A területalapú mezőgazdasági támogatás lehet a községben dúló politikai harc igazi tétje.

Hiányos, hanyagul kitöltött, több esetben olvashatatlanná ázott lapok mutatják, hogy Tordaszentlászló polgármestere, Tamás Gebe András mennyi jelentőséget tulajdonít annak a törvényi kötelezettségnek, hogy választott köztisztviselőként évente nyilatkoznia kell jövedelmeiről.

Bár a nyilvánosan elérhető bevallásokból csak töredékes képet alkothatnak a választópolgárok a polgármester vagyoni helyzetéről, a községben egy ideje azt rebesgetik, hogy 1992 óta szinte megszakítás nélkül funkcióban levő Tamás Gebe András látványos jövedelmekre tesz szert az általa bérbe vett közösségi legelők után folyósított területalapú támogatásokból.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

A községbeli erőviszonyok ismerői szerint az önkormányzati pozíciókért való versengésben fontos szerepük van a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) által utalt uniós támogatásoknak: a rendszerből profitáló gazdáknak érdekük a jelenlegi helyzet fenntartása.

Ez vezetett oda, hogy miután tavasszal a közel 30 éve RMDSZ-színekben politizáló Tamás Gebe András nem indult az előválasztásokon, utólag függetlenként mégis versenybe szállt a polgármesteri székért.

Két magyar jelölt verseng

A mintegy 4400 lakossal rendelkező, fele-fele arányban magyarok és románok által lakott Tordaszentlászló községben a község alpolgármestere, Asztalos István indul az RMDSZ színeiben, miután ő nyerte meg az RMDSZ által szervezett előválasztást.

A független jelölt Tamás Gebe András az Erdélyi Magyar Szövetség (az Erdélyi Magyar Néppárt és Magyar Polgári Párt utódja), valamint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatására számít.

A községben indít még jelöltet a Szociáldemokrata Párt (PSD), az USR-PLUS pártszövetség és a Jobboldali Alternatíva Pártja, azonban ők nem számíthatnak sok szavazatra.

De vissza az APIA-támogatásokhoz. A községben azt mesélik, hogy a helyi tanács, az egyházak, valamint a közbirtokosság tulajdonában levő legelők számottevő részét néhány gazda bérli, és azokra busás összegeket vesz fel uniós területalapú támogatások formájában.

Választási plakátok Tordaszentlászlón. Fotó: Szabó Tünde
Választási plakátok Tordaszentlászlón. Fotó: Szabó Tünde

Hogy mekkora üzlet ez?

2019 márciusában a helyi tanács arról határozott, hogy a tulajdonában levő 1047 hektárnyi legelőt azok elhelyezkedése és minősége függvényében minimális összegért, évente 100-300 lejért vehetik bérbe azok a lakosok, akik az előírt számú haszonállattal rendelkeznek.

Csakhogy ezekre a legelőkre az APIA hektáronként jóval több támogatást nyújt: egy hektár legelő után évente mintegy 800-1100 lejt kaphat egy gazda. (Az első az APIA Maros megyei ügyvezetője által megadott átlagár, a második egy szentlászlói gazda által kézhez kapott összeg.)

Az önkormányzat árai kihatnak a magánszemélyek által bérbe adott legelők árára is, nem lehet azokért sokkal többet kérni – állítják forrásaink.

A polgármester és szűk köre a haszonélvező

A nyomott áron bérbe vehető legelők haszonélvezője Tamás Gebe András polgármester, illetve a polgármesterrel közeli viszonyban álló személyek.

Úgy tudjuk, a polgármester 2012-ig a helyi tanácstól bérelt legelőket. Jelenleg az általa bérelt 112,95 hektár legelőnek mintegy felét (55 hektár) a helyi közbirtokosságtól béreli, hektáronként 60 euróért – tájékoztatott Enyedi János, a közbirtokosság vezetője.

Az APIA összesítései szerint a polgármester ezekre a legelőkre 170 ezer lejt (35 ezer euró) kapott 2019-ben. A törvény szerint bizonyos számú haszonállattal is rendelkeznie kell az igénylőnek: a polgármester tulajdonában levő mintegy 500 juhot egy Bercea Alin nevű gazda kezeli.

A Bercea család egyébként jelenleg összesen 257 hektárnyi területet bérel részben a helyi tanácstól, részben magánszemélyektől, az APIA-tól 1 millió lej (210 ezer euró) jövedelme volt. A faluban azt beszélik, hogy az állatok után járó támogatást is ez a gazda veszi fel.

Bercea Alint megkerestük, megerősítette, hogy ő foglalkozik a polgármester juhaival, azonban ő fizetést kap ezért a munkáért, és tagadta, hogy az APIA-támogatást az állatokért felvenné. Mint elmondta, az APIA-támogatás a tulajdonost, tehát Tamás Gebe Andrást illeti meg.

Látványos a különbség a bevallott és valós jövedelem között

Akárhogy is van, az APIA adataihoz képest számottevően kisebb összeget, 40 ezer lejt adott meg Tamás Gebe András „venit animale” (állatokból származó jövedelem) magyarázattal a vagyonnyilatkozatában 2019-ben.

Ez a különbség a bevallott és valós jövedelem között 2016 óta fennáll: míg az APIA-támogatások az utóbbi években 170-190 ezer lejre rúgnak, a polgármester következetesen 35-40 ezer lejnyi jövedelmet vall be minden évben.

Érdekesség, hogy a 2013-as és 2014-es bevallásokban a kapott támogatásnál többet, 160 ezer lejt tüntetett fel Tamás Gebe András. A többi vagyonnyilatkozatot nem sikerült megszereznünk, azok sem a polgármesteri hivatal, sem az ANI honlapjára nincsenek feltöltve.

Az APIA által az Átlátszó Erdélynek kiadott, területalapú támogatásokra vonatkozó összesítés szerint Románia uniós csatlakozása óta (2007) a polgármester összesen mintegy 2 millió lej (2020 szeptemberi árfolyamon 420 ezer euró) területalapú támogatást kapott. Ez az összeg 460 ezer euróra módosul, ha éves átlagárfolyamokkal számolunk.

Ezeknek a vagyonbevallásoknak a másik furcsasága, hogy ez a jövedelem látszólag nyom nélkül eltűnik: nincsen nyoma annak, hogy a polgármester vagyona évről évre látványosan gyarapodna akár ingatlanban, akár bankszámlákon.

Az APIA-összesítések és a vagyonnyilatkozatok itt érhetőek el >>

A polgármester nem számolgat, és el is felejti

Tamás Gebe Andrást telefonon értük el: a polgármester elzárkózott az interjútól, mivel „ez nem egy rendes kampány”, mert „csak mucskolást kapott, hogy miért indult”.

Amikor elárultuk neki, hogy amiatt keressük, hogy a vagyonnyilatkozataiban nem tüntette fel az APIA-támogatásokat, így nyilatkozott:

„az APIA-val úgy volt, hogy úgy jöttek be a pénzek, hogy nem egyszerre, persze hogy nem tudtam, mennyi jön be, meglehet, hogy nem deklaráltam és elfelejtettem. Nem nagyon számolgattam, mennyi pénzt kaptam.”

A néppárti tanácsos sem vallja be az APIA-jövedelmeit

Tamás Gebe András egyik támogatója és szövetségese, Szilágyi István néppárti helyi tanácsos is szép jövedelemre tesz szert. Szilágyi két gyermekével együtt összesen 143 hektárnyi területet bérel jelenleg, ennek nagy részét a helyi tanácstól. APIA-támogatásként tavaly összesen 53 ezer lejt (11 ezer euró) kaptak.

2007 óta Szilágyi István és két gyermeke összesen 618 ezer lej (127 ezer euró) jövedelemre tett szert az APIA-tól. Bár Szilágyi Istvánnak minden vagyonnyilatkozatában fel van tüntetve néhány ezer lej mezőgazdaságból származó jövedelemként, az APIA-pénzek sehol nincsenek. Telefonon, majd SMS-ben próbáltuk Szilágyit elérni, azonban nem válaszolt.

Az APIA-összesítések és a vagyonnyilatkozatok itt érhetőek el >>

Úgy tudjuk, szintén a polgármester bizalmasai közé tartozik a kisfenesi PNL elnöke, Muntean Dan és felesége, Muntean Viorica. Ők 2013 óta összesen 340 ezer lejt (70 ezer eurót) kaptak APIA-támogatásként.

Derzsi Alexandru, a polgármesteri hivatal alkalmazottja, aki Tamás Gebe Andrásnak egyfajta jobbkeze, 34 hektárnyi legelőt bérel részben a tanácstól, részben magánszemélyektől. Ő 2012 óta 386 ezer lej (80 ezer euró) APIA-támogatást vett fel. Szintén a polgármesteri hivatal alkalmazottja a PNL-ben politizáló Fărcaş Viorel – ő 32 hektárnyi legelőt bérel, nagyrészt a helyi tanácstól. 2012 óta összesen 88 ezer lej (18 ezer euró) támogatást kapott.

A rendelkezésre álló adatok valószínűleg nem nyújtanak teljes képet arról, hogy Tordaszentlászló közösségi vagyonát felhasználva pontosan mennyit profitált Tamás Gebe András, valamint néhány, hozzá közel álló személy. Ehhez az összes bérleti szerződés és APIA-támogatás összesítése szükséges.

Az azonban bizonyos: a polgármester vagyonnyilatkozatában feltüntetett jövedelmek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, és a polgármesteri hivatal oldalára feltöltött hiányos dokumentumokból a község szavazópolgárai nem tudják összerakni a teljes képet.

Nyitókép: Tamás Gebe András egy mandátum kivételével 1992 óta folyamatosan Tordaszentlászló polgármestere. Fotó: a Kolozs megyei RMDSZ Facebook-oldala

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép