán, úgy tűnik, ez nem akadályozta meg abban, hogy 2016-ban közéleti szerepet vállaljon Nagysármás alpolgármestereként, illetve képviselőjelöltként.

Az RMDSZ nem tudott róla

Hogyan fordulhat elő az, hogy bár az RMDSZ alapszabályzata szerint nem vállalhat tisztséget a szervezetben az, aki együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, Sallai a második olyan RMDSZ-politikus, aki bizonyíthatóan együttműködött a Securitatéval? – kérdeztük Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivőt. Ráadásul ez az információ (a Sallaira vonatkozó bírói döntés) régóta nyilvános és szabadon elérhető.

„A Maros megyei RMDSZ-nek eddig nem volt tudomása arról, hogy Sallai Imre együttműködő volt, és ügyében évekkel ezelőtt már végleges bírósági ítélet is született. Tekintettel arra, hogy Maros megyében 1232 helyi tanácsosjelölt indul az RMDSZ színeiben, nem volt módunk minden egyes nyilatkozatot ellenőrizni. Ettől eltekintve, ez a mi mulasztásunk, vállaljuk ennek a felelősségét” – áll a válaszban.

A közlemény kitér még arra is, hogy a leadott jelöltlistákat már nem lehet módosítani, mert véglegesek, a bíróság azokat jóváhagyta. Sallai Imre lemondásában azonban jelezte, hogy amennyiben a bejut Nagysármás önkormányzati tanácsába, lemond a tanácsosi mandátumáról.

Címlapfotón Sallai Imre (balra) Ioan Mocean nagysármási polgármesterrel. Mocean a PNL jelöltje, megválasztása esetén Sallait illetné az alpolgármeteri tisztség. Fotó: zi-de-zi.ro

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép