Vagy az Erdélyi Magyar Szövetség Hargita megyei tanácselnök-jelöltjének, vagy nyugdíjas apósának lett egy visszafogottan fényűző háza Gyergyószentmiklóson. Bár egyikük jövedelméből sem telne ilyen ingatlanra, valahogy mégis megtörtént a csoda.

A történet, melynek végén a Mezei család egy 538 négyzetméteres, Gyergyószentmiklós központjától 1 kilométerre felépült luxusingatlanba költözik, meglehetősen átlagosan indul.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

2006-ban Mezei János (aki akkoriban még nem polgármester) feleségével együtt vásárolt egy 2494 négyzetméteres telket a római katolikus temető, illetve a Victoriei utca mellett található, beltelek besorolású, ám még beépítetlen területen.

A temető melletti Victoriei utcáról nyíló Földváry Károly utca. A cikkünk tárgya a kékesszürke tetejű, a szomszédoknál jóval nagyobb ház

2009-ben, tehát egy évre rá hogy a Magyar Polgári Párt színeiben polgármesterré választották, Mezei János vagyonbevallásából az derül ki, hogy 10 ezer lejért adott el egy telket nyugdíjas apósának, Fazakas Sándornak.

A vagyonnyilatkozat nem részletezi, hogy pontosan milyen telek ez. Azért vagyunk biztosak benne, hogy a Victoriei utcai telekről (vagy annak egy részéről) van szó, mert Mezei vagyonbevallásaiban nem volt más telek, és a nyilatkozatokban ez a telek nem szerepel a továbbiakban.

Feltűnően olcsón adta a telket

Ellenőriztük, 2009 novemberétől a telekkönyvi kivonatokban is megjelenik Fazakas Sándor mint az 1247 négyzetméteres telek tulajdonosa a Victoriei utcából nyíló Földváry Károly utcában. A polgármester apósa a telek négyzetméteréért 8 lejt (akkori árfolyammal számolva 1,8 eurót) fizetett 2009 novemberében.

A telekkönyvi kivonatból kiderül, hogy Mezei János és felesége volt a tulajdonosa korábban annak a teleknek, mely most Fazakas Sándor nevére van bejegyezve
A telekkönyvi kivonatból kiderül, hogy Mezei János és felesége volt a tulajdonosa korábban annak a teleknek, mely most Fazakas Sándor nevére van bejegyezve

A 10 ezer lej nagyon kevés pénznek számított már 2009-ben is. Miért volt szükség arra, hogy ezt a telket ennyire olcsón adja el az apósának? – kérdeztük e-mailben Mezei Jánostól, azonban sem erre, sem a többi kérdésünkre nem kaptunk választ.

Ezen a telken az utcáról nézve nem szembeszökő, ám impozáns, három szintes lakóház épült fel: a telekkönyvi kivonatokból kiderül, hogy a 223 négyzetméteres alapterületű, összesen 538 négyzetméteres, 5 szobás ingatlan alagsorában házimozi van, az első emeleten pedig egy szauna és jacuzzi szolgálja a lakók kényelmét.

Több forrásból tudjuk, hogy egy ideig ebben az ingatlanban lakott Mezei János a családjával együtt. (A politikus időközben elvált, jelenleg felesége és gyerekei laknak ott). Erre a címre jegyezték be a Mezei János tulajdonában levő céget, a Selemenis SRL-t, és 2018-ban ez volt feltüntetve Mezei János hivatalos lakcímeként.

A Mezei Jánoshoz köthető ingatlan Gyergyószentmiklóson
A Mezei Jánoshoz köthető ingatlan Gyergyószentmiklóson

Hogyan épít egy nyugdíjas ekkora házat?

Ezt a házat egyébként abban a vádiratban is megemlítik, amelyben Mezei Jánost hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolta 2015-ben a Korrupcióellenes Ügynökség (DNA).

Ebben az ügyben már született egy felmentő ítélet, azonban a Marosvásárhelyi Táblabíróság visszaküldte első fokra a pert, azt jelenleg a Maros megyei törvényszék tárgyalja.

De vissza a vádirathoz: az ügyész kiderítette, hogy a Földváry Károly utcában található ingatlan adózási értéke 1,1 millió lej (mai árfolyamon 225 ezer euró), miközben a névleges tulajdonos, Fazakas Sándor nyugdíja 2015-ben 600 lej volt.

Az ingatlanra vonatkozó bekezdések a DNA vádiratában
Az ingatlanra vonatkozó bekezdések a DNA vádiratában

Hogyan építhetett fel Mezei János nyugdíjas apósa egy ekkora házat? A kérdés, hogy milyen jövedelemből épült ez az ingatlan, akkor is érvényes marad, ha megnézzük Mezei János hivatalos jövedelmeit.

Gyergyószentmiklós volt polgármestere 2008-ban, megválasztása előtt, nagyjából akkor, amikor a telket vásárolta, mérnökként dolgozott egy építkezési cégnél évi 18 ezer lejes fizetéssel (vagyonnyilatkozat itt). Egy 2002-ben vásárolt 60 négyzetméteres lakást birtokolt felerészben. Más számottevő vagyontárggyal nem rendelkezett, ellenben 2005-ben felvett egy 14 ezer lejes hitelt.

A 2012-ben kitöltött vagyonnyilatkozata szerint polgármesterként évi 34 ezer lej jövedelemmel rendelkezett. Ehhez hozzáadódott tanítónőként dolgozó feleségének az évi 14 ezer lejes fizetése. A lakás a 2013-as vagyonnyilatkozatából már hiányzik, azt feltehetőleg eladta.

Mezei János volt gyergyószentmiklósi polgármester, jelenleg az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, Hargita megye tanácselnök-jelöltje
Mezei János volt gyergyószentmiklósi polgármester, jelenleg az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, Hargita megye tanácselnök-jelöltje. Fotó: a politikus Facebook-profilja

A politikus hivatalos jövedelmei sosem voltak magasak

Bár polgármesterként folyamatosan nőtt a fizetése (2015-ben elérte a 45 ezer lejt), ezek a jövedelmek nem magyarázzák, hogy miképpen épülhetett fel ez az ingatlan. Később, az MPP Hargita megyei tanácsosaként sem volt túlfizetve, ahogy a Magyar Polgári Párt elnöki tisztségéért sem kapott számottevő összeget.

Igaz, ebben az időszakban egy sor kiegészítő jövedelemre tett szert magyarországi forrásokból. A felesége például 105 ezer lejt (22 ezer EUR, 7,4 millió HUF) kapott a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézettől egy népdalgyűjteményért.

2018-ban Mezei az MVM Future Energy Technology SRL alkalmazottja volt, ilyen minőségben összesen nettó 150 ezer lej (kb. 31 ezer euró) fizetést kapott. Ez a cég működteti azt a törpe vízerőművet az Úz völgyében, melyet a 2010-es évek elején épített Lénárd András székelyföldi vállalkozó a felvidéki Világi Oszkárral, valamint a Romániai Református Egyház Nyugdíjintézetével közösen.

Mezei Jánost tegnap délután kerestük meg e-mailben egy sor, a Földváry Károly utcában található ingatlannal kapcsolatos kérdéssel. A cikk publikálásáig nem kaptunk választ. Amint válaszol, cikkünket frissítjük.

Fotók: Egyed Ufó Zoltán

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép